«Για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής η εξωστρέφεια παίζει σημαντικό ρόλο. Για αυτό το σκοπό στο διάστημα που πέρασε αξιοποιήσαμε κάθε γειτονιά, ώστε να προβάλλουμε τα σημαντικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Αττικής» σημείωσε και προσέθεσε:
«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους φορείς του κράτους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι πλέον εμφανή. Ταυτόχρονα με στοχευμένες κινήσεις προχωρούμε στη διαμόρφωση ενός νέου και ενιαίου οικοδομήματος. Προτεραιότητα μας είναι να δημιουργήσουμε μια Αττική, ισχυρή, ανθεκτική, πραγματικά πράσινη , πραγματικά ασφαλής για όλους τους πολίτες μας που ζουν και εργάζονται εδώ και στις 66 γειτονιές».
Συνεχίζοντας ανέφερε για τα 208+1 έργα που σχεδιάστηκαν με 19 χρηματοδοτικά εργαλεία για τα μεγάλα έργα υποδομής στο Λεκανοπέδιο μέσα στην επόμενη τετραετία. Όπως είπε είναι «ένα πρόγραμμα πραγματικά τολμηρό, όπου σε συνεργασία με την κυβέρνηση σχεδιάστηκε για την υποστήριξη των πολιτών και η πλειοψηφία αυτών αφορούν την αμυντική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής».
Τέλος ανέφερε ότι «όλα όσα γίνονται, πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των 66 δημάρχων της Αττικής, αλλά και σε αγαστή συνεργασία με τους πολίτες μάς βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι».
Στη διημερίδα παρουσιάζονται θέσεις, απόψεις και δράσεις των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε την ανάγκη να υπάρξουν «ανθρώπινες πόλεις» με βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσω στρατηγικού σχεδιασμού και επεσήμανε ότι υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως για να κυκλοφορήσουν τα νέα πράσινα λεωφορείο και τα μέσα σταθερής τροχιάς, είναι αναγκαίο να υπάρχει σχεδιασμός, ενώ παράλληλα θα αλλάξει εικόνα των δημόσιων λεωφορείων με την παράδοση 430 λεωφορείων νέας τεχνολογίας. Τόνισε επίσης την προσθήκη 200 νέων ηλεκτρικών λε8ωφορείων για τα ΚΤΕΛ, ώστε να βελτιωθούν οι δημοτικές συγκοινωνίες περιφερειακά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι καθημερινά διακινούνται 1.200.000 επιβάτες με όλα τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας.
Στη συζήτηση μετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ κ. Αθανάσιος Κοτταράς και ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ Α.Ε κ. Στέφανος Αγιάσογλου.
Σε αναφορά του ο κ. Κοτταράς ανέλυσε τη λειτουργία των Μέσων Σταθερής τροχιάς και είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει σταθερή άνοδος στη χρήση του Μετρό, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή η άνοδος το 2023 ήταν 16% και συνεχίστηκε και το 2024 με 8%. Παρουσίασε τη λύση του σχεδιασμού ανανέωσης των βαγονιών του Μετρό και του Τραμ, λέγοντας ότι η προμήθεια του τελευταίου συρμού του Μετρό ήταν από το 2011, ενώ στον Ηλεκτρικό από το 2004. Με τη συνεργασία της κυβέρνησης υπάρχει σχεδιασμός για την προμήθεια 14 νέων συρμών στον ΗΣΑΠ, αλλά και αναβάθμιση άλλων μέχρι το 2026.
Αναφέρθηκε παράλληλα και στην ασφάλεια των συρμών, λέγοντας ότι χρειάζεται νέα αναβάθμιση έπειτα από 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, αλλά και συνολικά στους σταθμούς επιβίβασης και τις υποδομές τους καθώς φαίνονται ήδη τα σημάδια του χρόνου.
Τέλος ο κ. Αγιάσογλου από την πλευρά του τόνισε ότι η μη πληρωμή του εισιτηρίου είναι σημαντική απώλεια για την λειτουργία των μέσων των οδικών αστικών συγκοινωνιών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ότι κατά τη διάρκεια του Covid ο κόσμος δεν πλήρωνε εισιτήριο για τη μεταφορά του και αυτό συνεχίστηκε και μετά την πανδημία. Δεν υπήρχαν και ελεγκτές για να μπορούν να ελέγξουν, αλλά με τη βοήθεια της ΔΥΠΑ από 30 ελεγκτές για όλο το Λεκανοπέδιο έφτασε στους 140 και αυτό απέδωσε όπως ανέφερε.
