Επενδύσεις στις ακτές της Βούλας και της Βάρκιζας
ΥΨΟΥΣ 50 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Επενδύσεις στις ακτές της Βούλας και της Βάρκιζας

Τρεις από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες ακτές του παραλιακού μετώπου της Αθήνας αποκτούν νέο πρόσωπο από το 2024, με συνολικές επενδύσεις ακόμη και πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Π
ιο προχωρημένο είναι το χρονοδιάγραμμα για την Α’ Πλαζ Βούλας, όπου οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και το νέο, πολυτελές camping 5 αστέρων, ή αλλιώς και glamping, με την υπογραφή της Grivalia Hospitality, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο έως τον Φεβρουάριο, για να μπει σε πλήρη λειτουργία από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Στη Β’ Πλαζ Βούλας, έπειτα από χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες και διεργασίες που χρειάστηκε να περάσει η Athens Beach Club της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. των ομίλων Κωνσταντακόπουλου – Ολαγιάν, οι εργασίες αναμόρφωσης αναμένεται να ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Τον δρόμο των αδειοδοτήσεων θα ακολουθήσει προσεχώς και το πιο καινούριο project για την αναμόρφωση της Ακτής Βάρκιζας, η οποία μετά τη διαγωνιστική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας από τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αναμένεται να καταλήξει στον όμιλο Γιαννακόπουλου της ΒΙΑΝΕΞ, αφού γίνει την ερχόμενη Δευτέρα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για την κατακύρωση του αποτελέσματος.

Η εταιρεία Black Wave Varkiza, που συνδέεται με τον όμιλο Γιαννακόπουλου, προσέφερε τίμημα 1,31 εκατ. ευρώ ετησίως και επιπλέον 6% επί του τζίρου για τη μακροχρόνια υπομίσθωση της ακτής για περίοδο 25 ετών, ενώ, κατά τις πληροφορίες, στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι εγκαταστάσεις στη νέα τους μορφή να είναι έτοιμες στο μεγαλύτερο τμήμα τους για τη θερινή σεζόν του 2024.

Οι Ακτές Α’ και Β’ Πλαζ Βούλας

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το επόμενο καλοκαίρι θα ανοίξει πλήρως ανανεωμένη για το κοινό η Α’ Πλαζ Βούλας, η οποία θα φιλοξενεί και τη νέα ανάπτυξη «91 Athens Riviera», με το πρώτο glamping και ιδιωτικό club σε μια επένδυση που έχει ήδη απορροφήσει, κατά τις πληροφορίες, κεφάλαια ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, σε σχέση με την περίοδο παραχώρησης της έκτασης, ότι υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση και συμφωνία μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων πλευρών, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ Α.Ε. (σ.σ.: στην ομπρέλα της οποίας βρίσκεται η έκταση των 45 στρεμμάτων), του δήμου και του επενδυτή, της Grivalia Hospitality, για επιμήκυνση της σύμβασης από τα 20 στα 38 χρόνια με αντάλλαγμα εξ ημισίας για ΕΤΑΔ και δήμο 50%-50%, από το 20%- 80% που ήταν στην αρχική συμφωνία, προ πανδημίας, το 2019.

Το «91 Athens Riviera» με όνομα εμπνευσμένο από την Εθνική Οδό 91 (τη μεγαλύτερη εθνική οδό της Αττικής που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, καταλήγοντας στο Σούνιο) θα ξεκινήσει επισήμως τη λειτουργία του την άνοιξη του 2024.

Το νέο project θα συστήσει στην πρωτεύουσα τη φιλοσοφία του πολυτελούς camping, που θα περιλαμβάνει 30 πολυτελείς σκηνές στην περιοχή με ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, με 8 μεγάλα γήπεδα τένις -και 2 μικρότερα- για τους λάτρεις του αθλήματος, εσωτερικό/εξωτερικό γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, καθώς και γήπεδο για beach volley. Για τη διαχείριση του project, η Grivalia Hospitality έχει συνάψει μακροχρόνια σύμβαση με τον όμιλο lifestyle φιλοξενίας, ενώ εκεί θα λειτουργήσει και το εστιατόριο «Barbarossa» με… άρωμα από τις Κυκλάδες και την Πάρο.

Την ίδια στιγμή, πλέον, είναι όλα έτοιμα για την εκκίνηση των εργασιών εντός του Οκτωβρίου και για την Β’ Πλαζ Βούλας. Η πλαζ προβλέπεται να αναμορφωθεί πλήρως σε μία επένδυση άνω των 16 εκατ. με την υπογραφή του σχήματος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. («Costa Navarino», νέο «Conrad» στο πρώην «Hilton» της Αθήνας). Η εκκίνηση των εργασιών, που περιλαμβάνουν λιγότερα βαριά κατασκευαστικά και περισσότερα γεωτεχνικά έργα, γίνεται τώρα, ώστε να έχει περάσει η θερινή σεζόν, μετά από ουκ ολίγες αλλαγές στο αρχικό πλάνο παραχώρησης του 2019 -προ κορωνοϊού- και εγκρίσεις που καθυστέρησαν, με ενεργό τον ρόλο τόσο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όσο και της ΕΤΑΔ.

