ΛΙΤΣΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ

Άνθρωπος, το ανώτατο ον

A
ντε, καλά μας μπήκε ο καινούριος χρόνος, αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που κινείται στην ίδια συμπαντική τροχιά όπου κινήθηκαν αλλεπάλληλα όμοια χρονικά διαστήματα, κάθε 365 ημέρες δικαιούται να βαφτίζεται πανηγυρικά καινούριο. Ανθρώπινες αδυναμίες.

Και τι μας έφερε, λοιπόν, η καινούρια χρονική περίοδος των 365 ημερών η οποία μόλις ξεκίνησε;

Παρότι συνηθίζεται, τα παιδάκια, πριν εκπνεύσει ο παλιός ο χρόνος, να στέλνουν γράμμα στον άι Βασίλη για να τους φέρει, μαζί με τον καινούριο χρόνο, ένα δωράκι, μια μικρή χαρά, μια ευχή εκπληρωμένη, άκουσα πως για τούτη την χρονιά τα πράγματα έγιναν αλλιώς.

Ο άι Βασίλης φόρτωσε στο άρμα του όλα τα γράμματα των παιδιών που έλαβε δίχως να τα διαβάσει και πήγε και τα έριξε από τις καμινάδες μέσα στα τζάκια, για να ζεσταθούν εκείνα τα παιδάκια που ζουν μες στους καπνούς και τη φωτιά. Τι κρίμα γύρω τους τόση φωτιά κι εκείνα να κρυώνουν! Ύστερα άνοιξε λάκκους και έθαψε τα πεθαμένα. Γι’ αυτό δεν ήρθε από δω, δεν πρόλαβε.

Χαμογελάς, ε; Ο πόλεμος, λες, είναι αλλού. Ναι, είναι αλλού. Είναι λες και μακριά από σένα;

Αλλά, για κοίτα, μπορεί ο άι Βασίλης να μην πέρασε από δω, αλλά ο καινούριος χρόνος σου στέλνει γράμμα με όλα τα μαντάτα. Τα μαντάτα του ανακοινώνονται καθημερνά από τα ΜΜΕ. Άνοιξε τον δέκτη σου.

Εκδικάζεται η υπόθεση της δωδεκάχρονης του Κολωνού. Από τους 200 παιδοβιαστές οι 26 στο εδώλιο. Από τους 26, οι 6 προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι… να εύχεσαι να μην βρεθούν στον δρόμο του παιδιού σου.

Ο αλήτης κατακρεούργησε τη 41 ετών σύντροφό του για να ληστέψει τις οικονομίες της. Κάποιους συγκίνησε ο σπαραγμός του καθώς έπαιρνε αμπάριζα όλα τα κανάλια. Ίσως και κάποιους να τους έπεισε. Η μορφή του παίρνει τη μορφή μια θηριώδους κοινωνίας, σε τρομάζει, σε αναγουλιάζει.

Να και μια μάνα που έσφαξε το έξι μηνών μωράκι της.

Να κι ο πατέρας που σκότωσε τον αδελφό της γυναίκας του όταν έμαθε από την κόρη του ότι τη βίαζε από την ηλικία των εννέα ετών. Κι ύστερα την εκβίαζε, της έπαιρνε όλα τα λεφτά.

Τώρα, ούτε για πλάκα δεν χαμογελάς. Ο πόλεμος εντός σου… Ναι, πνιγόμαστε στο αίμα, φίλε, βυθιζόμαστε στα σκατά ολοταχώς. Μόνο παραμιλάς. Ας το δούμε θετικά, λες. Ας ελπίσουμε σ’ ένα καλλίτερο αύριο, λες.

Το αύριο μιας κοινωνίας, είναι τα παιδιά της. Τα παιδιά τούτης της κοινωνίας, εκτεθειμένα στην τεχνολογία της ηλεκτρονικής διαστροφής σε τέτοιο βαθμό ώστε η βία να αποτυπώνεται στο μυαλό τους ως φυσιολογική συμπεριφορά, εκτεθειμένα στο έλλειμμα προτύπων και οράματος, οργισμένα και αποσυντονισμένα, μακριά από πραγματικές φιλίες και κάθε έννοια αλληλεγγύης Αντιμέτωπα, στο σπίτι, με γονείς βουτηγμένους στο άγχος, το θυμό και την ανασφάλεια για την ακρίβεια, την ανεργία, την παιδεία την υγεία, τους θεσμούς, την ίδια τη Δημοκρατία.

Έτσι τα παιδιά τούτης της κοινωνίας άρχισαν να εγκληματούν. Να κάνουν συμμορίες, να μαχαιρώνουν, να εκβιάζουν και να ληστεύουν.

Αυτά τα χαμπέρια έφερε ο καινούριος χρόνος κι όλα μαζί σου τα ‘φερε κατακέφαλα.

Κλαις, φίλε; Χαίρομαι. Τώρα, μπορείς και να ελπίζεις. Πήγαινε σπίτι σου αγκάλιασε το παιδί σου κι εξήγησέ του τι σημαίνει κοινωνική συνείδηση. Δείξε του, μην του το πεις, αρκεί να του το δείξεις, ότι ο άνθρωπος είναι ανώτατο ον και ως τέτοιο οφείλει να ζει και να κινείται μέσα στην κοινωνία.

Γιατί στην ίδια κοινωνία που εσύ με την αδράνεια ή με τον αγώνα σου διαμορφώνεις, εκεί θα ζήσει και αυτό.

 

karalitsa2@gmail.com