ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έξω πάμε καλούτσικα…

Ο
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής έθεσε μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στην έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, στην ανάγκη εξορθολογισμού της πράσινης πολιτικής και στην ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού τομέα.

Η έκδοση ευρωομολόγων θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία, η οποία δαπανά μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για την άμυνα. Αντί λοιπόν να τα πληρώνουμε όλα μόνοι μας, θα συμβάλλει και η Ε.Ε. μέσω των ευρωομολόγων. Αυτονόητο θα έλεγε κανείς να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή άμυνα από ευρωομόλογα, αλλά τελικά μόνο αυτονόητο δεν είναι. Οι αντιδράσεις είναι πολύ ισχυρές διότι κάποιοι (οι γνωστοί περί τη Γερμανία Κεντροευρωπαίοι) ούτε που θέλουν να ακούσουν για ευρωομόλογα, ανεξαρτήτως του γιατί θα εκδοθούν. Θεωρούν ότι αν εκδοθούν τώρα για την άμυνα, σταδιακά το εθνικό χρέος όλων των χωρών θα χρηματοδοτείται με ευρωομόλογα, δηλαδή με ομόλογα εγγυημένα από την Ε.Ε. Αυτό είναι ένα αναγκαίο βήμα για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. αλλά οι «σκληροί» δεν θέλουν να γίνει.

Όσον αφορά στον εξορθολογισμό της πράσινης πολιτικής και στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά κάτι που δεν το έχει ξαναπεί και που ελάχιστοι τολμούν να πουν στην Ευρώπη: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνη η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει ένα φρένο στα ενδεχομένως υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για μια πράσινη μετάβαση, η οποία τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας». Επιτέλους αρχίζει, μάλλον με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών, να γίνεται αντιληπτό ότι οι στόχοι της πράσινης πολιτικής είναι όχι μόνο υπερφιλόδοξα σχέδια, αλλά κάνουν και ζημιά. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα και εν όψει ευρωεκλογών αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα. Ωστόσο δεν είναι αυτά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Επί της ουσίας, ουδόλως θα το επηρεάσουν.

Αυτό που θα κρίνει το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές θα είναι η ακρίβεια και οι δυσκολίες που έχουν τα νοικοκυριά για να βγάλουν τον μήνα.

Ο Μητσοτάκης έχει επενδύσει στην καλή πορεία της οικονομίας, η οποία απεικονίζεται στους αριθμούς και επιβεβαιώνεται από κάποιους ξένους οίκους. Ή μάλλον επιβεβαιωνόταν μέχρι προχθές από τους ξένους οίκους, αφού η «δύσκολη» Moody’s δεν βελτίωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας και έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως και η Morgan Stanley. Συνεπώς δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι η διεθνής εικόνα μας θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Εντός συνόρων πάντως η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια, οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται και νιώθουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι γι’ αυτούς. Και μπορεί να μη βλέπουν επιλογές αντάξιες του Μητσοτάκη στα άλλα κόμματα, αλλά εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημά τους, ενδέχεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Η ακρίβεια θα κρίνει τις ψήφους που θα πάρει η κυβέρνηση και το ποσοστό της στις ευρωεκλογές, ενώ παραμένει άγνωστη προς το παρόν η επίδραση που θα έχουν οι ηλεκτρονικές ψήφοι των κατοίκων εξωτερικού.

Σε δεύτερο βαθμό αναμένεται ότι θα εκφραστεί δυσαρέσκεια από τους ψηφοφόρους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για την αλαζονεία για την οποία την εγκαλεί η αντιπολίτευση. Όσον αφορά στη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι αβέβαιο αν οι ψηφοφόροι θα δείξουν ενθουσιασμό, μάλλον επιφυλακτικοί είναι – άσε που δεν είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τέτοια θα ήταν η αλλαγή στα σχολεία, στα παιδαγωγικά συστήματα, στη διδακτέα ύλη, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στη χρήση της τεχνολογίας στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την άλλη μεριά, η δυσαρέσκεια που αναμένεται να εισπράξει η κυβέρνηση στις εκλογές δεν είναι πιθανό να ευνοήσει εντυπωσιακά τους δύο θεωρητικά διεκδικούντες την εξουσία, τον Ανδρουλάκη και τον Κασσελάκη. Και μάλλον ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ανησυχεί, αν έχουν βάση οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση της δύναμής του και άνοδο ξανά του διαρκώς διαλυόμενου ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει άνοδος των διαφόρων «ψεκασμένων», δηλαδή Βελόπουλου, ακροδεξιών και των αντισυστημικών γενικώς, και φυσικά μεγάλη αύξηση της αποχής. Οι ευρωεκλογές ενδέχεται να έχουν εκπλήξεις για όλους, κι αυτές δεν θα εξαρτηθούν από τα ζητήματα που ορθώς και με σοβαρότητα ο Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά από την εγχώρια κατάσταση.

Και καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, το βιοτικό τους επίπεδο, την ασφάλεια από τους νονούς και τους μπράβους που σκοτώνονται καθημερινά, την παιδεία που παράγει αμόρφωτους, αγράμματους και χωρίς κριτική σκέψη νέους, αυτούς που σταδιακά προστίθενται στις τάξεις των «ψεκασμένων».

 

nikolopoulos@reporter.gr