Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή του επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας τους εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες.
Υπογραμμίζει ότι η υποστελέχωση έχει λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις, «αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, ακόμη και για τις ελάχιστες που γίνονται, αφετέρου λόγω της συνταξιοδότησης δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στους Δήμους τα προηγούμενα χρόνια αλλά και του μέτρου της κινητικότητας, που έχει αποψιλώσει περαιτέρω τους Δήμους μας».
Αναφορικά με το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στους Δήμους, ο κ. Κυρίζογλου υπογραμμίζει ότι «υπήρξε μια πολύ σωστή πρωτοβουλία με την οποία και οι Δήμοι μας μπόρεσαν να καλύψουν μέρος των κενών τους σε προσωπικό κρίσιμων υπηρεσιών (καθαριότητα, πράσινο, πολιτική προστασία, κ.λπ.). Αλλά και άνεργοι συμπολίτες μας, σε ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση τους, είχαν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη λήψη σύνταξης».
«Με βάση τα παραπάνω, τονίζει, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κρίνει απαραίτητη όχι απλά τη συνέχιση του προγράμματος , αλλά και την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί. Επιπλέον, θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε πλευρά για κατάργηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αφενός γιατί θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών των Δήμων, αφετέρου γιατί θα στερήσει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να απασχοληθούν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους».
Καταλήγοντας ο κ. Κυρίζογλου και επικαλούμενος «τη δεδηλωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν σε κυβερνητική προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», τονίζει ότι «η ΚΕΔΕ ζητά για μια σειρά από λειτουργικούς και κοινωνικούς λόγους:
– τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος καθώς και
– την έκδοση νέας ΚΥΑ, που θα προβλέπει την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 νέες θέσεις ανέργων συμπολιτών μας ηλικίας 55 ετών και άνω».
ΕΝΠΕ: Με επιστολή στην κυβέρνηση ζητά τη συνέχιση του προγράμματος «πλησίον της σύνταξης»
Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης» που αφορά στην απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στις περιφέρειες της χώρας, απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην επιστολή επισημαίνονται οι δυο σπουδαιότεροι λόγοι για την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος και αφορούν:
– Στη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών των περιφερειών, την οποία μερικώς περιορίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
– Στην επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους και τους στερείται έτσι μια σημαντική ευκαιρία για να συνεχίσουν τον εργασιακό βίο τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
«Η απόφαση αυτή πέρα από το γεγονός ότι διαταράσσει τον προγραμματισμό των περιφερειών για την κάλυψη σημαντικών κενών στο οργανόγραμμά τους, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε μια ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα…
Σε μια τέτοια ασφυκτική κατάσταση για τη λειτουργία των περιφερειών δεν είναι δυνατόν να διακόπτονται προγράμματα που στηρίζουν σημαντικά το καθημερινό έργο των υπηρεσιών μας, δίνοντας παράλληλα και ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη σχετική απόφαση της ΔΥΠΑ και στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογραμμίζει:
«Γνωρίζοντας την ευαισθησία της κυβέρνησης σε παρόμοια κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος, ζητούμε την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης για τη συνέχισή του, εξαντλώντας κάθε πιθανή δημοσιονομική δυνατότητα».
Η επιστολή απεστάλη στους υπουργούς: Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης Ν. Κεραμέως. Επίσης προς την υφυπουργό Οικονομικών Α. Πετραλιά και τον πρόεδρο ΔΥΠΑ, Σ. Πρωτοψάλτη.