Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής με Δημάρχους
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής με Δημάρχους

Στο πλαίσιο της έναρξης της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη και το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί η νέα Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά-Μήλα.

Μ
ε τον Δήμαρχο Μαραθώνα η Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε θέματα που αφορούν σε έργα υποδομών, όπως τα αντιπλημμυρικά, η διαχείριση απορριμμάτων, τα έργα αποχέτευσης ομβρίων και καθαρισμού ρεμάτων (Χαράδρου, Ραπεντώσας), αλλά και έργα οδοποιίας. Περαιτέρω, αναφορικά με τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, υπήρξε ταύτιση απόψεων περί των ιδιαίτερων αναγκών του δήμου, λόγω της μεγάλης του έκτασης και της γεωμορφολογίας του και ιδίως αναφέρθηκαν στις περιοχές του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, του Ζούμπερι και του Άγιου Ανδρέα με τις δεκάδες δομές κατασκηνώσεων, όπου υπήρξε κοινός τόπος η ανάγκη έγκαιρης ενεργοποίησης όλου του αρμοδίου υπηρεσιακού μηχανισμού, ενόψει της νέας θερινής περιόδου.

Στη συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη με τη Δήμαρχο Ραφήνας, το θέμα που κυριάρχησε της συζήτησης -επιπλέον των αναγκών σε θέματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι καθαρισμοί ρεμάτων, τα οδικά έργα- ήταν αυτό της κεφαλαιοποίησης των θετικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει το λιμάνι της Ραφήνας, τόσο για το Δήμο, όσο και ευρύτερα για το σύνολο των περιοχών, των ανθρώπων και γενικότερα της οικονομίας της Ανατολικής Αττικής.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τους δύο Δημάρχους και για τις προτάσεις τους σε τομείς που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και για τις οποίες θα υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις στο εγγύς μέλλον.

Όπως σημείωσε κατά την υποδοχή των δύο Δημάρχων στο γραφείο της η κα Καβαλλάρη, η διαδικασία συχνών συναντήσεων με όλους τους Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο που έχει τεθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά, έτσι ώστε τα θέματα που βιώνουν οι πολίτες να μην λιμνάζουν, αλλά αντίθετα εγκαίρως να βρίσκουν αποτελεσματικές λύσεις.

Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής με όλους τους Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, με στόχο αφενός την άμεση ενημέρωση επί των θεμάτων που απασχολούν την κάθε περιοχή και αφετέρου την ταχύτερη εξεύρεση λύσεων και την από κοινού χάραξη στόχων, συναντήθηκε με τους Δημάρχους Αχαρνών και Παιανίας.

Κατά τη συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Καβαλλάρη με τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Σπύρο Βρεττό, υπήρξε ταύτιση απόψεων στα ζητήματα πολιτικής προστασίας περί των ιδιαίτερων αναγκών του Δήμου, λόγω της μεγάλης του έκτασης και της γεωμορφολογίας του. Ειδικότερα, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα, τους καθαρισμούς ρεμάτων, αλλά και τις παρεμβάσεις, οριοθετήσεις, διευθετήσεις που είναι κρίσιμο να γίνουν, (όπως είναι για παράδειγμα οι περιπτώσεις των ρεμάτων Αγ. Γεωργίου και Αγ. Παρασκευής). Περαιτέρω, συζητήθηκε η υλοποίηση νέων έργων υποδομών που θα εκσυγχρονίσουν την πόλη, όπως έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, ανάπλασης παιδικών χαρών και εξωραϊσμού κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Παιανίας κ. Ισίδωρο Μάδη, επιπλέον των αναγκών που επισημάνθηκαν στα θέματα που άπτονται στην αντιπλημμυρική προστασία, στην οδοποιία και τα έργα αναπλάσεων, αναφορά έγινε στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και άλλων έργων υποδομών που διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους δημότες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την αναγκαιότητα που υπάρχει για μητροπολιτική διαχείριση των μειζόνων θεμάτων, όπως είναι η οδική ασφάλεια και η πολιτική προστασία, όπου απαιτείται πρωτίστως στενή συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με το Κεντρικό Κράτος, πράγμα που αποτελεί βασική αρχή και επιδίωξη και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά. Τέλος, τόσο η κα Καβαλλάρη, όσο και οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους, συμφώνησαν ότι η προτεραιοποίηση των καίριων ζητημάτων και η έγκαιρη διαχείριση και αντιμετώπισή τους με στόχο την ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αποτελεί κοινό τόπο όλων.

Στις δύο συναντήσεις συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αχαρνών κ. Ιωάννης Νίκας, ο Αν. Διευθυντής Τεχνικών Έργων Ανατ. Αττικής κ. Γεώργιος Ψαρομιχαλάκης, ο Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Αχαρνών κ. Αθανάσιος Κατσιγιάννης και η κ. Γενική Γραμματέας του Δήμου Παιανίας κ. Φωτεινή Τολούδη.

Την Τετάρτη, , η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη, είχε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Αν. Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ανατ. Αττικής κ. Γεώργιος Ψαρομιχαλάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, στην πρόληψη και τον σχεδιασμό που απαιτείται, καθώς ο Δήμος έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από φυσικές καταστροφές, αλλά και στις εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τα αντιπλημμυρικά έργα, με τον Ασωπό να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Επιπλέον, συζητήθηκε αναλυτικά το στάδιο εξέλιξης των μελετών οριοθέτησης των ρεμάτων Δημοτικής Ενότητας Καλάμου, καθώς επίσης και η μελέτη κατασκευής δικτύου αγωγών ομβρίων ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ωρωπού.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καβαλλάρη με τον Δήμαρχο κ. Γιασημάκη αναφέρθηκαν εκτενώς στα έργα υποδομών, οδοποιίας και ευρύτερης ανάπλασης της περιοχής, που προκρίνονται ως πιο σημαντικά για το Δήμο, και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω πόρων της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Αττικής.

Η συνάντηση κατέληξε με τη διαβεβαίωση και από τις δύο πλευρές ότι η στενή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών είναι διαρκής και αυτονόητη, με την Αντιπεριφερειάρχη να τονίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης κ. Ν. Χαρδαλιάς στοχεύει στην έμπρακτη στήριξη των Δήμων, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την βελτιστοποίηση της καθημερινότητας και των όρων ποιότητας ζωής των πολιτών.