ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ

Όταν το σπίτι μας έχει υγεία, η ζωή μας έχει αξία!

Η
απόφασή μου να συμμετέχω στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές, έχει ως βασικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τους Δήμους, με πρωταγωνιστή την υγεία.

Ως ιατρός, έχω υπηρετήσει 40 χρόνια την ψυχική υγεία, τα προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια, το σπίτι μας «φορτώνεται» με περισσότερη ενδοοικογενειακή βία, ψυχική απομάκρυνση, κατάθλιψη, ψηφιακή εισβολή, χρήση ουσιών και ουσιαστική αποσύνδεση.

Με αυτό το σκεπτικό, εκτίθεμαι στις Περιφερειακές εκλογές, στοχεύοντας στην εφαρμογή ενός Προγράμματος Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που περιλαμβάνει 3 βήματα:

  1. Πρόληψη: Έρχομαι στο σπίτι σου (Πόρτα – Πόρτα). Η κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου επικοινωνεί με το σπίτι του δημότη, μέσα από τον Φροντιστή – Επισκέπτη Υγείας, ο οποίος «πίνοντας έναν καφέ στο σπίτι μου» μιλάει μαζί μου για το πώς αισθάνομαι, πώς ζω με τα άλλα μέλη της οικογένειας και ποιο αίτημα θα ήθελα να του μεταφέρω, προκειμένου εκείνος να κατανοήσει και να με βοηθήσει. «Σε γνωρίζω!»
  2. Περίθαλψη: Φέρνουμε κοντά τον δημότη στον γιατρό και τις ιατρικές υπηρεσίες του Δήμου, με συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών παθήσεων και αποφυγή άσκοπης νοσοκομειακής νοσηλείας, αποσυμφορίζοντας καθοριστικά τις νοσοκομειακές μονάδες. «Σε στηρίζω!»
  3. Φροντίδα: Εστιάζουμε στους χρόνιους πάσχοντες, σε όλους εκείνους που ζουν μόνοι, ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και σε αιφνίδια και οξέα συμβάντα. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, με ένα σύστημα Alert-εγρήγορσης, που διασυνδέεται με ένα βραχιόλι στο χέρι, ενεργοποιεί έναν Φροντιστή – Νοσηλευτή, ο οποίος σπεύδει άμεσα, με μια μηχανή με ειδικό Κιτ Πρώτων Βοηθειών, προσφέροντας μια πρώτη ανάσα ζωής, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. «Σε κρατάω ζωντανό!»

Κάθε λεπτό μετράει τη ζωή σου,

σε λίγα λεπτά θα είμαστε μαζί σου!

Το Πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει ακόμη επτά συγκεκριμένες δράσεις (πχ σχολές γονέων, εκπαίδευση ειδικών ομάδων κοινωνικής επανένταξης), έχει βαθιά μέσα του την κοινωνική σύνδεση, τη συμμόρφωση, την αλληλεγγύη και την «ανοιχτή αγκαλιά» υποστήριξης των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας του Δήμου.

Ως ιατρός και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» του Νίκου Χαρδαλιά, σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, που οραματίζομαι και τη σκέφτομαι εδώ και 15 χρόνια, έχοντας την ευκαιρία με την παρούσα υποψηφιότητά μου, σε συνεργασία με τους Δήμους και την στήριξη της Περιφέρειας, να δούμε όλοι μαζί την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής μας και την ανάγκη μιας καλύτερης υγείας, που την αξίζουμε όσο μεγαλώνουμε, με το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη συνεχή φροντίδα, από το σπίτι μας στην κοινωνία, αλλά και το αντίστροφο.

Πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη όλοι περισσότερη ψυχική ασφάλεια και άμεση βοήθεια, όταν ο κίνδυνος χτυπήσει την πόρτα μας, απειλήσει τη ζωή μας και προβληματίσει το παιδί μας.

Ο τόπος μας, η ευθύνη μας

 

* Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αθηνών «ATΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»- ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