Η σύμπραξη αποτελείται από τους ακόλουθους 9 εταίρους:
– Κέντρο Ολοκληρωμένης Γεωμορφολογίας για την Μεσόγειο – Ιταλία
– Ινστιτούτο Προστασίας και Οικολογίας της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπάνια Λούκα – Βοσνία και Ερζεγοβίνη
– AVMap GIS Digital Applications S.A. – Ελλάδα
– Σύλλογος Kreo – Αλβανία
– Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ελλάδα
– Δήμος Κοτσάνι – Βόρεια Μακεδονία
– Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Σερβία
– Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Αρχοντικό Ράκιτσαν – Σλοβενία
– Εθνικό Πάρκο Κοζάρα – Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Αποτελέσματα του έργου
Τα αποτελέσματα του έργου θα περιλαμβάνουν:
– Μεθοδολογία για τη χαρτογράφηση του κινδύνου πυρκαγιάς λαμβάνοντας υπόψιν την κλιματική αλλαγή
– Δίκτυο RES2FIRE
– 4 πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των καυσίμων υλών και τη βιώσιμη διαχείριση δασών και αστικών/αγροτικών περιοχών
– Κοινές λύσεις για την ανάπτυξη μοντέλων δασικής διαχείρισης και μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς
– Μοντέλο εκτίμησης ζημιών και ανθεκτικότητας σε δασικές πυρκαγιές
– Εργαλείο RES2FIRE WebGIS για την εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς
– Σχέδιο δράσης για τη μεταφορά μέτρων πρόληψης και μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Οι κοινές λύσεις και το κοινό σχέδιο δράσης θα προωθήσουν την υιοθέτηση των αποτελεσμάτων του RES2FIRE όχι μόνο στις χώρες εταίρους, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή IPA ADRION.
Η AVMap GIS S.A. θα συνεισφέρει στο RES2FIRE προσφέροντας την εξειδίκευσή της σε υπηρεσίες πληροφορικής και χωρικής ανάλυσης (πλατφόρμες web GIS, μοντέλα, βάσεις δεδομένων κ.λπ.), καθώς και μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια.
Το έργο έχει την επίσημη ονομασία “Μοντέλα και Εργαλεία για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και της Αντοχής στις Δασικές Πυρκαγιές σε Φυσικά Προστατευόμενες Περιοχές και στις Περιοχές Μεταξύ Δάσους και Οικιστικής Ζώνης – RES2FIRE” και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IPA ADRION και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δράσεις του έργου
Το RES2FIRE στην επόμενη τριετία (έως 30/6/27) επικεντρώνεται σε σειρά σημαντικών δράσεων, όπως:
– Παραμετροποίηση ευρωπαϊκών μοντέλων φωτιάς: Παραμετροποίηση μοντέλων φωτιάς με βάση τις επικρατούσες συνθήκες στις περιοχές μελέτης.
– Αξιολόγηση επιπτώσεων πυρκαγιών μέσω τηλε-επισκόπησης: Αξιολογείται ο αντίκτυπος των δασικών πυρκαγιών σε φυσικά οικοσυστήματα και ανθρώπινες δραστηριότητες μέσω προηγμένων τεχνικών.
– Ανάπτυξη εργαλείου web-GIS για εκτίμηση κινδύνου: Εργαλείο που προσδιορίζει την ανθεκτικότητα περιοχών και εντοπίζει βέλτιστες δασοκομικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών.
– Εκτιμήσεις ζημιών: Οικονομικές εκτιμήσεις των ζημιών που προκαλούνται σε ανθρώπινες και στρατηγικές υποδομές (όπως οδικά και ηλεκτροδοτικά δίκτυα).
– Επιπτώσεις στην υγεία: Αναφορές που καταγράφουν τις εκπομπές CO₂ και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.
– Προσομοιώσεις διαχείρισης καυσίμων: Αναγνωρίζονται βέλτιστα δασοκομικά πρότυπα για μείωση της πυρκαγιάς, μέσω προσομοιώσεων που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη διαχείριση καυσίμων.
– Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Δραστηριότητες εκπαίδευσης για την πρόληψη των πυρκαγιών και προώθηση της χρήσης των εργαλείων και λύσεων του έργου στις σχετικές ομάδες-στόχους.
Το έργο θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00.