Όπως τόνισε, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με την λειψυδρία αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση. Έχουμε κάνει, είπε, από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του.
Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί.
Σύμφωνα με τον κύριο Σαχίνη τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση.
Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κ. Σαχίνης ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.
Πέφτει η στάθμη της λίμνης του Μόρνου
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται στην χώρα μας -και ειδικά στην Αττική- και αφορά στα αποθέματα νερού, τα οποία βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική είναι μειωμένα, ενώ η στάθμη της λίμνης έχει πέσει τόσο χαμηλά λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξανά το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να… μετακομίσουν.
Οι εικόνες που κατέγραψε στις 18 Αυγούστου ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος δείχνουν τη λίμνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Χάλκος ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, με τη διαφορά ύψους από την υπερχείλιση να είναι πολύ μεγάλη.
Η λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί την Αθήνα και στη δεκαετία του ’90, αντιμετώπισε το πρόβλημα λειψυδρίας χάρη στο έργο του Εύηνου, που συμπληρώνει τα αποθέματά της. Ωστόσο, ο κ. Χατζημπίρος τόνισε ότι απαιτείται άμεση εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων.
Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς η απειλή της λειψυδρίας είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται από τον προγραμματισμό της.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η επιφάνεια της λίμνης μειώθηκε από 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2023 σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2024.