Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στους Δήμους της Αττικής
ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ

Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στους Δήμους της Αττικής

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Τ
η δοξολογία στη Μητρόπολη και ακολούθως τη στρατιωτική παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 204 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:

«Επέτειος γιορτής και τιμής, μηνυμάτων και συμβολισμών για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία η σημερινή. Διακόσια τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική Επανάσταση του 1821, τιμούμε με περηφάνεια τον αγώνα των προγόνων μας για ζωή και ελευθερία.

Τιμούμε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και γενναιότητα, με προσήλωση σε αρχές, ιδανικά και στόχους, κυνήγησαν και κατέκτησαν αυτό που η κοινή λογική θεωρούσε ακατόρθωτο. ‘Δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα…. ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας’ ανέφερε το 1838 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον περίφημο λόγο του στην Πνύκα, θυμίζοντας μας ότι πίσω από τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες υπήρχε πάντοτε ενότητα και ομοψυχία.

Εορτάζουμε την ανεξαρτησία μας.

Η Ελληνική Επανάσταση, ένα παγκόσμιο -αναμφισβήτητα- γεγονός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας σειράς μεγάλων επαναστάσεων στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Εμπνεόμενη από τις μεγάλες επαναστάσεις του Διαφωτισμού, την Αμερικανική και τη Γαλλική, αποτέλεσε με τη σειρά της φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς να αποτινάξουν το δικό τους ζυγό.

Οι οικουμενικές ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21 παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρες. Αναστοχαζόμαστε από τα μηνύματά της…

Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα, η εθνική αξιοπρέπεια, η Δημοκρατία, όσο και αν θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες τον 21ο αιώνα, βλέπουμε ότι δυστυχώς υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί και να απειληθούν.

Είναι χρέος μας η διαφύλαξη και υπεράσπισή τους. Με σεβασμό στις αξίες μας, ενότητα, όραμα για το μέλλον. Με γνώση του ένδοξου παρελθόντος και με πίστη για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Χρόνια πολλά στον Ελληνισμό όπου γης».

Στην είσοδο της Μητρόπολης, ο Περιφερειάρχης Αττικής υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Εντός του μητροπολιτικού ναού, την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος χοροστάτησε στη δοξολογία.

Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να παρακολουθήσει την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ενώ προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στην εξέδρα των επισήμων παρακάθισαν επίσης ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβας Θεοχάρης ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλης Πάλμας που τίμησε με την παρουσία του και τις φετινές εκδηλώσεις, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο βουλευτής Βασίλειος Βιλιάρδος ως εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης», ο βουλευτής Τάσος Οικονομόπουλος ως εκπρόσωπος της «Νίκης», ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, πρέσβεις, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, οι Αρχηγοί των γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι αξιωματικοί, Έλληνες και Κύπριοι βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, θεσμικών φορέων και ξένων δογμάτων κ.α.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Με όλες τις τιμές γιόρτασε και την φετινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Δήμος Παλλήνης με μια σειρά εκδηλώσεων που κορυφώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων της πόλης ανήμερα της Εθνικής Εορτής.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, μαθητές και μαθήτριες από τα 54 σχολεία της πόλης, τα Ειδικά Σχολεία, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης φορώντας παραδοσιακές στολές παρέλασαν και χειροκροτήθηκαν από τους επισήμους και το πλήθος των πολιτών και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη.

Μετά την πανηγυρική δοξολογία της ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στο Γέρακα, παρουσία του Δημάρχου Παλλήνης κ. Χρήστου Αηδόνη, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα, Παλλήνης και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ανθούσας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων στους χώρους των Ηρώων των τριών δημοτικών Κοινοτήτων. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω» ακούστηκε από τα παιδιά της χορωδίας του 4ου Δημοτικού Γέρακα, υπό την καθοδήγηση της Φένιας Μιχαηλίδου.

Τις παρελάσεις παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αηδόνης, τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι των Αρχών και των Σχολείων της πόλης, φορείς και πλήθος Δημοτών.

Δυνατό χειροκρότημα εκτός από τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν, απέσπασαν και όλοι όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο Δήμος Παλλήνης, όπως οι παραδοσιακοί χοροί που παρουσίασαν το «Λύκειο Ελληνίδων» και του Συλλόγου «Η Μεγαλόνησος» στο Γέρακα. Ξεχωριστό και ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το θέαμα που παρουσίασε ο Σύλλογος Μεσσηνίων Παλλήνης «Ο Παπαφλέσσας» με την αναπαράσταση του ’21 -Απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεδουσαίων Καλαμάτας «ο Νικηταράς», το παραδοσιακό τμήμα-σχολής χορού Καλαμάτας FDA και ενθουσίασαν με τα χορευτικά τους και τα παραδοσιακά τμήματα χορού του Δήμου Παλλήνης με δασκάλους την Έρη Κορδαρα και Ηλία Νικητοπούλου.

Το συντονισμό και την επιμέλεια του συνόλου των εκδηλώσεων του Δήμου Παλλήνης για την Εθνική Επέτειο είχε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ασπασία Τζιτζικάκη.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου τίμησε ο Δήμος Παιανίας με τον εορτασμό να εξελίσσεται ταυτόχρονα σε Δ.Ε. Παιανίας και Γλυκών Νερών. Στις εκδηλώσεις στην ΔΚ Παιανίας παρουσία του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος (ΝΔ) και Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ).

Στην παρέλαση συμμετείχαν το σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου Παιανίας ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χορευτικό από το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας και τον σύλλογο «Γενοβέφα».

Με την ολοκλήρωση των παρελάσεων ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των προγόνων μας το 1821 και το χρέος μας απέναντί τους: «Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου σηματοδοτεί πάντα την “Ανάσταση” του Γένους μας, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους. Επέτειος, υπέρτατη τιμής σε εκείνους που τόλμησαν την εξέγερση κατά του τουρκικού ζυγού και αγωνίσθηκαν, με απαράμιλλον ηρωισμό, για την κατάκτηση της Ελευθερίας τους και για την κατοχύρωση της Κυριαρχίας τους. Σήμερα όλοι εμείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών μας για την προαγωγή των συμφερόντων της Πατρίδας έχοντας ως οδηγό το παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821».

Στο μήνυμά του ο Ισίδωρος Μάδης κάλεσε «όλοι μαζί και σήμερα οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα και να την προστατεύουμε από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους», ενώ θύμισε τα όσα ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε αφηγηθεί: «Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα (…) ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου και στις 4 δημοτικές ενότητες του Δήμου Μαραθώνος στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά τη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς και την εκφώνηση των πανηγυρικών λόγων, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων, καθώς και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια, επίσημοι και κοινό χειροκρότησαν θερμά μαθήτριες και μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου μας, αλλά και τα μέλη των Συλλόγων, των Σωματείων και των Εθελοντικών Ομάδων που πήραν μέρος στις παρελάσεις.

Όπως πάντοτε, τις πιο ζεστές επευφημίες κέρδισαν τα μικρά κορίτσια και αγόρια, σχολείων και αθλητικών ομάδων, που έφεραν αυθόρμητα χαμόγελα σε όλους παρελαύνοντας με το μοναδικό τους, χαρούμενο και ξένοιαστο τρόπο.

Στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Αττικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και Συλλόγων και Φορέων της περιοχής μας, ενώ το παρών τους έδωσαν πολυάριθμοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας κατέθεσε στεφάνι και παρακολούθησε τους εορτασμούς και την παρέλαση στη Δημοτική Ενότητα Μαραθώνα.

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Διπλή γιορτή για τις Αχαρνές και για όλη την Ελλάδα. Γιορτάζουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και ταυτόχρονα, την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον οθωμανικό ζυγό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στις Αχαρνές ξεκίνησαν το πρωί με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους προγόνους μας. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σταματίνα Μίχα, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, στις θυσίες των Ελλήνων για την ελευθερία και στην υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τις αξίες και τα ιδανικά που εκείνοι υπερασπίστηκαν.

Στους Θρακομακεδόνες η ημέρα ξεκίνησε με την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου σύσσωμη η τοπική κοινωνία, εκπρόσωποι φορέων και μαθητές απέδωσαν τιμές στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Αθανασοπούλου, η οποία αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο σθένος, τη δύναμη και την αφοσίωση των αγωνιστών του 1821. Eν συνεχεία οι επίσημοι μαζί με τις αντιπροσωπείες συλλόγων και σχολείων κινήθηκαν πεζή στο Ηρώων όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, τιμώντας όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές των σχολείων της πόλης, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, στέλνοντας μήνυμα υπερηφάνειας και ενότητας. Προηγουμένως ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός παρέδωσε τιμητική πλακέτα στις δύο αριστούχες, νυν φοιτήτριες, που εκφώνησαν τους πανηγυρικούς της ημέρας σε Αχαρνές και Θρακομακεδόνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στον χώρο της παρέλασης υπήρχαν τα λάβαρα της επανάστασης τα οποία πρόσφερε η Ιστορική και Λαογραφική εταιρεία Αχαρνών και επίσης για πρώτη φορά σε πανό, αναρτημένο, στο ρολόι του δημαρχείου υπήρχαν τα ονόματα των Μενιδιατών ηρώων της επανάστασης.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, σε δήλωσή του ανέφερε : «Οι Αχαρνές πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 και οι Μενιδιάτες ήρωες μάς άφησαν μια κληρονομιά αλλά και ευθύνη: Να είμαστε εμείς οι άξιοι συνεχιστές του έπους, να αγαπάμε, να αγκαλιάζουμε και να προστατεύουμε την πατρίδα και την πίστη μας, να πορευόμαστε στο μέλλον δυνατοί και ενωμένοι, όπως ακριβώς θα ήθελαν εκείνοι να μας βλέπουν.».

Οι Αχαρνές, για άλλη μια φορά, απέδειξαν πως η ιστορική τους μνήμη παραμένει άσβεστη και η αγάπη για την πατρίδα αμετάβλητη.