Έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση με υδροπλάνο
ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση με υδροπλάνο

Επιτέλους! Ύστερα από χρόνια υπομονής και επιμονής, η πρώτη δοκιμαστική πτήση με υδροπλάνο της Hellenic Seaplanes στην Ελλάδα με το ολοκαίνουργιο Cessna αποτελεί γεγονός.

Τ
ο «ραντεβού» των ανθρώπων της εταιρείας με τους πιλότους και όσους παρευρέθηκαν στο εναρκτήριο, δοκιμαστικό δρομολόγιο του πρώτου αμφίβιου σκάφους της (το οποίο ήταν ως τώρα σταθμευμένο σε ειδικές εγκαταστάσεις στην περιοχή των Μεγάρων και απογειώθηκε) δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο λιμάνι του Λαυρίου, συγκεκριμένα στο υδάτινο πεδίο που υπάρχει εκεί όπου προσθαλασσώθηκε. Η δοκιμή ήταν πετυχημένη, καθώς τα πάντα λειτούργησαν σωστά, με την βοήθεια και του καιρού.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, πρόκειται να τεθεί σε υλοποίηση ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους πολλών εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, με επόμενο βήμα την αγορά τουλάχιστον άλλων 3-4 υδροπλάνων μέσα στο 2024.

Ο κλάδος φαίνεται να μετρά αντίστροφα πλέον για την έναρξη των εμπορικών πτήσεων των στόλων που θα δραστηριοποιηθούν προσεχώς στην ελληνική αγορά, με βασική προϋπόθεση την σταδιακή δημιουργία ενός πλήρους και βιώσιμου δικτύου από τριψήφιο αριθμό υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων σε όλη την επικράτεια.

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Hellenic Seaplanes είναι να επιτευχθούν συνέργιες με επιχειρήσεις της κρουαζιέρας, ίσως ακόμα και μέσα στην αμέσως προσεχή θερινή τουριστική περίοδο, και για αυτόν τον λόγο γίνονται ήδη επαφές.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τις μεταφορές της χώρας

Στην πρώτη δοκιμαστική πτήση, με υδροπλάνο της Hellenic Seaplanes, από το υδάτινο πεδίο του Λαυρίου, πέταξε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τις Μεταφορές της Ελλάδας, καθώς η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί στόχο για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέχρι το καλοκαίρι, άλλωστε, θα έχουν εκκινήσει δρομολόγια στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα πλήρως ενεργή θα είναι η γραμμή Πάτρα – Κέρκυρα – Παξοί, δεδομένου ότι τα υδατοδρόμια αυτά είναι αδειοδοτημένα.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συμβάλλει καθοριστικά, ώστε να δημιουργηθεί στη χώρα ένα πλήρες, σύγχρονο δίκτυο Υδατοδρομίων και Υδάτινων πεδίων, με αναπτυξιακή προοπτική και πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενισχύει σημαντικά τον Τουρισμό στη νησιωτική χώρα, παρέχοντας ασφαλείς μεταφορές».

Στην πτήση επέβαιναν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.