Αγανάκτηση για το «έγκλημα χωρίς τιμωρία» στο Μάτι
ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΟΡΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Αγανάκτηση για το «έγκλημα χωρίς τιμωρία» στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντησή της τη Δευτέρα, μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες.

Η
απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ήταν η καταδίκη μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση σε εξαγοράσιμες ποινές.

Οι συγγενείς των 104 θυμάτων και οι εγκαυματίες έδωσαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ και ανακοίνωσαν τις επόμενες κινήσεις τους και τόνισαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες θυμάτων της ολέθριας πυρκαγιάς στο Μάτι το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή έξι από τους 21 κατηγορουμένους και την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου, που διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα κηρύσσοντας ενόχους τους:

Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου).

Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ.

Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.

Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως τον

Χαράλαμπο Χιώνη τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.

Τέλος κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι ομόφωνα επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο ωστόσο όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη. Όρισε δε, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.

Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.

Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους

Στο άκουσμα της απόφασης οι δεκάδες πολίτες που βρίσκονται στην αίθουσα αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή».

Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους φώναζε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε.. Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια… Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα..

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές «Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε;» Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι… Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς…»

– Ακροατήριο: Διέλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

– Προέδρος: Να περάσετε έξω…

– Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

– Γυναίκα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

– Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

– Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

– Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε… αφήστε την

– Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

– Γυναίκα: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ξέσπασαν μετά και την ανακοίνωση των ποινών των έξι καταδικασθέντων, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως.

«Να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δόσεις», φώναξαν.

Μάλιστα, μη μπορώντας να συγκρατήσουν την οργή τους, κάποιοι συγγενείς πλησίασαν απειλητικά προς την έδρα και τους κατηγορούμενους και πετάξαν μέχρι και καρέκλες.

«Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο.

Η Ρένα Δούρου για την αθώωσή της στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

«Ο εσωτερικός πυρήνας αξιών μου δεν επιτρέπει να χαρώ για την τελική μου δικαίωση. Γιατί η αδικία που υπέστησαν τα θύματα και οι συγγενείς τους υπερτερεί της αδικίας που υπέστην εγώ», αναφέρει η Ρένα Δούρου σε δήλωσή της, μετά την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που την κήρυξε αθώα για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπήρξε ο κύριος στόχος από τους πολιτικούς της αντιπάλους σε μία τεραστίων διαστάσεων εθνική τραγωδία, «οι οποίοι επιχείρησαν την πολιτική, ηθική και φυσική μου εξόντωση».

Ολόκληρη η δήλωση της Ρ. Δούρου:

«Σήμερα το δικαστήριο με έκρινε ομόφωνα αθώα για την τραγωδία στο Μάτι. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε αθωωτική πρόταση του κ. Εισαγγελέα αλλά και αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους αιρετούς, που αποτελείται από Ανώτατο και Ανώτερους Δικαστές, δηλαδή όλοι οι Δικαστές που με έκριναν σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο ομόφωνα με αθώωσαν.

Σε μία ασύλληπτη τραγωδία, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα πλέον δεν είχα καμία ανάμειξη, ακόμα κι αν αδίκως διώχθηκα, ο εσωτερικός πυρήνας αξιών μου δεν επιτρέπει να χαρώ για την τελική μου δικαίωση. Γιατί η αδικία που υπέστησαν τα θύματα και οι συγγενείς τους υπερτερεί της αδικίας που υπέστην εγώ. Ως πολιτικό πρόσωπο, ένας λόγος παραπάνω η ηθική αυτή να υπερνικά το αίσθημα ακόμα και της όποιας στιγμιαίας προσωπικής ικανοποίησης.

Γνωρίζω ότι ποτέ και τίποτα, καμιά διαδικασία δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, να επουλώσει τα τραύματα, να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε βαθύτατα και τη δική μου ζωή. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να εκφράσουμε τη συντριβή μας.

Υπήρξα ο κύριος στόχος από τους πολιτικούς μου αντιπάλους σε μία τεραστίων διαστάσεων εθνική τραγωδία, οι οποίοι επιχείρησαν την πολιτική, ηθική και φυσική μου εξόντωση. Κατασυκοφαντήθηκα και λοιδορήθηκα όσο κανείς άλλος.

Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι ουδέποτε μπόρεσαν να αποδεχθούν ότι μία νέα, αριστερή, γυναίκα επιτέλεσε, στη διάρκεια της θητείας της, με πρωτοφανή διαφάνεια ένα τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς.

Δρομολογήθηκαν 1.250 έργα προϋπολογισμού πάνω από 2,7 δισ. σε κάθε γωνιά της Αττικής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που έκτοτε παραμένει όπως το παραδώσαμε, τον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας, τη δράση “ρεύμα για όλους” (στην περίοδο των μνημονιακών περιορισμών), τη για πρώτη φορά ενίσχυση του ΕΣΥ με εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής που αποδείχθηκαν κρίσιμης σημασίας όταν ήλθε η ώρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 καθώς και τις προσλήψεις στα κέντρα υγείας και άλλα πολλά τα οποία ακόμα και σήμερα οι πολιτικοί αντίπαλοί μας αποκρύπτουν ότι υλοποιήθηκαν από τη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής.

Όλο αυτό το έργο στις τοπικές κοινωνίες της Αττικής, για το κάθε λογής κατεστημένο, έπρεπε να αποτελέσει μία παρένθεση που δεν θα επαναληφθεί. Οπότε αναζητούσαν πάση θυσία το μέσο να πλήξουν, αμαυρώνοντας το έργο μου. Και το βρήκαν στην τραγωδία του Ματιού.

