Μειώνονται στα 2,5 ευρώ τα διόδια
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Μειώνονται στα 2,5 ευρώ τα διόδια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε την έγκρισή του στο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Σ
ύμφωνα με το κείμενο, η νέα σύμβαση προβλέπει τη μείωση των διοδίων μετά τη νέα παραχώρηση και για διάστημα πέντε ετών στα 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα. Ο νέος παραχωρησιούχος έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το αντίτιμο διέλευσης, αλλά μετά την πάροδο της πενταετίας και υποβάλλοντας αίτημα αύξησης το οποίο να τεκμηριώνεται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες του αυτοκινητοδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος όρος στο σχέδιο σύμβασης μπήκε κατόπιν συνεννόησης του ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε ζητήσει τη μείωση των διοδίων.

Να σημειωθεί πως το ΤΑΙΠΕΔ είχε προτείνει ένα διαφορετικό σύστημα τιμολόγησης της διέλευσης των οχημάτων. Τα διόδια σε ώρες μη κυκλοφοριακής αιχμής θα μειώνονταν και σε ώρες αυξημένης κυκλοφορίας θα ανέβαιναν λειτουργώντας ως αντικίνητρο για τη διέλευση των οδηγών.

Στην Αττική Οδό σημειώνονται, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές εξόδους μποτιλιαρίσματα και η προαναφερόμενη πρόταση αποσκοπούσε στην αποσυμφόρηση της.

Ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού βρίσκεται στην τελευταία φάση και έχει οριστεί ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών η 29η Μαΐου του 2023.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η προαναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία θα παραταθεί λόγω της επενδυτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η εκλογική περίοδος.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν φτάσει οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα. Η νέα παραχώρηση θα είναι διάρκειας 25 ετών, ενώ η υφιστάμενη λήγει τον Οκτώβριο του 2024.