Ξεκινώντας την απολογία του ο κ. Ματθαιόπουλος εξέφρασε την θλίψη του για τους τραυματίες και τους πληγέντες της πυρκαγιάς και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των 104 νεκρών.
Συγκρίνοντας την μορφολογία της περιοχής της Κινέτας, όπου είχε γίνει απομάκρυνση πολιτών νωρίτερα την επίμαχη ημέρα, με εκείνη στην φωτιά στο Νταού που κατέβηκε στο Μάτι, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι στην πρώτη περίπτωση, λόγω της παλαιάς και της Νέας Εθνικής οδού και της μεγάλης έκτασης της παραλίας, ήταν εφικτή η ασφαλής μετακίνηση κατοίκων . Αντίθετα , όπως είπε “στην φωτιά στο Νταού είχαμε μόνο την Μαραθώνος με πλάτος 20 μέτρα και πεύκα που σε πολλά σημεία οι κορυφές τους, είτε έσμιγαν, είτε ήταν πολύ κοντά. Δεν ξέρω τι θα γινόταν, εάν θα είχαμε ή όχι περισσότερα θύματα. Που θα πηγαίναμε όλον αυτόν τον κόσμο, μήπως είχαμε περισσότερα θύματα;” Τόνισε ωστόσο ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα να διατάξει οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά ευθύνη του αξιωματικού του πεδίου.
Για την επίμαχη μέρα, που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς ήταν στο 4, ο κατηγορούμενος είπε πως από το πρωί έγιναν συσκέψεις παρουσία του αρχηγού και όλων των αρμοδίων και πως παρών στο ΕΣΚΕ ήταν και ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ενημερώθηκε για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού, από τον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη Φωστιέρη. Αμέσως έγινε κινητοποίηση, όπως είπε, και ακολούθησαν συνεχείς επαφές του, με τους αρμόδιους για την άμεση μετάβαση δυνάμεων στο συμβάν. Όπως τόνισε, δεν ήταν στην αρμοδιότητα του τα εναέρια μέσα “Η διαχείριση των εναέριων μέσων ήταν από την έγκριση του αρχηγού. Ο υπαρχηγός δεν έχει καμία μορφή αρμοδιότητας στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Όταν ήμουν αρχηγός μόνο εγώ έκρινα πότε θα πετάξουν τα εναέρια”.
Σε ότι αφορά την μη κινητοποίηση των πλωτών σκαφών της Πυροσβεστικής και τις βάρκες της ΕΜΑΚ για την διάσωση ανθρώπων που ήταν ώρες στην θάλασσα, ο κ. Ματθαιόπουλος ανέφερε ότι “η υπηρεσία στεγάζεται στον πέμπτο λιμενικό σταθμό με έδρα το λιμάνι του Πειραιά και είναι για την πυροπροστασία λιμανιού. Είναι υπηρεσία εκτός επιφυλακής. Δεν γνώριζα εάν είναι στελεχωμένα. Αν παίρναμε όλα τα πυροσβεστικά πλοιάρια, ίσως να μην λειτουργούσε το λιμάνι. Το πολύ, να μπορούσε να φύγει ένα. Ο πλεύσιμος χρόνος για την επίμαχη περιοχή είναι γύρω στις τρεισήμισι ώρες. Οπότε θα έφταναν πολύ αργά. Οι βάρκες της ΕΜΑΚ χρησιμοποιούνται σε στάσιμα νερά μετά από πλημμύρες, σε νερά δηλαδή χωρίς κυματισμό. Επιπλέον δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας”. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έμαθε ότι βρίσκονται άνθρωποι στην θάλασσα, στις οκτώμιση το βράδυ και ότι “δεν μου ζήτησαν πλοιάρια , ούτε το Λιμενικό, ούτε κάποιος από τους επικεφαλής”.
Απαντώντας σε ερώτηση από έδρας, ο κατηγορούμενος είπε πως τότε υπήρχε πιλοτική εφαρμογή drone, τα οποία ωστόσο όταν επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά δεν ενδείκνυνται “Βλέπουμε τι έγινε αυτές τις ημέρες στην Καλιφόρνια. Άκουσα ότι συγκρούστηκε drone με εναέριο μέσο και ευτυχώς κατάφερε και προσγειώθηκε. Όπως άκουσα στις ειδήσεις η υπηρεσία εναέριων μέσων είπε ότι πτήση drone κατά τη διάρκεια της φωτιάς είναι επικίνδυνη”.
Αναφερόμενος στην εκτροπή του ελικοπτέρου που ήταν στο Νταού για να πάει στην φωτιά στα Διυλιστήρια Κορίνθου, ο κ. Ματθαιόπουλος επέρριψε ευθύνες στον κ. Τερζούδη: “Δεν μπορούμε να πάρουμε εναέριο μέσο από την περιοχή που επιχειρεί (και να το στείλουμε σε άλλη). Εγώ εάν ήμουν αρχηγός δεν θα το έπαιρνα. Είναι ανήκουστο να λέει ο Τερζούδης, ότι “αφού ήξερε ο Ματθαιόπουλος να πάει να το πει στον Υπουργό”. Τι θα μπορούσα να πω εγώ στον υπουργό; Ότι είναι λάθος; Εντολή του κ. Τερζούδη είναι. Έγιναν κάποια τηλεφωνήματα πως κινδύνευαν τα διυλιστήρια και έτσι προέκυψε η εκτροπή”.
