ΛΙΤΣΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ

Αίολα όνειρα

Ε
να παραμύθι που έρχεται από τα βάθη των αιώνων μας διηγείται ότι ένα πλούσιο, όμορφο και τίμιο παλικάρι, μια νύχτα, καθώς έκανε την μπουρδελότσαρκά του, ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα μια ταλαίπωρη πουτάνα, την τράβηξε από τα βρώμικα σοκάκια, την παντρεύτηκε και την έκανε κυρά κι αφέντρα του. Το παραμύθι αυτό ίσως να επαληθεύθηκε και μια και δυο και τρεις φορές στο πέρασμα των χρόνων.
Έκτοτε, οι πουτάνες του κόσμου όλου, μ΄ αυτό το όνειρο κάτω από το μαξιλάρι τους κοιμούνται κάθε χάραμα. Ωστόσο, για κάθε πουτάνα που ο αγνός έρωτας ενός πλούσιου παλικαριού έσωσε την ζωή της, υπάρχουν χιλιάδες άλλες πουτάνες που τις κατάπιε ο βούρκος μαζί με το αίολο όνειρό τους.
Μια παραλλαγή του ίδιου παραμυθιού μας λέει ότι κάθε μεροκαματιάρης, κάθε ραγιάς, κάθε μπατίρης κι εξαθλιωμένος τούτης δω της χώρας, μ΄ ένα όνειρο κάτω από το μαξιλάρι του κοιμάται κάθε νύχτα. Να πέσει για ύπνο από βραδύς φτωχός κι απόκληρος και να ξυπνήσει αστός. Ίσως κι αυτή η εκδοχή του ίδιου παραμυθιού να επαληθεύτηκε και μια και δυο και τρεις φορές. Μα για κάθε μεροκαματιάρη που αίφνης γίνεται αστός, υπάρχουν κάμποσα εκατομμύρια ανθρώπων που προλετάριοι γεννήθηκαν και προλετάριοι θα μείνουν μέχρι την τελευταία τους πνοή.
Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς σίγουρα κάποτε έζησαν καλλίτερα μα και πάλι μικροαστοί υπήρξαν. Μικρομεσαίοι, μεσαίοι ή φτωχοί. Δηλαδή εκείνοι όλοι που σήμερα ζορίζονται να βγάλουνε το μήνα.
Τότε εμένα γιατί δεν μου βγαίνει ο λογαριασμός; Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ψήφισε περίπου το 60% του εκλογικού σώματος. Ανάμεσά τους ξενιτεμένοι, αλλοδαποί και πεθαμένοι απ΄ τον προηγούμενο αιώνα. Την Νέα Δημοκρατία, το κόμμα των αστών, την ψήφισε το 40,79% των ψηφισάντων. Δηλαδή, πόσοι είναι οι αστοί σε τούτη δω τη χώρα;
Ανάμεσα σε κείνους που ψήφισαν Ν.Δ. ο Θανάσης, η Μυρσίνη, ο Ντίνος, ο Λευτέρης και η Σωσώ. Φιλαράκια όλοι τους.
Ο Θανάσης, πάντα καλόβλεπε την συνάφεια με την εξουσία. Στις επαφές του έχει το κινητό του τάδε βουλευτή και του μιλάει, μπροστά μας πάντα, με τον αέρα που μιλάει στην καφετζή.
Η Μυρσίνη, δραστήρια και φιλόδοξη, ασφυκτιά στην καθημερινότητά της και για να πάρει ανάσα υποθηκεύει στη Ν.Δ. αίολα όνειρα που κρύβουν στα συρτάρια τους χρυσά κουτάλια.
Τον Ντίνο, τον κυνηγούν οι ακαταδίωκτοι να του υποθηκεύσουν το σπίτι. Πρώτη και μοναδική κατοικία. Ψήφισε και θα ξαναψηφίσει Ν. Δ. για να μην το σώσει. Προφανώς τον έπεισαν τα αποβράσματα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας που του κάνουν καθημερινή πλύση εγκεφάλου ότι είναι ντεμοντέ η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι και ισχνός αυτός ο λόγος.
Ο Λευτέρης με χρέος απύθμενο στον ασφαλιστικό φορέα του από τον καιρό των μνημονίων, ανασφάλιστος κι αυτός και η οικογένειά του, ψήφισε Ν.Δ. γιατί… Ιδέα δεν έχω γιατί. Ίσως γιατί με Ν.Δ. στην εξουσία, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους έχει εξαϋλωθεί η Δημόσια Υγεία και γιατρειά δεν έχει. Είναι αυτό που λέμε για τη γίδα του γείτονα.
Όσο για την Σωσώ, η καψερή, πυρ και μανία με τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει πως θα φορολογήσει υψηλά τους πλούσιους και όχι τα μπατηράκια. Μα να τους πάρουμε πίσω τα υπερκέρδη; Πώς θα πάει η πατρίδα μας μπροστά! Αν και ο σωστός όρος είναι αισχροκέρδεια, ανεξάρτητα που ο Βαρδινογιάννης μας κουνάει το δάχτυλο. Ούτε υπερκέρδη, ούτε αισχροκέρδεια. Απρόσμενα κέρδη θα το λέμε εις το εξής, λέει. Συμφωνεί και η Σωσώ.
Ο Θανάσης, η Μυρσίνη, ο Ντίνος, ο Λευτέρης η Σωσώ, σαν πουτάνες που κοιμούνται μ΄ ένα αίολο όνειρο κάτω από το μαξιλάρι. Για το βασιλόπουλο του παραμυθιού. Για τον κύκλο των αστών που ποτέ δεν θα διαρρήξουν. Μόνο απ΄ έξω θα χορεύουν όσο το κόμμα των αστών θα τους βαράει τα νταούλια. Με τα νταούλια θα τους χορεύει, με τα νταούλια θα τους κοιμίζει, με τα νταούλια θα τους τρομάζει στον ύπνο τους επάνω.
Νταούλια και στους εφιάλτες τους καθώς το κόμμα των αστών θα κάνει πλιάτσικο στις ζωές τους.
Λυπάμαι. Όχι για τα αίολα όνειρά τους, ούτε για τις δικές τους τις ζωές…
Λυπάμαι για τα όνειρα κάθε μεροκαματιάρη που πέφτει να κοιμηθεί φτωχός και ξυπνάει απόκληρος.

 

karalitsa2@gmail.com