ΤΑΣΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Το διπλό μήνυμα των εκλογών

H
διπλή εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε και πέρα από την προφανή αποτίμηση που θα κάνουν τα κομματικά επιτελεία, προσφέρεται η ευκαιρία για ανάλυση της κοινωνικής διάστασης της ψήφου των Ελλήνων

Το αποτέλεσμα των εκλογών ανέδειξε, κατά την άποψή μου, δύο εκδοχές. Αφενός, την ύπαρξη της ορθολογικής σκέψης που εκφράστηκε με την υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας από ένα σύνολο ψηφοφόρων ευρύτερης ιδεολογικής αναφοράς και αφετέρου, την ψήφο διαμαρτυρίας που πυροδότησε την είσοδο στη Βουλή πολλών μικρών (και ακραίων) κομμάτων.

Πως γίνεται όμως να έχουμε ταυτόχρονα ορθολογισμό και αντι-συστημικότητα; Πως γίνεται να συνυπάρχουν μαζί δύο κορυφαίες αντιφάσεις;

Η εξήγηση υπάρχει και βρίσκεται στις πάσης φύσεως ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες δημιουργούν συνθήκες αντίδρασης που εκφράζονται με τη ψήφο, ως μέσο έκφρασης δυσαρέσκειας προς το πολιτικό σύστημα. Από την άλλη, η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων (πχ η κατάσταση στα Ναυπηγεία), η βελτίωση της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής πολλών συμπολιτών μας (πχ προγράμματα Στέγασης, Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ), τους δημιούργησε ελπίδα για το μέλλον και την ανάγκη να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Έτσι, στράφηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πολιτικό σύστημα οφείλει να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό, τις ακραίες αντιλήψεις αλλά και τις ανισότητες που δημιουργούν βαθύ ρήγμα στον κοινωνικό ιστό και τελικά υπονομεύουν την ίδια τη Δημοκρατία. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας και να απορρίψουμε το λαϊκισμό και την τοξικότητα ως τρόπο πολιτικής έκφρασης και αντιπαράθεσης. Τα αποτελέσματα των εκλογών μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε!

 

Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι π. Βουλευτής και Εκπροσώπος Τύπου της ΝΔ