Συζήτηση στη Βουλή για τον προσωπικό γιατρό
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Συζήτηση στη Βουλή για τον προσωπικό γιατρό

Στην ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το σχέδιο νόμου του υπουργείο Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Μ
ε το νομοσχέδιο προωθείται η αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεδομένου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ότι «η πλειονότητα των υφιστάμενων σήμερα ιατρών στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας δεν επιθυμεί να ενταχθεί στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, λόγω του ότι τα οικονομικά κίνητρα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις εναλλακτικές που τους παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού να έχει μείνει ανεφάρμοστη σε ποσοστό περίπου πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του συνόλου των ληπτών υπηρεσιών υγείας».

Αναφορικά με τον προσωπικό ιατρό, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

– παραμένει ως υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό.

– διατηρείται η λειτουργία του προσωπικού ιατρού ως πύλης εισόδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πλην όμως, σχετικό δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού για τα θέματα της ειδικότητάς τους

– διατηρείται το δικαίωμα εγγραφής σε έναν μόνο προσωπικό ιατρό, με δυνατότητα μετεγγραφής έως δύο φορές ανά έτος

– παραμένουν τα όρια των δύο χιλιάδων (2.000) και χιλίων πεντακοσίων (1.500) ασθενών ανά προσωπικό ιατρό και παιδίατρο, αντίστοιχα

– καταργείται η δυνατότητα ορισμού, ως προσωπικών, ιατρών άλλων ειδικοτήτων πλην της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας

– εντάσσονται στις κατηγορίες προσωπικών ιατρών ιδιώτες ιατροί, ιατροί που υπηρετούν σε θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου, και απόφοιτοι των ιατρικών σχολών εφόσον επιθυμούν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα,

– θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης, ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», «στη διασφάλιση της διαρκούς και βέλτιστης εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ανά την επικράτεια», «στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους της χώρας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής διασποράς τους, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη». Επιφύλαξη, για την τελική στάση τους στην ολομέλεια, τήρησαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες».

Κυρ. Μητσοτάκης: 37.000 δωρεάν χειρουργεία από τις 28 Νοεμβρίου

«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Μίλησε επίσης για τη σημασία παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή».

«Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε.

Ανέφερε ότι στόχος είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα το γιατρό της προτίμησής τους. Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Πρόσθεσε ότι επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει, όπως είπε, μία ειδική αναφορά στα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας εν γένει, μιλώντας για μία πολιτική που είναι καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε». Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που κάνουν και τα πέντε αυτά και εκείνων που δεν κάνουν κανένα, μπορεί να είναι 18 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ειδικά απέναντι στις νεότερες γενιές να τους εκπαιδεύσουμε στο τι τελικά σημαίνει όχι απλά να αυξάνουμε το προβλέψιμο της ζωής μας αλλά να επιλέγουμε μία ζωή που θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά και να μπορούμε να χαιρόμαστε τα γηρατειά μας χωρίς τις επιβαρύνσεις των μακροχρόνιων ασθενειών.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας» είπε αναφερόμενος σε μία «μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό στάθηκε με στοιχεία στη σημασία που αποδίδει στις προληπτικές εξετάσεις αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που ξεκίνησε με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;

Μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV αλλά και την πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Στο ίδιο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την έννοια ενός κράτους το οποίο φροντίζει τον πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός. «Και επειδή δουλειά σας είναι να ασκείτε κριτική αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Ειδική μνεία έκανε στη «φιλόδοξη προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ειδικά της παχυσαρκίας των παιδιών και εφήβων», υπογραμμίζοντας την ενημέρωση για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης.

«Συμπληρώνεται έτσι ένα ευρύ τόσο πρόληψης προσανατολισμένο στα πιο σοβαρά χρόνια νοσήματα του καιρού μας», είπε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνέχεια ότι η εκτεταμένη πρόληψη ανακουφίζει το σύνολο όλης της υγειονομικής πυραμίδας, οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες και εξοικονόμηση πόρων. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν ο προσωπικός γιατρός και η πρωτοβάθμια φροντίδα, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η πρόληψη αλλά και εκεί κατατείνουν και οι πολιτικές της κυβέρνησης σε τρία ακόμα πεδία: την αναβάθμιση των δομών υγείας, την αύξηση του προσωπικού, τη σταθερή βελτίωση των αποδοχών των νοσηλευτών, των γιατρών, του διοικητικού προσωπικού του ΕΣΥ.

Μίλησε για τη μεγαλύτερη κτιριακή παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της Υγείας με την ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και τις παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Αναφέρθηκε επίσης στα τρία μεγάλα υπερσύγχρονα νοσοκομεία που βρίσκονται υπό ανέγερση σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη αλλά και στον εκσυγχρονισμό τμημάτων άλλων νοσοκομειακών δομών.

«Ωστόσο ο πολυτιμότερος πόρος του Εθνικού μας Συστήματος δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό του», τόνισε αναφερόμενος στην πρόληψη 30.000 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών στελεχών στην τελευταία πενταετία, μιλώντας για μια διαδικασία που συνεχίζεται καθώς προβλέπονται 10.000 επιπλέον διορισμοί έως το 2027, με 2.000 από αυτούς να κατευθύνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Είπε ότι το τρίτο μέτωπο αφορά τις αποδοχές των υγειονομικών που ακολουθούν ανοδική τροχιά. Αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις από τον Ιανουάριο και τόνισε επίσης πως από την 1η Ιανουαρίου η αποζημίωση των εφημεριών θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα. «Τι σημαίνει αυτό; Ένα καθαρό όφελος της τάξης των 200 ευρώ περίπου το μήνα». Μίλησε επίσης για στοχευμένες πολιτικές υγείας προσαρμοσμένες στην νησιωτικότητα του τόπου μας. «Θεσπίσαμε ξεχωριστά ειδικά κίνητρα για να προσελκύσουμε και να μπορέσουμε να κρατήσουμε ιατρούς σε απομακρυσμένα χωριά και σε νησιά», επεσήμανε μιλώντας για μια ρύθμιση που πέραν του μισθού τους και των διευκολύνσεων που μπορεί να έχουν εξασφαλίζει μια πρόσθετη αμοιβή περίπου 600 ευρώ το μήνα.

«Προωθούμε τέλος την ολική αναδιάταξη των απογευματινών χειρουργείων», τόνισε και είπε «είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν χειρουργεία που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκινώντας από πίσω προς τα μπρος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι προτεραιότητα για τους Έλληνες πολίτες και γνωρίζουμε επίσης ότι τα συσσωρευμένα αδιέξοδα, που ήταν ανέκαθεν πολλά, από τον αρχικό σχεδιασμό του ΕΣΥ, έγιναν πολλά περισσότερα προφανώς και βαθύτερα στα χρόνια της χρεοκοπίας. Θα χρειαστούν χρόνο για να μπορέσουν να διορθωθούν. Το ίδιο σίγουρο όμως είναι ότι μια πολύ σημαντική αρχή έχει γίνει με την ανάταξη του ΕΣΥ να προβάλλει σταδιακά ολοένα και πιο ορατή. Δεν θα δουν οι πολίτες διαφορά από τη μια στιγμή στην άλλη».

Επεσήμανε ωστόσο ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων οι πολίτες θα βλέπουν ένα καλύτερο σύστημα υγείας στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τόνισε επίσης ότι στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου καραδοκούν παγίδες με ανταγωνισμούς, συχνά με παρανομίες απέναντι στις οποίες αυτή η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη. «Δείτε για παράδειγμα τι αποκάλυψαν πρόσφατα οι έλεγχοι για τις υπερσυνταγογραφήσεις», είπε επαναλαμβάνοντας ότι «οι λίγοι επίορκοι ιατροί και φαρμακοποιοί που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά κλέβουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Όσοι λοιπόν υπολογίζουν σε ένα τέτοιο κέρδος να το ξεχάσουν. Και θα τους βρούμε και θα τους τιμωρήσουμε αυστηρά. Γιατί η τεχνολογία πλέον εντοπίζει τις ύποπτες πρακτικές και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να χτυπά πια αμέσως καμπανάκι».

Κλείνοντας ανέφερε πως αν υπάρχουν κάποια θέματα, καλό είναι να μην τα βλέπουμε πάντα μέσα από τα κομματικά γυαλιά, αυτά είναι τα ζητήματα άμυνας, παιδείας και υγείας.

Πριν κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος ειδικά σε τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι αντιγραφή ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020, με αίτημα να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ στα βαρέα, υπογραμμίζοντας πως «πριν ακόμα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου».

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, η χώρα έχει οροφές δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόταση περιέχει έστω και 1 ευρώ πρόσθετης δαπάνης, θα πρέπει να μας πείτε από πού θα το κόψετε για να είστε πραγματικά σοβαροί και τεκμηριωμένοι».

Τόνισε ακόμη ότι με βάση την πρόβλεψη της διάταξης για τα βαρέα και ανθυγιεινά για συνταξιοδότηση στα 62 έτη, την επόμενη μέρα εφαρμογής της θα μπορούσαν να φύγουν αυτόματα 7.500 γιατροί και νοσηλευτές. «Αυτό θέλετε; Εδώ ψάχνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές με το κιάλι. Εδώ έχουμε κάνει παρεμβάσεις για να αυξηθούν οι αποδοχές τους και εσείς έρχεστε και λέτε να αδειάσουμε το ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτές; Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα του συστήματος» ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Ν. Παππάς: «Για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο»

«Δυστυχώς για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Παππάς σχολίασε αρχικά ότι «ο πρωθυπουργός επιμένει στην τακτική του να αποχωρεί και να μην κάθεται να συζητά», για να τονίσει εν συνεχεία ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα ΕΣΥ κατεστραμμένο μετά από τα χρόνια της δημοσιονομικής λιτότητας, εμείς θεσπίσαμε την δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στην φαρμακευτική περίθαλψη και επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επί δικών σας ημερών είχαν συσσωρευτεί 180 εκατομμύρια χρέη τα οποία κι εμείς τα διαγράψαμε. Εμείς καταργήσαμε το 5ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία, βγάλαμε τις εργολαβίες, ιδρύσαμε τα ΤΟΜΥ, στηρίξαμε το προσωπικό, μειώσαμε τα χρέη στα νοσοκομεία. Αυτές είναι οι προοδευτικές πολιτικές».

