Συγκίνηση και δέος στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Συγκίνηση και δέος στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στον Δήμο Λαυρεωτικής την Παρασκευή 26 Απριλίου. Η διέλευση της φλόγας ξεκίνησε από το Φοινικόδασος στην πόλη του Λαυρίου με λαμπαδηδρόμους και στη συνέχεια με αυτοκίνητο, ενώ πριν τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου την παρέλαβε ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ενόργανη γυμναστική στην «Ατλάντα 1996» Ιωάννης Μελισσανίδης και την οδήγησε μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα.

Ε
κεί άναψε τον βωμό σηματοδοτώντας την έναρξη της τελετής Υποδοχής παρουσία του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, μπροστά σε πλήθος επισήμων και εκπροσώπων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «PARΙS 2024».

Κατά την εντυπωσιακή τελετή, στον ιερό βράχο που δεσπόζει ο Ναός του Ποσειδώνα κάτω από τον καταγάλανο Αττικό Ουρανό, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα με κορυφαίο το μουσικοχορευτικό δρώμενο υψηλών προδιαγραφών «Olympic Flame begins its journey to Paris» που παρουσίασε το Αγωνιστικό τμήμα Γυμναστικής του Ομίλου Αντισφαίρισης Λαυρίου, το οποίο εμπνεύστηκαν οι προπονήτριες κ. Βάσια Γιαπτσέ και κ. Κατερίνα Γαλαίου. Ήταν ένα μοναδικό θέαμα με ακροβατικά και η ίδια ομάδα των τριάντα αθλητών και αθλητριών θα εκπροσωπήσει την πόλη μας, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γυμναστικής στη Βουλγαρία το καλοκαίρι του 2024. Παράλληλα, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαυρεωτικής μάγεψε το κοινό με τις διαπολιτισμικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας με μαέστρο τον κ. Ιωάννη Οικονομάκη.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους, τονίζοντας στην ομιλία του πως «με συγκίνηση και έντονη φόρτιση υποδεχόμαστε στο Δήμο μας την Ολυμπιακή Φλόγα. Αυτή τη σημαίνουσα φλόγα με τα σπουδαία και πανανθρώπινα σημαινόμενα. Με το βάθος του συμβολισμού της υπογραμμίζει ότι η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η ισότητα , η συμπερίληψη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελούν τους πυλώνες του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Η Ολυμπιακή φλόγα του Ωραίου, όπως ωραίοι είναι οι αδερφωμένοι λαοί, του Μεγάλου, όπως μεγάλες είναι οι ολυμπιακές αξίες και του Αληθινού, όπως αληθινά είναι τα επιτεύγματα του πολιτισμού, αύριο αναχωρεί για τη Γαλλία.

Είναι αλήθεια κύριε Κριστιάν Φατράς, ότι αυτή η σημερινή μυσταγωγία επιβεβαιώνει με τον πιο στέρεο τρόπο τους κοινούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν την Ελλάδα με τη Γαλλία, κυρίως υπογραμμίζει ότι η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ευρώπη κατά την αρχαιότητα και θεμελιώθηκε πάλι στην Ευρώπη με την γαλλική επανάσταση.

Από εδώ από την καρδιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ακολουθούμε το νήμα των πανανθρώπινων Ολυμπιακών αξιών και ευχόμαστε στην οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 καλή επιτυχία!

Παρίσι 2024 είναι η δική σου μεγαλειώδης ώρα!»

Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» κ. Κριστιάν Φατράς και της Εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Προέδρου Ελλήνων Olympians, ολυμπιονίκη Βούλας Κοζομπόλη.

Ο Δήμος Λαυρεωτικών ευχαριστεί το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Κερατέας, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαυρεωτικής, την Ομάδα Εθελοντών του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών & Φυσικών Καταστροφών, τον Όμιλο Αντισφαίρισης Λαυρίου, τα Σώματα Ασφαλείας, το προσωπικό του Δήμου Λαυρεωτικής καθώς και το Εστιατόριο – Καφέ «Ναός» που βρίσκεται στην έξοδο του Αρχαιολογικού Χώρου για το γεύμα μετά την εκδήλωση που ήταν ευγενική χορηγία του κυρίου Γιώργου Τερλάκη.