Αγνοώντας το θεσμικό πλαίσιο, αγνοώντας τα γεγονότα – ορθότερα, διαστρεβλώνοντας τα – παραποιώντας τα στο έπακρο με συκοφαντίες, κόντρα στην κοινή λογική και στην διεθνή εμπειρία, καταπατώντας ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας, με έδειχναν με το δάχτυλο και με διέσυραν στο πανελλήνιο ως υπεύθυνη της τραγωδίας, στήνοντας τηλεδικαστήρια, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συμπολιτών μας.

Χαρακτηριστικό της χυδαιότητας και της διαστρέβλωσης είναι το γεγονός ότι μέρες μετά την εθνική τραγωδία έδωσα μία συνέντευξη στην οποία επισημαίνω ακριβώς ότι όσοι έχουν θέση ευθύνης δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι τους έτυχε στραβή στην βάρδια τους, άρα να σκύψουν να δουν πως δεν θα ξαναγίνει τέτοια καταστροφή.

Ενώ λοιπόν η γραμματική και ουσιαστική διατύπωση είναι ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία, διαστρέβλωσαν το νόημα, απέσπασαν τη φράση, έκαναν κοπτοραπτική και προσπάθησαν να με εμφανίσουν ως αναίσθητη, ανάλγητη που υποβίβασα την τραγωδία σε κάτι απλό και συνηθισμένο.

Και τούτο αν και γνώριζαν πολύ καλά ότι η κοινή λογική, η διεθνής εμπειρία και το θεσμικό πλαίσιο ορίζουν ότι η Πυροσβεστική έχει την απόλυτη αρμοδιότητα κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς και διάσωσης των πολιτών. Ότι η αιρετή Περιφέρεια (β’ βαθμός Τ.Α.) είχε και έχει καθαρά υποβοηθητικό ρόλο και μάλιστα με αρμοδιότητες τις οποίες δεν ασκεί αυτοβούλως αλλά μόνο αν και εφόσον το ζητήσει η Πυροσβεστική. Παρά το γεγονός, ότι ως Περιφέρεια Αττικής ανταποκριθήκαμε στο ρόλο μας και επιτελέσαμε όλα όσα μας ζήτησε η Πυροσβεστική, έγινε τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια να χειραγωγηθεί το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” με στόχο να θεωρηθώ ένοχη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να περιφρουρήσουμε τη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, στην περίπτωση που εμείς ή ο φορέας του οποίου είμαστε πολιτικοί προϊστάμενοι, εμπλακεί έστω και αδιόρατα σε βλαπτική για τους πολίτες υπόθεση και δημιουργηθούν ακόμα και ελάχιστες σκιές ενοχής, είναι μονόδρομος να επιληφθούν οι φυσικοί δικαστές. Αν κρίνουν ότι είμαστε αθώοι, να αποδιδόμαστε λευκοί στην κοινωνία, αν είμαστε ένοχοι, να τιμωρούμαστε όπως όλοι οι πολίτες.

Συνεπώς η οχύρωση πίσω από βουλευτικές ασυλίες δεν αρμόζει σε πολιτικούς που θέλουν να πορεύονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Η όλη ποινική διαδικασία είναι μεν ιερή για όλες τις πλευρές που θέλουν να βρουν το δίκιο τους, ωστόσο δεν παύει να είναι ψυχοφθόρα. Την υπέστην χωρίς να βαρυγκωμώ, χωρίς να φωνασκώ και να κραυγάζω περί “πολιτικής δίωξης”, με υπομονή και καρτερία, σεβόμενη πλήρως τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Δεν ζητώ να πουν συγνώμη εκείνοι, οι ηθικοί αυτουργοί της δίωξης μου, που καταπατώντας κάθε τεκμήριο αθωότητας, με έδειχναν με το δάκτυλο ως ένοχη και ζητούσαν ακόμα και την φυσική μου εξόντωση. Το εάν και το πώς θα αντιδράσουν τώρα, είναι δικό τους θέμα και θα κριθούν, όπως όλοι μας, από τους πολίτες. Εκείνο που δεν μπορώ να τους συγχωρήσω είναι πως η μάνα μου έφυγε πρόσφατα από τη ζωή με τον καημό, ότι η κόρη της διασύρθηκε στο πανελλήνιο ως υπαίτια της τραγωδίας.

Στις πολλές και τους πολλούς που με πίστεψαν, με αγάπη με στήριξαν και μου συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, εκτός από το τεράστιο ευχαριστώ που τους οφείλω, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τα άδικα χτυπήματα όχι μόνο δε με λύγισαν, αντιθέτως με ατσάλωσαν έτσι ώστε να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να γίνει η πατρίδα μας, η χώρα που μας αξίζει.

Ρένα Δούρου

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αθήνα Β2 Δυτικός Τομέας

Τομεάρχισσα Εξωτερικών

Β’ Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό που έγινε είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη

Δηλώσεις έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά την απόφαση στη δίκη για το Μάτι έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήταν και παρούσα στο Δικαστήριο, στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων, των επιζώντων και των κατοίκων. «Αυτό που έγινε σήμερα είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη. Είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Σήμερα συντελέστηκε μια κακοδικία. Το δηλώνω, έχοντας προσωπικά αντίληψη των γεγονότων, της δικογραφίας, των στοιχείων που υπήρχαν, με τα οποία θα έπρεπε να καταδικαστούν όλοι εκείνοι που αθωώθηκαν, των στοιχείων που υπήρχαν, με βάση τα οποία θα έπρεπε όλοι να δικάζονται για κακουργήματα κι όχι για πλημμελήματα, των στοιχείων που υπήρχαν και επέβαλλαν να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για να μην ξαναθρηνήσουμε αθώα θύματα δολοφονημένα από την παράβαση των στοιχειωδών υποχρεώσεων εκείνων που η πολιτεία έχει εμπιστευθεί θεσμικά να μεριμνούν για τις ζωές μας. Πριν από δεκαπέντε μήνες, όταν κατέθετα ως μάρτυρας επί 4 ημέρες σε αυτήν εδώ την αίθουσα, πριν τα Τέμπη, είπα ότι η ατιμωρησία είναι εκείνη που παράγει νέα εγκλήματα, κι αν δεν υπάρξει τιμωρία για το Μάτι θα έχουμε νέο έγκλημα.

