Υπεγράφη απόφαση για την Ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου
ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Υπεγράφη απόφαση για την Ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

Υπεγράφη την περασμένη βδομάδα η ένταξη του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο
προϋπολογισμός του σύνθετου αυτού έργου ανέρχεται σε 365,4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του πραγματοποιείται σε 2 φάσεις με την πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 (με προϋπολογισμό χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 110,44 εκατ. ευρώ) και την δεύτερη φάση στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Το έργο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και υπεγράφη από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιώργο Ζερβό.

Το πρωτοποριακό και εμβληματικό αυτό έργο αφορά την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και περιλαμβάνει τα εξής έργα:

 • Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
 • Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος
 • Έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύ-τευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων
 • Νέα κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ
 • Υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφανείας 30.930 τμ
 • Πεζογέφυρες
 • Λιμενικά έργα όπως προβλήτες, νησίδες αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο
 • Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα στη Θάλασσα και στο Μητροπολιτικό Πάρκο
 • Υδραυλικά – Αντιπλημμυρικά Έργα

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επιδιώκει:

 • Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
 • Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
 • Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
 • Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.
 • Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Αττικής που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων των Αθηναίων πολιτών και θα προσφέρει πραγματική ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες. Είμαι υπερήφανος για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη συμβολή του στο έργο αυτό. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:  «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε την χρηματοδότηση με 365,4 εκατ. ευρώ  ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης  Α. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Γ. Τσακίρη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ Γ. Ζερβό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου  για την εξαιρετική μας συνεργασία, καρπός της οποίας είναι αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης τις Τεχνικές μας υπηρεσίες και τη Διαχειριστική μας  Αρχή. Με την σημερινή υπογραφή εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, ένα έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Tο μεγαλύτερο έργο «πράσινης ανάπλασης»

Η υπογραφή της απόφασης ένταξης για το έργο της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» με Κωδικό ΟΠΣ 5198123 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ.€, σηματοδοτεί την οριστική υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, που γίνεται πράξη μετά από συστηματική δουλειά και προσπάθεια της σημερινής Διοίκησης και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής.
Η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου ξεκίνησε ως έργο χωρίς επαρκείς μελέτες για το σύνολο της παρέμβασης και χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ποτέ στο σύνολο του ήταν υπαρκτός, αφού ο αρχικός σχεδιασμός πέραν της έλλειψης μελετών, προέβλεπε τη χρηματοδότηση της παρέμβασης αποκλειστικά με πόρους της Περιφέρειας, οι οποίοι όμως δεν υπήρχαν. Ούτε ήταν πιθανόν ποτέ να βρεθούν, αφού η δέσμευση σε ένα έργο ενός τόσο σημαντικού ποσού, θα σήμαινε στην πράξη ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά ούτε και για εκτέλεση έργων σε άλλους δήμους.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η σημερινή Διοίκηση παρέλαβε το έργο το Σεπτέμβριο του 2019 έχοντας ολοκληρωθεί το 52% της Α’ Φάσης της Ανάπλασης, με το υπόλοιπο να βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα». Στο διάστημα που ακολούθησε και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, έγινε συστηματική προσπάθεια αφενός να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Αφετέρου να βρεθούν οι πόροι για να προχωρήσει και το επόμενο στάδιο, όπως επιθυμούσαμε εμείς και δικαιολογημένα ζητούν οι Δήμοι και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής που γίνεται η ανάπλαση.
Παρά τις αμφισβητήσεις που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές και όσα ανακριβή αναφέρθηκαν περί δήθεν καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου, με συστηματική δουλειά, στοχο-προσήλωση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης κατορθώσαμε κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό έμοιαζε δύσκολο.
Αφενός να ολοκληρώσουμε τη Α’ Φάση της Ανάπλασης. Αφετέρου, να διασφαλίσουμε το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση του συνόλου του έργου.

 

Τα οφέλη για την Αττική και τους κατοίκους

Η εξέλιξη αυτή στην πράξη σημαίνει ότι:
• Τα χρήματα, που έχουν δοθεί για την Α’ φάση, από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 110 εκ. ευρώ, επιστρέφουν στα ταμεία της Περιφέρειας, προκειμένου να δοθούν για έργα ανάπτυξης για την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου
• Εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου που αφορά την επιδομή αυτού, ένα έργο που αποτελεί «σημαία» όχι μόνον για την Αττική, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) δηλαδή την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη.
• Οι κάτοικοι των Δήμων της ευρύτερης περιοχής σε λίγο θα χαίρονται, μαζί με τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Αττικής, ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους
Η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στο Φάληρο.
Η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή την περίοδο και σίγουρα το μόνο τέτοιας έκτασης που σχεδιάζεται με τις αρχές του ΝΕΒ. Η ανάπλαση συγκεντρώνει την προσοχή των αρμόδιων στελεχών της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται σε συστηματική επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους Συμβούλους του έργου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή ένωση σύμφωνα με τις αρχές του NEB.
• Αξιοποιούμε μια μοναδική ευκαιρία ως Περιφέρεια Αττικής, αφού μας δίνεται η δυνατότητα αφενός να αντλήσουμε χρηματοδότηση για το σύνολο της παρέμβασης από ευρωπαϊκά κονδύλια, με όφελος πάνω από 365 εκατομμύρια ευρώ.
• Αφετέρου, να καταστήσουμε την Αττική σημείο αναφοράς, αναδεικνύοντας την παρέμβαση από ένα μεγάλης εθνικής κλίμακας δημόσιο έργο, σε έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα το χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.
Ενώ οι αρχικές φάσεις ανάπτυξης του Έργου έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί (υποδομές μεταφορών, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης) και είναι έτοιμη και επικαιροποιημένη η δημοπράτηση της Β’ φάσης, η Περιφέρεια Αττικής επεδίωξε και πέτυχε την χρηματοδότηση του όλου Έργου από την ΕΕ, αξιοποιώντας τη σημερινή συγκυρία και τη νέα πολιτική της πράσινης μετάβασης, το μέγεθος και τον εμβληματικό χαρακτήρα του έργου, με τρόπο που να εμπλουτίσει τον σχεδιασμό του Πάρκου, ενσωματώνοντας και προωθώντας τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus.
Στο πλαίσιο αυτό:
• αξιολογείται από την ομάδα μελέτης και τους συμβούλους Jaspers της ΕΕ και αναδεικνύεται η συμβατότητα του σχεδιασμού με τις αρχές του ΝΕΒ
• διερευνάται σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ενίσχυσης της ευθυγράμμισης με τις αρχές αυτές
• όποιες προτάσεις αναδειχθούν δεν θα τροποποιήσουν τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά θα τον ενδυναμώσουν, εμπλουτίσουν, θα τον κάνουν περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητο και κοινωνικά πιο σύγχρονο και ελκυστικό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τομείς που εξετάζονται που με ήπιες προσαρμογές μπορούν να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό των επόμενων φάσεων του έργου, στις φάσεις δηλαδή της οριστικής μελέτης και της Μελέτης εφαρμογής:
• Προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής (Πχ περισσότερη ενσωμάτωση ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των υφισταμένων κτιρίων), ενσωμάτωση αρχών κυκλικής οικονομίας, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προσαρμογή των κοινωνικών συνηθειών στις προκλήσεις
• Αισθητικές παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν την συμπερίληψη, τον συν-σχεδιασμό, την καινοτομία, (πχ προβλέποντας χρήσεις 3d printing με χρήση υλικών ανακύκλωσης
• Την ενίσχυση της κοινωνικής και φυσικής προσβασιμότητας και τον εμπλουτισμό των δράσεων
• Η συγκεκριμένη παρέμβαση όσον αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο, θέλουμε να ανταποκρίνεται στα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα που επιβάλλουν οι αρχές του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus, καθιστώντας το πρότυπο έργο για όλη την Ευρώπη.

 

Τι είναι το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus) αποσκοπεί να δώσει πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση. Είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Εκφράζει τη φιλοδοξία της Ε.Ε. για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε τομείς όπως οι κατασκευές, η μόδα, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητα της ζωής μας. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, μαθητές, και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συνδημιουργίας.
Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους καθοδηγείται από την ακόλουθη τριάδα αδιαχώριστων βασικών αξιών:
• Βιωσιμότητα, από τους κλιματικούς στόχους έως την κυκλικότητα, τη μηδενική ρύπανση και τη βιοποικιλότητα,
• Αισθητική και ποιότητα εμπειρίας – πέρα από τη λειτουργικότητα,
• Συμπεριληπτικότητα, αξιοποίηση της πολυμορφίας, διασφάλιση της ισότητας για όλους, της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας.
Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 365,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα βοηθήσει προκειμένου να υλοποιηθεί ή ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν και συμβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα όραμα ετών».

