Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ανατ. Αττικής για θέματα παιδείας
ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΗΜΩΝ

Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ανατ. Αττικής για θέματα παιδείας

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Έρρικα Πρεζεράκου και σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη και του Διευθυντή Παιδείας κ. Χαρίλαου Σερπάνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας με τους Αντιδημάρχους/Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους/εκπροσώπους για θέματα Παιδείας των Δήμων της Ανατ. Αττικής.

Σ
κοπός της συνάντησης ήταν να υπάρξει αφενός μία συνολική ενημέρωση και αφετέρου μία διεξοδική συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τη δράση των Δήμων, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης των περιοχών τους.

Κατά την παρέμβασή της, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής υπογράμμισε τη σημασία αλλά και την προτεραιότητα που δίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς στα θέματα που αφορούν στην Παιδεία, γεγονός που δηλώνεται και από την τοποθέτηση αρμόδιου Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στην Περιφέρεια Αττικής για θέματα Παιδείας, την κ. Πρεζεράκου, με την οποία, όπως είπε, υπάρχει άριστη συνεργασία, αλλά και κοινή βούληση και αποφασιστικότητα για την επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών και χρονιζουσών προβλημάτων. Παράλληλα, επεσήμανε την αξία της ενημέρωσης, της συνεργασίας και της ομαδικότητας, ως όπλων στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων προβλημάτων.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του αντικειμένου αρμοδιότητάς της, οι οποίοι αφορούν κυρίως στη μεταφορά μαθητριών/τών από τις κατοικίες τους στις σχολικές μονάδες όπου φοιτούν και αντίστροφα, τις αδερφοποιήσεις σχολείων, καθώς και τη διά βίου μάθηση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες μετακίνησης όλων των μαθητριών/τών από και προς τα σχολεία τους, ώστε να μην υπάρχουν «άγονα» δρομολόγια που εμποδίζουν την πρόσβαση των μαθητριών/τών στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων εστίασαν κυρίως σε προβλήματα οικονομικής διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών που αφορούν τις σχολικές μονάδες, προέβαλαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και φύλαξης των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και της δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων, ιδίως για μαθήτριες/τές ειδικής αγωγής στην Ανατολική Αττική, λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των κατοίκων της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μεταξύ άλλων, τονίστηκε η σημασία της αύξησης της συμμετοχής των μαθητριών/τών σε πολιτιστικές δράσεις/εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται κατά τις απογευματινές ώρες στους χώρους των σχολείων, γεγονός που, εκτός της προφανούς ωφέλειας για τα παιδιά, θα συνέβαλε σημαντικά και στη μείωση του φαινομένου εκδήλωσης παραβατικών ενεργειών εντός των χώρων των σχολείων.

Επιπλέον, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ. Καβαλλάρη, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Πρεζεράκου δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην κοινή προσπάθεια εξάλειψης των προβλημάτων, χτίζοντας έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, για τον καλύτερο συντονισμό και την άμεση επίλυση όλων των κρίσιμων ζητημάτων προς όφελος των παιδιών μας.