Παράλληλα προσλήφθηκαν 200 νέοι οδηγοί και μέχρι το καλοκαίρι θα προστεθούν ακόμη 400.
Από το βήμα της Επιστημονικής Διημερίδας του OTAEXPO 2025, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού κυρία Βάσια Κουτσούκου, ανέφερε ότι ο ελληνικός τουρισμός διανύει μια περίοδο υψηλών επιδόσεων και η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 10 καλύτερες παγκοσμίως. Όπως είπε «η χώρα μας για το 2024 βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα του 2023 συνολικά, τόσο σε αριθμό τουριστών όσο και σε εισπράξεις. Αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια, που σε αυτό συμβάλει και η τοπική αυτοδιοίκηση».
Συνέχισε λέγοντας ότι η «κυβέρνηση αξιοποιεί τις ευκαιρίες και απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Μια ανάπτυξη που στόχο έχει την ευημερία των κοινωνιών. Αναγκαία συνθήκη είναι η εμβάθυνση συνεργασίας με τους ΟΤΑ ώστε να εναρμονιστούν οι δράσεις αυτές».
Αναφέρθηκε στην χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και «προχωράμε σε ένα νέο πρότυπο διαχείρισης των προορισμών με την δημιουργία νέων οργανισμών προς το σκοπό αυτό».
Τέλος αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ με την μετεξέλιξη της διαδικτυακής πλατφόρμας του, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα και τεχνολογίες που υπάρχουν, αλλά και στη συνολική προώθηση του αγροτουρισμού, της γαστρονομίας αλλά και της χαρτογράφησης και ανάδειξης των ορεινών περιοχών με τη βοήθεια των ΟΤΑ.
Με τη σειρά της η κυρία Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής και γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο ρόλος των ΟΤΑ είναι σημαντικός για την ανάπτυξη. Μέσα από καινοτόμες στρατηγικές πρέπει να αναλυθούν οι καλές πρακτικές ώστε να υλοποιηθούν με την συμβολή των ΟΤΑ, όπως είπε.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά με το «νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που ανακοινώθηκε πρόσφατα και σημαντικό είναι να συμμετέχουν οι ΟΤΑ, καθώς αντιμετωπίζουν παθογένειες του παρελθόντος. Σε αυτό βοηθάει και η τεχνολογία μέσω του ανάλογου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Όπως είπε «το ποιο σημαντικό δεν είναι η ανακοίνωση αυτών των δράσεων αλλά η υλοποίηση τους».
Στη σημασία των πολιτικών της κεντρικής διακυβέρνησης και της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη
Σε σημαντικές παρεμβάσεις της Πολιτείας και των επιμέρους υπουργείων, που συμβάλλουν στη συνεργασία και την βελτίωση του έργου των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν στελέχη της κυβέρνησης κατά τη έναρξη, την Τετάρτη, της διημερίδας «Επιστημονική Διημερίδα Βέλτιστες Πρακτικές και Στρατηγικές Βιωσιμότητας στην ΤΑ: Από την Καινοτομία στην Πράξη», που διοργάνωσε η OTA EXPO στο Ζάππειο Μέγαρο.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας που απασχολούν τους πολίτες σε κάθε δήμο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, υπογράμμισε ιδιαίτερα την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να συνδεθεί άμεσα με την κοινωνία και τους πολίτες και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των δημάρχων, αλλά κυρίως των πολιτών με την αστυνομία, ώστε ο καθένας να είναι βέβαιος πως είναι ασφαλής.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο υφυπουργός στα προβλήματα της εγκληματικότητας, που όπως τόνισε, έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε πολύ ευρύτερα στρώματα και γεωγραφικές περιοχές. Όσον αφορά τα φλέγοντα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε το 2024 ως χρονιά ορόσημο για την αντιμετώπισή τους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επέκταση του μέτρου του panic button, το οποίο βοηθά ώστε κάθε υποψήφιο θύμα, παιδί ή γονέας που αισθάνεται απειλή, να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει. Επίσης, αναφέρθηκε στη στελέχωση μονάδων με ελαφρύ εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Όπως υπογράμμισε, η αύξηση των αριθμών και των στατιστικών για την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική παραβατικότητα, δεν σημαίνει τόσο ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά αποτελεί ένδειξη πως πλέον το κράτος πηγαίνει δίπλα στα παιδιά και καταγράφει τα περιστατικά και προστρέχει στην προστασία τους.
