Θεμελίωση νέας πτέρυγας του εργοστασίου στο Κορωπί
BOEHRINGER INGELHEIM

Θεμελίωση νέας πτέρυγας του εργοστασίου στο Κορωπί

Η θεμελίωση της νέας πτέρυγας του εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων της Boehringer Ingelheim έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Boehringer Ingelheim Humbertus von Baumbach την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

Π
αρούσα ήταν επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και εκπρόσωποι της γερμανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, καθώς και στελέχη της μητρικής και ελληνικής θυγατρικής.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την εμπιστοσύνη που δείχνει η Boehringer στην Ελλάδα όπου έχει παρουσία από το 1975 λέγοντας, ότι η επένδυση αυτή είναι απόδειξη ότι η χώρα μας γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και συμπληρώνοντας, ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία και να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίχτη ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Humbertus von Baumbach, επισήμανε την έμφαση της εταιρείας στον τομέα της ψυχικής υγείας και στην ψυχιατρική ακριβείας, ενώ τόνισε πως η νέα επένδυση θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 35%, επιτρέποντας την κάλυψη πάνω από 8 εκατ. ασθενών, διεθνώς.

Η μητρική εταιρεία διέθεσε το 2023 πάνω από 4,6 δις. δολ. για έρευνα σε τομείς αιχμής με στόχο την ικανοποίηση ακάλυπτων αναγκών υγείας.

Όμως τόνισε την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, λέγοντας ότι τον προηγούμενο αιώνα η Ευρώπη ήταν «το φαρμακείο του κόσμου» συγκεντρώνοντας την φαρμακευτική καινοτομία στο έδαφός της, με θεραπείες για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά, τις λοιμώξεις και νευρολογικές παθήσεις να ανακαλύπτονται και να παράγονται «εντός ευρωπαϊκών συνόρων». Μέχρι πριν 25 χρόνια κάθε δεύτερη θεραπεία προερχόταν από την Ευρώπη. Τώρα δεν είναι ούτε μία στις πέντε. Αιτία είναι το φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Και με αφορμή το διάλογο που διεξάγεται στην Ε.Ε. για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το φάρμακο, ζήτησε τη στήριξη της χώρας μας στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάδος Δημήτρης Αναγνωστάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό επεσήμανε «Πριν από  3 χρόνια σας παρουσιάσαμε το επενδυτικό μας πλάνο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ λέγοντας ότι με την επένδυση αυτή οι εξαγωγές μας θα σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Σήμερα ανακοινώνουμε ότι το 2022 οι εξαγωγές του εργοστασίου Κορωπίου έφτασαν τα 1, 024 δισ., νούμερο που αντιστοιχεί στο 41% των συνολικών εξαγωγών του φαρμάκου. Αν το ανάγουμε στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυτό αφορά το 2.9% των Ελληνικών εξαγωγών. Επίσης, οι εξαγωγές μας έκλεισαν τα 1.252 δισ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 22%  σε σχέση με το 2022 ενώ, αυξήσαμε τον αριθμό εργαζόμενων από 549 το 2020 σε 679 το 2023».

Από την πλευρά του ο νέος διευθυντής του εργοστασίου Σάββας Αδάμος, χαρακτήρισε το νέο επενδυτικό πλάνο ως ένα έργο ορόσημο, που μετατρέπει σε πραγματικότητα τη συνεχιζόμενη και ακλόνητη δέσμευση για ανάπτυξη, αλλά με καινοτομία, για απρόσκοπτη παροχή καινοτόμων  φαρμάκων υψηλότατων ποιοτικών προδιαγραφών παραγωγής και με προσήλωση στην ανάπτυξη των ανθρώπων της περιοχής και της χώρας.