Συνέβησαν τα Τέμπη.

Και πάλι παρακολουθούμε τη διαφθορά που σκοτώνει, τη διαφθορά που αφήνει ανθρώπους απροστάτευτους να καίγονται ζωντανοί ή να πνίγονται αβοήθητοι, πάλι παρακολουθούμε την ίδια διαφθορά και τη διαπλοκή να συνωμοτούν για να αθωωθούν ή να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για το Μάτι ώστε στη συνέχεια συμψηφιστικά να γίνει το ίδιο και για τα Τέμπη.

Ως Δικηγόρος, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, ως Βουλευτής και Πρόεδρος κόμματος, ως πολίτης αυτής της χώρας, ζητώ να ελεγχθεί με ποια διαδικασία το κακούργημα έγινε πλημμέλημα, με ποια διαδικασία μπήκαν βουνά εμποδίων στον ανακριτή που ζητούσε να γίνει κακουργηματική η κατηγορία, με ποια διαδικασία εμφανίστηκε ένας ουρανοκατέβατος εισαγγελέας να κάνει έφεση όταν έκριναν τρεις δικαστές ότι πρόκειται για κακούργημα και με ποια διαδικασία μία Πρόεδρος η οποία κληρώθηκε υποτίθεται για να δικάσει την υπόθεση του Φαλήρου με εμπλοκή της πυροσβεστικής, με θανάτους, κληρώθηκε για να δικάσει την υπόθεση της Μάνδρας, με εμπλοκή της Πυροσβεστικής, με εμπλοκή της Περιφέρειας, με εμπλοκή της κ. Δούρου, η δίκη τότε αναβλήθηκε για κώλυμα που προέκυψε διαρκούσης της εκδίκασης, πώς η ίδια αυτή δικαστής κληρώνεται και προεδρεύει στην υπόθεση για το Μάτι και δίνει εξαρχής σήμα, σε εμένα ήταν απολύτως ορατό και το είπα στην διάρκεια της κατάθεσής μου, δίνει εξαρχής σήμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διερεύνηση. Η μόνη αποδεκτή απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή ήταν να κρίνει ότι πρόκειται για κακούργημα και να παραπέμψει την υπόθεση αρμοδίως. Αυτό το δικαστηριακό ξέπλυμα που παρακολουθήσαμε είναι ντροπή, είναι ταυτόχρονα και έγκλημα σε βάρος του κράτους δικαίου».

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας δε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ύστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε τον δρόμο της αμφιβολίας, θα περιοριστώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με το πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία. Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Μάκης Βορίδης: Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην κατεύθυνση επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα

Η τραγωδία στο Μάτι το 2018 και η σχετική δικαστική απόφαση μονοπώλησε τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

«Εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε δικαστικές αποφάσεις», ήταν η εισαγωγική αναφορά του, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση: «Πάντως, το αποτέλεσμα πόρρω απέχει από την προσδοκία για τη λεγόμενη δίκαιη τιμωρία τέτοιων άδικων πράξεων».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει πολλά, καθ’ ότι είναι πάγια αρχή του Δικαίου ότι για τον κατηγορούμενο επικρατεί πάντοτε ο επιεικέστερος νόμος, όχι ο νόμος που έχει ψηφισθεί τώρα». Και, θύμισε αμέσως μετά ότι «εμείς αυστηροποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα εκ των υστέρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα αδικήματα με επαρκέστερο, κατά τη γνώμη μας, τρόπο, με δικαιότερο τρόπο στο ζήτημα της ποινής».

«Εμείς, ως παράταξη, έχουμε μία βασική αρχή και αυτή είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακατευόμαστε στις ποινικές υποθέσεις, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να χειραγωγούμε τη δικαιοσύνη, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπαγορεύουμε τις ποινικές υποθέσεις. Η δουλειά μας, ως κυβέρνηση, είναι να διαμορφώνουμε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, αυτό που νομίζουμε καλύτερο για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση εν γένει του εγκλήματος και σε αυτό εμπίπτουν και τα ειδικότερα που συζητάμε τώρα, (δουλειά της κυβέρνησης) είναι να δημιουργήσει διοικητικώς επαρκείς συνθήκες προκειμένου να λειτουργεί η δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βαθμολογεί τους δικαστές αλλά μπορεί και έχει διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αξιολογούνται οι δικαστές. Η βαθμολογία είναι εσωτερικό ζήτημα του δικαστικού σώματος», σημείωσε υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόλυση δικαστών επειδή «δεν αντεπεξήρχοντο στα καθήκοντά τους».

Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, ότι επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης ο Ποινικός Κώδικας αυστηροποιήθηκε, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι αν σήμερα διατυπωνόταν κατηγορία εμπρησμού εξ’ αμελείας, αυτή «σήμερα θα δικαζόταν ως κακούργημα. Αν γινόταν αυτό σήμερα, τότε η ποινή των τριών ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα εκτίετο πραγματικά, θα έμπαινε στη φυλακή».

«Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα έγινε σε τρεις διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να φθάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Από την πρώτη ημέρα έχει ξεκινήσει αυστηροποίηση με την αλλαγή πολλών πραγμάτων στο ΣΥΡΙΖΑϊκό Ποινικό Κώδικα. Υπήρξε και μια δεύτερη φάση περαιτέρω αυστηροποίησης και τώρα η τρίτη φάση τής ακόμη μεγαλύτερης αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα», τόνισε.

Όμως, όπως επεσήμανε, «σε αυτές τις παρεμβάσεις, και στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για να είναι οι νομοθετικές προβλέψεις δικαιότερες και πιο κοντά σε μια ορθή απονομή δικαιοσύνης, είμαστε μόνοι μας. Τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση τις έκανε μόνη της». Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, οι επίμαχες διατάξεις καταψηφίσθηκαν από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι και υπόλογοι πολιτικά, από αυτούς που θα έπρεπε να είναι κατ’ εξοχήν ευαισθητοποιημένοι.

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Επικρατείας έκανε μία ιστορική αναδρομή: «Το Μάτι γίνεται το 2018 και οι επιεικείς ποινές για τον Ποινικό Κώδικα -δεν λέω ότι σχετίζονται με το Μάτι, δεν ήταν εκεί η παρέμβαση που έκαναν, στην ποινική μεταχείριση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια- η προσέγγιση ενός επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα έγινε το 2019».

Δηλαδή, «αντί το Μάτι να λειτουργήσει, όπως λειτούργησε σε εμάς, αντί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο που θα αποδίδει δικαιοσύνη, τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν του επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα».

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων, εκεί όπου «έχουν γίνει πολλά περισσότερα πράγματα από εκεί που βρισκόμασταν. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ποινική δίωξη, είναι, όταν έχεις τέτοια αδικήματα αμέλειας, ποια είναι η περιγραφή του καθήκοντος για τον κρατικό αξιωματούχο».

Ειδικότερα, «δεν χρειάζεται μια γενική αρμοδιότητα, χρειάζεται να υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που να περιγράφει με λεπτομέρεια τις υποχρεώσεις κάθε εμπλεκομένου. Εκείνη την εποχή που δεν υπάρχει το 112, που δεν υπάρχουν σχέδια διαφυγής, υπάρχει μια γενική διάχυση ευθύνης», υπογράμμισε.

«Έχουμε κάνει άλματα στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, όχι μόνο επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά. Υπάρχουν με ακρίβεια σχέδια, περιγράφεται τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Όταν έχεις ακριβή περιγραφή των καθηκόντων, τότε ξέρεις ποιος δεν έκανε τη δουλειά του και ποια είναι αυτή. Και αν γινόταν (η δουλειά αυτή), αν θα επήρχετο ζημιογόνο αποτέλεσμα ή όχι. Τότε δεν είχε τίποτε. Είχες μια Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο», πρόσθεσε.

Τέλος, για τα τραγικά γεγονότα του 2018, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «προσπάθεια αποφυγής των πολιτικών ευθυνών και αυτό είναι το πολιτικό σκέλος».

Γιώργος Φλωρίδης: Το δικαστήριο για τη φωτιά στο Μάτι ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν πιο επιεικής

Για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι, τον επιεικέστερο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόστηκε στη δίκη αυτή και τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΠΚ μίλησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Αρχικά εξήγησε ότι «με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οι άνθρωποι δικάζονται με βάση τον νόμο που ίσχυε όταν διέπρατταν το αδίκημα και με επιεικέστερες επόμενες διατάξεις αν αυτές υπάρξουν».

«Οι δικαστές αυτοί (σ.σ. για το Μάτι) δίκασαν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε. Ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά το Μάτι ενώ ξέρουν όλοι ότι αν υπάρχει επιεικέστερη διάταξη θα είναι υπέρ του κατηγορούμενου. Γιατί η πρώτη τους σκέψη ήταν η ποινή για πλημμελήματα που εκτίεται να την πάνε από τα 10 χρόνια στα 8; Το δικαστήριο αυτό ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τους κώδικες του 2019 γιατί είναι πιο επιεικείς. Υπάρχει το ζήτημα αν η απόφαση έχει πλημμέλειες που πρέπει να τις δουν ιεραρχικά τα όργανα της δικαίωσης που αφορά πρόσωπα ή το ύψος των ποινών» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Φλωρίδης.

«Όταν έστω μέχρι και 5 ή 8 χρόνια στην ποινή φυλάκισης το δικαστήριο έχει πρώτο καθήκον να αναστείλει τις ποινές με βάση τους κώδικες του 2019, με τον νέο κώδικα θα έχεις μια ποινή και από κάποιο σημείο και μετά μπορείς να πας και φυλακή» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια καθώς εκινείτο στη λογική της υπεράσπισης των δραστών και όχι των θυμάτων» τόνισε ακόμα ο κ. Φλωρίδης φέρνοντας το παράδειγμα της ανθρωποκτονίας καθώς, όπως είπε, «το 2019 για πρώτη φορά στην ανθρωποκτονία υπήρξε διάταξη που προέβλεπε ποινή και 10 χρόνια που σημαίνει ότι στα 3 θα μπορούσε να είναι έξω ενώ μέχρι τότε ήταν ισόβια. Ας μας εξηγήσουν ποια ήταν η λογική σε αυτό».

Όσον αφορά τους νέους κώδικες που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή γιατί όταν παρανομούμε θα υπάρχουν ποινές. Αφού επί χρόνια ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα των κατηγορουμένων ήρθε πλέον η ώρα να κοιτάξουμε προς την πλευρά της κοινωνίας και των θυμάτων. Μου είπαν ότι καταλύεται το κράτος δικαίου. Καταλαβαίνει τώρα ο κόσμος τι εννοούσε η κυβέρνηση με τα λόγια που είπα».

Όπως είπε «στην ανθρωποκτονία από αμέλεια με τις ισχύουσες διατάξεις είναι 3 μήνες, στον νέο ΠΚ είναι 2 χρόνια ενώ ο εμπρησμός από αμέλεια όταν έχουμε προειδοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων με τον νέο ΠΚ προβλέπεται κάθειρξη έως 20 χρόνια, χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας. Οι νέες διατάξεις στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τον νόμο».