Ανέφερε πως «αν κάτι αποδείχτηκε μέσα στην πορεία των πολλαπλών κρίσεων, πτυχή των οποίων ήταν και η κρίση της πανδημίας, ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τις ανάγκες της κοινωνίας. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση που απαιτεί αυξημένες επενδύσεις, εξειδίκευση και συνέπεια. Μόνο η πολιτεία μέσω ισχυρών δημοσίων παρεμβάσεων μπορεί να παίξει καταλυτικό και σωτήριο ρόλο».

Με αφορμή την ομιλία του κ. Μητσοτάκη σχολίασε ότι «ο ρόλος μίας κυβέρνησης δεν είναι να εξαγγέλλει και να υλοποιεί κουτσά στραβά προγράμματα αλλά να οικοδομεί δομές που θα μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη και να απαντούν στις ανάγκες του». Αναφορικά με τις εξαγγελίες για ανακαινίσεις δομών υγείας, έθεσε το ερώτημα τι ανακαίνιση μπορεί να γίνει με 6.000ευρώ το τετραγωνικό: «Το κέντρο υγείας Φιλιατρών είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς εννοείτε εσείς την ενεργειακή αναβάθμιση των κέντρων υγείας. Πώς είναι δυνατόν να επαίρεστε για τέτοιου τύπου επιλογές και να έχετε ξεχάσει τη ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι τετραετία την οποία διανύουμε θα είναι η τετραετία της υγείας. Πώς θα είναι η τετραετία της υγείας όταν η Ελλάδα υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. στις δαπάνες υγείας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όταν από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανά μόνο το 4,8% για την υγεία;».

Σχολίασε ότι του έκανε εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης «παρέλειψε να αναφέρει» ότι «το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών υγείας στην Ελλάδα είναι 17% ενώ ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 3,3%, ότι το 20% των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων δεν έλαβε τη θεραπεία κάθε φορά που τη χρειάστηκε, ότι το 26% των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας». Ρώτησε αν η κυβέρνηση νιώθει υπερήφανη «για την υποστελέχωση, που το 2021 μειώθηκε κατά 7.500 άτομα το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, που μέσα σε πέντε χρόνια έφτιαξε μόλις 10 δομές ΠΦΥ όταν κληρονόμησε 237 από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πάγωσε με μια ανεφάρμοστη υπουργική απόφαση τις κινητές μονάδες υγείας».

Πρόσθεσε ότι «στο φάρμακο το παιχνίδι που γίνεται είναι εξοργιστικό» ενώ σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σύμβουλος υγείας ή διαιτολόγος ή σύμβουλος αυτοβελτίωσης για να λέει ότι πρέπει να αθλούμαστε και να τρώμε καλά. «Καλές είναι οι συμβουλές να προσέχουμε την υγεία, αλλά οι καρκινοπαθείς καλούνται να καλύψουν 100% τη μορφίνη. Μήπως κάτω από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη υπάρχει η ιδέα ότι και εδώ θα ακουμπήσουμε στην ατομική ευθύνη για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα;». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «κατήργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, έδωσε σε ιδιώτες γιατρούς την δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες του ΕΣΥ με αμοιβή από τον ασθενή και θέσπισε τα απογευματινά ιατρεία με πληρωμή, αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων και ξαναέβαλε τους εργολάβους τις βασικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση).

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ευχαριστεί τον κ. Χαρίτση και την κ. Κωνσταντοπούλου για τη διαρκή διαβούλευση «ώστε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο που είναι νομικά άρτιο» και ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σήμερα τροπολογία που αποκαθιστά την εργασία των εποχικών πυροσβεστών. «Θα ήθελα να καλέσω ακόμα και τώρα και το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα όλοι μαζί ότι μπορεί να κάμπτεται η οποιαδήποτε προτεραιότητα μπορεί να έχει το κάθε κόμμα μπροστά σε μία υπέρτερη κοινωνική ανάγκη». Επισήμανε ότι «η τροπολογία μας εισηγείται την επιμήκυνση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής περιόδου και 12μηνη απασχόληση μέσα στο έτος των πυροσβεστών». Σχολίασε ότι θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώ βάλλοντας κατά του πρωθυπουργού είπε πως «όταν και το ΠΑΣΟΚ τολμά να παίρνει πρωτοβουλίες προς το αυτονόητο, όπως είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά για το σύστημα υγείας, ο κ. Μητσοτάκης αντλεί από τα τελευταία αποθέματα της αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας για να το κατηγορεί και να το πιέζει και να μην το αφήνει να ανασάνει κοινοβουλευτικά και να το συκοφαντεί όπως αυτός θεωρεί».

