Ενωσαν δυνάμεις κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

Ενωσαν δυνάμεις κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Την Τρίτη 13 Ιουνίου στην Αγία Παρασκευή ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Αλέξανδρος Μουστόγιαννης και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη πραγματοποίησαν κοινή περιοδεία στην πόλη με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών κατά της σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης.

Ο
ι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πολίτες, να μιλήσουν μαζί τους και να τους διαθέσουν ενημερωτικά έντυπα της καμπάνιας “Ένα στα Πέντε” για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης με κλιμάκιο του συνδυασμού του συνόδευσαν την Θεσσαλονικιά βουλευτή στην κεντρική πλατεία και τις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής όπου διεκδικεί -για 3η φορά κατά την πολυετή ενασχόλησή του με τα κοινά- τη θέση του Δημάρχου στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου με τον συνδυασμό “Αγία Παρασκευή – Μια Γενιά Μπροστά”- και έλαβε κολακευτικά σχόλια από τους ανθρώπους που συνάντησε, να είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή. Κι ο ίδιος έξαλλου έχει αποδείξει έμπρακτα και στο παρελθόν το ενδιαφέρον του για τα κοινωνικά προβλήματα …ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στα νέα παιδιά που αποτελούν το ‘αύριο’ του τόπου.

Η Έλενα Ράπτη είναι συντονίστρια του προγράμματος “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και αγωνίζεται από το 2013 -πέραν της πολιτικής της καριέρας- να μην αφήσει κανένα παιδί απροστάτευτο και έρμαιο της βίας. Χαρακτηριστικό είναι το ότι το όνομα της καμπάνιας δεν είναι τυχαίο. Προκαλεί σοκ καθώς 1 στα 5 παιδιά του δυτικού κόσμου έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και σήμερα γίνεται διαρκώς επίκαιρο και για τη χώρα μας που το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι καταγγελίες για τα περιστατικά κακοποίησης σε ανήλικα παιδιά. Το πρόβλημα είναι πως το φαινόμενο συντηρείται από την ψυχολογική βία που ασκούν οι θύτες στα θύματα με το πέπλο σιωπής να σκεπάζει τα περιστατικά στις πιο πολλές περιπτώσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μια πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ακόμα ένα χρήσιμο ‘εργαλείο’ που αφορά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων που εισάγει 11 νέες πολιτικές και οργανώνει στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών.

Επιγραμματικά, οι πολιτικές αυτές είναι:

 • Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων
 • Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων
 • Πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών-Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων
 • Εκπαίδευση Επαγγελματιών
 • Πολιτικές Προστασίας του Παιδιού και ορισμός Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας
 • Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
 • Ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών για την πρόληψη της δια ζώσης και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσής τους
 • Ενίσχυση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών συνδρομής των παιδιών και δίωξης των δραστών
 • Θεσμικές παρεμβάσεις επικαιροποίησης – αναβάθμισης του υφιστάμενου πλαισίου
 • Ενίσχυση της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
 • Συστράτευση ιδιωτικού και δημόσιου, κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα.

Οι στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου σε βάθος πενταετίας είναι:

 • Η αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών.
 • Η μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων με την δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 • Η αύξηση αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.