«Αυτόν τον κώδικα κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τον ψήφισε επί της αρχής. Τη διάταξη για τους εμπρησμό δεν την ψήφισε κανείς, ίσως μόνο το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης καλώντας τον κόσμο «να συγκρίνει. Τώρα βρισκόμαστε σε μια στιγμή που αυτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα».

Βασίλης Κικίλιας: Για τη φωτιά στο Μάτι φταίνε μόνο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής;

Για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι αλλά και για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όσον αφορά τους εμπρησμούς μίλησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Αρχικά επισήμανε για την απόφαση για τη φωτιά στο Μάτι ότι «η δίκη διήρκησε σε πρώτο βαθμό 6 χρόνια άρα δημιουργείται η αίσθηση της ετεροχρονισμένης απονομής δικαιοσύνης» ενώ πρόσθεσε «από όλο αυτό το βαρύ κατηγορητήριο, από όλους αυτούς που ενεπλάκησαν στην τραγωδία φταίνε μόνοι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής;»

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «ο κύριος που προκάλεσε τη φωτιά από την Πεντέλη με βάση την πρότερη νομοθεσία έπεσε στα μαλακά». «Πλέον ο εμπρησμός επισείει την ποινή των ισοβίων και ο εμπρησμός εξ αμελείας με δείκτη 4 ή 5 όπως αυτός στο Μάτι, είναι 10 χρόνια με 20 κάθειρξη και 200.000 πρόστιμο. Το λέω για τους λίγους ασυνείδητους που κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος, κάνουν εργασίες ή καπνίζουν τα μελίσσια τους όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Αυτός που δεν θα σεβαστεί αυτούς που μένουν γύρω τους και θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή ή θα χαθεί μια ανθρώπινη ζωή θα περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή γιατί είναι πλέον κακούργημα» πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό

«Σε ανθρώπινο επίπεδο είναι πολύ βαρύ (σ.σ. η απόφαση για το Μάτι) για τους ανθρώπους που χάθηκαν ή επέζησαν. Υπάρχει μια αναντιστοιχία στο κομμάτι της απόδοσης της δικαιοσύνης, υπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι δύσκολα βρίσκει το δίκιο του και καθυστερεί αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της κατάστασης αυτής με τον νέο δικαστικό χάρτη και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα» κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παύλος Μαρινάκης: Εφαρμόστηκε ο ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ

«Την 23η Ιουλίου του 2018 κανείς μας δεν πρόκειται να την ξεχάσει. Και πολύ περισσότερο όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Η ανακοίνωση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, έξι χρόνια μετά, επανέφερε μνήμες και προκάλεσε αντιδράσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε:

«Ακούγοντας και διαβάζοντας όσα λέγονται και γράφονται, νιώθω την ανάγκη να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις:

Πρώτον, κατέχοντας οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα είναι ανεπίτρεπτο να σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις.

Στη χώρα μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών και από το 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λειτουργεί «παραϋπουργείο Δικαιοσύνης», όπως επωνύμως έχει καταγγελθεί από πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δικαιοσύνη – και μόνο αυτή – είναι υπεύθυνη για την έκδοση αποφάσεων και την επιβολή ποινών.

Δεύτερον, στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Γιατί; Γιατί υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει – έστω και για μία ημέρα – από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης. Συνεπώς, οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα – τις οποίες δεν ψήφισε η αντιπολίτευση – τόσο κατά την πρώτη τετραετία, όσο και κατά τη δεύτερη, πριν από λίγους μήνες, ήταν εκ του νόμου αδύνατον να εφαρμοστούν στην εν λόγω υπόθεση.

Πράγματι, με τις τροποποιήσεις των τελευταίων ετών αυστηροποιήθηκαν μια σειρά από διατάξεις, σχετιζόμενες με τον εμπρησμό εκ δόλου ή εξ αμελείας, ενώ, παράλληλα, με την τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ισχύει ένα εντελώς διαφορετικό νομικό καθεστώς ως προς την έκτιση των πλημμεληματικών ποινών.

Τρίτον, η Δικαιοσύνη διαθέτει νομικά εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει, εφόσον κρίνει ότι πρέπει να το πράξει. Ακόμα, όμως και να συμβεί αυτό, επειδή, επαναλαμβάνω, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου και οι επίμαχες πράξεις έχουν χαρακτηριστεί ως πλημμεληματικού χαρακτήρα στο σύνολό τους, παραγράφονται τον Ιούλιο του 2026, δηλαδή με την παρέλευση 8 ετών από την τέλεσή τους. Συνεπώς, αναλόγως με τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης ως προς την άσκηση έφεσης ή αναίρεσης, όλα εν συνεχεία πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής.

Εν κατακλείδι, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία δεν έχουν καμία δυνατότητα ούτε καν σχολιασμού των αποφάσεων της δικαστικής εξουσίας. Οφείλουν, όμως, να εισάγουν και να νομοθετούν διατάξεις οι οποίες να δίνουν τα αναγκαία νομικά όπλα σε ένα δικαστήριο για να εκδίδει αντιστοίχως δίκαιες αποφάσεις, όπως εκείνο κρίνει».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να πράττουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μην εργαλειοποιούμε δικαστικές αποφάσεις και να μην τις κρίνουμε κατά το δοκούν. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως την υπόθεση, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση».

