Νέο μοντέλο πρόληψης των φυσικών καταστροφών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Νέο μοντέλο πρόληψης των φυσικών καταστροφών

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει ως κεντρικό άξονα την πρόληψη και εστιάζει στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πριν την εκδήλωση κρίσεων, προκειμένου αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ο
κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμπροσθοβαρές», καθώς αλλάζει το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, φέρνοντας μπροστά τον τομέα της πρόληψης και των ελέγχων. Σκοπός είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα που θα συνεχίσουν να πλήττουν όλον τον πλανήτη λόγω της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης.

«Το νομοσχέδιο είναι εμπροσθοβαρές και προφανώς επενδύει δομικά στην πρόληψη. Τα δύο κομμάτια του υπουργείου είναι η κλιματική κρίση και η πολιτική προστασία, άρα ανάπτυξη σεναρίων αντιμετώπισης κρίσεων, σχέδια επί χάρτου και προσπάθεια να προστατευθούν και να σωθούν οι πολίτες. Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς πρόληψη. Πώς μπορείς να πας στην αντιμετώπιση (π.χ. στη δασοπυρόσβεση), αν δεν πας πρώτα στη δασοπροστασία, δηλαδή να ανοίξεις αντιπυρικές ζώνες; Ή πως θα αντιμετωπίσεις τις πλημμύρες, αν προηγουμένως δεν έχεις υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα και δεν έχεις καθαρίσει τα ρέματα;», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και σημείωσε: «Αρκετά με συναρμοδιότητες, αρκετά με τους αρμόδιους ή μη αρμόδιους που δείχνουν ο ένας τον άλλον. Την ευθύνη θα πάρει το κράτος, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ελέγχει και τους δήμους και τις περιφέρειες».

Ο υπουργός τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ελεγκτικούς μηχανισμούς και δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να πιέζει τους αρμόδιους φορείς να επισπεύδουν τα έργα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Αυτή είναι η κύρια έννοια της πρόληψης και του νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δυστυχώς στη μεταπολίτευση χάθηκε πολύς χρόνος», επεσήμανε.

Αναφορικά με το 112, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι η χρήση του θα διευρυνθεί και θα αξιοποιηθεί για την άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης. «Το 112 θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς αντί να ψάχνουν στα sites ή σε μία ανακοίνωση, να ξέρουν μέσω του 112 αν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, αν κινδυνεύουν, αν οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, αν υπάρχει μερική ή ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και ποια μέτρα πρέπει να υπάρχουν. Όλοι θα ενημερώνονται άμεσα από το 112», υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δήμοι, περιφέρειες, αρμόδιες υπηρεσίες κ.λπ.) θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου, ώστε να υπάρχει νωρίς συνολική εικόνα «και να μπορούμε ενιαία ως ένα σώμα να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις», όπως σημείωσε.

Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός του 112

Νέες αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στον τρόπο λειτουργίας του 112 επιφυλάσσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δομών πολιτικής προστασίας και με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις καθώς και την υποχρέωση μετάβασης στην εργασία, ενώ θα μπορεί επίσης να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα και να κλείνει σχολεία.

Την ίδια στιγμή, θεσμοθετούνται πρότυπα, τα οποία θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις, με τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «στόχαστρο» του υπουργείου μπαίνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση των υποχρεώσεών τους, ενώ θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Παράλληλα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς προβλέπεται να υπάγονται στο υπουργείο και να συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων καθώς και με τη λήψη προληπτικών μέτρων.