ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κασσελάκης εναντίον αριστεράς

Ο
Στέφανος Κασσελάκης θέτοντας υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μονοπώλησε ως περσόνα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Πρόκειται για έναν πολύ επικοινωνιακό άνθρωπο, που όπως ο ίδιος δηλώνει έχει μια πολύ πετυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, λέει ότι είναι αυτοδημιούργητος αλλά με αδιευκρίνιστες ακόμη στηρίξεις και είναι ένας πολύ μοντέρνος νέος αναμφίβολα.

Από εκεί και πέρα, δε γνωρίζουμε τίποτα για τον Κασσελάκη πέραν όσων ο ίδιος μας λέει, φυσικά ούτε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον γνωρίζει αφού πρωτοεμφανίστηκε στο κόμμα ως μέλος της εκλογικής επιτροπής του μόλις πριν τρεις μήνες, στις δεύτερες (και σίγουρα χαμένες) εκλογές του Ιουνίου φέτος.

Από αυτά που λέει πάντως προκύπτει ότι δεν είναι αριστερός και αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε ένα κόμμα της αριστεράς και μάλιστα της ριζοσπαστικής. Προκειμένου να μην τονίζεται αυτή η διαφορά μεταξύ Κασσελάκη και αριστεράς, ο Κασσελάκης φρόντισε να αφαιρέσει τη λέξη αριστερά από την πολιτική του πλατφόρμα και να την ονομάσει “ΣΥνασπισμός ΡΙΖοσπαστικής Ανασυγκρότησης”. Προσπαθεί λοιπόν να φέρει το κόμμα στα μέτρα του αντί να ενταχθεί εκείνος στα μέτρα του κόμματος.

Από εκεί και πέρα υποστηρίζει απόψεις που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά, όπως πχ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ζητά την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας σε μια χώρα που βρίσκεται στα σύνορα με εχθρικό και επιθετικό γείτονα, περιγράφει παρεμβάσεις που δεν αποτελούν την αιχμή του δόρατος του κόμματος μέχρι σήμερα.

Επικοινωνιακά, ο Κασσελάκης φαίνεται σαν να αντικατέστησε ή μάλλον να “κατάπιε” τον Βαρουφάκη, κλέβοντας του την αστική καταγωγή, την πλούσια ζωή, την εκκεντρικότητα, την κομψότητα, τον διεθνή αέρα, την προφορά στα αγγλικά, το προφίλ του πετυχημένου και το χειρότερο από όλα αυτά για έναν νάρκισσο, τον θαυμασμό του τηλεοπτικού φακού.

Και έκανε και ένα βήμα που ο Βαρουφάκης ποτέ δεν έκανε, αποκήρυξε την αριστερά.

Όπως και να το κάνουμε όμως, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τις θέσεις αυτού του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα, πάρα πολλοί από τους ψηφοφόρους του είναι αριστεροί, οι πολιτικές που προτείνει και πολλές από αυτές που εφήρμοσε όταν κυβερνούσε, είναι αριστερές πολιτικές. Η αριστερά στην Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι σεβαστή, ακόμη και από τους μη αριστερούς, ακόμη και από αυτούς που διαφωνούν με τις απόψεις της. Το ίδιο σεβαστοί πρέπει να είναι και οι αριστεροί ψηφοφόροι, μεταξύ αυτών και οι αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό μια έννοια λοιπόν προκαλεί εντύπωση σε όλους και προβληματισμό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι κατεβαίνει ένας νέος υποψήφιος που απομακρύνει από την πρώτη κιόλας στιγμή το κόμμα από την αριστερά.

Το ποιον θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος και όσοι γραφτούν σε αυτό για να ψηφίσουν δεν το ξέρουμε ακόμη, θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως η υποψηφιότητα Κασσελάκη και ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει την ιδεολογία του κόμματος την ηγεσία του οποίου διεκδικεί, δεν δείχνουν σεβασμό ούτε στην ιδεολογία του, ούτε στους ψηφοφόρους ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή των αριστερών ψηφοφόρων.

 

nikolopoulos@reporter.gr