Συνάντηση Δημήτρη Κουτσούμπα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνάντηση Δημήτρη Κουτσούμπα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε την Παρασκευή, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

Τ
ην αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποτελούσαν ο πρόεδρος Νίκος Τράκας και οι Γιάννης Τσούνης, Σταματία Τσουμέα, Νικόλαος Κρέτσης, Βασίλης Πετρόπουλος, Σπύρος Κωνσταντάς και Αλέξανδρος Βαλσαμής.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού καλωσόρισε τους συνδικαλιστές στην έδρα της ΚΕ, σημείωσε:

«Είναι πραγματικά μια πολύ κρίσιμη περίοδος αυτή που συναντιόμαστε. Εμείς ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμά σας γι’ αυτή τη συνάντηση. Πραγματικά υποφέρουν σήμερα οι δήμοι όλης της χώρας από τη μεγάλη υποστελέχωση σε προσωπικό. Για εμάς είναι μείζον ζήτημα αυτό.

Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην ίδια την εντατικοποίηση της δουλειάς και τον κίνδυνο εργατικών δυστυχημάτων και δυστυχώς ο κλάδος σας έχει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και έχει οξυνθεί αυτή η κατάσταση. Μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα, λοιπόν, αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε.

Θα θέλαμε να σας ακούσουμε και να συζητήσουμε αναλυτικά για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε μέσα στη Βουλή, έξω από αυτή, κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Γιατί ξέρετε αυτά τα ζητήματα εκεί λύνονται κι εκεί ασκούνται οι πιέσεις και προς την εκάστοτε εξουσία και πολύ περισσότερο σήμερα, στην κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον κύριο Μητσοτάκη. Πρέπει αυτή η πραγματική αντιπολίτευση που γίνεται στους δρόμους του αγώνα, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Ξέρετε ότι πρόσφατα είχαμε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή, έχουμε κάνει παρεμβάσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει άλλους σχεδιασμούς. Φυσικά, είμαστε γνώστες των προβλημάτων, θα ακούσουμε κι εσάς σήμερα και μπορούμε να συνεχίσουμε, να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για το τι μπορούμε να κάνουμε».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα του κλάδου τους. «Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες των δήμων, η εντατικοποίηση που απορρέει από την υποστελέχωση και τις διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν στον κλάδο, καθώς και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον επικίνδυνους με δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια».

Ακόμη αναφέρθηκαν «στις μεγάλες μισθολογικές μειώσεις που συνδυάστηκαν με την περικοπή δώρων και επιδομάτων» και τόνισαν «τον αντεργατικό χαρακτήρα της διάταξης Βορίδη, με βάση την οποία οι δημοτικές αρχές υποχρεώνονται να ασκήσουν ένδικα μέσα εναντίον θετικών δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων».

Ζήτησαν από το ΚΚΕ την ανάδειξη αυτών των ζητημάτων με όλους τους τρόπους και με κοινοβουλευτικά μέσα.

Ο ΓΓ της ΚΕ δεσμεύτηκε ότι «το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων εντός κι εκτός Βουλής, θα αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου με κάθε τρόπο και θα στηρίξει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με την απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024».

«Συναντηθήκαμε σήμερα στο Σπίτι του Λαού, στο ΚΚΕ με τον ΓΓ κ. Κουτσούμπα και του εκθέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν στους δήμους όλης της χώρας. Είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι διατάξεις του κ. Βορίδη για τις υποχρεωτικές εφέσεις η μείωση του εισοδήματός μας, ο 13ος και 14ος μισθός και οι περιβόητες αναπτυξιακές. Αυτή τη συζήτηση ήδη το ΚΚΕ και οι βουλευτές κατέθεσαν χθες ερώτημα στην υπουργό με συγκεκριμένα ζητήματα και μάλιστα αν έχει δεχθεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ για να συζητήσουμε τα τεράστια προβλήματα που έχουμε με τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα με τη νέα υπουργό που από τον Ιούλιο που έχει έλθει ως υπουργός δεν έχει κάνει καμία συνάντηση ούτε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε με την ΑΔΕΔΥ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

«Η συζήτηση που κάναμε με τον ΓΓ είναι πολύ σημαντική για εμάς, έχουμε την άμεση στήριξη, ήδη πέρα από το ερώτημα που έκαναν χθες για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης δεσμεύθηκε ο ΓΓ ότι θα συζητηθεί με τους βουλευτές του ΚΚΕ πως θα μπει το ζήτημα στη Βουλή για να γίνει συζήτηση για όλα τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.