Μοναδικές στιγμές στον Μαραθώνα

Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης έγινε το πρωί της Παρασκευής, στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, στον προτελευταίο της σταθμό πριν ταξιδέψει για το Παρίσι. Σύλλογοι, σχολεία και εθελοντές του Δήμου δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, με αποκορύφωμα τη στιγμή που η ολυμπιονίκης μας της πάλης, Σταυρούλα Ζυγούρη, άναψε το βωμό της Φλόγας.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας τόνισε τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και αναφέρθηκε στους μεγάλους συμβολισμούς που περικλείει ο Μαραθώνιος Δρόμος, ως υπενθύμιση της Μάχης του Μαραθώνα:

«Ήταν μια μάχη πολιτισμών. Διαφορετικών τρόπων ζωής και σκέψης. Ελευθερία και αυτοδιάθεση, εναντίον αυταρχισμού και υποδούλωσης. Αυτή την κρίσιμη καμπή στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού υπενθυμίζει και εξυψώνει ο Μαραθώνιος Δρόμος, που, χάρη στον σπουδαίο Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ και, βέβαια, τον πεφωτισμένο Πιερ ντε Κουμπερτέν, έγινε, από το 1896 ήδη, Ολυμπιακό Άθλημα.

Το μοναδικό, μάλιστα, που έχει τις ρίζες του σ’ ένα διακριβωμένο ιστορικό γεγονός και όχι σε μια αθλητική, αγωνιστική παράδοση.

Σ’ αυτή τη μοναδικότητα, άλλωστε, βασίζουμε την πρότασή μας, ως Δήμος, για μόνιμη και σταθερή σύνδεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, αλλά και του παγκόσμιου ρεκόρ στην απόσταση, με την Αυθεντική Διαδρομή».

Χαιρετίζοντας με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος των Γάλλων διοργανωτών, σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Κριστιάν Φατράς, αναφέρθηκε επίσης στους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών και, για να τους τονίσει εμπράκτως, εξέφερε σημαντικό μέρος του λόγου του στα ελληνικά.

«Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος, αναφέρθηκε στο Παρίσι 2024 χαρακτηρίζοντάς το διοργάνωση της συμπερίληψης και της ισότητας και επικέντρωσε τον χαιρετισμό του στο πιο επίκαιρο στις μέρες μας μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που δεν είναι άλλο από την ειρήνη και την εκεχειρία.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μας της ιστιοπλοΐας στους Special Olympics, Νικήτας Γεραμάνης, ήταν ο λαμπαδηδρόμος που είχε την τιμή να ανάψει τη δάδα του από τον βωμό και να ξεκινήσει τη μεταφορά της Φλόγας από το Μαραθώνα στο Σούνιο, μέσα σε θερμό χειροκρότημα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πέππας και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Από πλευράς δημοτικής αρχής, παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Ζούρος, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, Κώστας Λάσκος, Κωνσταντίνος Μεταξωτός, Πέτρος Πάλλης, Χρήστος Σάμος και, ασφαλώς, ο Τάσος Χρυσίνας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για το σχεδιασμό και το συντονισμό όλης της εκδήλωσης και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Κουλουμπής, Μαρία Σπανού. Παρούσες και οι Δημοτικές Σύμβουλοι Ευτυχία Σπανού, Σοφία Χαμηλοθώρη και η Κοινοτική Σύμβουλος Μαρία Αναστασιάδου.

Σημαντικότατη συνεισφορά στην άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης, είχε η Κοινοτική Σύμβουλος Νάνσυ Σακελλάρη και το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου, με τον Γιάννη Παπαβασιλείου και τον Παναγιώτη Πασχάλη να φροντίζουν για κάθε μικρή λεπτομέρεια, καθώς βεβαίως και ο Κοινοτικός Σύμβουλος Γιώργος Λέπουρης που παρουσίασε και απήγγειλε συγκινητικά τον Ολυμπιακό Ύμνο και η κ. Σοφία Κυπαρίσση, που μετέφρασε στα γαλλικά.

Ένα θερμότατο εύγε ανήκει σε όλους τους φορείς της περιοχής που έδωσαν χρώμα και ζεστασιά στην εκδήλωση. Ιδιαίτερα, ο Δήμος ευχαριστεί τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Μαραθώνα – Βαρνάβα – Γραμματικού και του Ιδρύματος «Παμμακάριστος», αλλά και τον Αθλητικό Σύλλογο Φειδιππίδη, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Μαραθώνα-Ραφήνας, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιακτή ΑΜΕΑ Νέας Μάκρης Μαραθώνα, το Σύλλογο Ρουμελιωτών Βορειοανατολικής Αττικής, τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Νέας Μάκρης, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αστέρα Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα και τους εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γραμματικού.