Νίκος Ανδρουλάκης: Συναίνεση αλά καρτ δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ

Από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε τους τόνους και κατέστησε σαφή τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε προτάσεις της κυβέρνησης αν δεν προηγηθεί διαβούλευση με την αντιπολίτευση. «Τι θέλατε; Να σας πούμε «ναι» στην κατάρρευση του ΕΣΥ; Τι θέλατε; Να σας πούμε «ναι» στην παρακμή των θεσμών; Στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού; Στη γιγάντωση της ακρίβειας; Όχι και μάλιστα βροντερό σε ό,τι ψαλιδίζει τις ελπίδες και την προοπτική του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Αν πράγματι θέλετε συναίνεση σε μικρά ή μεγάλα θέματα, οφείλετε να διαβουλεύεστε, τα “take it or leave it” ή “συναίνεση αλα καρτ”, στο ΠΑΣΟΚ δεν θα τα βρείτε».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κανένα σημαντικό έργο μακράς πνοής που θα έχει τη δύναμη να αντέξει στον χρόνο. Ειδικά στη Δημόσια Υγεία, όπως και στην ακρίβεια αλλά και σε κάθε άλλο μείζον ζήτημα, η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς όραμα, χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο και κοινωνικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος υποστήριξε πώς «οι πολίτες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη, που θα ανοίξει νέους δρόμους προόδου. Όλα αυτά τα καταλαβαίνετε πολύ καλά, κύριοι της κυβέρνησης. Γι’ αυτό, έχετε βάλει σε πλήρη διάταξη μάχης, τους μηχανισμούς προπαγάνδας: Το ΠΑΣΟΚ του «ΟΧΙ σε όλα», το ΠΑΣΟΚ σαν «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πώς αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πώς εννοεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις «μεταρρυθμίσεις»: Αποσπασματικές μεταβολές, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό για την εκ βάθρων αλλαγή των δομών.

«Αν σας ενδιέφερε, πραγματικά, η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τότε θα κάνατε δεκτή την τροπολογία μας για την υπαγωγή του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Ε.Κ.Α.Β. στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», επισήμανε, ενώ εξήγησε πως πρόκειται για «τροπολογία, την οποία έχουμε καταθέσει πρώτοι εμείς πολλές φορές, αλλά εσείς την έχετε απορρίψει άλλες τόσες, κρατώντας στο συρτάρι το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, που εσείς αναθέσατε και αναφέρει ρητά την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα κ ανθυγιεινά!».

Χαρακτήρισε ως έκφραση λαϊκισμού τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους υγειονομικούς καταθέτοντας στα πρακτικά σχετικά έγγραφα. «Η μόνη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό είναι το 2% του μισθού που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές του κράτους. Το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό. Αντιθέτως, θα έρθουν αυξημένες εισφορές των υγειονομικών που θα αιμοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Και έτσι θα θεραπεύσουμε την ανισότητα που υπάρχει να υπάγονται στα βαρέα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του χώρου της υγείας, όπως οι νοσηλευτές, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν την ίδια δουλειά δεν απολαμβάνουν ανάλογο ασφαλιστικό καθεστώς.

Είστε η χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού! Έχετε γίνει ένα με το ψέμα και την παραπλάνηση. Δυστυχώς για εσάς -ευτυχώς για τον ίδιο- σας έχει πάρει πια χαμπάρι ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Για τον προσωπικό γιατρό ο κ. Ανδρουλάκης είπε πώς θεσπίζεται άρον άρον και αποσπασματικά, με αποκλειστικό στόχο να αυξήσει αριθμητικά μόνο το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με Προσωπικούς Ιατρούς. Διότι αν δεν το πετύχετε εντός χρονοδιαγράμματος, θα χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Εντάξατε στο αναθεωρημένο σχέδιο που καταθέσατε τον Αύγουστο του 2023, το μέτρο του Προσωπικού Ιατρού ως ορόσημο. Και ένα χρόνο μετά, νομοθετείτε στο πόδι δέσμιοι της δικής σας ανακολουθίας και αποτυχίας. Μήπως τελικά αξίζετε εσείς το Νόμπελ αναξιοπιστίας και κοροϊδίας;», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει:

– Σε αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.

– Σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

– Σε περαιτέρω επιδείνωση των ποιοτικών δεικτών ενός συστήματος υγείας.

Διατύπωσε ως προτάσεις του κόμματός του για ένα εντελώς διαφορετικό υπόδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τη δημιουργία δικτύων φροντίδας , να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες των ιατρών του Δημοσίου και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, και οι ειδικότητες επίσης της παθολογίας και οι αγροτικοί γιατροί ως ανειδίκευτοι μόνο θα μπορούσαν να εισαχθούν ΜΟΝΟ ως  λύση ανάγκης για την κάλυψη του πληθυσμού με δύο προϋποθέσεις:

  1. Να αφορούν τους πληθυσμούς των δυσπρόσιτων περιοχών και νησιών όπου δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί.
  2. Να είναι πάντα κάτω από την επίβλεψη ειδικευμένων των Κέντρων Υγείας.

Επιπλέον, οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να επιλέξουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό επωμιζόμενοι το κόστος λόγω αδυναμίας του κράτους να τους παρέχει δωρεάν την υπηρεσία θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρόταση για την οποία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σχετική τροπολογία.

Ασκώντας γενικότερα αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση , ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι δεν γίνεται «σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά απόκλιση με υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη!»

Απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για τον κατώτατο μισθό κι αντιθέτως κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη πρόταση για επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη Αλλαγή Πολιτικής Κατεύθυνσης, την οποία έχει ανάγκη ο λαός μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανοίξει το επόμενο διάστημα έναν μεγάλο και ευρύχωρο πολιτικό και προγραμματικό διάλογο, μαζί με την κοινωνία, με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και κάθε φορέα με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για την πρόοδο της Ελλάδας.

