Ενώ τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και η Ελληνική Λύση δεν προτίθενται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο καθ’ όσον κατά την άποψή τους τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με την ελληνική λύση να συσχετίζει το θέμα με την συμφωνία των Πρεσπών!
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» θα ενισχύει τα Δημόσια ΑΕΙ, αποδεσμεύοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση από ένα κρατικό μονοπώλιο. Δεν θα χρειάζεται πλέον η υπογραφή Υπουργού Παιδείας για κάθε λειτουργία τμημάτων τα οποία θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με την σύμφωνο γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ενισχυόμενα για την διεθνοποίησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ.
Υπ’ όψη ότι η ως άνω Αρχή θα είναι ο τελικός κριτής κατά πόσο τα Ιδιωτικά ΑΕΙ θα επιλέγουν τους φοιτητές με κριτήρια που θα πληρούν τα μίνιμουμ γνωστικό επίπεδο, καθώς επίσης σ’ αυτήν θα ανήκει η αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και όχι στον φορέα της χώρας όπου θα εδρεύει το Ιδιωτικό ΑΕΙ όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με τα Κολέγια.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, κατά την άποψή μας, ότι θα υπάρξει ένα κρατικό μάτι στην λειτουργία των Ιδιωτικών ΑΕΙ, ενώ ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης διατείνεται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το αυστηρότερο σύστημα στην Ευρώπη.
Σημαντικό θέμα προβάλλει το ύψος της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος για την ίδρυση του Πανεπιστημίου, αφορά τα ιδιωτικά κολέγια εάν μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Δοθέντος ότι στη χώρα υπάρχουν 36 Κολέγια ως παραρτήματα κάποιου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου (franchise) τα πέντε μεγαλύτερα έχουν 1217 φοιτητές έως 9.000 φοιτητές, το δε αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών που διαθέτει περίπου 3.500 φοιτητές. Δεν παραλείπεται να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο έφτασε να δημιουργεί μια οικονομική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 6,5% του ΑΕΠ της Κύπρου, ενώ ο ένας στους τρεις φοιτητές είναι Έλληνας. Κατ’ εκτίμηση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι η λειτουργία ιδιωτικών στην χώρα μας μπορεί να φέρει αύξηση στο ΑΕΠ κατά 1%.
Και ενώ γίνεται πολύς λόγος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ορθότατα, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ΡΙΖΑ 2022 που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που οργανώνεται ανά τριετία είναι απογοητευτικά για την Ελλάδα, καθ’ όσον συμμετείχαν στην αξιολόγηση 690.000 μαθητές, αντιπροσωπεύοντας περίπου 29 εκατομμύρια 15χρονους από σχολεία σε 81 συμμετέχουσες χώρες.
Ειδικότερα η Ελλάδα κατατάσσεται αρκετά χαμηλά από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Στα μαθηματικά συγκέντρωσε 430 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 21 μονάδων σε σχέση με το 2018 ενώ ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού είναι 472.
Στην κατανόηση επίσης του κειμένου η βαθμολογία υπήρξε χαμηλότερη κατά 19 μονάδες εν σχέσει με το έτος 2018, δηλαδή με μονάδες 438 και 547 αντίστοιχα μονάδες καθώς και στις φυσικές επιστήμες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η πτωτική πορεία έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με διαφορά περίπου 20 μονάδων και στις τρεις κατηγορίες. Ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος δείχνει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις που διεξάγονται στην χώρα μας , κυρίως ο ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης.
Με αποτέλεσμα η ακραία απομνημόνευση σε βάρος της κριτικής σκέψης στο δε βωμό της ισότητος θυσιάζεται η δημιουργική σκέψη των νέων.
Ωστόσο, το 30 σελίδων πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής περιλαμβάνει τα συμπεράσματα από τις επιδόσεις των μαθητών σε κάθε μάθημα και τις προτάσεις της για τις δύο τάξεις (ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου). Προς τούτο προτείνει την μείωση της ύλης, αλλαγές στη διόρθωση της σε κάθε πράξη, ορθή κατανομή θεμάτων, καλλιέργεια στους μαθητές δεξιοτήτων με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας κλπ.
