Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής
ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής

Τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποίησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλων επισήμων.

Η
κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης της κοινωνικής προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος τη δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο, όπως είπε «εδώ και χρόνια στέκεται αρωγός στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης».

«Θαυμάσαμε πρόσφατα το έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας. Συγκλονιζόμαστε, κάθε χρόνο, από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας στα μέτωπα της φωτιάς ή στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τιμάμε την υψηλή επαγγελματική τους συνείδηση, την αποτελεσματικότητα, την αυτοθυσία τους, αφού δεν είναι διαχρονικά λίγες οι περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή και θανάτων κατά την εκτέλεση του επικίνδυνου καθήκοντός τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το άρτιο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, το οποίο υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα προσφέρει στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύγχρονα εργαλεία αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που συνδέονται με την αποστολή τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, σε μήνυμα του, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρει ότι στόχος είναι «αυτό το ζηλευτό κέντρο να μην περιοριστεί στην ελληνική επικράτεια αλλά να καταστεί ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Να λειτουργεί ως δημιουργικό πεδίο ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών για τους πυροσβέστες αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, σε μία περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως hotspot της κλιματικής κρίσης και να συνδράμει ουσιαστικά στο έργο και στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας». Μέσω αυτής της προσπάθειας αναζητούνται και πόροι για την συντήρηση του ΚΕΠΣ μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Στο Κ.Ε.Π.Σ. εκτός από τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, δύναται να εκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Γιώργος Πουρναράς, επισήμανε ότι το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Μάκρη, έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο ετών, στις προσδοκίες κάθε πυροσβέστριας και κάθε πυροσβέστη για ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα παρέχει σύγχρονη ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση βασισμένη στις νέες τεχνολογίες και επιστημονικά δεδομένα.

«Η παρεχόμενη εκπαίδευση θα τους εφοδιάσει με τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα καταστούν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Το Κέντρο αυτό με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά και το υλικό τελευταίας τεχνολογίας έρχεται να καλύψει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμος αρωγός η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο διαχρονικά στηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουρναράς.

Ειδικά, για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιτελούν το λειτούργημα της πολιτικής προστασίας με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Το άρτιο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, το οποίο υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το οποίο εγκαινιάζουμε, θα τους προσφέρει σύγχρονα εργαλεία αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που συνδέονται με την αποστολή τους. Η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην ιστορία της ανθρωπότητας από περιβαλλοντικής πλευράς. Το κλίμα αλλάζει, τεράστιες εκτάσεις κάθε χρόνο γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ο κίνδυνος για σοβαρές πλημμύρες τον χειμώνα είναι απολύτως απτός. Ο άνθρωπος αισθάνεται ανυπεράσπιστος απέναντι στις δυνάμεις της φύσης. Και εδώ έρχεστε εσείς, να περιορίσετε τις επιπτώσεις των καταστροφών, να διασώσετε ζωές, δάση και περιουσίες, να αντιμετωπίσετε σύνθετες φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές που ορθώνονται μπροστά μας.

Θαυμάσαμε πρόσφατα το έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας. Συγκλονιζόμαστε, κάθε χρόνο, από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας στα μέτωπα της φωτιάς ή στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τιμάμε την υψηλή επαγγελματική τους συνείδηση, την αποτελεσματικότητα, την αυτοθυσία τους, αφού δεν είναι διαχρονικά λίγες οι περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή και θανάτων κατά την εκτέλεση του επικίνδυνου καθήκοντός τους. Δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης της κοινωνικής τους προσφοράς είναι η δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη, μία ακόμη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και χρόνια στέκεται αρωγός στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης.

Δίνοντας έμφαση στις βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης, με βάση τόσο τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες όσο και τις διεθνώς εφαρμοζόμενες πρακτικές σε θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης, το Κέντρο θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας και θα αποτελέσει το φυτώριο μιας νέας γενιάς πυροσβεστών, πλήρως καταρτισμένων και εκπαιδευμένων. Το θάρρος δεν έλειψε ποτέ από τους Έλληνες πυροσβέστες.

Δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές και δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια, τους ενισχύουμε στην ανεκτίμητη αποστολή τους για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους έκαναν αυτό το όραμα πραγματικότητα και καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο της Πυροσβεστικής μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος επισήμανε ότι «οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους με αυξημένες φυσικές καταστροφές και μη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται εξοπλισμό και εκπαίδευση μα πάνω απ’ όλα υποστήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους.

