Αυτό είναι το νέο πάρκο αναψυχής στην Καλλιτεχνούπολη
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Αυτό είναι το νέο πάρκο αναψυχής στην Καλλιτεχνούπολη

Ένα έργο πνοής, ένα έργο στολίδι για την περιοχή, που θα γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της Καλλιτεχνούπολης, για τους κατοίκους της Ραφήνας, του Πικερμίου αλλά και των γύρων περιοχών, παίρνει σάρκα και οστά, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Ραφήνας-Πικερμίου και του Δημάρχου της, Βαγγέλη Μπουρνούς, συνεχίζοντας έτσι με αμείωτο ρυθμό τον καταιγισμό σημαντικών έργων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στον Δήμο.

Ε
πρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο Δήμαρχος -και οι συνεργάτες του φυσικά-ώστε αυτό το σπουδαίο έργο που θα χαίρονται όλοι οι πολίτες, να μπει στην τελική ευθεία. Άλλωστε ο Βαγγέλης Μπουρνούς έχει αποδείξει ότι είναι ο Δήμαρχος των έργων και όχι των λόγων. Εξ ου και όλες οι διαδικασίες έγιναν σε ρυθμούς fast track. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, τρέχει ήδη ο ηλεκτρονικός ανοικτός διαγωνισμός και αρχές Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα 5 του μηνός λήγουν οι προσφορές και 7/9 ανοίγουν οι φάκελοι.

Με το νέο θεματικό – ψυχαγωγικό πάρκο στην Καλλιτεχνούπολη θα δημιουργηθεί ένας ελεύθερος, δημόσιος χώρος αναψυχής και πρασίνου, που θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του δήμου και ταυτόχρονα θα αποτελέσει όπως τονίσαμε, πόλο έλξης για τις γύρω περιοχές.

Παράλληλα το νέο πάρκο θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή και θα της προσδώσει ένα “νέο ύφος”, ευρωπαϊκό, αλλά και μία “νέα ταυτότητα”.

Μέσω της ενίσχυσης του πρασίνου, της χρήσης ψυχρών υλικών και γενικότερα μέσω ενός σχεδιασμού βασισμένου σε βιοκλιματικές αρχές, θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης.

Είναι γεγονός ότι με την κατασκευή του νέου πάρκου θα συντελεστεί σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού και θα αναβαθμίσει αισθητικά όχι μόνο την Καλλιτεχνούπολη, αλλά την ευρύτερη περιοχή.

Η Aνάπλαση του κεντρικού οικοδομικού τετραγώνουτης περιοχής, έκτασης 25 στρεμμάτων θα περιλαμβάνει την κατασκευή περιμετρικού πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου, γηπέδου 5χ5, ανοικτού θεάτρου 200 θέσεων, χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων,παιδικής χαράς, πεζοδρόμιων και την φύτευση και άρδευση περίπου 500 δέντρων και χιλιάδων θάμνων.

Η μελέτη που έχει γίνει ενοποιεί τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα τένις και μπάσκετ καθώς και το κτίριο του αναψυκτήριου με τις νέες κατασκευές,σέβεται το υπάρχον ανάγλυφο του χώρου προβλέπει εκτεταμένη χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον και οδηγεί σε μια άρτια αισθητικά και λειτουργικά κεντρική πλατεία που θα την απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Καλλιτεχνούπολης αλλά και οι δημότες της Ραφήνας και του Πικερμίου.

Τι θα περιλαμβάνει η παρέμβαση στα 25 στρέμματα

Κατά μήκος της θεματικής διαδρομής πεζού και ποδηλάτη χωρομετρούνται και οι νέες λειτουργίες του πάρκου οι οποίες αναλύονται ως…

α. Ψυχαγωγία-Συνάθροιση κοινού:

Σε αυτή την ενότητα κατατάσσονται το αναψυκτήριο, η παιδική χαρά και τα 4 πλατώματα – χώροι συνάθροισης, θέασης και κοινωνικοποίησης

Το αναψυκτήριο διατηρείται ως υφιστάμενη λειτουργία, ενώ ο υπαίθριος χώρος εστίασής του, επαναοριοθετείταικαι διαστρώνεται με χυτό σκυρόδεμα.

Η παιδική χαρά, κρίνεται σε καλή κατάσταση καθώς ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Περιμετρικά της γίνεται μία διαμόρφωση με χυτό δάπεδο και πατημένο χώμα για να ενσωματωθεί το σχήμα στην σύνθεσή.

β. Αθλητισμός:

Η λειτουργική ενότητα του αθλητισμού περιλαμβάνει τα δύο υφιστάμενα γήπεδα τένις, ένα νέο γήπεδο 5χ5 στα ανατολικά των γηπέδων τένις, το υφιστάμενο γήπεδο μπάσκετ που ανακατασκευάζεται και εξοπλίζεται με όργανα υπαίθριας γυμναστικής και ένα νέο skatepark.

γ. Πολιτισμός:

Η λειτουργική ενότητα του πολιτισμού περιλαμβάνει ένα υπαίθριο θέατρο ημικυκλικής κάτοψης ακτίνας 7 μ. και έναν πολυχώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων ανάγνωσης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έκθεσης.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.500.000,00 €

Το έργο αφορά στην ανάπλαση Κοινόχρηστου χώρου – χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων & παιδικής χαράς – στο ΟΤ107 στην Καλλιτεχνούπολη ΔΕ Ραφήνας, του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Ο χώρος θα μετατραπεί μέσω ειδικού σχεδιασμού σε “θεματικό – ψυχαγωγικό πάρκο” και θα φιλοξενεί πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ο προϋπολογισμός είναι 2.500.000 ευρώ.

Το έργο υπάγεται στο πρόγραμμα «Άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις» (Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου) που είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 – Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση, το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 075 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του πάρκου αφορά…

1.Τον λειτουργικό εμπλουτισμό και επέκταση των υφισταμένων δραστηριοτήτων, δυνατότητα οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών διοργανώσεων και κοινωνικών συναθροίσεων.

2.Την ορθή χωρομέτρηση των δραστηριοτήτων με βάση το μικρόκλιμα και τις συνθήκες ηλιασμού και αερισμού (ανάλογα με τις απαιτήσεις των χρηστών σε κάθε λειτουργική ενότητα).

3.Τη σωστή οργάνωση των κινήσεων και σύνδεση των επιμέρους λειτουργικών ενοτήτων μεταξύ τους.

4.Την ορθή επιλογή υλικών επίστρωσης εδάφους. Επιλέγονται υλικά, φυσικά ή τεχνητά, τα οποία όμως είναι ψυχρά, δηλαδή δεν ανακλούν τη θερμότητα και το φως και συντελούν στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του χώρου, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ευνοϊκό μικρόκλιμα. Το ευνοϊκό μικρόκλιμα δημιουργεί ευχάριστες περιβαλλοντικές συνθήκες στο ίδιο το πάρκο, αλλά ταυτόχρονα επιδρά θετικά και στην ενεργειακή απόδοση των γειτονικών κτηρίων.

5.Την ορθή επιλογή φυτεύσεων. Επιλέγονται δέντρα, θάμνοι και έρποντας φυτά, ενδημικά της περιοχής και ανθεκτικά στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η επιλογή της φύτευσης είναι επίσης τέτοια ώστε να αναδεικνύει το μεσογειακό χαρακτήρα του Δήμου, να εναρμονίζεται με την υφιστάμενη βλάστηση η οποία και διατηρείται, να έχει ποικιλία ειδών, σχημάτων, χρωμάτων και μεγεθών.

6.Την ορθή επιλογή αστικού εξοπλισμού. Επιλέγονται στοιχεία αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, ποδηλατοστάσια, κρήνες) κατασκευασμένα από κατάλληλα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υψηλής αισθητικής.

7.Πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη, άνετη και ασφαλή κίνηση Α.Μ.Ε.Α. σε όλο το πάρκο.

Για την οργάνωση των κινήσεων στο πάρκο δημιουργείται ένας περιμετρικός δακτύλιος κίνησης στο επίπεδο του δρόμου και μία εσωτερική θεματική διαδρομή πεζού-ποδηλάτη.

Δίνεται έμφαση στην ορθή επιλογή των υλικών δαπεδόστρωσης: χυτά σκυροδέματα που συμβάλλουν στην μείωση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες για το περιμετρικό πεζοδρόμιο και είναι εύκολο υλικό για εφαρμογή, και κουρασάνι (χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο με θηραϊκή γη και τρίμμα κεραμιδιού) για την εσωτερική θεματική διαδρομή, ενώ ο κεντρικός πεζόδρομος δαπεδοστρώνεται με κουρασάνι στο κέντρο του (4 μ. πλάτος) και χυτό σκυρόδεμα εκατέρωθεν.