Από την πλευρά του ο Σύριζα και στο παρελθόν υποστήριζε κατά τρόπο άκομψο τουλάχιστον ότι ο πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει έξω από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αποφασίζει να κόψει τα φτερά χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους. Δοθέντος ότι η αριστερά είναι μια άλλη αριστερά και όχι εκείνη που κάποτε ζητούσε να είναι πρώτη στους αγώνες και πρώτη στα μαθήματα. Το αυτό επαναλαμβάνει το ΚΚΕ και Η μέρα 25.
Απαίτησαν να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής αφού στο Πανεπιστήμιο θεωρούνται όλοι εισακτέοι, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου. Να ισοπεδωθεί δηλαδή κάθε έννοια αξιοκρατίας, άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού. Η αριστεία θεωρείται ρετσινιά γιατί στην κοινωνία μας κυριαρχεί η μετριότητα.
Όταν από στοιχεία αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι το 19% των πτυχιούχων και κατόχων μάστερ είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, ενώ τ’ αντίστοιχα στην Εσθονία και Τσεχία είναι στο 5% και 2%. Το δε ποσοστό των ελλήνων ενηλίκων που διαθέτει σφαιρικές δεξιότητες είναι στο 9% καθώς στην Σλοβενία και Φιλανδία είναι 20% και 40% αντίστοιχα.
Η εξήγηση για τα δεδομένα αυτά και τις χαμηλές επιδόσεις στους διαγωνισμού ΡΙΖΑ κρύβει αιτίες και μεγαλύτερες ευθύνες στις μεταπολιτευτικές ηγεσίες που επέδειξαν χαλαρότητα προκειμένου να αντλήσουν πολιτικά οφέλη με αποτέλεσμα την σημερινή κατάσταση της παιδείας. Έτσι ώστε τα παιδιά μας να διαβάζουν, διδάσκονται τα θρησκευτικά – και καλά κάνουν – αλλά δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα από τα Ευαγγέλια. Διδάσκονται αρχαία ελληνικά αλλά δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα Πλατωνικό διάλογο. Και τίθεται το ερώτημα εύλογα, αντιλαμβάνονται την διανοητική πειθαρχία που καλλιεργεί η ορθογραφία αυτό το ταπεινό και περιφρονημένο μάθημα; Λαμβανομένου υπ’ όψη ότι από το 1982 καταργήθηκαν οι τόνοι και τα πνεύματα της ελληνικής γλώσσας, δηλαδή πάνω από 2.000 χρόνια, τα οποία ο Οδυσσέας Ελύτης θεωρούσε κυματιστούς αμπελώνες υπέρθυρα εκκλησιών και γλάστρες με γεράνια.
Ας ελπίσουμε η επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών να λύσει τον γόρδιο δεσμό της εγκατάστασης παραρτημάτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην χώρα μας απαλλάσσοντας τα Δημόσια Πανεπιστήμια από την γραφειοκρατία και εξάρτησή τους από την Κεντρική Διοίκηση, όπως υποσχέθηκε και ο κ. Πιερρακάκης.
Ο οποίος Υπουργός υποστηρίζει ότι η υπέρβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος μπορεί να γίνει με διασταλτική ερμηνεία σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, περί ελεύθερης εγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τούτο μάλιστα επικαλείται και σχετικές τοποθετήσεις των καθηγητών κ.κ. Εάγ. Βενιζέλου και Ν. Αλιβιζάτου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα έχει υποχρέωση να σεβασθεί το δίκαιο της Ε.Ε. που έχει σοβαρές πρακτικές συνέπειες στο πεδίο παροχής υπηρεσιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πάνω απ’ όλα, όλοι μας θα πρέπει να μην ξεχνάμε την σοβαρή λαϊκή ρήση «Σαν κόβει ο ένας την ψιλή κι ο άλλος την δασεία, θα περισπάται αγγλιστί του γένους η παιδεία», και ότι η παιδεία είναι το παράθυρο από το οποίο μπορούμε να αγναντέψουμε όλο τον κόσμο.
* Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού