Απίστευτη ταλαιπωρία για 731 επιβάτες του «Fast Ferris Andros»
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Απίστευτη ταλαιπωρία για 731 επιβάτες του «Fast Ferris Andros»

«Οδύσσεια» βίωσαν οι 731 επιβάτες του «Fast Ferries Andros», που έδεσε στο λιμάνι της Ραφήνας μετά από 18 ώρες.

Τ
ο πλοίο βρισκόταν από το πρωί στο αγκυροβόλιο της Ραφήνας για πολλές ώρες, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό και οργή στους επιβάτες, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας.

Το περιστατικό ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν έμπλεξαν οι άγκυρες δύο επιβατηγών πλοίων. Στις 7:30, ήταν προγραμματισμένο να φύγει το Ε/Γ-Ο/Γ Fast Ferries Andros για να εκτελέσει το δρομολόγιο Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος. Ωστόσο, λόγω της έντασης των ανέμων, η καδένα της άγκυρας του πλοίου έμπλεξε με την αριστερή καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ Αικατερίνη Π το οποίο ήταν δεμένο στον ντόκο και βρισκόταν στη διαδικασία επιβίβασης και είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 08.05 για Τήνο-Μύκονο-Νάξο. Ανάμεσα στα δύο πλοία υπήρξε και επακούμβηση.

Στο σημείο στήθηκε επιχείρηση, όπου ειδικό συνεργείο χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να κόψει τις άγκυρες που είχαν τυλίξει τη μία από τις δύο προπέλες. Εν μέσω ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ, το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι με ασφάλεια από τρία ρυμουλκά.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, συνεργείο έκοψε την αλυσίδα της άγκυρας στην προπέλα του πλοίου και ρυμουλκά βοήθησαν το «Fast Ferries Andros» να μπει στο λιμάνι. Συγκεκριμένα, έγιναν υπερεντατικές προσπάθειες από το ειδικό συνεργείο για το κόψιμο της καδένας και άρα της απελευθέρωσης του πλοίου, οι οποίες διήρκεσαν τέσσερις ώρες.

Οι 731 επιβάτες του πλοίου που θα ταξίδευε για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο-Πάρο και τα 50 μέλη του πληρώματος συμπλήρωσαν συνολικά 18 ώρες στη θάλασσα καθώς έφυγε από το λιμάνι της Ραφήνας στις 7:30 π.μ. και επέστρεψε πίσω στη 1:00 π.μ τα ξημερώματα της Κυριακής (10/09).

Ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Γραφείου Τύπου ΥΝΑΝΠ, ανέφερε: «Η όλη επιχείρηση έγινε με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών και την αποφυγή οποιαδήποτε περίπτωσης κινδύνου. Τόσο για αυτούς όσο και για τους ανθρώπους που επιχείρησαν υπό δυσμενεστατες καιρικές συνθήκες… με επιτυχία.

Σίγουρα όταν φεύγεις για ταξίδι και δεν πας στο προορισμό σου υπάρχει εκνευρισμός… σίγουρα υπάρχει μια κούραση αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλοι είναι ασφαλείς και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια κανονικά στη προβλήτα».

Στην περιοχή έπνεαν το απόγευμα άνεμοι έντασης 6 μποφόρ, από 7-8 μποφόρ το πρωί. Λόγω των ανέμων κάθε σκέψη για μετεπιβίβαση των επιβατών και μεταφορά τους στη στεριά είχε αποκλειστεί.

Στο πλοίο εστάλησαν δύο ρυμουλκά με τρόφιμα και εφόδια για τους επιβάτες.

Στη Ραφήνα βρίσκονταν από το πρωί ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύρχος Γιώργος Αλεξανδράκης, ο γενικός γραμματεάς του υπουργείου Ναυτιλίας Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, ο διευθυντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών πλοίαρχος Γιώργος Ρίγγας και ο διοικητής της περιφέρειας Αττικής, υποναύαρχος Νικόλαος Πολέμης.