Η νέα πτέρυγα άνοιξε στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού πλάνου 2023-2027 της Boehringer το οποίο φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτή θα παράγονται καινοτόμα φάρμακα με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, με αυτόνομες διαδικασίες παραγωγής, εντάσσοντας σε αυτές τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης διαβαίνοντας έτσι το κατώφλι του Industry 4.0. και ανοίγοντας επίσης 110 νέες θέσεις εργασίας.

Εκεί θα παράγονται καινοτόμα φάρμακα για την ψυχική υγεία, την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και για καρδιο-νεφρο-μεταβολικά νοσήματα και, αναμένεται να καλυφθεί πρόσβαση 8,5 εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως με εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες (έναντι 6.8 εκ που καλύπτονται σήμερα με εξαγωγές σε 90 χώρες).

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

– Νέο κτίριο παραγωγής σε μορφή φιαλιδίων για εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ,

– Νέο κτίριο γραφείων για 100 θέσεις εργασίας,

– Επέκταση του εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου και

– Επέκταση του κέντρου αποθήκευσης και διανομής του εργοστασίου.

Για την παραγωγή των καινοτόμων φαρμάκων εισάγονται νέες τεχνολογίες όπως οι μηχανές συνεχούς διαδικασίας κοκκοποίησης υψηλής διάτμησης μέσω διπλού κοχλία.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με σημαντικά πλεονεκτήματα στη διαδικασία παραγωγής και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ανάπτυξη έρχεται με την αύξηση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργώντας 110 νέες θέσεις εργασίας επιστημονικής κατάρτισης, με ευκαιρίες για υψηλή εξειδίκευση.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Hubertus, αγαπητές και αγαπητοί εργαζόμενοι εδώ στην μονάδα της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ξανά μαζί σας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Είχα ξαναμιλήσει από το ίδιο βήμα πριν από περίπου 2,5 χρόνια.

Σήμερα είμαι εδώ για να συνδράμω στη θεμελίωση μιας νέας μονάδας παραγωγής που -όπως ακούσαμε από τους πολύ πιο ειδικούς από εμένα- θα είναι μια από τις τεχνολογικά προηγμένες στην Ευρώπη.

Είναι ένα ακόμα ορόσημο στο επενδυτικό σχέδιο μιας εταιρείας η οποία εδραιώνει τη θέση της στην πατρίδα μας, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της Ελλάδος στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής και διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων.

Γιατί είναι χρήσιμο, νομίζω, να αναγνωρίζουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι πολυεθνικές είτε είναι ελληνικές, που αποδεικνύουν διαχρονικά την πίστη τους στον τόπο μας. Όπως η Boehringer, η οποία μετράει σχεδόν 70 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας. Πρέπει να το πούμε: είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ήδη από το 1975. Μάλιστα, χαριτολογώντας, σχολίαζα πόσο προνοητική πρέπει να ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες η επιλογή ακριβώς αυτής εδώ της τοποθεσίας, πριν ακόμα δημιουργηθεί το αεροδρόμιο, πριν κατασκευαστεί η Αττική Οδός.

Προφανώς αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αυτή η δραστηριότητα επεκτείνεται διαρκώς, κάνοντας ακόμα εντονότερο το παραγωγικό, εξαγωγικό και οικονομικό της αποτύπωμα.

Και χαίρομαι γιατί επισκέπτομαι και πάλι αυτό το εργοστάσιο το οποίο, όπως ακούσαμε, παράγει ορισμένα από τα πιο καινοτόμα αντιδιαβητικά, θρομβολυτικά σκευάσματα και να διαπιστώσω, ακόμα μια φορά, την άρτια οργάνωση, αλλά και την υψηλή εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό των στελεχών. Είναι όλοι αυτοί που δικαιώνουν αυτό που ακούσαμε και από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Hubertus von Baumbach, τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στη δημιουργία της αξίας μέσα από την καινοτομία.

Είναι ένας στόχος τον οποίον ασπαζόμαστε κι εμείς ως πολιτεία, γιατί έχουμε ως κεντρικό σκοπό, στρατηγικό στόχο, να καταστήσουμε την πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία.

Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, είναι όμως εφικτός. Αποδεικνύεται, ήδη, από την επιλογή της Boehringer να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε αυτή τη μονάδα, να την καταστήσει ένα κέντρο παραγωγής των πιο εξελιγμένων, των πιο καινοτόμων, των πιο στρατηγικών της φαρμάκων.

Πράγματι, τα νούμερα τα οποία ακούσαμε είναι εντυπωσιακά: μία μονάδα μόνο εξάγει προϊόντα τα οποία ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού υπάρχει τόσο μεγάλη συμπυκνωμένη, συγκεντρωμένη εξαγωγική αξία που να παράγεται σε ένα σημείο.

Αλλά, προφανώς, δεν είναι μόνο η επένδυση της Boehringer απόδειξη του τρόπου με τον οποίον η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αναφέρω ενδεικτικά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται συνολικά από την ελληνική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αν κρίνουμε από τις διαρκείς ανακοινώσεις για δρομολόγηση επενδύσεων, για επέκταση γραμμών παραγωγής, για νέες εγκαταστάσεις. Σε αυτές πλέον παράγονται γενόσημα, πρώτες ύλες αλλά και πρωτότυπα φάρμακα.

Είχα την ευκαιρία, πριν από λίγους μήνες, να επισκεφθώ μία άλλη σημαντική επένδυση που γίνεται εδώ στην περιοχή από μία σημαντική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τη δημιουργία επίσης ενός νέου Πάρκου Βιοτεχνολογίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργούμε καινούργια οικοσυστήματα στα οποία θα μπορούν να συναντώνται ερευνητές, startup εταιρείες, βιομηχανίες, σε περιβάλλοντα τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πιο προχωρημένα κέντρα των πιο ανεπτυγμένων χωρών.

Ξέρουμε με κάτι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι ότι η Ελλάδα παγκόσμια διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό στις επιστήμες υγείας. Είναι άτομα που στελεχώνουν τα πανεπιστήμιά μας, τα νοσοκομεία μας, τα ερευνητικά μας κέντρα, τις βιομηχανίες μας. Όπως επίσης έχουμε και πάρα πολλούς επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους προκειμένου αυτοί να επαναπατριστούν σε καλές δουλειές, σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις δικές τους προδιαγραφές για την ικανοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Και βέβαια, έχοντας και τις κατάλληλες αποδοχές για μία ελκυστική καθημερινότητα στον τόπο μας.

Από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου το 2019, είχαμε θέσει ως κεντρική στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του συμψηφισμού, του clawback, με τις δαπάνες που γίνονται για ανάπτυξη, για κλινικές μελέτες. Μια μνημονιακή επιταγή η οποία γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο.

Ανοίγω παρένθεση: ξέρουμε τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν με το clawback, ο Υπουργός μάλιστα, φορώντας ένα διπλό καπέλο, το καπέλο του τέως Υπουργού Ανάπτυξης, τώρα του Υπουργού Υγείας, έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό.

Αλλά αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η επιλογή μας αυτή να χρησιμοποιήσουμε το clawback ως αναπτυξιακό εργαλείο απέδωσε, διότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Και βέβαια, πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.

Συνεργαζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι, το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, για μια φαρμακευτική πολιτική η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Παράλληλα, η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας με τα κριτήρια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού θα διευκολύνει, πιστεύω, και την τιμολόγηση και τις συμφωνίες εισαγωγής νέων φαρμάκων με διαπραγμάτευση.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα σύνολο πρωτοβουλιών που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε ουσιαστικά την αρχιτεκτονική των δαπανών σε αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα: να περιορίσουμε στρεβλώσεις, να αυξήσουμε τις εξοικονομήσεις, να αποζημιώνουμε γρηγορότερα τις εταιρείες.