Έναν διάλογο που θα καταλήξει σε ένα Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, το οποίο θα υλοποιήσουμε ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον «προσωπικό γιατρό», το χαρακτήρισε «αντιδραστικό» και ενταγμένο στη σειρά «αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης στην Υγεία».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει το νομοσχέδιο αφού αυτό που προβλέπει είναι η παραπέρα αποδόμηση και το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι η ενίσχυσή της».

«Πρόκειται για ακόμα ένα νομοθέτημα με το οποίο το κράτος, σταδιακά και συστηματικά, επιδιώκει να περιορίσει τις λαϊκές ανάγκες στα απαράδεκτα όρια των δημοσιονομικών στόχων και της πολεμικής οικονομίας, των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για πολιτική που θέτει ως κριτήριο μόνο το τι περισσεύει για τις λαϊκές ανάγκες, από μια “ανάπτυξη” που έχει ως προτεραιότητα αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους» πρόσθεσε.

«Αυτή είναι και η αιτία που βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη διάσταση οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας και ο βαθμός αξιοποίησής τους από και για το λαό. Αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και σε τεχνολογία. Αυτό είναι και το αντικειμενικό στοιχείο που ενοποιεί την αντιλαϊκή κατεύθυνση των μέτρων όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που κάθε φορά η επόμενη “χτίζει” πάνω στα μέτρα της προηγούμενης» σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας κάνοντας μια αναδρομή σε προηγούμενα νομοσχέδια είπε ότι με το νομοσχέδιο για τα επί πληρωμή χειρουργεία η κυβέρνηση «νομιμοποίησε το φακελάκι».

Έθεσε το ερώτημα «ισχύει ότι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει κάποια “δωρεάν” απογευματινά χειρουργεία; Ισχύει ότι ετοιμάζεστε να χαρίσετε κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα του παραχωρήσετε ένα μέρος των απογευματινών χειρουργείων, αν τελικά αυτό το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;»

«Περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Πρωθυπουργό! Γιατί παρατράβηξε η κοροϊδία με τους κλινικάρχες που δεν έχετε σταματήσει να τους μπουκώνετε με ζεστό χρήμα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι «δίνει πακτωλό χρημάτων για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για ένα χειρουργείο, αλλά δεν της καίγεται καρφί που οι μισές χειρουργικές αίθουσες στη χώρα μας είναι κλειστές».

«Γιατί δεν χρηματοδοτεί προσλήψεις και νέες δομές, αφού κόπτεται τόσο πολύ για την υγεία των λαών της Ευρώπης αυτό το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία «παρέδωσε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, σε ΜΚΟ και ιδιώτες, διαλύει τις δημόσιες δομές, έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ στους εργαζόμενους σε σχέση με το πού θα δουλεύουν και σε ποιο φορέα εντάσσονται».

«Με το σημερινό νομοσχέδιο, η “αναβάθμιση” του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεν είναι τίποτα άλλο από ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού των ανειδίκευτων πτυχιούχων των ιατρικών σχολών ή αυτών που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο κάποιας ειδικότητας. Βαφτίζετε, δηλαδή, τις παλιές θέσεις της “υπηρεσίας υπαίθρου” (του αγροτικού γιατρού δηλαδή) σε θέσεις “προσωπικού γιατρού”. Αυτή είναι η κοσμογονία που διαφημίζετε» τόνισε.

Όπως ανέφερε, «πρόκειται για υπηρεσίες επιπέδου “ό,τι να ‘ναι”, σε ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν είναι σύστημα αλλά ένα συνονθύλευμα σημείων».

Καταγγέλλοντας τις «τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και τον σχεδόν ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό» είπε ότι «το μόνο που νοιάζει τη κυβέρνηση είναι να βρει γιατρούς που θα παίξουν το ρόλο του προσωπικού γιατρού, για να υλοποιηθεί το σχέδιο περικοπής των δαπανών που έχει».

«Υπονομεύετε για άλλη μια φορά τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας και μάλιστα καταδικάζετε τους ασθενείς σε στοιχειώδεις, ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κίνητρο για την επιλογή της ειδικότητας της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «οι θέσεις στον δημόσιο τομέα βγαίνουν άγοντες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».

Υπενθύμισε ότι «το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων κομμάτων προωθούσε εναλλάξ πότε την αντίληψη του “πληθωρισμού των γιατρών” και πότε την “έλλειψη των γιατρών”». «Στη μια περίπτωση το αξιοποιήσατε όταν σχεδιαζόταν το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Υγείας και στη δεύτερη περίπτωση το αξιοποιήσατε για να δικαιολογηθεί το πάγωμα των προσλήψεων, διότι υποτίθεται “δεν υπάρχουν γιατροί”» ανέφερε.

«Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν γενικά την έλλειψη παθολόγων και γενικών γιατρών, αλλά την έλλειψή τους σε αριθμό από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Μια χαρά γόνιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Άγονες βγαίνουν οι θέσεις στον δημόσιο τομέα και τις βγάζει άγονες η πολιτική σας» είπε.

«Διότι», όπως εξήγησε, «την πολιτική σας την χαρακτηρίζει το απαράδεκτο επίπεδο αμοιβών, οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς με πάρα πολλές εφημερίες, η υποστελέχωση, η έλλειψη εξοπλισμού, η δυσκολία στην αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η επιδείνωση της ικανοποίησης των άλλων κοινωνικών αναγκών, όπως εξεύρεση κατοικίας και τόσα άλλα. Όσο όλα αυτά δεν βελτιώνονται ουσιαστικά, οι κατά καιρούς διαγωνισμοί θα αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μετατοπίζει τις δικές της ευθύνες στους ίδιους τους γιατρούς».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο που είναι στη διαβούλευση η κυβέρνηση ετοιμάζει «νέα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους» και φέρνει «νέα εγκληματικά μέτρα», όπως η «παράδοση της Παιδοογκολογικής κλινικής του Παίδων “Αγία Σοφία” στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» και «η αφαίρεση της μεταμόσχευσης οργάνων από τα δημόσια εργαστήρια του “Ευαγγελισμού” και του “Γεννηματάς” και η μεταφορά της σε άλλο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».

Ανέφερε ακόμα ότι «όλα τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν ημερομηνία λήξης και όλα στηρίζονται στην ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση», ενώ κατήγγειλε τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις προκειμένου ο ασθενής να κλείσει ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «προβάλει ολοένα και πιο καθαρά, ότι οι διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος και οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι, όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες».

«Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας του λαού, όταν αποτελεί τον βασικό πυρήνα του αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου κρατικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ανέφερε, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή «που ο οικογενειακός γιατρός, συνδέεται με όρους περιορισμού του “κόστους” των ασθενών -ακριβώς επειδή τούς θεωρείτε πελάτες και όχι πάσχοντες- χάνει και το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που πρέπει να έχει».

«Το πρόβλημα του αριθμού και της κατανομής των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, μπορεί να λυθεί, απαραίτητα με έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και με αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, όπου όμως το κράτος, θα μπορεί να εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα και ανάγκες των εργαζόμενων υγειονομικών και του λαού γενικότερα, αφού αυτοί οι ίδιοι θα τις καθορίζουν, θα τις υλοποιούν και θα τις ελέγχουν» συμπλήρωσε.

«Όποιος είναι με την εμπορευματοποίηση, μάταια ψάχνει να βρει λύσεις, αφού η άναρχη κατανομή τους ανάμεσα στις διάφορες δημόσιες μονάδες υγείας, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της υγείας και κυρίως στην αυτοαπασχόληση, θα επιδεινώνεται στο έδαφος της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Και, προφανώς, όποιος είναι επιπλέον και με τις πολεμικές δαπάνες και επικαλείται, κάθε λίγο και λιγάκι, τις δημοσιονομικές αντοχές, δε θα τολμήσει, ούτε θα προχωρήσει, σε κατάργηση των μνημονιακών νόμων περικοπής των μισθών! Δεν θα μπορέσει να δώσει στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας αυτό που επιβάλει η εποχή: Δηλαδή, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας! Εν ολίγοις το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Τόσο απλά είναι τα πράγματα και σε άλλα ζητήματα που συζητάμε σήμερα» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο Δ. Κουτσούμπας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι

Επίθεση, τόσο προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την «Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού».

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έφυγε σαν κλέφτης από την Βουλή αποφεύγοντας να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα», για τα οποία, όπως είπε, έχει καταθέσει επανειλημμένα επίκαιρες ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία προϋποθέτει διάλογο, παρουσία και ζωντανή Βουλή την οποία ωστόσο η κυβέρνηση την θέλει μόνο ως εργαλείο επικύρωσης νομοσχεδίων χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας».

Όπως είπε, «τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα νομοσχέδια, για τον δικαστικό χάρτη, το κτηματολόγιο, με το οποίο όπως σημείωσε, «το 85% των περιουσιών στην Κέρκυρα δεν θα καταγραφεί», καθώς και για την Υγεία, κάνοντας λόγο για «σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας».

«Επιχειρείτε με κοινωνικούς αυτοματισμούς να στρέψετε τις κοινωνικές ομάδες την μία εναντίον της άλλης. Η αντιπολίτευση όμως θα είναι εδώ και θα σας δίνει τις απαντήσεις που πρέπει», σημείωσε.

Έντονη κριτική άσκησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, στον πρωθυπουργό, και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καταλογίζοντας του «μείζον ολίσθημα που δεν αντέδρασε και δεν απάντησε στην αμφισβήτηση του για τις γερμανικές αποζημιώσεις».

«Στον ισχυρισμό του κ. Σταϊνμάιερ ότι το θέμα είναι νομικά κλειστό, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να του απαντήσει ότι νομικά, πολιτικά, διπλωματικά και δικαστικά, το θέμα για την Ελλάδα είναι ορθάνοιχτο. Η κυβέρνηση αντί για διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων προετοιμάζει τον δρόμο της απώλειας τους», ισχυρίστηκε.

Η κ. Κωνσταντόπουλου, επανέλαβε τις κατηγορίες της ότι η κυβέρνηση καταργεί το κράτος δικαίου, αναφέρθηκε με έμφαση στην υπόθεση των υποκλοπών και στα Τέμπη -για τα οποία θα επισκεφθεί το Στρασβούργο και θα καταγγείλει την τερατώδη επιχείρηση συγκάλυψης- όπως είπε.

