Ολική ανάπλαση στο Φούρεσι προς τιμήν της Σοφίας Σίμου
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Ολική ανάπλαση στο Φούρεσι προς τιμήν της Σοφίας Σίμου

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας παιδικής χαράς και των αθλητικών χώρων στο Φούρεσι των Γλυκών Νερών. Ένα έργο, το πρώτο μετά από δεκαετίες, που ολοκληρώθηκε στη μνήμη μιας νέας γυναίκας, της Αρχιτέκτονα – Μηχανικού Σοφίας Σίμου, η οποία έχασε πρόωρα τη ζωή της.

Π
αρών στα εγκαίνια της παιδικής χαράς που φέρει το όνομα της κόρης του ο κ. Ευάγγελος Σίμος, χάρη στη δωρεά του οποίου έγινε η συνολική ανάπλαση.

«Είμαι εξαιρετικά συγκινημένος και ευχαριστημένος από το φοβερό αυτό έργο στο οποίο συνετέλεσα και εγώ εν μέρει να γίνει, στο όνομα της κόρης μου. Εκείνο που με καταπλήσσει είναι η παρουσία του κόσμου σήμερα εδώ» είπε από την πλευρά του καταχειροκροτούμενος ο κ. Ευάγγελος Σίμος.

Τα νέα γήπεδα

Τα νέα γήπεδα, ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ. που κατασκευάστηκαν στο Φούρεσι είναι συνολικού προϋπολογισμού 322.000 ευρώ. Πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση όλου του περιβάλλοντος χώρου ενώ επιλέχθηκε η επίστρωση με λευκούς κυβόλιθους περιέχοντες ψυχρά υλικά (cool materials), που παρέχουν βελτίωση των θερμικών επιδόσεων εξωτερικών χώρων.

Ο σχεδιασμός σε όλη την περιοχή προβλέπει την ασφαλή και άνετη κίνηση ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) και γενικότερα εμποδιζόμενων ατόμων. Ο σχεδιασμός της διαδρομής, η επιλογή των υλικών των επιστρώσεων, η χωροθέτησή τους, η κλίση της διαδρομής, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% κ.ά., προσδίδουν μία ασφαλή, αδιάκοπη, προσπελάσιμη και ταυτόχρονα ελκυστική διαδρομή για κάθε επισκέπτη.

Η παιδική χαρά

Ο προϋπολογισμός για την παιδική χαρά και τη νέα πλατεία ανήλθε στα 345.706 ευρώ. Ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη του την οικολογική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου και της γύρω περιοχής καθώς και την προσπάθεια να απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων (δημιουργία αναβάσεων με κλίση μικρότερη του 5% για την πλήρη προσπελασιμότητα των ΑΜΕΑ στο σύνολο του χώρου).

Η σχεδιαστική προσέγγιση της παιδικής χαράς καθώς και η θεματική της αφορά στη «φύση» . Αυτό υποστηρίζεται από την επιλογή των οργάνων της παιδικής χαράς που είναι από φυσικά υλικά (ξυλεία ακακίας/ροβινιας), καθώς και από τους σχηματισμούς και χρωματισμούς του εδάφους του χυτού δαπέδου ασφαλείας όπου απεικονίζονται φύλλα, λουλούδι, ρυάκια, κλπ. Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον χώρου, με σκοπό τη ενίσχυση των παιδιών και νηπίων με τη φύση.