Μεταμόρφωση – εξπρές στο Τατόι για την κηδεία του τέως βασιλιά
ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Μεταμόρφωση – εξπρές στο Τατόι για την κηδεία του τέως βασιλιά

Εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσίαζε πριν από λίγες ημέρες ήταν εικόνα του κτήματος Τατοΐου τη Δευτέρα που πραγματοποιήθηκε η τελετή της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

M
έσα σε πέντε μόλις ημέρες και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πολυμελών συνεργείων που δούλευαν νυχθημερόν, ο χώρος, αν και εμφανώς «λαβωμένος» από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, ήταν αξιοπρεπής και έτοιμος να υποδεχτεί τους περίπου 200 επισήμους που συνόδευσαν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στην τελευταία του κατοικία.
Οι εργασίες συνεχίζονταν αμείωτες μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής. Οι πλατιές χωμάτινες διαδρομές που διανοίχθηκαν έχουν πλέον εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την κεντρική είσοδο του κτήματος στο Βασιλικό Κοιμητήριο, μια διαδρομή περίπου τριών χιλιομέτρων. Το μονοπάτι που οδηγεί στον λόφο όπου βρίσκονται ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως και οι βασιλικοί τάφοι έχει στρωθεί με χαλίκι ενώ ο περιβάλλων χώρος έχει καθαριστεί εξονυχιστικά από τους εκατοντάδες καμένους κορμούς δέντρων, οι περισσότεροι από τους οποίους κόπηκαν επιμελώς και στοιβάχτηκαν προσεκτικά σε συγκεκριμένο σημείο του κτήματος.
Περιμετρικά του βασιλικού κοιμητηρίου αλλά και σε αρκετά ακόμη σημεία του κτήματος έχουν φυτευτεί δεκάδες νέα δέντρα χαμηλού ύψους τα οποία, σε συνδυασμό με το πράσινα κομμάτια του εδάφους το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να αναγεννάται από τις στάχτες του, συμβολίζουν την αστείρευτη δύναμη της φύσης προσφέροντας, παράλληλα, μια εικόνα καλλωπισμού.
Στο μεταξύ πολλές και σημαντικές είναι οι επεμβάσεις που έχουν γίνει και εντός του ναού της Αναστάσεως. Πέρα από τον σε βάθος καθαρισμό του έχει πραγματοποιηθεί από ειδικούς και συντήρηση σε εικόνες, τέμπλο και αγιογραφίες.
Έτοιμος είναι και ο χώρος, πλησίον του κοιμητηρίου, που θα λειτουργήσει ως πάρκινγκ των αυτοκινήτων των συγγενών του εκλιπόντος αλλά και κάποιων υψηλών προσκεκλημένων που φέρουν βασιλικούς και άλλους τίτλους ευγενείας. Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα μεταφερθούν στον χώρο με ειδικά οχήματα – βαν.

 

Ενταφιάστηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο απηύθυνε η οικογένειά του αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, σε τελετή που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος λίγο πριν τις 16:00 τη Δευτέρα στο Τατόι.

Η τελετή μετά από αίτημα της οικογένειας έγινε μακριά από τις κάμερες.
Λίγο μετά τις 16:00 οι καλεσμένοι κατευθύνθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία για να γευματίσουν.
Νωρίτερα, οι γιοι, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους ώμους, τόσο στη διαδρομή από τη νεκροφόρα προς το παρεκκλήσι της Αναστάσεως, όσο και από το παρεκκλήσι στο σημείο που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.
Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά, γονάτισαν στη λήξη της τελετής. Λίγο νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίσια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που έφτασε υποβασταζόμενος και οι κόρες του.
Η ταφή του τέως βασιλιά έγινε στα βασιλικά κοιμητήρια, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη, κάτι που ήταν και επιθυμία του. Στον χώρο βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και πολίτες.
Η σορός του μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή, από τη Μητρόπολη Αθηνών και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πέραν της νεκροφόρας και της οικογένειάς του, στο σημείο της ταφής βρέθηκαν και ξένοι βασιλείς, που ήρθαν στην Αθήνα για την ταφή του.
Πολύ ισχυρές ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις απ’ όλες τις υπηρεσίες που βρέθηκαν στο Τατόι.
Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών, με εμφανή τη συγκίνηση στα μέλη της οικογένειάς του.
Ο χώρος στον οποίο ετάφη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Τατόι είναι γεμάτος από στεφάνια.
Το μνήμα του Κωνσταντίνου είναι σκεπασμένο από τα στεφάνια των πέντε παιδιών του και της συζύγου του, Άννας-Μαρίας, όπου ξεχωρίζουν τα λουλούδια μιγκέ που «σφράγισαν» την κοινή τους ζωή. Δίπλα ακριβώς έχουν αποτεθεί τα στεφάνια που έστειλαν συγγενείς, φίλοι και άλλοι προσκεκλημένοι στην κηδεία.

Χθες το τρισάγιο στο Τατόι

Στα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου βρέθηκε χθες Πέμπτη η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ημερών από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο η οικογένεια τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στο Τατόι βρέθηκαν ο γιος του τέως, Παύλος Γλύξμπουργκ μαζί με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ και τα παιδιά τους Μαρία – Ολυμπία, Κωνσταντίνο – Αλέξιο, Αχιλλέα -Ανδρέα, Οδυσσέα – Κίμων και Αριστείδη -Σταύρο. Ακόμα οι γιοι του τέως βασιλιά Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και η Θεοδώρα. Η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία καθώς και η αδερφή του, Σοφία.
Στο σημείο τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με περιπολικά να περιφρουρούν την περιοχή.