ΛΙΤΣΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ

Ποιος κατασκευάζει πόλεμο και ειρήνη…

Κ
ι εκεί που πίστευα πως η παλιά φασιστική Γερμανία του Χίτλερ και του Γκέμπελ θάφτηκε κάτω από τα ερείπια ενός αιματοβαμμένου κόσμου που άφησε πίσω του ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, βλέπω το φάντασμά της να σαλεύει εμπρός μου τούτες τις μέρες που η πιθανότητα ενός Τρίτου παγκόσμιου πολέμου βρίσκεται προ των πυλών.

Η γνώμη σου, όπως και η δική μου για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το κόμμα του ΜέΡΑ25 ουδεμία σημασία έχει. Είναι αρχηγός κόμματος της ελληνικής Βουλής, Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης, μιας Ευρώπης που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις δημοκρατικές ευαισθησίες της σχετικά με την ελευθερία της γνώμης και του λόγου που απορρέει από τα αδιαμφισβήτητα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 13 Απρίλη, στο συνέδριο υπέρ της Παλαιστίνης που έγινε (και τελικά δεν έγινε) στο Βερολίνο όπου συμμετείχαν σύνεδροι, εκτός των άλλων εθνοτήτων, Εβραίοι και Παλαιστίνιοι που αντιτίθενται στη γενοκτονία στη Γάζα. Ο Βαρουφάκης και δύο ακόμη ομιλητές από τους συντελεστές του συνεδρίου κρίθηκαν ανεπιθύμητοι και τους απαγορεύτηκε ο λόγος, Η αστυνομία, πριν ακόμη από την ομιλία του Βαρουφάκη, απέκλεισε το χώρο, εισέβαλε στο κτίριο, έκοψε το ρεύμα και διέλυσε το συνέδριο.

Την επόμενη μέρα, στη διαδήλωση που έκανε το MERA25 της Γερμανίας ώστε να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη δράση της αστυνομίας, προσήγαγαν μέλος της «Εβραϊκής φωνής για την ειρήνη». Εβραίος Γερμανός πολίτης. Ο συγκεκριμένος κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Εβραίοι κατά της γενοκτονίας».

Όμως, γιατί χρειάστηκε η βίαιη καταστολή και μάλιστα ενάντια σε Γερμανούς Εβραίους πολίτες;

Γιατί το γερμανικό κράτος καταπάτησε ακόμη και τους νόμους του ώστε να διαλύσει το συνέδριο υπέρ της Παλαιστίνης;

Η επίσημη (και ανεπίσημη τη λες) δικαιολογία είναι ότι «όποιος διαδίδει Ισλαμική προπαγάνδα και μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι θα διωχθεί γρήγορα και με συνέπεια». Αυτή είναι η αλήθεια; Μήπως η Γερμανία προσπαθεί να ξεπλύνει τις ενοχές της για το ολοκαύτωμα; Ή μήπως, επειδή η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη μετά την Αμερική προμηθεύτρια χώρα όπλων και πολεμικού υλικού για το Ισραήλ; Και καλά, η Γερμανία, προασπίζει τα οικονομικά της συμφέροντα βάζοντας πλάτη για ένα ακόμη ολοκαύτωμα, αυτή τη φορά των Παλαιστινίων. Τούτοι όμως οι δικοί μας τι κάνουν; Πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του; Άκρα του τάφου σιωπή! Και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Έλα τώρα…

Διαβάζοντας την ομιλία που δε πρόλαβε να εκφωνήσει ο Βαρουφάκης, ξεχώρισα μια φράση. «Τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, είτε είναι οικουμενικά, είτε δεν είναι τίποτα». Και συμπεραίνω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα καθόλου δεν είναι αυτονόητα όπως αφελώς πίστευα εγώ.

Εγώ, εσύ, όλοι εμείς με τη μικρή, χλωμή φωνούλα μας, καταδικαζόμαστε να ζούμε τρέμοντας από το φόβο, τόσο για τους πολέμους, όσο και για την ειρήνη που κατασκευάζουν τα διεστραμμένα μυαλά των ισχυρών οι οποίοι, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, καταδικάζουν τους αδύναμους στον πιο αδυσώπητο, τον πιο τραμπούκικο θάνατο. Τη γενοκτονία.

Σήμερα η Γάζα, αύριο ποιος ξέρει… ίσως να είναι η σειρά μας.

 

karalitsa2@gmail.com