Ξέρετε καλά ότι η υγεία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας θητείας μας στην κυβέρνηση. Θέλω να αναφέρω ενδεικτικά ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία φτάνει πια τα 6 δισεκατομμύρια, είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2019. Οι γιατροί μας απολαμβάνουν πια καλύτερων απολαβών και με περαιτέρω ενίσχυση, περαιτέρω στήριξη οικονομική για τις εφημερίες.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούμε για την υγεία δεν πρέπει να χάνονται στους λαβύρινθους της γραφειοκρατίας, της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης. Αντίθετα, μαζί με τους πόρους από τον εξορθολογισμό, έχουμε χρέος να τα κατευθύνουμε στη δημόσια θεραπεία, στην περίθαλψη, στα νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο ακριβά, αλλά μπορούν να είναι και πιο αποτελεσματικά.

Ο Υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά τη δέσμευσή μου ότι κάθε ευρώ το οποίο θα εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό της υγείας, μέσω του εξορθολογισμού τον οποίο προανέφερα, θα παραμείνει στον γενικό προϋπολογισμό της υγείας για τις αυξημένες δαπάνες και επενδύσεις που ξέρουμε πια ότι πρέπει να κάνουμε.

Και βέβαια, τον δικό του ρόλο σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια έχει και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, με περισσότερες επενδύσεις που ενισχύουν την εθνική οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας. Χαίρομαι πάρα πολύ για την πρόοδο την οποία έχει κάνει η εταιρεία, για τους 700 καλά καταρτισμένους, καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αυξηθούν κατά περισσότερους από 100 όταν ολοκληρωθεί η επένδυση αυτή, και βέβαια με αυτή την τόσο σημαντική στροφή στην καινοτομία.

Είμαστε μπροστά σε μία επανάσταση. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης τα αλλάζει όλα: από τον τρόπο παραγωγής, από τον τρόπο με τον οποίον θα στήσετε το νέο σας εργοστάσιο, μέχρι την ίδια την έρευνα, μέχρι τον τρόπο με τον οποίον θα διεξάγονται οι κλινικές μελέτες.

Το ερώτημα είναι, αν εμείς στην Ελλάδα μπορούμε οι ίδιοι να παράγουμε τεχνογνωσία και καινοτομία ή απλά αν θα την καταναλώνουμε. Και ειδικά στο φάρμακο, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη, να ενισχύσει αυτό το οποίο είπε ο αγαπητός Hubertus, τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Κι αν ακούσατε τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε, είναι όντως πολύ ανησυχητικά. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς η Ευρώπη δυστυχώς χάνει αντί να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της -δεν μιλάω για την Ελλάδα, μιλάω για την Ευρώπη συνολικά- και ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές οι οποίες θα μας επιτρέψουν σε κλάδους που ήμασταν πάντα ανταγωνιστικοί να διατηρήσουμε αυτό το σημαντικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Είναι συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, κοιτάζοντας από τη μία τα εθνικά συμφέροντα και από την άλλη τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εν προκειμένω και τα δύο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ταυτισμένα.

Όλα αυτά πιστεύω ότι αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Εγώ θέλω και πάλι να ευχαριστήσω την εταιρεία που εξακολουθεί να εμπιστεύεται την Ελλάδα. Αλλά πρωτίστως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ή το ευρύτερο κλίμα, εμπιστεύεται εσάς, εμπιστεύεται τους εργαζόμενους, εμπιστεύεται το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Είστε όλοι μαζί μία ομάδα που χτίζετε ένα καλύτερο αύριο, ένα οικοδόμημα με πολύ ισχυρά θεμέλια και αυτό γιορτάζουμε σήμερα εδώ.

Είναι μεγάλη μου τιμή που θα μου δοθεί η ευκαιρία να θεμελιώσω αυτή τη νέα μονάδα και, γεροί να είμαστε, να βρεθώ εδώ και πάλι για να μπορέσω να την εγκαινιάσω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή χρονιά.