ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Φοροκλοπή ΦΠΑ σε ποσοστό 26% και ανεπίδεκτα είσπραξης έσοδα

Κ
εντροαριστεροί και αριστεροί μιλούν προεκλογικά για αυξήσεις της φορολογίας και εισφορών. Με ποιο τρόπο θα γίνει η αναδιανομή και θα επέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, παραμένει άλυτο μυστήριο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία δήλωση για αύξηση εισφορών και υπολογισμό τους, ανάλογα με το εισόδημα και οδήγησε σε άμεση εκπαραθύρωσή του, μερικά εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Η Ελένη Χρονοπούλου υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον συνάδελφό της Παναγιώτη Δουδωνή έκανε λόγο για την αύξηση φορολόγησης μερισμάτων μεγάλων επιχειρήσεων και γονικών παροχών. Επικρατεί και η αντίληψη ότι η απαρχή για τη μείωση των ανισοτήτων είναι η φορολογία των κεφαλαίων και των κληρονομιών. Οπότε είναι θεμιτό Αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και μαρτυριάρηδες να προτείνουν τέτοια μέτρα. Ο δε αποτροπιασμός και αναδιπλώσεις δεν φαίνεται να έχουν κάποιο νόημα.
Σε ανάλογη περίπου δήλωση προέβη και ο κ. Παραστατίδης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα του θ’ αλλάξει τη διαφορά μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων που οι δεύτεροι αντιπροσωπεύουν το 66% των φόρων. Πράγμα το οποίον επίσης θα ήταν θεμιτό εάν υπήρχαν πραγματικά στοιχεία και κοστολόγηση ότι με την υφιστάμενη κατάσταση πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για υπερφορολόγηση των εταιριών σε ολιγοπωλιακούς τομείς της αγοράς που είχαν αποκτήσει ουρανοκατέβατα κέρδη στην περίοδο της κρίσης. Σ’ αυτές ενέταξε και τα σούπερ μάρκετ, εκτός των επιχειρήσεων ενέργειας.
Ενώ ο γραμματέας της ΝΔ κ. Π. Μαρινάκης καταγγέλλει ότι το ΠΑΣΟΚ εξαφάνισε από την ιστοσελίδα του το πρόγραμμά του. Μέσα στο συγκρουσιακό αυτό κλίμα παρεμβαίνει ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος επιμένει στην αύξηση του φόρου στα μερίσματα και μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές, κάνοντας βέβαια και αυτοκριτική για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραδέχθηκε ότι αυτός στην προηγούμενη περίοδο είχε επενδύσει στον φόβο και την καταστροφή.
Πάντως, όλοι όσοι επενδύουν στην χώρα μας επιμένουν ότι βασικό κριτήριο στην απόφασή τους είναι ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Το αν η φορολογία σε ορισμένους τομείς είναι χαμηλή ή υψηλή είναι θεμιτό και χρήσιμο. Οι θεαματικές και δραστικές αλλαγές, όμως, σκοτώνουν την αξιοπιστία της χώρας και υπονομεύουν την ανάπτυξή της.
Μέτρα για την φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση εάν επανεκλεγεί με την εφορία να αναγνωρίζει μόνο τις δαπάνες που περνούν μέσα από ηλεκτρονικά βιβλία my data. Επί της ουσίας για τις δαπάνες θα πρέπει να ζητούνται τιμολόγια σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ κυρίως για τον ΦΠΑ από τον Ιανουάριο του 2024 ο συντελεστής του οποίου ανέρχεται στο 14% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9%.
Και τούτο διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν ακαθάριστα έσοδα ύψους 35-40 δις ευρώ ετησίως, όταν το φορολογητέο τους εισόδημα είναι υποδεκαπλάσιο και δεν ξεπερνάει τα 4 δις ευρώ. Λαμβανομένου υπόψη ότι 268.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 0-10.000 ευρώ, 35.000 από 10.000 – 15.000 ευρώ και 340 από 200.000 και άνω.
Ομοίως για την μείωση της φοροδιαφυγής το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεψε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ο πρώτος φορολογικός συντελεστής να μειωθεί από 22% στο 9% για κέρδη έως 10.000 ευρώ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Ήδη η Κομισιόν ζητεί διευκόλυνση για τους συνεπείς αλλά και για όσους επιθυμούν να κάνουν έναρξη εργασιών και επενδύσεις στη χώρα μας. Έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα με το οποίον οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να μαθαίνουν και να υπολογίζουν προκαταβολικά τον φόρο που προκύπτει για την δραστηριότητά τους ανάλογα και με τον εταιρικό τύπο που θα επιλέξουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, έκανε σημαντικές υποδείξεις. Όπως να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν συμφωνηθεί, να συγκρατηθεί η αύξηση των κρατικών δαπανών στο 2,6% και περιορισθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Καθώς επίσης στην παραπάνω Έκθεση της Κομισιόν γίνεται λόγος για τις επιδοτήσεις στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας, οι οποίες μάλλον δεν επικεντρώθηκαν μόνον στους φτωχότερους και άλλα νοικοκυριά που εμφανίζονται φτωχά επειδή φοροδιαφεύγουν. Τα 60 δις ευρώ, σε συνθήκες πανδημίας και μετά ενεργειακή κρίση δεν μοιράσθηκαν πάντα με αυστηρότητα και δικαιοσύνη. Η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα μειώσει το κόστος δανεισμού με μακροπρόθεσμα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Αλλά για να γίνει η προσαρμογή χωρίς ισχυρούς κραδασμούς και να εμπεδωθεί με σταθερότητα, πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε πιο πολλά πιο καλά και υψηλής τεχνολογίας πιο παραγωγικά και οικολογικά. Και τούτο προϋποθέτει μεγάλη συζήτηση που θα βοηθούσε να ωριμάσουν ευρύτερες δυνατές συναινέσεις άνευ των οποίων γλίσχρα θα είναι τα αποτελέσματα.
Οι φόροι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Άλλοι εμφανίζουν προθέσεις φορολογικών ελαφρύνσεων σαν «ελεημοσύνη», προς τους πολίτες. Οι αριστεροί ομιλούν περί «δικαιοσύνης» εισοδηματικά κριτήρια. Όλοι ξεκινούν από την εσφαλμένη, κατά την άποψή μας, βάση ότι η φορολογία να καλύπτει τις δαπάνες του κράτους.
Ενώ είναι γνωστό και Συνταγματικό η φορολόγηση πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του πολίτη. Και στη συνέχεια το κράτος να προσαρμόζει τις δαπάνες του στα έσοδα. Προς τούτο και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις με έλεγχο προς αποτροπή υπερκερδών και καταχρήσεων εις βάρος των εργαζομένων, χωρίς όμως να καθίσταται ασύμφορη η δραστηριοποίησή τους.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ για τον οποίον γίνεται πολύς λόγος, από κάθε κομματική παράταξη, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ρουμανία με το υψηλότερο ποσοστό 26% φοροκλοπές, κατά δε τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τα τελευταία 19 χρόνια το Δημόσιο απώλεσε 120 δις ευρώ τα οποία οι πολίτες πλήρωσαν αλλά οι επιτήδειοι δεν έχασαν. Ποσόν που ισοδυναμεί σε μέτρια έσοδα τριών χρόνων ΕΝΦΙΑ. Τα δε ανεπίδεκτα είσπραξης έσοδα κατά παλαιότερη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέρχονται στο 30% των εσόδων.

 

Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού