Αυτοψία του Νίκου Χαρδαλιά στο ρέμα Ποδονίφτη
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αυτοψία του Νίκου Χαρδαλιά στο ρέμα Ποδονίφτη

Αυτοψία στο ρέμα του Ποδονίφτη πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή την έναρξη των εργασιών καθαρισμού των κλειστών τμημάτων του.

Μ
ε την απομάκρυνση φερτών υλικών και αυτοφυούς βλάστησης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων 15 ημερών, θα ενισχυθεί δραστικά η παροχετευτικότητα του ρέματος μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων πρωτίστως στους Δήμους Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Όπως δηλώνει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς: «Στην Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουμε ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την προστασία των πολιτών. Οι σημερινές εργασίες καθαρισμού στα πλακοσκεπή τμήματα του Ποδονίφτη, ενός από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους του λεκανοπεδίου, έχουν ως κύριο στόχο την αποκατάσταση της ροής και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με το συγκεκριμένο ρέμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ενέργειες καθαρισμού στο ανοικτό τμήμα του από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και τώρα, εδώ από το Χαλάνδρι, ξεκινάμε την απομάκρυνση των φερτών υλικών και από τα κλειστά τμήματα, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη ροή του.

Όταν βρέθηκα πριν από 10 ημέρες στον Κηφισό για να έχω μια πλήρη εικόνα της επιχείρησης καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων εκεί, είχα πει πως αυτή ήταν μόνο η αρχή και πως θα προχωρούσαμε άμεσα σε αντίστοιχες ενέργειες και στα υπόλοιπα ποτάμια και ρέματα, χωρίς να μας πτοούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες. Θα προχωρήσουμε με την Πικροδάφνη, θα προχωρήσουμε με τον Ιλισό, θα προχωρήσουμε με τον Βριλησσό και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περιοχή που υπάρχει ανάγκη. Δουλεύουμε πυρετωδώς και οργανωμένα, παρά τις δυσκολίες με τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση, ώστε να θωρακίσουμε την Αττική από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, γιατί οι δήμαρχοι είναι εκείνοι που βρίσκονται καθημερινά κοντά στα προβλήματα, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα την πόλη τους από οποιονδήποτε άλλο και νομίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια. Αξία έχει να είμαστε χρήσιμοι, να είμαστε στο πεδίο και σε συνεργασία με τους δημάρχους μας, όπως εδώ με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, και τους ανθρώπους κοινωνίας να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.

Πέρα από τους καθαρισμούς θα συνεχιστούν οι σημειακές παρεμβάσεις όπου χρειάζονται, προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν ξέρουμε ούτε πότε ακριβώς θα έρθουν χρονικά, αλλά ούτε και την έντασή τους. Κάθε χρόνο από ΄δω και πέρα θα κάνουμε το αυτονόητο, θα καθαρίζουμε ρέματα και ποτάμια που έμεναν ασυντήρητα. Θα τα εντάσσουμε σε εργολαβίες. Δεν θα τα καθαρίσουμε φέτος και θα περιμένουμε να περάσουν δεκαετίες για να επιληφθούμε και πάλι, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει και η αρωγή της πολιτείας, η οποία ναι μεν μας δίνει τις αρμοδιότητας για τα ρέματα, αλλά θα πρέπει να μας δίνει και τους απαραίτητους πόρους».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε παράλληλα, πως η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα τέσσερα σημεία: τον Κηφισό, τον Ποδονίφτη και δύο ευρεία τμήματα περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική. Η αποκατάσταση της ροής των ρεμάτων και η πρόληψη πλημμυρών αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή, η οποία δεσμεύεται να συνεχίσει τις παρεμβάσεις με σταθερό ρυθμό σε όλη την Αττική, διασφαλίζοντας την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους από φυσικούς κινδύνους.

Τον Περιφερειάρχη Αττικής, που πραγματοποίησε την αυτοψία μαζί με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, συνόδευαν η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, η Προϊστάμενη του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Χαρά Μπιτζιλέκη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Μιλτιάδης Κύρκος, εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο Διονύσης Ζαφειρόπουλος και μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής.

Στον Κηφισό ο Περιφερειάρχης Αττικής

Την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε αυτοψία σε πλακοσκεπή σημεία, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της ευρείας κλίμακας επιχείρησης καθαρισμού όλων των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού ποταμού.

«Προχωράμε στη δεύτερη φάση που αφορά στο πλακοσκεπές τμήμα του Κηφισού, μαζί με τους μηχανικούς μας, και βρισκόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με τη στατικότητα. Να δούμε δηλαδή εάν υπάρχουν προβλήματα με καταρρεύσεις δομικών στοιχείων, απευχόμαστε φυσικά να υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά θα πάμε βήμα – βήμα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα του έργου, πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα, έχει απουσία αερισμού, έλλειψη φωτισμού και ένα βουρκώδες υπόστρωμα που μας δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ενημερώθηκε για τα επόμενα βήματα του έργου, που στόχο έχει την ταχεία και πλήρη αποκατάσταση της διατομής του ποταμού, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων και προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν αντίστοιχες εργασίες σε όλα τα πλακοσκεπή τμήματα των ρεμάτων της Αττικής.

«Σε κάθε περίπτωση κάνουμε το καλύτερο δυνατό, θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα και ο Κηφισός είναι μόνο η αρχή. Θα προχωρήσουμε και με την Πικροδάφνη, θα προχωρήσουμε και με τον Ιλισό, όπου χρειαστεί να παρέμβουμε, θα παρέμβουμε. Δουλεύουμε πυρετωδώς, συγκροτημένα, οργανωμένα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, με τα γνωστά των αρμοδιοτήτων, της έλλειψης χρηματοδότησης, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Εδώ και δεκαετίες, 8,5 χιλιόμετρα από τα πλακοσκεπή τμήματα του ποταμού δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Όλοι μετά τις πλημμύρες αναρωτιόμαστε τι πάει στραβά. Τι πάει λάθος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός. Αυτό αλλάζουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα. Οι εργασίες καθαρισμού θα είναι ετήσιες. Δηλαδή, κάθε χρόνο θα γίνεται αυτό ακριβώς που κάνουμε το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε: «Πράγματι, στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο τον Οκτώβριο, αλλά σας θυμίζω ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε και εναλλακτικά σενάρια. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως και τις καιρικές συνθήκες –εάν για παράδειγμα ξεσπάσουν καταιγίδες– που μπορεί σαφέστατα να επηρεάσουν την πορεία του έργου.

Σε κάθε περίπτωση όμως –και αυτό είναι το σημαντικό– το ζήτημα της ροής αποκαθίσταται σιγά-σιγά και το πιο βασικό είναι να εξασφαλίζουμε καθημερινά όρους ασφαλείας για όλους, όσοι εργάζονται εδώ. Οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές, τα φερτά υλικά είναι αναμεμιγμένα με νερό, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλά να τα απομακρύνουμε, θα πρέπει επιπροσθέτως να τα εναποθέτουμε, να τα αποστραγγίζουμε και στη συνέχεια να τα μεταφέρουμε».

Η πορεία καθαρισμού στα πλακοσκεπή σημεία του Κηφισού:

– Επισημαίνεται ότι μέχρι και σήμερα έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.500 τόνοι φερτών υλικών από το κλειστό τμήμα του ποταμού, που αποτελούν ένα μείγμα διαφόρων αντικειμένων, όπως κομματιών σκυροδέματος, χώματος και απορριμμάτων, ενώ απομακρύνονται επίσης πέτρες και λάσπη.

– Δεδομένης της σύνθετης φύσης των υλικών που εντοπίζονται, απαιτείται κάθε φορά η προσωρινή τους απόθεση παραπλεύρως της κοίτης για διάστημα 24 έως 48 ωρών, προκειμένου να είναι δυνατή ακολούθως η φόρτωση, η μεταφορά και η απόθεσή τους σε αδειοδοτημένους χώρους.

– Να σημειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, προέκυψαν τεχνικά ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλων κομματιών σκυροδέματος, τα οποία ενδέχεται να έχουν αποκολληθεί από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα του αγωγού. Η μεταφορά αυτών των κομματιών απαιτεί πρώτα την κατάτμησή τους σε μικρότερα τμήματα.

Η τελική αξιολόγηση της κατάστασης του φέροντος οργανισμού θα γίνει σταδιακά, κατά την πρόοδο των εργασιών και μετά από ελέγχους που θα πραγματοποιήσουν τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια. Σημειώνεται ότι η συλλογή επαρκών δεδομένων από όλο το μήκος του αγωγού είναι απαραίτητη για την τελική διατύπωση κρίσης σχετικά με τυχόν γενικότερα προβλήματα στατικότητας ή άλλες δομικές φθορές που μπορεί να υφίστανται.

Τον Περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν στην αυτοψία η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών Ευαγγελία Μικράκη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Μιλτιάδης Κύρκος, η Προϊσταμένη Ειδικών Έργων Χαρίκλεια Μπιτζιλέκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οδοποιίας Ευάγγελος Μπακογιώργος, οι πολιτικοί μηχανικοί της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αικατερίνη Φραγκάκη και Παρασκευάς Αναστασάκης, καθώς και εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου.