Αποκαθίσταται το διατηρητέο κτίριο «Οικία Μπία»
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Αποκαθίσταται το διατηρητέο κτίριο «Οικία Μπία»

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς υπέγραψε την Τρίτη 11 Απριλίου τη σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου “Οικία Μπία”» στην Κερατέα με την τεχνική εταιρεία Ε.ΚΑΤ.ΕΛ. Α.Τ.Ε.

Η
«Οικία Μπία», που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα της Κερατέας, αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίσματα, εκ των οποίων το ένα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και έργο τέχνης με την υπ’ αριθμ. 111484/8370/14.01.1994 (ΦΕΚ 11/τ.Δ΄/14.01.1994) Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του διατηρητέου κτιριακού μνημείου, καθώς και ειδικές εργασίες αποκάλυψης, στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του ζωγραφικού διάκοσμου οροφογραφιών και τοιχογραφιών, του περίτεχνου μαρμάρινου εξώστη, των παραδοσιακών πλακιδίων που διακοσμούν το δάπεδο και των υπόλοιπων μοναδικών στοιχείων του κτιρίου. Στόχος είναι να διασωθούν τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία των όψεων αποκαθιστώντας παράλληλα όσα αλλοιώθηκαν με μεταγενέστερες παρεμβάσεις.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ξεκινάει η αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Η «Οικία Μπία» θα μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανάδειξης πολιτισμού στεγάζοντας το Λαογραφικό Μουσείο Κερατέας, το μοναδικό στα Μεσόγεια. Με την πολύτιμη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Δήμητρας Πάλλη, εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου με ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο για την Κερατέα αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Λαυρεωτικής.»