ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές

O
σο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο. Η πορεία προς την 9η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, θα είναι σκληρή, γεμάτη από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Σ’ αυτούς τους δυόμιση περίπου μήνες που απομένουν έως το άνοιγμα των καλπών, τα θέματα, που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και θα απασχολήσουν τον πολιτικό διάλογο και την κοινή γνώμη, θα περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, την ακρίβεια, το ζήτημα που προέκυψε με το Υπουργείο των Εσωτερικών και τα mails που έστειλε η Ευρωβουλευτής Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, η ένταση στα πανεπιστήμια, τα προβλήματα των αγροτών.

Αυτά τα θέματα κυριαρχούν, ήδη, στην πολιτική επικαιρότητα και, όπως όλα δείχνουν, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευθούν προς ίδιον πολιτικό όφελος, διατηρώντας τα μονίμως στην ατζέντα των συζητήσεων. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να εφαρμόζει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της, για το οποίο δεσμεύτηκε προς τον ελληνικό λαό για αυτήν την δεύτερη τετραετία που διανύουμε. Ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να το περάσει, χωρίς να υποχωρεί ή να αναστέλλει τον προγραμματισμό του, εξαιτίας της πολιτικής έντασης, που επικρατεί με τα παραπάνω ζητήματα.

Ταυτόχρονα, στο προσκήνιο βρίσκονται πολλά ακόμη σοβαρά θέματα, όπως το ενεργειακό, οι πόλεμοι που μαίνονται στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό. Όλα αυτά δεν πρέπει να πάψουν να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις τους, λόγω της εγγύτητας με τις φλεγόμενες περιοχές και λόγω της απειλούμενης έντασης που προμηνύει η στάση της Άγκυρας.

Η πορεία της Ελλάδος εξαρτάται άμεσα από τους χειρισμούς της σε αυτά τα ομολογουμένως πολύ σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο δείχνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της σημερινής Κυβέρνησης. Θα ήταν ευχής έργον να διαχωρισθούν τα εθνικής σημασίας ζητήματα από τα υπόλοιπα, καθώς, στα πρώτα, θα έπρεπε να επικρατεί ένα κλίμα συναίνεσης και συμπόρευσης από όλες τις πολίτικές παρατάξεις. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι κάποια πολιτικά κόμματα δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιούν όλα και να τα θυσιάζουν στον βωμό της εξυπηρέτησης των δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων.

Επομένως, όσο πλησιάζουμε προς την 9η Ιουνίου τόσο πιο θερμό θα γίνεται το πολιτικό κλίμα και τόσο πιο έντονες οι πολιτικές αντεγκλήσεις και οι διαξιφισμοί. Ένα πρώτο τεστ είναι η συζήτηση στην Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη και τα πορίσματα των κομμάτων. Τα συμπεράσματα από αυτή την συζήτηση προεξοφλούν, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, το πως θα βαδίσουμε προς τις ευρωεκλογές.

 

* Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας Βουλευτής Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής