Στη δεύτερη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη και διευθυντές υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωποι όλων των δήμων του λεκανοπεδίου (δήμαρχοι, αντιδήμαρχο και αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας).
«Ολοκληρώσαμε μία πολύ σημαντική σύσκεψη, μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, με αντικείμενο το πιο δύσκολο σενάριο, το οποίο ενδεχομένως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και όλες τις παραμέτρους και τις δυνατότητες που μας δίνει η κρατική μηχανή, έτσι ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να ειδοποιήσουμε με το 112, να απομακρύνουμε κόσμο από τους δρόμους, να υπάρχουν ενδεχομένως απαγορεύσεις κυκλοφορίας, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας στα σημεία εκείνα της Αττικής που είναι ευάλωτα, δηλαδή σε περιοχές και ρέματα τα οποία είναι επικίνδυνα ή μπαζωμένα ή σε περιοχές στις οποίες ο μέσος όρος ύψους είναι τέτοιος που ενδεχομένως θα κινδυνέψουν», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως στόχος τους είναι να μπορέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να λειάνουν, να μικρύνουν, να «μαζέψουν» τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου. «Η συνεργασία είναι δεδομένη με όλους και η προσπάθεια γίνεται διακλαδικά και από κοινού και με τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Φυσικά με την Περιφέρεια της Αττικής αλλά και με τους κυρίες και τους κυρίους δημάρχους», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι πρόκειται για «μία σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου και του υπουργού». «Το πρώτο στάδιο, η πρώτη φάση αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα αντιμετώπισης μιας κατάστασης έντονου πλημμυρικού φαινομένου, ειδικά για την Αττική και ειδικά για την Αθήνα και τα μητροπολιτικά χαρακτηριστικά που έχει. Και την ίδια στιγμή, σε συνεργασία πάλι με το υπουργείο και με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και με τους δήμους, συνεχίζουμε το μεγάλο κομμάτι των καθαρισμών σε όλη την Αττική, αλλά και τη δρομολόγηση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η πρωτεύουσα και η Περιφέρεια Αττικής. Τεσσερισήμισι εκατομμύρια κάτοικοι είναι το μεγάλο μας στοίχημα και νομίζω ότι όλα τα δεδομένα που αφορούν στην ωρίμανση των σχετικών μελετών, αλλά και στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων είναι εις γνώση της κυβέρνησης, οπότε όλοι μαζί προσπαθούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακίσουμε καλύτερα την Αττική μας», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ν. Χαρδαλιάς: Η ανάγκη της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής είναι αδιαπραγμάτευτη
«Οι ανάγκες των συμπολιτών μας και στις 66 γειτονιές της Αττικής μας δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπαίνουν σε κανένα παζάρι, σε καμία συζήτηση, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κανενός ψευτοδιλήμματος από όπου και αν αυτό τίθεται. Η Αττική, για όλους εμάς που μοχθούμε καθημερινά για αυτήν, είναι το απόλυτο στοίχημα και ευθύνη μας. Και η ανάγκη θωράκισής της είναι αδιαπραγμάτευτη», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης για την Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Αττικής, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια, και τη συμμετοχή και των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου.
Στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος η κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων, ενώ συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και τα πρόσθετα έργα που απαιτούνται –με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και του κεντρικού κράτους– για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου από φυσικούς κινδύνους.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι εντατικοποιούνται οι ενέργειες και προτεραιοποιούνται τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα με ώριμες μελέτες «με σχέδιο και οδικό χάρτη, με σαφή χρονοδιαγράμματα και πλάνο υλοποίησης, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά προσκόμματα και χρόνιες αρρυθμίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία διάθεσης περισσότερων κονδυλίων με τη μόχλευση κάθε διαθέσιμου ευρωπαϊκού ή εθνικού χρηματοδοτικού εργαλείου.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη για 454 ρέματα σε όλο το Λεκανοπέδιο, συνολικού μήκους 879 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 601 χιλιόμετρα βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου και προσπαθούμε, με τα όποια οικονομικά μέσα διαθέτουμε, να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή» υπογραμμίζει ο κ. Χαρδαλιάς. Και προσθέτει: «Και είναι αυτονόητο ότι για να θωρακιστεί πλήρως η Αττική μας με τη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων έργων, χρειάζονται πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εργαζόμαστε στενά μαζί με την πολιτεία στην κατεύθυνση αυτή και αναμένουμε την υλοποίηση και εξασφάλιση όλων όσων, από κοινού, έχουμε προτεραιοποιήσει. Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».
Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς, στην ανάρτησή του, δεσμεύτηκε ότι «την προσδοκία και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας δεν την διαπραγματευόμαστε και δεν θα την διαψεύσουμε», καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «κάθε ένας από τα 4,5 εκατομμύρια των συμπολιτών μας είναι η κινητήριος δύναμη και ο λόγος της προσπάθειάς μας, είναι ο οδηγός και η διαρκής έμπνευση της πορείας μας».
Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ σημείωσε ότι «τα δεδομένα που αφορούν στην ωρίμανση των σχετικών μελετών, αλλά και στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων είναι σε γνώση της κυβέρνησης», υπογραμμίζοντας την κοινή προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής.