Βασική προτεραιότητα, είναι η σχηματοποίηση ενός ευέλικτου παραγωγικού μοντέλου, που να συμβάλει αποφασιστικά στην διασφάλιση της βιωσιμότητας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σε ένα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που σκιάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Και αυτό το παραγωγικό μοντέλο ενσωματώνει δράσεις της γαλάζιας οικονομίας, αναγνωρίζοντας, ότι αυτή είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σε αυτό το πλαίσιο, έχει υποστηρίξει ένθερμα την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, ως στοιχείων ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών, κυρίως, δραστηριοτήτων που άπτονται της θαλάσσιας οικονομίας. Υπό την προϋπόθεση, ότι θέλουμε τα προσεχή έτη θετικά πρόσημα στα στοιχεία, που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο στον Πειραιά, όσο και στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επενδύσουμε στη ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, σε ξηρά και θάλασσα, πάνω στις νέες τεχνολογίες, που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας, στο πεδίο της πράσινης μετάβασης. Η ολιστική προσέγγιση, για την σχηματοποίηση του παραγωγικού μοντέλου, πρέπει να αντιμετωπίσει ως ολότητα, και όχι ως ξεχωριστά, τα κομμάτια εκείνα που συνθέτουν το πάζλ. Καινοτομία, συνέργειες, εξωστρέφεια, ψηφιοποίηση, μεγέθυνση των επιχειρήσεων, εξοικείωση, όχι μόνο με τον εσωτερικό, αλλά και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στελεχών στις πράσινες τεχνολογίες και την ΑΙ αποτελούν τα κομμάτια του παζλ. Κομμάτια, που από μόνα τους απαιτούν ειδικές πολιτικές, για τις οποίες το Επιμελητήριο στάθηκε και στέκεται αρωγό στις επιχειρήσεις μέλη του συμβουλευτικά, και όχι μόνο, συμβάλλοντας στην συν διαμόρφωση των επιχειρησιακών πλαισίων τους.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι τόσο στον Πειραιά, όσο και στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στη ναυτιλιακή καινοτομία. Σήμερα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε της δυναμική της επιχειρηματικότητας, που οι αδιάψευστοι αριθμοί την απεικονίζουν στον Πειραιά, αναπτυσσόμενη, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς την μεριά της θάλασσας και να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum. Να «πάρουμε» το κύμα, επιτυχώς, σε μία περίοδο, όπου το «πέλαγος» της διεθνούς οικονομίας είναι ταραγμένο από τις γεωπολιτικές θύελλες.
* Ο κ. Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς