«Ο Δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών αξίζει ένα καλύτερο μέλλον»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΗΛΗΣ:

«Ο Δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών αξίζει ένα καλύτερο μέλλον»

Λίγους μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές ο Γιώργος Βαληλής, καλός γνώστης των θεμάτων στην ολότητά τους, αναδεικνύει τα προβλήματα του Δήμου και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.

– Είστε από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς του δήμου Παιανίας. Αντικειμενικά πώς κρίνετε τη σημερινή διοίκηση για την αποτελεσματικότητά της;
Ομολογώ ότι όταν ανέλαβε η Διοίκηση του κ. Μάδη είχα την ελπίδα ότι θα ανταπεξέλθει και θα ανταποκριθεί επάξια στις προσδοκίες των δημοτών μας. Προσπάθειες έγιναν και γίνονται από κάθε Δημοτική Αρχή, φυσικά και από τη σημερινή. Το ερώτημα είναι αν αρκεί η προσπάθεια και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Κοιτάζοντας λοιπόν τις πόλεις μας σήμερα διαπιστώνω -και δυστυχώς αυτή είναι και η διαπίστωση πολλών συμπολιτών μας- ότι όχι μόνο δεν επήλθε κάποια σημαντική αλλαγή σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, αλλά –αντίθετα– σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε στασιμότητα και οπισθοδρόμηση.

– Μιλάτε για οπισθοδρόμηση και στασιμότητα. Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα σε ποιους τομείς;
Θα σας μιλήσω με παραδείγματα.
Ένα κρίσιμο έργο για τον Δήμο είναι η αποχέτευση. Το έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, όχι μόνο έμεινε στάσιμο λόγω λαθών των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά αν κοιτάξουμε την εικόνα των Γλυκών Νερών και της Παιανίας, θα μελαγχολήσουμε για την κατάντια του οδικού δικτύου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, σε ένα μεγάλο θέμα, η Δημοτική Αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς. Και αποχέτευση δεν έχουμε και δεν θα έχουμε για τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν και άλλοι τομείς καθημερινότητας που έμειναν στάσιμοι. Για παράδειγμα η εκπαιδευτική διαδικασία και η κτιριακή υποδομή στα σχολεία του Δήμου δεν είναι η καλύτερη.
Ας μιλήσουμε για την Παιανία συγκεκριμένα, που με την αύξηση του πληθυσμού των προηγούμενων δεκαετιών, παρατηρούμε ότι διαθέτει λίγες και παλιές εκπαιδευτικές μονάδες. Για παράδειγμα, στα Γλυκά Νερά υπάρχουν δύο Λύκεια, ενώ η Παιανία έχει μείνει μόλις με ένα.
Και δυστυχώς όχι μόνο είναι λίγα τα σχολεία αλλά και δεν είναι εκσυγχρονισμένα σε κτιριακή υποδομή και εγκαταστάσεις. Παράλληλα υπάρχουν σε κάποια σχολεία προβλήματα στατικότητας, όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια η δημοτική Αρχή. Είναι πραγματικά τραγικό σε ένα σύγχρονο Δήμο τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε παλιά κτίρια και με πολλούς μαθητές ανά τάξη, γιατί δεν υπήρξε μέριμνα και σχεδιασμός.

Είμαστε σε μία άλλη εποχή και χρειαζόμαστε αιρετούς με όραμα και προοπτική, που θα είναι μπροστά από τις εξελίξεις και δεν θα τρέχουν πίσω από αυτές.

Οι πόλεις μας μεγαλώνουν, αυξάνεται ο πληθυσμός και πρέπει να κατασκευαστούν και άλλα σχολεία. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στο Φούρεσι το Δημοτικό σχολείο ξεκίνησε ως εξαθέσιο, έγινε δωδεκαθέσιο και τώρα έχει και κοντέινερ για να καλυφθούν οι ανάγκες. Και το 4ο Δ.Σ. να κατασκευαστεί στην περιοχή, πάλι θα είναι γεμάτο από μαθητές, κάτι που δείχνει ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και πρέπει να υπάρξει άμεσα συνολικός σχεδιασμός.