Με την τελευταία, μάλιστα, πραγματοποιούνται επίσης επαφές, όπως έγινε και για την Α’ Πλαζ Βούλας, για επιμήκυνση της περιόδου παραχώρησης, επίσης, στα 38 χρόνια, με αλλαγή και στην κατανομή του μισθώματος στο 50%-50% μεταξύ δήμου και ΕΤΑΔ. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη επένδυση είναι ότι θα συνδέσει επενδυτικά με το παραλιακό μέτωπο της Αττικής ένα από τα πιο εμβληματικά και υποσχόμενα projects που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας: Ο λόγος για την αναμόρφωση του πρώην «Hilton» Aθηνών στο νέο ξενοδοχείο «Conrad», επίσης του ομίλου Hilton, μαζί με «επώνυμες» κατοικίες και εμπορικούς χώρους, ένα έργο που επίσης «τρέχει» η ΤΕΜΕΣ με ορίζοντα λειτουργίας στις αρχές του 2025.

Πώς θα γίνει η σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο; Σε ένα μέρος της έκτασης της Β’ Πλαζ Βούλας, κοντά στα 18 στρέμματα, θα λειτουργήσει η λέσχη για τους ενοίκους του νέου προορισμού της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, που, αν και στο κέντρο της Αθήνας, θα αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο… παραλία.

Για την αναμόρφωση της Β’ Πλαζ Βούλας, όπου ρόλο φαίνεται ότι θα έχουν οι οικογένειες Προκοπίου και Κόκκαλη με ιδιοκτησίες σε κοντινή απόσταση, προβλέπεται η δημιουργία αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων πισίνας, η οποία θα παραχωρείται στον Δήμο 3Β κάθε χρόνο για οκτώ μήνες, η ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία, η δημιουργία νέων λουτρικών εγκαταστάσεων, αναψυκτηρίων, παιδότοπων κ.ο.κ., ενώ στα έργα που περιλαμβάνονταν στο αρχικό πλάνο και τελικά δεν θα γίνουν είναι μια κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η Ακτή Βάρκιζας

Με την έγκριση της προμελέτης διαμόρφωσης για την Ακτή Βάρκιζας (οργανωμένη ακτή και ελεύθερη παραλία) να έχει ήδη γίνει από τον Ιούλιο, φαίνεται ότι είναι εφικτό ένα σημαντικό ποσοστό, άνω του μισού, των προβλεπόμενων έργων να έχει ολοκληρωθεί για τη θερινή σεζόν του 2024, εφόσον το έργο κατακυρωθεί και επισήμως στην Βlack Wave Varkiza του ομίλου Γιαννακόπουλου.

Οι εκλογικές διαδικασίες δεν φαίνεται ότι θα πάνε πίσω το project, για το οποίο ήδη μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, κατά τις πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της εν δυνάμει μισθώτριας, των αρχιτεκτόνων και του δήμου, ενώ ακολουθεί την ερχόμενη Δευτέρα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου 3Β για την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη διαμόρφωσης, ώστε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 να έχει προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου, που περιλαμβάνει και εγκρίσεις από την ΕΤΑΔ, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Ο δήμος αξιώνει από τον επενδυτή ελάχιστες παρεμβάσεις 3 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις, γνωστές και από το «Yabanaki», ωστόσο το επενδυτικό πλάνο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για υποδομές κατασκευασμένες τη δεκαετία του ’60, οι οποίες μέσα από τη συνεχή χρήση από πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματίες, την έλλειψη συνεκτικού προγράμματος και επισκευών, εμφανίζουν σημαντικές και εκτεταμένες φθορές.

Στην προμελέτη διαμόρφωσης προβλέπονται «ο εξορθολογισμός των χαράξεων των διαδρομών με στόχο την ανάδειξη του κεντρικού συγκροτήματος κτιρίων του ΕΟΤ, η ενίσχυση του πρασίνου τους, η ανακατανομή των χρήσεων με τον καλύτερο δυνατό λειτουργικά τρόπο, η αντικατάσταση των υλικών από μπετονένιες διαδρομές σε υδατοπερατά υλικά και η δημιουργία ενδιάμεσων υπαίθριων χώρων για τους λουόμενους». Εστιατόρια, αναψυκτήρια, καταστήματα με είδη σχετικά με την ακτή, γήπεδα και χώροι ευεξίας είναι μερικές από τις χρήσεις για την οργανωμένη πλαζ.

Για την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, στόχος είναι η δημιουργία μιας διαδρομής πεζών και ποδηλάτων ως απόληξη ενός ενιαίου περιπάτου με δραστηριότητες, ελεύθερες στο κοινό. Έτσι, γήπεδα τένις, μπάσκετ, χώροι αθλοπαιδιών, παιδική χαρά, ένα υπαίθριο σινεμά 300 θέσεων και ένα αμφιθέατρο 100 θέσεων είναι κάποιες από τις προβλεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες που προτείνεται να σχεδιαστούν, να ανοίξουν στο κοινό και να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα στο ανενεργό τμήμα της ελεύθερης παραλίας. Στόχος είναι «η Ακτή Βάρκιζας να λειτουργήσει πέρα από τους θερινούς μήνες ως ένας δημόσιος χώρος συνάντησης, σαν ένα πάρκο και μια πλατεία υψηλών προδιαγραφών και μεγάλου ενδιαφέροντος».

Στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται ρητά ότι η Ακτή Βάρκιζας έχει χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια με κύριο άξονα την εμπορική εκμετάλλευση, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις αναβάθμισης του σημαντικού κτιριακού αποθέματος της πλαζ ΕΟΤ και χωρίς καμία σχεδιαστική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την εμπειρία στην ελεύθερη παραλία, γι’ αυτό και η νέα πρόταση διαμόρφωσης οφείλει να λάβει υπόψη τις αλλαγές και τις φθορές των υποδομών, προσδίδοντας και «πράσινα» χαρακτηριστικά στο έργο.