Ιδιαίτερα, ωστόσο, στάθηκε στους εποχικούς πυροσβέστες και στα πρόσφατα επεισόδια που προκλήθηκαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας τους, κάνοντας λόγο για «ζέον θέμα με πρακτικές αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας εναντίον τους για το οποίο θα ζητηθεί να εξεταστεί από το Συνήγορο του Πολίτη».

«Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο. Να παραδεχθείτε και να αναγνωρίσετε ότι οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες εκπληρώνουν ζωτική εργασία.

Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή πρωτοβουλία και συνυπογραφή τροπολογίας για τη μονιμοποίηση τους. Εμείς στηρίζουμε και την τροπολογία του ΚΚΕ. Δεν έχετε κάνει αυτά που οφείλετε. Τους κοροϊδεύετε. Υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις αλλά δεν έχετε τσίπα ώστε να αξιοποιήσετε τους 2.500 έτοιμους, αξιόμαχους πυροσβέστες. Αντίθετα τους αποκαλείτε εισβολείς και ταραξίες και δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Επίσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθέριας, επανέφερε την πρόταση της για την θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμο αδίκημα.

«Είδα τον πρωθυπουργό να λέει ότι είναι αγγελικά πλασμένο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν είπε όμως τίποτα για όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, για τη δολοφονία άλλης μιας γυναίκας. Αρνείται ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει στις 26 επίκαιρες ερωτήσεις που έχω καταθέσει. Στις πόσες γυναικοκτονίες θα κάνετε κάτι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε το κόμμα της ΝΔ να απαντήσει «αν θα πληρώσει τα 500 εκατ. ευρώ που χρωστάει, αντί να δείχνει τους άλλους κλέφτες για να μην δείξουν τους εαυτούς τους», όπως είπε.

Κυρ. Βελόπουλος: Έχουμε διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη για την Υγεία

Στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη, αναρωτήθηκε «πώς κοιμάται αυτή η κυβέρνηση τα βράδια;», διαβάζοντας μια συνομιλία κοπέλας με το 112, αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων, την οποία έλαβε, όπως, είπε στο γραφείο του. «Από την τεχνική πραγματογνωμοσύνη αποδεικνύεται ότι ζούσαν άτομα πριν γίνει η έκρηξη. Από την έκρηξη κάηκε ο κόσμος κ. Γεωργιάδη και κ. Μητσοτάκη… Εγώ θα ντρεπόμουν. Έπρεπε να έχετε φύγει από την επόμενη ημέρα. Όχι γιατί έγινε το δυστύχημα. Γιατί το κουκουλώσατε και το μπαζώσατε», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος. Επανέλαβε ότι «εμείς θα πάμε αυτή την ιστορία μέχρι τέλους» και «θα βάλουμε φυλακή αυτούς που έκρυψαν το έγκλημα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεωρεί την υγεία «εμπορικό προϊόν» ενώ το κόμμα του «αγαθό που πρέπει να το έχει δωρεάν ο κάθε πολίτης». «Έχουμε ουσιαστική διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει πολλές προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν «άκουσε ποτέ».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για «τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας» στη χώρα. «Πώς μπορεί να θεωρεί η ΝΔ ηγέτη τον κ. Μητσοτάκη όταν στις δημόσιες αναφορές του… έλεγε τραμπισμός μέσα στη Βουλή και ο ίδιος άνθρωπος που έβριζε τον Τραμπ με τραμπισμό, χθες πανηγύριζε γιατί μίλησε μαζί του; Για να καταλάβετε για ποια πολιτική-ηθική υπόσταση ανδρός ομιλούμε. Ίδιοι είναι όλοι τους», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πώς μπορείς να θεωρείσαι ηγέτης όταν δημόσια ανακοινώνεις ότι είσαι σε πόλεμο με τη Ρωσία και όταν ξέρεις ότι ο Τραμπ θα τα βρει με τη Ρωσία και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μιλήσεις και με τον Πούτιν, αλλά είναι ικανοί στη ΝΔ, να γίνουν “πουτινόφιλοι” περισσότερο και από τον Πούτιν».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι η ΝΔ ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν «ανοίγετε δρόμους, είστε ανίκανοι να κυβερνήσετε τη χώρα». Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο κ. Βελόπουλος, είπε στην Ελληνική Λύση «μπορεί να μας δείτε να πονάμε αλλά ποτέ δεν θα παραδοθούμε σε αυτή τη λογική της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων. Θα νικήσουμε για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες, όχι μόνο για τους πλούσιους Έλληνες, όπως κάνει η ΝΔ».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος στη συνέχεια, ανέφερε ότι υπάρχει λύση για να βρεθούν χρήματα για τη χώρα, μέσω των «εξορύξεων φυσικού αερίου», αλλά όπως είπε «τα τρία κόμματα εξουσίας ξέρουν να κάνουν άλλες τρύπες, πχ στις Σκουριές…».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι αν το κόμμα του κυβερνήσει, το πρώτο που θα κάνει είναι «να ελεγχθούν όλοι οι δημοσιογράφοι, εκδότες, ολιγάρχες, πολιτικοί, για όλα τα τελευταία 50 χρόνια, αν τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμβαδίζουν με τα χρήματα που εισέπρατταν. Όποιου τα χρήματα δεν συμβαδίζουν, θα δημεύεται η περιουσία του, για το ποσό αυτό και θα πηγαίνει φυλακή». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τελειώσει «η woke ατζέντα, η λαθρομετανάστευση, η ασυλία ολιγαρχών του κεφαλαίου. Αρχή μας η προστασία των φτωχών Ελλήνων πολιτών», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Αλ. Χαρίτσης: «Το μόνο που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι να “βγάζει την υποχρέωση”»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την υγεία «το μόνο που κάνει είναι να “βγάζει την υποχρέωση”, χωρίς να ανατρέπει τη γενικότερη κατεύθυνση της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού, νωρίτερα, είπε πως «επανέλαβε το γνωστό ποίημα», ότι δηλαδή «παρέλαβε χάος» και παρά «τα κάποια προβλήματα, εντέλει η Νέα Δημοκρατία κάνει ότι καλύτερο μπορεί και ήδη όλα πηγαίνουν καλά».

«Η οικονομία πετάει, το ΕΣΥ πετάει, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πετάει. Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια χαλάει την κυβερνητική αφήγηση. Η πραγματικότητα», σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και σε τελευταία στοιχεία για το ύψος των μισθών, καλώντας την κυβέρνηση να «σταματήσει το παραμύθι του success story».

«Έτσι θέλει την κοινωνία η Δεξιά», είπε κάνοντας λόγο για «ταξική πολιτική, που εξυπηρετεί μόνο μια τάξη: αυτή των εργοδοτών» και «που εξυπηρετεί μόνο ένα πράγμα: την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων».

«Πρόκειται για την κυβέρνηση που δεν έχει διστάσει να εντείνει τις ανισότητες εκεί που θεωρητικά είμαστε όλοι ίσοι: στον τομέα της υγείας», σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας».

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλοι πεδίο δημόσιας πολιτικής στο οποίο να συμπυκνώνεται με τόσο εύγλωττο τρόπο το αποτύπωμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τόπο μας», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης,

«Η συζήτηση για τις Πρωτοβάθμιες Φροντίδες Υγείας, δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ, αποκομμένη από τη μεγάλη εικόνα, τη μεγάλη εικόνα της διάλυσης που έχει σκηνοθετήσει και έχει παραγάγει η ίδια η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Είδαμε τι έγινε με τον προσωπικό γιατρό, που απέτυχε παταγωδώς. Τώρα πάτε τσάτρα – πάτρα να περάσετε και κάτι για τον οικογενειακό γιατρό, έτσι ξεκομμένα και πρόχειρα, για να πείτε ότι κάτι κάνετε. Το βασικό που σας ενδιαφέρει από το σημερινό νομοσχέδιο όμως δεν είναι ο οικογενειακός γιατρός, ας είμαστε ειλικρινείς. Η ανησυχία σας είναι ότι λόγω της πολιτικής σας θα χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό και μόνο. Το νομοσχέδιο σας το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να συμπληρώσει ένα κουτάκι, να ‘βγάλει την υποχρέωση’, χωρίς να ανατρέψει τη γενικότερη κατεύθυνση της υποβάθμισης, διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα», τόνισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «η ευκαιριακή αξιοποίηση της όποιας μορφής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων είναι στο DNA της».

Συνεχίζοντας ο Αλ. Χαρίτσης καταφέρθηκε εναντίον και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η Δεξιά βρίσκει και τα κάνει, γιατί απέναντί της δεν έχει αντιπολίτευση». «Έχει ένα κόμμα βυθισμένο στην τοξικότητα και στη σήψη, τον ΣΥΡΙΖΑ, και ένα κόμμα που ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΕΣΥ, σήμερα θα μπορούσε να κάνει τα ίδια με τη Νέα Δημοκρατία, με μικρές μόνο παραλλαγές- το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύτηκε ότι «το σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί».

«Γιατί η ανάγκη για ισχυρό και αναγεννημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κοινωνική ανάγκη. Και η Αριστερά είναι εδώ για να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας», σημείωσε και κατέθεσε «τις άμεσες προτάσεις της Νέας Αριστεράς για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του». Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη «διπλασιασμού των αποδοχών των γιατρών με ετήσιο κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο», «άμεσης ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά» και προσλήψεων για να καλυφθούν τα 20.000 κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα».

Επιπρόσθετα, είπε, «απαιτείται Σύσταση Αρχής Ελέγχου παρόχων υπηρεσιών υγείας και προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών», αλλά και «καθιέρωση πλέγματος υγειονομικής ασφάλειας, με ανάληψη ευθύνης και κόστους από την πλευρά της Πολιτείας στις περιπτώσεις ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

Όσο για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, πρότεινε: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για υπηρεσίες υγείας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού Μ.Ο. (7,5% ΑΕΠ), ανακατεύθυνση εθνικών και ενωσιακών πόρων από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα υγείας και επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μεγάλους ομίλους υπηρεσιών υγείας για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού σοκ στο ΕΣΥ.

«Έτσι θα ανατρέψουμε τη Δεξιά πολιτική. Έτσι θα σώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.