Σωκράτης Φάμελλος: «Χθες επιχειρήθηκε να γίνει ξανά εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι»

«Σε ένα τραγικό συμβάν, μια τραγωδία, που έχει συνδεθεί με τόσους πολλούς θανάτους, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος όταν ξανασυζητάμε και φέρνουμε στη μνήμη μας τον πόνο και τη θλίψη », τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι «χθες επιχειρήθηκε να γίνει ξανά εκμετάλλευση αυτής της τραγωδίας ».

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι κανείς δεν χαίρεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την απόφαση. Όμως είναι γεγονός ότι αυτή η τραγωδία συνδέθηκε με πολιτικά ζητήματα και πολιτική διαχείριση, και οφείλω να καταθέσω, με σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν, ότι αρκετοί πολιτικοί χώροι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία στο Μάτι. Μετατράπηκε σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής, πολλές φορές έξω από τα πραγματικά δεδομένα, όχι της απώλειας ζωών, αλλά των πραγματικών αιτιών και των ευθυνών», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κατάθεση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, «ότι είχαμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο οι συνθήκες και του χώρου και της προετοιμασίας της πολιτείας, μετέτρεψαν σε μη αντιμετωπίσιμο».

«Τότε είχαμε συμφωνήσει όλοι να γίνει το πόρισμα ‘Γκόλνταμερ’, το οποίο ήταν μια μεγάλη τομή. Είχε συμφωνήσει μάλιστα και ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση και εγώ προσωπικά είχα την ευθύνη τότε λόγω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπηρετούσα. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα από τότε με βάση το πόρισμα σε επίπεδο πρόληψης. Μία από τις παρακαταθήκες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι προσλήψεις δασολόγων και μηχανικών για τα δασαρχεία, τις δασικές υπηρεσίες, και τα παρατηρητήρια δόμησης. Τις είχαμε εγκρίνει. Δεν προχώρησε τίποτε από τα δύο. Όσον αφορά την προετοιμασία της πολιτείας στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, το πρώτο σχέδιο για τη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών έγινε το 2019. Και η εφαρμογή του καθυστερεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αθώωση της Ρένας Δούρου ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι «η Ρένα Δούρου δεν κρύφτηκε πίσω από καμία ασυλία. Δεν βλέπουμε όμως το ίδιο να ισχύει σήμερα σε άλλες περιπτώσεις πολιτικών προσώπων. Ωστόσο δεν πρέπει να προχωρούμε σε συμψηφισμούς στις τραγωδίες. Κανένα πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύφτηκε πίσω από ασυλία ή το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Ο Νίκος Τόσκας παραιτήθηκε και δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ την ασυλία ή το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Η Ρένα Δούρου ζήτησε επίσπευση της δίκης. Δυστυχώς πάνω στη Ρένα Δούρου επικεντρώθηκε ένα μεγάλο πολιτικό μέτωπο διαχείρισης και εκμετάλλευσης του πόνου και της θλίψης. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα στοχεύει στην πολιτική εκμετάλλευση και όχι στο τι πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί».

Επιπρόσθετα, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» όσον αφορά το ζήτημα της αλλαγής του κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ. «Το βούλευμα της παραπομπής για τη δίκη στο Μάτι έλεγε ότι δεν δημιουργείται ευνοϊκότερο ή δυσμενέστερο περιβάλλον από τις προβλέψεις των ποινικών κωδίκων. Είναι απολύτως ψευδές αυτό που λέει η Κυβέρνηση και ο κ. Φλωρίδης», τόνισε.

Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της δικαιοσύνης που συνδέεται με την αξιοπιστία της Δημοκρατίας». «Για τις υποκλοπές δεν έχουμε απαντήσεις, έχουμε επισκεφθεί και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει επίσης σοβαρότατο θέμα με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων».

Μιχάλης Κατρίνης: «Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε συνέντευξή του στο MEGA, αναφορικά με τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Mάτι τόνισε:

«Είναι απόλυτα κατανοητή η αντίδραση και η οργή των συγγενών των θυμάτων για μία δικαστική απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διάχυτη αίσθηση της κοινωνίας.

Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο δύο σημαντικά ζητήματα στα οποία πρέπει να σταθούμε. Το πρώτο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ακόμα και της παραγραφής της υπόθεσης σε 2 χρόνια και το δεύτερο είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και ειδικά στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης, 6 στους 10 συμπολίτες μας υποστήριξαν ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ 9 στους 10 κατηγορούν την Κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών.

Η απόφαση για το Μάτι, έρχεται να ενισχύσει τη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στους θεσμούς, γεγονός πολύ σοβαρό αν αναλογιστούμε ότι η δικαιοσύνη αποτελεί έναν θεσμό της δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, πράγματι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μία ελαστικοποίηση των ποινών, όμως και στον υπάρχοντα ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα ελαφρυντικά.

Η υπόθεση για το Μάτι, χρειάστηκε να περάσει από τρείς εισαγγελείς για να οριοθετηθεί ως πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά λένε, μεν, ότι για την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι ευθύνονται μόνο 4 αξιωματικοί της πυροσβεστικής, αλλά ενδέχεται, δε, να μην εκτίσουν την ποινή που θα τους επιβληθεί γιατί η υπόθεση θα έχει παραγραφεί.

Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς σχετίζεται και με τα πεπραγμένα της πολιτείας. Γεγονότα όπως η επιλογή από τον κ. Μητσοτάκη του τότε αρχηγού της Αστυνομίας για τη θέση του ΓΓ στην κυβέρνηση της ΝΔ (ο οποίος αποχώρησε μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών!), η εσπευσμένη αλλαγή του ποινικού κώδικα λίγο πριν κλείσει η Βουλή ή η ‘αθώωση’ πολιτικών προσώπων από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη».

KKE: «Δικαίως προκαλεί την οργή η απόφαση του δικαστηρίου»

Για απόφαση που «αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους» κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως επισημαίνει ο Περισσός, «η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του ‘ανθρώπινου λάθους’, που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους».

«Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών» προσθέτει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Στόχο να προσδιοριστεί η δευτεροβάθμια δίκη ακόμη και τον Ιούνιο θέτουν οι δικαστικές αρχές

Απαλλάσσεται, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση για Μάτι από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση, ώστε μέσα στον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η καθαρογραφεί η απόφαση για την τραγωδία.

Οι δικαστικές αρχές θέτουν στόχο ως το τέλος Μαΐου να είναι εφικτός ο προσδιορισμός της δευτεροβάθμιας δίκης όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η υπόθεση παραγράφεται σε δύο χρόνια.

Εφόσον τηρηθεί το πλάνο που έχει τεθεί, εκτιμάται ότι αν κινηθεί γρήγορα η διαδικασία για τις επιδόσεις κ.λπ., η δευτεροβάθμια δίκη θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μεταξύ άλλων ζήτησε να διερευνηθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Εφετών αν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης έφεσης στο αθωωτικό μέρος της απόφασης του Πλημμελειοδικείου.

Στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών η κυρία Αδειλίνη αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Συνέντευξη Τύπου των συγγενών θυμάτων και των εγκαυματιών

«Η χθεσινή απαράδεκτη απόφαση προκάλεσε σοκ. Κανείς δε μένει ασυγκίνητος ακούγοντας πως οι δημόσιοι λειτουργοί θα κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι για το κακό που έκαναν». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου των συγγενών θυμάτων και των εγκαυματιών από το Μάτι, η Έμυ Κροκίδη, κάτοικος του Νέου Βουτζά και Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου.

Οι επόμενες κινήσεις συγγενών και θυμάτων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, θα περιλαμβάνουν:

– Ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου

– Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο

– Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή εισαγγελία

– Κατάθεση αναφοράς στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου

– Αίτημα στην εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει την διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσα έγιναν σε αυτή τη δίκη αλλά και στη διαδικασία μέχρι τη δίκη.

 

«Αυτός ο βιασμός μας δίνει δύναμη να τους πολεμάμε»

«Είμαι η αδερφή του Βίκτωρα Μίχα. Τον έχασα μέσα στη θάλασσα μπροστά στα μάτια μου στη Ραφήνα» είπε η νεαρή Βάσια Μίχα, παίρνοντας τον λόγο παρά το γεγονός πως με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει λόγω της συγκίνησης. Έχω τεράστια ευθύνη να μιλάω για αυτό για τα άτομα που πέθαναν μπροστά στα μάτια μας. Αυτό που ζήσαμε χθες είναι μια ντροπή. Δεν υπάρχει ελληνικό κράτος. Μας θεωρούν σκουπίδια. Αυτός ο συναισθηματικός βιασμός μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να τους πολεμάμε. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και αν αφήσουμε στα παιδιά μας αυτό το χάος. Θα πεθαίνουμε και θα σκοτωνόμαστε μεταξύ μας».

 

«Ήταν όλοι τυχεροί εκτός από τους νεκρούς και τους εγκαυματίες»

«Εγώ δηλώνω επιζών αλλά έχω χάσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Φίλους, γείτονες τα παιδιά τους τους γονείς τους. Οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο 104 και οι παράπλευρες απώλειες» είπε ο Γιάννης Οικονομίδης.

«Κανείς δεν έχει δείξει να καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Περίπου 5.000 άνθρωποι διεσώθησαν μόνοι τους χωρίς καμία παρουσία δημοσίου παράγοντα. Κάποιοι έμειναν στη θάλασσα ως και 10 ώρες. Ήταν όλοι τυχεροί εκτός από αυτούς που κάηκαν και τους εγκαυματίες. Θα πρέπει η κοινή γνώμη να καταλάβει πως η οργή μας δεν είναι συναισθηματική. Είναι βαθύτατα ρεαλιστική γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και ο καθένας προσπαθούσε να αποφύγει τις ευθύνες του και να τα ρίξει στον κόκορα. Σε αυτή τη δίκη απεδείχθη ενοχή του λιμενικού της αστυνομίας και άλλων παραγόντων που δεν ήταν στη δίκη και με ευκολία οι δικηγόροι υπεράσπισης ρίχναν το φταίξιμο σε αθώους περαστικούς» υπογράμμισε.

«Η ντροπή ξεκίνησε από την ίδια μέρα με τη συνέντευξη τύπου. Κανείς δεν θα ξεχάσει την πολιτική ηγεσία που δεν μπορούσε να βρει λάθη αφού είχε ρίξει το φτιάξιμο στους κατοίκους για τη δόμηση και το μπλοκάρισμα του αιγιαλού», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση, ο κ. Οικονομίδης, είπε: «Η χθεσινή απόφαση είναι η απόλυτη ξεφτίλα του πού μπορεί να φτάσει ένα δρομολογημένο τρένο. Ένα τρένο που μπήκε σε ράγες από την πρώτη στιγμή για να συγκαλύψει ευθύνες. Δεν θέλουμε να καταδικαστούν αθώοι, αλλά δεν δεχόμαστε αυτό το ψέμα και την κοροϊδία. Η Πυροσβεστική δεν επιχείρησε ποτέ στο Μάτι. Προσπάθησαν να αποδείξουν ότι έδρασαν με ψευδομαρτυρίες. Τους ξέφυγε η φωτιά και αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αποφύγουν ευθύνες και να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση, για κάτι που ήξεραν ότι θα είναι σημάδι στις καριέρες τους».

 

«Έχουμε επιδείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη- Λάθος»

Παίρνοντας τον λόγο, η Σοφία Χαμηλοθώρη που έχασε τον αδερφό της, έκανε λόγο για μεθόδευση από την πρώτη ημέρα. «Τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη. Επειδή βγήκε και μια ανακοίνωση της ένωσης δικαστών που μιλάει για λαϊκά δικαστήρια αναφερόμενη στην χθεσινή μας αντίδραση μετά την απόφασης Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι κάποιος έστησε λαϊκό δικαστήριο χθες. Η αγανάκτηση προκαλεί αντιδράσεις και σίγουρα δεν υπήρχε δόλος. Η απόφαση είναι επιστέγασμα της διαδικασίας. Θα ασκήσουμε έφεση προφανώς. Έχουμε επιδείξει πολλή εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής στις διαδικασίες και δεν θα έπρεπε να το έχουμε κάνει με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε».

 

«Νιώθουμε κακοποιημένοι»

Η Μαίρη Αβραμίδου, επίσης συγγενής θύματος σημείωσε παίρνοντας τον λόγο: «Τους 15 μήνες που διήρκησε η δίκη δοκιμάστηκε ολόκληρη η ελληνική δικαιοσύνη. Νιώθουμε κακοποιημένοι, προδομένοι, από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγωδίας μέχρι και σήμερα για όλα αυτά τα 6 χρόνια. Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας να το πάμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

Χθες είπα πως μόνο στη Θεία Δίκη εναποθέτω τις ελπίδες μου. Θέλω να διαψευστώ παταγωδώς»

 

«Δεν θέλουμε εκδίκηση»

Ο Κώστας Χατζησταματίου ακόμη ένας συγγενής θύματος που μίλησε στη συνέντευξη τυπου, σημείωσε πως: «Δεν έχουμε τον ρόλο του Ζορό. Δεν θελουμε εκδίκηση. Θελουμε να μάθει ο κόσμος τι έχει συμβεί. Κάποτε θα πρέπει αυτοί που ορκίζονται στο εθνόσημο και αναλαμβάνουν τις ευθύνες, να ανταποκρίνονται σε αυτά που ορκίζονται. Να αρχίσουμε επιτέλους να αντιμετωπιζόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν αντικείμενα».

 

«Την Κυριακή οι ένοχοι θα χορεύουν τσάμικο»

Έχοντας χάσει τη μητέρα του στην πυρκαγιά, ο Νίκος Γιαννοπουλος δεν έβρισκε λόγια να περιγράψει την απόφαση: «Κάποια βράδια γυρνάω σπίτι και λέω μήπως φταίω εγώ για τη φωτιά κιόλας με αυτά που μας έχουν πει. Άλλαξε λέει ο νόμος. Για τους εμπρηστές, όχι για το επιτελικό κράτος. Οι αξιωματικοί είναι μια χαρά, την Κυριακή οι ένοχοι θα χορεύουν τσάμικο στα σπίτια τους. Οι επιτελικοί είναι στα βελούδα. Να επικοινωνήσουμε όπου μπορούμε εκτός Ελλάδος την απόφαση του δικαστηρίου. 365 ευρώ ανά άτομο ανά ένοχο. Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου».

 

«Μπορεί να καταντήσω μαϊντανός αλλά κάποιος πρέπει να βγαίνει να τα λέει»

Ο Άρης Χερουβειμ που έχασε τη μητέρα, την αδερφή του και τις δυο πεντάχρονες ανιψιές του στην πυρκαγιά, περιέγραψε σημεία της δίκης που όπως είπε η στάση του δικαστηρίου ήταν προκλητική. «Χθες ήταν πολύ δύσκολη ημέρα. Σήμερα είχα 66 κλήσεις από δημοσιογράφους. Μίλησα σε όσους μπορούσα. Προσπάθησα να του διαχειριστώ όλο αυτό. Θεωρώ χρέος να βγαίνω να μιλάω. Μπορεί να καταντήσω μαϊντανός αλλά δεν με νοιάζει. Κάποιος πρέπει να βγαίνει να τα λέει στα κανάλια».

«Αυτό που προσπαθούμε να πούμε 1μιση χρόνο τώρα στο δικαστήριο, είναι ότι μέχρι τις 10:30 τουλάχιστον, κανένα πυροσβεστικό δεν μπήκε στο Μάτι. Τουλάχιστον μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε στίγματα και είμαστε σίγουροι. Όλοι όσοι μίλησαν είπαν πως κανένα πυροσβεστικό δεν μπήκε στο Μάτι», συμπλήρωσε, για να καταλήξει: «Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειας μου, βρίσκεται στον ομαδικό τάφο που βρίσκεται στη Νέα Μάκρη. Αν κάποιο μέλος των σωμάτων τους βρίσκεται εκεί. Θέλω να μάθω».

Τέλος από την πλευρά του, ο Γιώργος Καΐρης, του οποίου η γυναίκα κάηκε, είπε: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως δεν χωράνε πολιτικά πρόσωπα στην δική μας την υπόθεση. Το φιάσκο με τα κόμματα που μιλάνε δεν αντιπροσωπεύει κανέναν μας. Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς. Εκπροσωπούμε τον εαυτό μας».

Και συμπλήρωσε: «Διάβασα την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων που εκφράζει λέει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια. Σεβαστήκαμε απόλυτα το δικαστήριο 18 μήνες. Αν πιστεύουν ότι λαϊκίζουμε κρίνοντας μας από χθες, μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει λαϊκισμός. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που λαϊκίζει. Θα μπορούσαν να έχουν φωνάξει 10 ανθρώπους και να έχουν πει πράγματα. Υπάρχουν σειρά στοιχείων που το δικαστήριο δεν δέχτηκε να ακούσει. Θα εξοργιζόμαστε περισσότερο από εδώ και στο εξής. Έξι χρόνια δείχνουμε ανοχή. Χθες με τα μελανότερα σημάδια έγραψε ιστορία η ελληνική δικαιοσύνη».