ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μικρή Βόλτα του Χάρη Δούκα και τα πολιτικά μηνύματα

Μ
ε μια μικρή βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και με μια ελάχιστη τηλεοπτική παρουσία, στο ντιμπέιτ με τον Μπακογιάννη, ο παντελώς άγνωστος μέχρι χθες, Χάρης Δούκας συνέτριψε τον πρώην Δήμαρχο στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας.

Οι αιτίες της συντριπτικής ήττας Μπακογιάννη είναι πολλές, με πρώτη φυσικά την απογοήτευση των Αθηναίων από την διοίκηση του. Το υπερφίαλο και εντελώς άχρηστο και αποτυχημένο έργο του, ο Μεγάλος Περίπατος, σαφέστατα επηρέασε καθοριστικά την ψήφο πολλών Αθηναίων αφού προκάλεσε χωρίς κανένα λόγο μεγάλα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας η οποία ακόμη βασανίζεται από το κυκλοφοριακό χάος που επέτεινε και το κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας.

Καμία παρέμβαση διόρθωσης της κατάστασης δεν έγινε από τον Μπακογιάννη, ο οποίος το μόνο που έκανε προεκλογικά ήταν να προσπαθεί να παρουσιάσει τα θετικά της διοίκησης του μέσω του τικ τοκ, με ένα μάλλον εκνευριστικό, εξυπνακίστικο και αλαζονικό ύφος, θεωρώντας προφανώς ότι το να μιλάει ο δήμαρχος με στυλ δωδεκάχρονου (πολύ γρήγορα, υπερκινητικά και τσαχπίνικα) στα σόσιαλ μίντια, θα του δώσει μεγάλη πολιτική δύναμη. Τα σόσιαλ μίντια αποδείχτηκαν υπερτιμημένα σε σχέση με την ισοπεδωτική για τον Μπακογιάννη αποτυχία στη διοίκηση του δήμου.

Ο δε Δούκας, μάλλον φύσει σεμνός και ήπιος (δεν τον γνωρίζουμε ακόμη για να το πούμε με σιγουριά), έκανε μια βόλτα στις γειτονιές με κάποιους φιλότιμους και μαχητικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προσφέρθηκαν να τον συστήσουν στους ψηφοφόρους της γειτονιάς τους (π.χ. Μιλένα Αποστολάκη που τον πήγε βόλτα στο Παγκράτι) και κατάφερε να αποκτήσει μια στοιχειώδη προσωπική επαφή με ψηφοφόρους. Στο ντιμπέιτ έγινε ευρύτερα γνωστός και κέρδισε όπως όλα δείχνουν τις εντυπώσεις του κοινού.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σαφέστατα και κινητοποιήθηκαν περισσότερο από τους ψηφοφόρους της ΝΔ σε αυτές τις δημοτικές εκλογές και αυτό συνέβη διότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ ήταν πολύ δυσαρεστημένοι από τη διοίκηση Μπακογιάννη και δεν θέλησαν να τον υποστηρίξουν.

Ο πρώην δήμαρχος είπε ότι η ευθύνη για την ήττα είναι 100% δική του και έχει δίκιο.

Πέραν αυτού πολλοί πολίτες έστειλαν ένα πολιτικό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δική του διακυβέρνηση και το έκαναν πολύ έξυπνα, χωρίς να θίξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Ο Μητσοτάκης ίσως αυτό να μη θέλει να το αντιληφθεί και είπε ότι τα πολιτικά μηνύματα εστάλησαν την πρώτη Κυριακή (όταν ο Μπακογιάννης ήταν μπροστά) αλλά δεν έχει δίκιο.

Το πολιτικό μήνυμα αυτών των δημοτικών εκλογών ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί τελικά να συσπειρώσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους υπό προϋποθέσεις και ενδεχομένως να το κάνει και στις ευρωεκλογές, ίσως και στις εθνικές εκλογές αργότερα. Αυτό φάνηκε και σε πολλούς άλλους δήμους και σε ορισμένες περιφέρειες.

Το δεύτερο πολιτικό μήνυμα ήταν προς όλους τους πολιτικούς (σε συνέχεια του μηνύματος που έδωσε η εκλογή Κασσελάκη) και ήταν ότι οι ψηφοφόροι θα διαλέγουν κάποιο καινούργιο πρόσωπο αν δεν τους κάνει το παλιό. Δεν τους έκανε η Αχτσιόγλου, διάλεξαν τον Κασσελάκη, δεν τους έκανε ο Μπακογιάννης διάλεξαν τον Δούκα.

Το τρίτο πολιτικό μήνυμα ήταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν κατάφερε, παρά τη δημοσιότητα του Κασσελάκη, να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. Το μήνυμα ήταν ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει και πολιτικό προσωπικό ικανό να κερδίσει εκλογές και χώρος για Συριζαίους ψηφοφόρους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τις ακρότητες των στελεχών του. (Αυτό σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμπορευθεί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς πρέπει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του).

Ο Χάρης Δούκας έχει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά – πέραν του ότι είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή. Είναι συμπαθής, ευγενικός, ήπιος, μορφωμένος και επιστημονικά καταρτισμένος, δεν κραυγάζει και μιλάει μετρημένα και σοβαρά.

Εάν ο Χάρης Δούκας πάει καλά – και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα ασχοληθεί με τα βασικά προβλήματα του δήμου, δηλαδή καθαριότητα, ασφάλεια, κυκλοφοριακό, πεζοδρόμια, φωτισμός, πράσινο στις πλατείες, προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, λιγότερη γραφειοκρατία κ.λπ. – θα έχει μια λαμπρή καριέρα τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, μελλοντικά.

Αν επενδύσει μόνο στους μεγάλους μεν, αλλά όχι και τόσο αντιληπτούς στόχους της οικολογίας και του περιβάλλοντος και αγνοήσει την δυσάρεστη καθημερινότητα και τον αφόρητο εκνευρισμό που αυτή προκαλεί στους Αθηναίους, θα αποτύχει. Πρέπει λοιπόν να διαλέξει ικανούς συνεργάτες και να τους αναθέσει τη “λάντζα” που λέμε, για να αισθανθούν οι πολίτες κάποια βελτίωση στην καθημερινότητα τους, που είναι και το κύριο ζητούμενο από τον νέο Δήμαρχο.

 

nikolopoulos@reporter.gr