«Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες»
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

«Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες»

Την ισχυρή βούλησή του για την αναβάθμιση των Μητροπολιτικών Πάρκων της Περιφέρειας Αττικής μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο, προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ, καθώς και την πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όλων των χώρων πρασίνου, ώστε να αποδοθούν στους πολίτες ως πραγματικά δημόσιοι χώροι, αναλύει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σε άρθρο του στο ΑΠΕ.

Ξ
εκινώντας από τη διαπίστωση ότι τα περιαστικά άλση και τα πάρκα της πρωτεύουσας «έχουν παραδοθεί στην αυθαιρεσία και την αδιαφορία» απωθώντας τους πολίτες, ο Περιφερειάρχης δηλώνει αποφασισμένος για τη διάσωση και την αναβάθμισή τους, καθώς «στην Αττική έχουμε πολύ λίγο πράσινο για να το αφήνουμε στην τύχη του και την υποβάθμιση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ιδέα της μητροπολιτικής Αττικής δεν μπορεί παρά να οδηγεί στη μητροπολιτική διαχείριση των χώρων πρασίνου» τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι εκπονείται μια Ολιστική Μελέτη με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό άνω των 43 εκατ. ευρώ, ώστε τα πάρκα να αποδοθούν ξανά στους πολίτες και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους: «Θα είμαι παρών, ο ίδιος, στην επίβλεψη και την υλοποίηση των αλλαγών που σχεδιάζουμε. Δεν νοείται να μην έχουμε το 2024 ένα ενιαίο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο δεν θα εστιάζει μεμονωμένα σε κάθε πάρκο, αλλά θα τα αντιμετωπίζει με ενιαία κριτήρια και όμοια στοχοθεσία. Με πόρους για τη συντήρησή τους, αλλά και με το αναγκαίο προσωπικό, που σήμερα είναι τραγικά ανεπαρκές για τις ανάγκες τους» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει ότι δρομολογείται η δυνατότητα επιπλέον προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά στις υποστελεχωμένες αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα εξετάζεται η διασύνδεση των πάρκων μέσω πράσινων διαδρομών, με σεβασμό στον χαρακτήρα τους και με αναπτυξιακό αποτύπωμα, ώστε να γίνουν πιο προσβάσιμα και «όχημα επαναγνωριμίας των κατοίκων της Αθήνας με περιοχές που τους είναι τόσο κοντινές, αλλά και τόσο άγνωστες».

Ειδικά για το Πεδίον του Άρεως, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι μετά και τις καταγγελίες κατοίκων για φαινόμενα παραεμπορίου και αυθαιρεσίας στις υπαίθριες αγορές κατά τις εορταστικές περιόδους, που προκάλεσαν και την παρέμβαση του ΣΔΟΕ, με προσωπική του μέριμνα θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, ώστε από τα ερχόμενα Χριστούγεννα να στηθεί «ένα εορταστικό χωριό, όπως σε δεκάδες άλλες πόλεις του εξωτερικού. Με καλαίσθητες εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν δραστηριότητες για όλους, χωρίς την εμπορική εκμετάλλευση των προηγούμενων ετών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Αθήνας θα καταστεί ο «πυρήνας του πυκνού πράσινου δικτύου» που θα απλωθεί από το κέντρο στις γειτονιές της Αθήνας.

«Τα πάρκα θα επιστραφούν, αναγεννημένα, στους πολίτες της Αττικής. Θα είμαι παρών σε κάθε βήμα και σας ζητώ από τώρα να με κρίνετε αυστηρά στο τέλος αυτής της προσπάθειας» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.