Ο υφυπουργός δήλωσε πως κύριος στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η πρόβλεψη και αναφέρθηκε στη μεταβολή της διάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων, με τη δημιουργία τμημάτων και αστυνομικών διευθυντών, όπου καθένας μπορεί να απευθύνεται, ενώ υπάρχει ανώτερος αξιωματικός που αξιολογεί τα περιστατικά. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην πλειάδα από δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, τόσο σε σχολεία της Α/βαθμιας και Β/ βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις που συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες. Παράλληλα, μιλώντας για το νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή και οπλοχρησία, αναφέρθηκε στην διαπίστωση ότι ανήλικοι χρησιμοποιούν όπλα στις παραβατικές ενέργειές τους, καθώς και στις ποινές που επισύρουν.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η γενικότερη ευημερία της οικονομίας για τους δήμους, καθώς αφορά άμεσα τα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους και καλούνται να διαχειρισθούν.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να συγκλίνει με τους μέσους όρους της οικονομίας στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε ανάπτυξη τους μ.ο πολλών χωρών και τόνισε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις η τάση αυτή θα συνεχισθεί.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Δήμας, το επενδυτικό κενό που είχε μεγαλώσει στα χρόνια της κρίσης έχει αρχίσει να καλύπτεται, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα κενό 3%, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Ο κ. Δήμας παρέθεσε μία σειρά ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν την αύξηση του μεριδίου στις παγκόσμιες αγορές αγαθών, το οποίο αποδεικνύει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης, που ενδιαφέρει σε σημαντικό βαθμό και τους δήμους, επισημαίνοντας πως από το 2019 δημιουργήθηκαν πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Όπως τόνισε ο κ. Δήμας, το θέμα είναι οι θέσεις αυτές να είναι καλοπληρωμένες και σημείωσε ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού με στόχο και δέσμευση της κυβέρνησης το 2027 ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 950 ευρώ -κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εργαζομένους στους ΟΤΑ- και ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500 ευρώ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στην εξέλιξη του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωσή του με στόχο αυτό να συνεχισθεί και στις επόμενες χρονιές. Ιδιαίτερα στάθηκε στην πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και στην ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων, εξέλιξη που είναι πολύ σημαντική και για τους δήμους, οι οποίοι είναι από τους κυριότερους ωφελημένους από αυτό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην αύξηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για όσους επενδύουν σε νέους τομείς και επιστήμονες, στη μείωση φόρων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά κυρίως στη μείωση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, όπως και των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των καταθέσεων και στην απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, τόνισε ότι το μεταναστευτικό σχετίζεται άμεσα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με πολύ μεγαλύτερες σε αριθμό αφίξεις να καταγράφονται καθώς εντείνονται τα προβλήματα και οι πόλεμοι στην Αφρική. Για πρώτη φορά, υπογράμμισε, έχουμε μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων ανηλίκων, οι οποίοι θα πρέπει να προστατευθούν από τα εγκληματικά κυκλώματα, τα οποία τους στρατολογούν για τις κακοποιές δραστηριότητές τους.
Η κ. Βούλτεψη είπε πως κύριοι στόχοι είναι να αποφύγουμε το οργανωμένο έγκλημα και τον ριζοσπαστικοποίηση, που βρίσκουν γόνιμο έδαφος μεταξύ των απελπισμένων νέων μεταναστών. Βασική παράμετρος της πρόληψης, τόνισε η κ. Βούλτεψη, είναι να εντοπίζονται οι νέοι μετανάστες και να συγκεντρώνονται στα κέντρα, να τους φροντίζουμε και να τους προσανατολίζουμε ώστε να αποφευχθεί ότι θα τους χρησιμοποιήσουν οι κακοποιοί. Πέρα από τη διάσωση, τόνισε η υπουργός, σημασία έχει να διδαχθούν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις αξίες του, ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση κι η ριζοσπαστικοποίησή τους.
Η κ. Βούλτεψη επισήμανε πως η τεχνολογία βοηθά στον εντοπισμό, αλλά και στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση μεγάλων γεγονότων που συμβάλλουν στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς ωστόσο ποτέ να μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη παρέμβαση.
Όπως τόνισε, η κεντρική εντολή του πρωθυπουργού είναι η προστασία των συνόρων και η προστασία των ανθρώπων. Πρόσθεσε πως το αφήγημα της ακροδεξιάς για περιορισμό των μεταναστών σε κάποια νησιά, έχει καταρρεύσει και το πρόβλημα καταλήγει στις πόλεις. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Ήλιος» της ΕΕ για τη μετανάστευση, η κ. Βούλτεψη τόνισε πως για πρώτη φορά τα χρήματα καταλήγουν στις περιφέρειες, τα οποία όμως οι ίδιες τα μετέφεραν στο υπουργείο για καλύτερο συντονισμό και διανομή.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, είπε υπάρχει η ανάγκη να υπάρξουν «ανθρώπινες πόλεις» και αυτό απαιτεί βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και πάνω απ’ όλα σχεδιασμό. Όπως επεσήμανε, υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που δυστυχώς μόλις 27 δήμοι έχουν καταβάλλει προσπάθειες να τα εφαρμόσουν.
Ο υφυπουργός εντόπισε τους λόγους στην απροθυμία πολλών φορέων της Τ.Α να σχεδιάσουν και να οριοθετήσουν τις συγκοινωνίες και τους ποδηλατόδρομους ώστε να αναπτυχθούν οι πόλεις σε ανθρωποκεντρικό πλαίσιο κι όχι με βάση το αυτοκίνητο.
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως για να κυκλοφορήσουν τα νέα πράσινα λεωφορείο και τα μέσα σταθερής τροχιάς, είναι αναγκαίο να υπάρχει σχεδιασμός. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι έχει αλλάξει η εικόνα των δημόσιων λεωφορείων με την παράδοση 430 λεωφορείων νέας τεχνολογίας και αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ομοσπονδία Τυφλών για βελτιώσεις σε προβλήματα προσβασιμότητας.
Όπως τόνισε, υπάρχουν προγράμματα και για άλλα 200 ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα αφορούν τα ΚΤΕΛ, ώστε και οι περιφερειακές πόλεις γύρω από τα μεγάλα κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) να έχουν βελτιωμένες δημοτικές συγκοινωνίες.
Επιστημονική Διημερίδα για τις πρακτικές και τις στρατηγικές βιωσιμότητας στην τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σημεία συνεργασίας, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, για την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας στους ΟΤΑ, παρουσίασαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής διημερίδας OTA EXPO 2025, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιέγραψε τρεις βασικούς πυλώνες που αφορούν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων, με πρώτο και βασικότερο, το πρόγραμμα «Απόλλων» με καταληκτική ημερομηνία για υποβολή στοιχείων τη 15η Απριλίου, με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας έως και 50% σε 332 δήμους της χώρας σε διάστημα 2-3 ετών. Αντί για την υλοποίηση νέων έργων από την αρχή, η υφυπουργός, πρότεινε την επιλογή έτοιμων και ώριμων έργων μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτό επιταχύνει την υλοποίηση και μειώνει τον χρόνο των αδειοδοτήσεων, τόνισε η Α. Σδούκου. Η χρηματοδότηση, θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026 λόγω των χρονικών περιορισμών.
Δεύτερος πυλώνας, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»), για τη μείωση του κόστους και της κατανάλωσης ενέργειας. Η επόμενη φάση αυτής της ενέργειας, θα είναι η δημιουργία “clusters” (συστάδων) κτιρίων (π.χ. νοσοκομεία, στρατόπεδα) για να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας. Η χρηματοδότηση, θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, ενεργοβόρες συσκευές κ.λπ.) και επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το “Modernisation Fund”, που θα χρηματοδοτήσει, αρχικά, τα δημοτικά κολυμβητήρια και θερμοκήπια. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στις Energy Service Companies (ESCOs), δηλαδή τις εταιρείες που επενδύουν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις και αποσβένουν την επένδυση τους μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης.