– Απ’ ό,τι ξέρουμε έχουν γίνει ενέργειες για το θέμα των σχολείων, όπως επίσης επειδή μιλάτε για υποδομές, έχει προχωρήσει το σχέδιο πόλης.
Θέλω να είμαι δίκαιος, ως προς το σχέδιο πόλης έχουν υπάρξει εξελίξεις και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τη σημερινή του κ. Μάδη, κυρίως σε ό,τι αφορά τα Γλυκά Νερά. Αλλά μιας και μιλάτε για υποδομές, π.χ., το καινούργιο Δημαρχείο που με τόσες τυμπανοκρουσίες είχε αναγγελθεί, που βρίσκεται αλήθεια σήμερα; Πουθενά! Στασιμότητα!
Σε επίπεδο άλλων έργων καθημερινότητας: όπως η δημιουργία Πνευματικού Κέντρου στο Φούρεσι που έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα. Κάτι ψέλλισε κάποια στιγμή η δημοτική αρχή και έχει μείνει και αυτό στα χαρτιά.
Επίσης τι έγινε με την αξιοποίηση του παλιού Δημαρχείου στην πλατεία των Γλυκών Νερών; Και εκεί καμία εξέλιξη.
Να μιλήσουμε για πλατείες και ελεύθερους χώρους; Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά έργα, πέρα από μικροέργα και αυτά αποσπασματικά, που δείχνουν και πάλι την έλλειψη σχεδιασμού.
Να σας δώσω και άλλα παραδείγματα στασιμότητας και απραξίας;
Το Κουτούκι στην Παιανία είναι ένα σπήλαιο ιδιαίτερης αξίας για την Αττική. Από το Υπουργείο Πολιτισμού έγιναν έργα ως προς το εσωτερικό του. Ποιές είναι οι παρεμβάσεις και τα έργα αναβάθμισης της Δημοτικής Αρχής στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση και ο περιβάλλων χώρος να γίνει πιο ελκυστικός και επισκέψιμος;
Θα σας δώσω και ένα άλλο παράδειγμα σε σχέση με το Κλειστό του Βόλεϊ στην Παιανία. Δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει οι κατάλληλες εργασίες αποκατάστασης των βλαβών, ώστε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να υπάρξει έλευση σημαντικών αθλητικών γεγονότων; Έχω αναδείξει τα παραπάνω θέματα κατά το παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχω προβεί αι σε προτάσεις.
Και εν πάση περιπτώσει στις εκτάσεις γύρω από το Κλειστό δεν θα ήταν λογικό να δημιουργηθούν κάποιοι αθλητικοί χώροι για τις οικογένειες και τα παιδιά μας ώστε να αποτελέσει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο υγείας και ευεξίας;

– Τι θα μπορούσε να κάνει η Δημοτική Αρχή στο πεδίο των υποδομών αλλά και ευρύτερα;
Μία Δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να διαμορφώνει συνολικό σχεδιασμό και να προωθεί έργα πνοής. Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το τώρα αλλά να δούμε το αύριο των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.
Δεν χρειαζόμαστε τη Δημοτική Αρχή για να κάνει μόνο την αποκομιδή των σκουπιδιών και να αλλάζει τις λάμπες που καίγονται. Δηλαδή να κάνει το αυτονόητο.
Είμαστε σε μία άλλη εποχή και χρειαζόμαστε αιρετούς με όραμα και προοπτική, που θα είναι μπροστά από τις εξελίξεις και δεν θα τρέχουν πίσω από αυτές.
Είμαστε μία περιοχή με μακρά ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Με προϊόντα που είναι παγκοσμίως γνωστά όπως ο οίνος και η ελιά. Ο κάμπος των Μεσογείων είναι η κοιτίδα του αγροτικού κόσμου στην Αττική. Ταυτόχρονα έχουμε σημαντικά πολιτιστικά και εκκλησιαστικά μνημεία.
Εκτός από υποσχέσεις και εξαγγελίες που ποτέ δεν ολοκληρώνονται, δεν έχω δει όλα αυτά τα χρόνια μια συγκεκριμένη και στοχευμένη πολιτική για την ανάδειξη αυτής της περιοχής που θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο προσέλευσης σημαντικού αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα ακόμα και από το εξωτερικό. Με λίγα λόγια δεν έχουμε δουλέψει καθόλου το brand name «Παιανία-Γλυκά Νερά» ώστε να αναπτύξουμε τις πόλεις μας ευρύτερα.
Θα περίμενα για παράδειγμα από την Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία, για να χαράξει μία στρατηγική πάνω στα ποιοτικά τοπικά μας προϊόντα, ώστε να ενισχύσει του ντόπιους αγρότες και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Εκλέγουμε Δημοτική Αρχή για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να χαράσσει στρατηγική με τα εργαλεία που της δίνονται, με τους πόρους που λαμβάνει από Πολιτεία, με τα Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες για να δουν έργο και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής στις γειτονιές τους.

– Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Θα ασχοληθείτε με τα κοινά; Έχετε αποφασίσει αν θα στηρίξετε κάποιο συνδυασμό;
Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν πάντα στις προτεραιότητές μου και πάντα ήθελα να προσφέρω. Όπως γνωρίζετε έχω εργασία και μια εταιρεία που μου δίνει τα προς το ζην. Όμως σε αυτή την κοινωνία δεν ζούμε μόνοι μας και τα προβλήματα είναι κοινά. Οφείλουμε να συμμετέχουμε και να κρινόμαστε και εμείς και όχι μόνο να κρίνουμε! Την τοπική κοινωνία της Παιανίας και των Γλυκών Νερών την αντιλαμβάνομαι ως ολότητα και προσδοκώ να γίνουν επιτέλους πράξη σημαντικά έργα στο χωροταξικό, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να γίνουν έργα υποδομών, ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε καλύτερες πόλεις.
Θα μιλήσω ανοιχτά. Διαπιστώνω ότι οι υπάρχουσες επιλογές του κυρίου Μάδη και του κυρίου Στάμου δεν είναι οι καλύτερες για την Παιανία. Ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη από διαχειριστές, δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους που διοικούν ράθυμα και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Είμαι επομένως πολύ προβληματισμένος και επιδιώκω να βρεθεί μία τρίτη ελπιδοφόρα και αξιόπιστη πρόταση για το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας.
Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του κ. Κώστα Αναστόπουλου, ο οποίος είναι ένα σημαντικό στέλεχος της τοπικής κοινωνίας, επιστήμονας, επαγγελματίας, οικογενειάρχης, με επιχείρηση στο κέντρο της Παιανίας. Θα μπορούσε να αποτελέσει την τρίτη εναλλακτική πρόταση για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, έχει επάγγελμα, άρα δεν ψάχνει για δουλειά και το κίνητρό του είναι να δουλέψει σκληρά για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας. Συνεργάζομαι ήδη μαζί του για την υλοποίηση όλων όσων πρέπει να γίνουν και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη συνεργασία μας».

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας ενόψει των Δημοτικών Εκλογών;
Θέλω να πω στους συμπολίτες των Γλυκών Νερών αλλά και της Παιανίας ότι η μετριότητα δεν μας ταιριάζει. Δεν πρέπει να δεχτούμε να μας υποσχεθούν και πάλι αυτά που θα έπρεπε να κάνουν χτες, προχτές και πριν 10 χρόνια.
Οι πόλεις μας πρέπει να πάνε μπροστά, έχουμε επιλέξει να ζούμε σε ένα μέρος θαυμάσιο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερης ομορφιάς, σε μία περιοχή που έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων.
Αξίζουμε επομένως ένα καλύτερο μέλλον!