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους δημάρχους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου

Στις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της απόφασης ένταξης για το έργο της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ.€, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Καλλιθέας Δ. Κάρναβο και Μοσχάτου Ταύρου Α. Ευθυμίου, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλου.
Όπως επισήμανε η θετική αυτή έκβαση, σηματοδοτεί την οριστική υλοποίηση ενός μεγάλου έργου και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για αναπτυξιακά έργα και υποδομές και στους 66 δήμους της Αττικής. O κ. Πατούλης στη συνέχεια αναφερόμενος στο έργο τόνισε ότι το έργο αποτελεί «σημαία», όχι μόνον για την Αττική, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) δηλαδή την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε επίσης ότι «οι πολίτες της Αττικής και οι κάτοικοι των Δήμων της ευρύτερης περιοχής θα χαίρονται, ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Καλλιθέας Δ. Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου Μ. Αντωνάκος και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας Φ. Παπαγιάννη.
Οι Δήμαρχοι και τα στελέχη των δήμων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την σημαντική αυτή εξέλιξη και ευχαρίστησαν την Περιφέρεια και προσωπικά τον Γ. Πατούλη για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Στο πλαίσιο της συζήτησης οι δήμαρχοι ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για επιμέρους θέματα που αφορούν στην πορεία υλοποίησης του έργου. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι τα στελέχη της Περιφέρειας θα προχωρήσουν σε πλήρη ενημέρωση καθώς προγραμματίζονται workshops με τους όμορους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις και επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Σήμερα είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο και τον Δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα του κ. Θεοδωρόπουλου για να συζητήσουμε την πορεία ολοκλήρωσης του εμβληματικού έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, μετά την πολύ θετική εξέλιξη της διασφάλισης από την Περιφέρεια, των 365 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Διασφαλίστηκε δηλαδή η χρηματοδότηση της Ά φάσης του έργου και συγχρόνως η πλήρης χρηματοδότηση της β φάσης, ύψους 265 εκ. ευρώ. Έτσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση η οποία αναμένεται να γίνει στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και δουλειάς από όλα τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω θερμά. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία όλων, αλλά χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο και κανένας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα από ίδιους πόρους. Εμείς, με εργώδη διαδικασία, συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα συναρμόδια υπουργεία, τα καταφέραμε και πλέον είμαστε σε θέση να πούμε, ότι αυτό το έργο θα γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα επιστρέφουν στους πόρους της Περιφέρειας 110 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν προς όφελος των πολιτών των Δήμων της Αττικής. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο της Αττικής και της χώρας μας, το οποίο θα απολαύσουν οι πολίτες αλλά και οι επόμενες γενιές. Ένα από τα εμβληματικότερα πάρκα της Ευρώπης το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα bauhaus και θα είναι το πρώτο που θα δημοπρατηθεί για το 2023 .Καλή μας επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους.
Δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος
Σήμερα συζητήσαμε το ζήτημα της ένταξης της χρηματοδότησης του έργου της Β’ φάσης ανάπλασης του φαληρικού όρμου με τον Περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη και τον συνάδελφο τον δήμαρχο Μοσχάτου -Ταύρου τον Αντρέα Ευθυμίου. Η ένταξη της χρηματοδότησης της Β’ φάσης είναι μία σημαντική εξέλιξη που περίμεναν καιρό οι συμπολίτες μας. Θέσαμε στον περιφερειάρχη μια σειρά από ζήτημα, ενώ είναι προφανές, ότι το μεγαλύτερο ζήτημα και η μεγαλύτερη αγωνία όλων μας είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη δημοπράτηση του έργου.
Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου
Στη σημερινή πολύ θετική συνάντηση, είχαμε μία ενημέρωση τόσο από τον κύριο Περιφερειάρχη όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Για μας είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει χθες. Είναι ένα υπερτοπικό έργο που αφορά όλη την Αττική. Πιστεύουμε σε ένα δημόσιο υπερτοπικό πόλο ψυχαγωγίας, αναψυχής, πολιτισμού. Αυτό που θέλουμε είναι να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο.
Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα κ. Θεοδωρόπουλος
Η σημερινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη είναι έμπρακτη απόδειξη ότι οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού βρίσκονται σε άμεση συνεργασία. Υποδεχθήκαμε σήμερα τον δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κάρναβο και τον δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου τον κ. Ευθυμίου, για να τους ενημερώσουμε για το σημαντικό επίτευγμα όλων των συναρμόδιων φορέων να εξασφαλιστούν 365 εκατομμύρια ευρώ. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες της Περιφέρειας όχι μόνο εξασφαλίζονται τα 255 εκατομμύρια δημοπράτησης της δεύτερης φάσης, αλλά επιστρέφονται και τα 110 εκατομμύρια της πρώτης φάσης, τα οποία θα διαχυθούν σε έργα στους 66 δήμους της Αττικής. Οι τιτάνιες και άοκνες προσπάθειες του Περιφερειάρχη και όλων των συνεμπλεκομένων έφεραν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση γιατί είναι επ΄ωφελεία των πολιτών και των δημοτών όχι μόνο των δύο δήμων, αλλά των 66 θα έλεγα δήμων της Αττικής. Είναι ένα υπερτοπικό και εμβληματικό πάρκο το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στα μεγάλα έργα στα Bauhouse. Το έργο αυτό θα το καρπωθούν, όχι μόνο οι τωρινοί πολίτες αλλά και οι επόμενες γενιές.