«Για να έχουμε ένα ΠΣ έτοιμο και αξιόμαχο χρειάζεται να προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την πιο άριστη εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό, ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης όπως αυτό που βρισκόμαστε μαζί σήμερα, είναι ο βασικός πυλώνας για να δώσουμε τη δυνατότητα στο ΠΣ ως θεσμό αλλά κυρίως στους ανθρώπους του να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Θα ήταν καλό βέβαια να μην φέρνουμε την Πυροσβεστική στο μυαλό μόνο όταν την έχουμε ανάγκη αλλά να προσπαθούμε ως πολίτες αλλά πρώτιστα ως Πολιτεία να είμαστε δίπλα τους συνεχώς ώστε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα 27 χρόνια συνεχούς δράσης του σε πάνω από 134 χώρες προσπαθεί πάντα, αποδεικνύοντας το και με έργα, να συνεισφέρει και πρωτίστως στη χώρα μας και στην ελληνική κοινωνία ώστε να υποστηρίζει θεσμούς όπως το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι απαραίτητοι για μία κοινωνία υγιή και δίκαιη».

Τέλος, ο κ. Δρακόπουλος προσέφερε με την ιδιότητά του ως επίτιμος αρχηγός του Τάγματος του ΠΣ της Νέας Υόρκης και εκ μέρους του FDNY 24 καπέλα για την 20η επέτειο της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Επίκεντρο ο άνθρωπος αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε σε κάθε συνεργασία μας». Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Γιώργος Πουρναράς, προσέφερε στον κ. Δρακόπουλο, κράνος και πελεκίδιο του ΠΣ.

Σημειώνεται ότι το ΙΣΝ, αναγνωρίζοντας πως, βοήθεια χρειάζονται και εκείνοι που ανταποκρίνονται διαρκώς σε κάθε έκκληση για βοήθεια, έχει διαθέσει τα τελευταία 26 χρόνια δωρεές συνολικού ύψους 41.000.000 ευρώ για την ενίσχυση του έργου του Π.Σ.

Στη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Προέδρου του, Α. Δρακόπουλου στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού σώματος, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη. Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μεγάλη αυτή προσφορά και επισήμανε ότι η κλιματική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα απαιτεί ενίσχυση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας. Άλλωστε για το λόγο αυτό και η Κυβέρνηση δημιούργησε ξεχωριστό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ισχυρή βούληση και της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό του Πυροσβεστικού Σώματος και του έμψυχου δυναμικού του στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει για την καλύτερη προστασία των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το αξιόμαχο Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά στα νέα δεδομένα και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει το Πυροσβεστικό σώμα με 35 οχήματα διαφόρων τύπων. Η αγορά τους, ύψους 5 εκ. Ευρώ, εξασφαλίστηκε από το ΠΕΠ Αττικής. Στόχος της σχετικής πρωτοβουλίας είναι η συμβολή και της Περιφέρειας στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση περιστατικών δασικών πυρκαγιών, καθώς και πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές και πολυώροφα κτήρια.

«Ως Περιφέρεια με στενή συνεργασία αλλά και διακριτούς ρόλους συνεπικουρούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει το αξιόμαχο πυροσβεστικό σώμα για την καλύτερη προστασία των πολιτών», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Με όλους τους συναρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας της Πολιτείας και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με απόλυτη προτεραιότητα να διασφαλίζουμε στο ακέραιο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών της Αττικής», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη δημιουργία του νέου Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στο Μαρούσι, όπου με την υλοποίησή του, μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, προκειμένου να λειτουργεί ως πρότυπο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Π.Σ τέλεσε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης, ο τέως Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ε. Τουρνάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος και άλλοι επίσημοι, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής έδωσαν το παρόν ο αντιπερειφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Από την πρώτη στιγμή θέσαμε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ως πρώτη προτεραιότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο Πρωθυπουργός εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο, για μία ακόμα σημαντική δωρεά στην Ελληνική Πολιτεία.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει διαχρονικά το Πυροσβεστικό Σώμα. Όμως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αποφάσισε μία σημαντική πρόσθετη δωρεά ενίσχυσης της Πυροσβεστικής.

Και πράγματι κάθε φορά που σκεφτόμαστε τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιούμε τέτοιες δωρεές, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε υποδομές: σε αεροπλάνα, σε οχήματα, σε τεχνολογικά συστήματα. Σπανίως σκεφτόμαστε τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντικό ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτής της πρόσθετης δωρεάς των 25 εκατομμυρίων ευρώ κατευθύνθηκε ακριβώς για την κατασκευή ενός -όπως βλέπετε- υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου, προκειμένου οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες μας να έχουν την πιο άρτια και επαγγελματική εκπαίδευση, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους έχουμε αναθέσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε πως οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες είναι ταγμένες και ταγμένοι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

«Ξεχνούμε όμως εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απ’ έξω, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας. Σε τι κινδύνους εκτίθεστε και πόση αυτοθυσία και αυταπάρνηση πραγματικά χρειάζεται για να βουτάτε στην κυριολεξία μέσα στη φωτιά, όπως το κάνετε συνέχεια, είτε μιλάμε για αστικές πυρκαγιές, είτε μιλάμε για δασικές πυρκαγιές, είτε μιλάμε, κ. Υπουργέ, για τις διασώσεις που γίνονται μετά από καταστροφικούς σεισμούς ή μετά από καταστροφικά ατυχήματα, όπως αυτό το οποίο μάς συγκλόνισε όλους στα Τέμπη», συνέχισε.

Και τόνισε : «Απαιτείται, λοιπόν, να έχετε την πιο άρτια εκπαίδευση που μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να σας προσφέρει. Και το Κέντρο αυτό το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα πιστεύω ότι επιτελεί αυτήν την αποστολή.

Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Αρκετά όμως, κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ, απομένουν να γίνουν ακόμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 112.

«Καταφέραμε πια να έχουμε ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το 112, αλλά κυρίως να έχουμε αποκτήσει μία κουλτούρα εκκένωσης την οποία στο παρελθόν, δυστυχώς, δεν διαθέταμε», υπογράμμισε ενώ μίλησε μια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Κυρίως όμως, έχουμε πετύχει κάτι το οποίο στο παρελθόν είχε φανεί αρκετά δύσκολο: τον πιο ικανοποιητικό συντονισμό μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών -του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών- για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά κυρίως τις δασικές πυρκαγιές, αυτές που μας απασχόλησαν και μας πόνεσαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια», επισήμανε.

Είπε επ’ αυτού πως και πέρυσι, παρότι είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά αυτό το νέο σύστημα και «νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα».

Και συμπλήρωσε: «Βέβαια, κάθε φορά που έχουμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά. Και καθώς και φέτος σε λίγο θα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, απαιτείται ακόμα μια φορά αυξημένη εγρήγορση, ετοιμότητα και κυρίως προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία που τολμώ να πω για πρώτη φορά γίνεται, διότι στο παρελθόν δεν επενδύαμε αρκετά στην πρόληψη με αποτέλεσμα να τρέχουμε στη συνέχεια με τις επιχειρήσεις καταστολής ή να δαπανούμε πολύ περισσότερους πόρους στη διαδικασία της αποκατάστασης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η προσοχή την οποία πρέπει να δίνουμε στα θέματα Πολιτικής Προστασίας οφείλει να είναι διαχρονική. «Και η παρακαταθήκη που χτίζεται σε έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει έγκαιρα, άμεσα και αποτελεσματικά, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Πολιτείας. Πρώτα και πάνω από όλα όμως, και να κλείσω με αυτό, όπως είπε και ο κ. Δρακόπουλος, το επίκεντρο πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους τόσα πολλά οφείλουμε.

Κύριε Αρχηγέ, να γνωρίζετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει το Πυροσβεστικό Σώμα σε πάρα πολύ υψηλή εκτίμηση. Και πιστεύω ότι αυτό σας δίνει και εσάς πρόσθετη δύναμη, πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσετε την αποστολή σας, αυτή τη φορά ακόμα καλύτερα εκπαιδευμένοι μετά την έναρξη των εργασιών αυτού του υπερσύγχρονου Κέντρου Εκπαίδευσης το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Κύριε Δρακόπουλε, και πάλι, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ένα μεγάλο ευχαριστώ», πρόσθεσε.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό, εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.) υπάγεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχει ως έδρα τη Νέα Μάκρη Αττικής. Σε αυτό, θα λειτουργούν Σχολεία όπου θα εισάγεται το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συναφή, με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, αντικείμενα και τις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων.

Στα Σχολεία θα γίνεται εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα Σχολεία -Εκπαιδευτικά Προγράμματα δύνανται να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως, οδήγηση και χειρισμός υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων, αντιμετώπιση Χ.Β.Ρ.Π. απειλών και τεχνολογικών ατυχημάτων, ορεινή έρευνα και διάσωση, διάσωση ορμητικών νερών, εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών σε βιομηχανικό περιβάλλον, πυρασφάλεια αεροδρομίων, εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρκαγιές πλοίων, διαχείριση δασικών πυρκαγιών, διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε οδικές σήραγγες καθώς και πυρκαγιές αερίων/υγρών καυσίμων.

Στο Κ.Ε.Π.Σ. δύναται να εκπαιδεύεται ή να μετεκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.
Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό, εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.) υπάγεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχει ως έδρα τη Νέα Μάκρη Αττικής.
Θα γίνεται εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα δύνανται να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως, οδήγηση και χειρισμός υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων, αντιμετώπιση Χ.Β.Ρ.Π. απειλών και τεχνολογικών ατυχημάτων, ορεινή έρευνα και διάσωση, διάσωση ορμητικών νερών, εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών σε βιομηχανικό περιβάλλον, πυρασφάλεια αεροδρομίων, εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρκαγιές πλοίων, διαχείριση δασικών πυρκαγιών, διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε οδικές σήραγγες καθώς και πυρκαγιές αερίων/υγρών καυσίμων.
Στο Κ.Ε.Π.Σ. δύναται να εκπαιδεύεται ή να μετεκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.