Η Εισαγγελέας υπέβαλλε πολλές ερωτήσεις στον κατηγορούμενο μεταξύ άλλων και για την διάρθρωση των χώρων του ΕΣΚΕ , θέλοντας να μάθει αν υπήρχε αίθουσα, ως θάλαμος επιχειρήσεων, που να παρευρίσκονταν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες από τους υφισταμένους τους και να προχωρούν σε σχεδιασμό . Ο κατηγορούμενος απάντησε αρχικά πως εκείνη την ημέρα ήταν ο καθένας στο γραφείο του, με τον τότε υπουργό να βρίσκεται στο γραφείο του αρχηγού. Στην συνέχεια έδειξε φωτογραφία όπου απεικονίζονται οι επιτελικοί, τραβηγμένη ενόσω καίει η φωτιά στην Κινέττα και πριν ξεσπάσει η φωτιά στο Νταού Πεντέλης.
Κατηγορούμενος: Είναι τραβηγμένη στις 15.55, είμαστε όλοι μπροστά στην οθόνη.
Εισαγγελέας: Αυτή η φωτογραφία γιατί τραβήχτηκε;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω γιατί τραβήχτηκε
Εισαγγελέας: Αναμνηστική; Τώρα θα γίνω κακιά: Ο κόσμος καιγόταν και εσείς βγάζατε φωτογραφίες;
Η εισαγγελική ερώτηση προκάλεσε αντίδραση του κοινού που χειροκροτώντας φώναζε “μπράβο” στην εισαγγελική λειτουργό. Ο κατηγορούμενος είπε πως την φωτογραφία ” μπορεί να την τράβηξε κάποιος δημοσιογράφος”.
«Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» απολογήθηκε ο τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης
«Θέλαμε εμείς να καούν οι άνθρωποι; Να πάω να αυτοκτονήσω τώρα. Είμαστε και στον έκτο όροφο, θα το πετύχω! Ό,τι μπορούσαμε και ήταν ανθρωπίνως δυνατό το κάναμε» είπε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου για την τραγωδία στο Μάτι ο τότε Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννης Φωστιέρης.
Ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε εκτιτέα ποινή 5 ετών με αναστολή, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του την επίμαχη ημέρα που η φωτιά στην Ανατολική Αττική άφησε πίσω της 104 νεκρούς, επικαλούμενος το σύνολο των σοβαρών σε εξέλιξη συμβάντων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, τις δυνατότητες σε πόρους που είχε στην διάθεση του και τις καιρικές συνθήκες με σφοδρούς ανέμους.
«Δεν τους αφήσαμε στο Μάτι. Με τα μέσα που είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε» ανέφερε, εξηγώντας τους πόρους που διέθετε αλλά και τα άλλα δύο σοβαρά, της Κινέτας και του Καλάμου, που έπρεπε να διαχειριστεί η Πυροσβεστική στην Αττική. Σημείωσε επίσης πως στο ΕΣΚΕ δεν είχαν σε καμία φάση μετάδοση πραγματικής εικόνα για τα συμβάντα σε πραγματικό χρόνο. Αυτόν τον παράγοντα επικαλέστηκε και για το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο της Έδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχω εκτελεστική εξουσία να το κάνω».
Ο κατηγορούμενος είπε πως θα ήταν επικίνδυνη η απομάκρυνση πολιτών εφόσον δεν υπήρχε σαφής εικόνα από αέρος και εδάφους για τις συνθήκες που επικρατούν ώστε να γίνει ακριβής σχεδιασμός με βάση τα δεδομένα της πορείας της φωτιάς και τις ειδικές συνθήκες της περιοχής εν μέσω θερμών και καυτών ζωνών.
Πρόεδρος: Άρα οι άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι όπως μας τα λέτε.
Κατηγορούμενος: Αυτό δεν μπορώ να το πω. Οι επιστήμονες το λένε. Υπήρχε περιβαλλοντική απορρύθμιση στην περιοχή. Οι άνθρωποι είχαν μάθει να ζούνε εκεί. Οι φωτιές όλες, πηγαίνανε παράλληλα με τη Λεωφόρο Μαραθώνος … Καλώς ή κακώς, να λέμε την αλήθεια, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή θα γίνει αυτή η καταστροφή.
Στην απολογία του ο κ. Φωστιέρης δήλωσε ότι ήταν σωστή η απόφαση εκτροπής του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στο Νταού για να μεταβεί στα Διυλιστήρια Κορίνθου. Ο κατηγορούμενος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εκτροπής, καθώς αυτό αλλά και η διαχείριση των εναέριων ήταν εκείνα για τα οποία κρίθηκε ένοχος από το πρώτο δικαστήριο.
«Ορθά έγινε η εκτροπή για τα Διυλιστήρια. Όταν σε καλούν από τέτοιες δομές, από τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει θέμα. Σε χρόνο μηδέν πρέπει να ανταποκριθείς. Ειναι οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Αποθηκεύονται 2,8 εκατομμύρια κυβικά καυσίμων: κηροζίνες, λιπαντικά, μαζούτ… Και να προσθέσω και κάτι χωρίς να επεκταθώ. Η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟ, η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ΝΑΤΟ. Εδώ θα βάλω τελεία. Δεν είναι απλά τα πράγματα».
Φορτισμένος σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε:
«Ερχόμαστε εκ των υστέρων και λέμε ότι μπορούσε να γίνει το ένα και το άλλο. Για λόγους εντυπωσιασμού λέμε διάφορα. Αλλά αυτοί που τα λένε δεν κάθονται εδώ… Εγώ δεν είμαι πολιτικός, πυροσβέστης είμαι… Έχουν γίνει ενέργειες από την Πολιτεία στην μετά Μάτι εποχή για να αντιμετωπιστούν θεσμικά οι οποίες αδυναμίες; Αλλά εμείς είμαστε τότε εκεί, σε όλες τις φωτιές εκείνη τη μέρα».