Τρίτος πυλώνας, είναι η αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, με την παροχή βοήθειας σε ευάλωτες οικογένειες και αγρότες, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας.
Αυτό θα επιτευχθεί με ειδικά τιμολόγια ρεύματος για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, υπογράμμισε και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος.
Την εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, σε 3 άξονες, παρουσίασε ο Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.
Αρχικά μίλησε για τη βελτίωση των θαλασσίων συγκοινωνιών τονίζοντας το πρόβλημα του γηρασμένου στόλου που εξυπηρετεί τις ενδονησιωτικές συγκοινωνίες, με τον μέσο όρο ηλικίας να υπερβαίνει τα 30-35 έτη. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των μεταφορών, είπε ο Σ. Γκίκας.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την ανανέωση του στόλου, με χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενη από δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια. Ο στόχος, τόνισε, είναι η κατασκευή πράσινων, δηλαδή φιλικών προς το περιβάλλον, πλοίων, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια τριετία ή τετραετία, με συμβάσεις που θα έχουν διάρκεια 12 ετών, δημιουργώντας μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και σταθερότητα.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, έκανε λόγο για αναβάθμιση 40 Λιμενικών Υποδομών, με την εξασφάλιση 440 εκατομμυρίων, ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε νησιωτικές περιοχές. Ήδη, 21 λιμάνια έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εκσυγχρονισμού μέσω της Στρατηγικής Μονάδας Συμβάσεων του Υπερταμείου.
Ακόμα ο κ. Γκίκας, αναφέρθηκε στο συνεργατικό, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νησιωτικά επιμελητήρια, πλάνο, για στήριξη της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, για την διατήρηση του πληθυσμού στα νησιά.
Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια σε νησιωτικές επιχειρήσεις, ενώ προέβλεψε ότι το 2028-2029 θα δούμε σημαντική βελτίωση της κατάστασης στα νησιά όσον αφορά στις υποδομές, τις συγκοινωνίες και την καθημερινότητα.
Στη σημασία της αποτελεσματικής διακυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία συνέδεσε ευθέως με την ποιότητα ζωής των πολιτών, επικεντρώθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.
Υπογράμμισε, δε, ότι η αυτοδιοίκηση, πέρα από θεσμός, είναι και καθημερινή πραγματικότητα, που συνεχώς εξελίσσεται, είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας και αποτελεί μέρος των δημοκρατικών αρχών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Ι. Μπούγας τόνισε ότι η αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής των πολιτών, με άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, καθώς η ποιότητα των αποφάσεων και των υπηρεσιών συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Επίσης, προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η διακυβέρνηση, όπως: να υπάρχει υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα πριν υποβληθούν στα συμβούλια, να διεξάγονται ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ως μέσο βελτίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, να υπάρξει ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικής διοίκησης βασισμένη σε κριτήρια όπως η φύση της αρμοδιότητας (τοπική, περιφερειακή, εθνική) προς αποφυγήν συγκρούσεων. Πρότεινε ακόμη τη λειτουργία εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών, μέσω ειδικού κώδικα, που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κοινό παρονομαστή για να επιτύχουν όλες αυτές τις καινοτομίες, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, την αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, με συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού και ενίσχυση των δεξιοτήτων, του, ιδίως των ψηφιακών, π.χ. η συνεχιζόμενη κατάρτιση δικαστικών υπαλλήλων, μέσω ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης ο κ. Μπούγας, έκανε ειδική μνεία στη σημασία της λογοδοσίας και της διαφάνειας, που χαρακτήρισε απαραίτητα
Δύο εξαγγελίες έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο πλαίσιο της OTA EXPO 2025.
Ανακοίνωσε την δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη οδικών ατυχημάτων σε επίπεδο Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την επέκταση του σε όλη την Ελλάδα. Ο χάρτης θα καταγράφει οδικά ατυχήματα των τελευταίων τριών ετών, εντοπίζοντας, την ακριβή τοποθεσία του ατυχήματος στον χάρτη και την αιτία του ατυχήματος, (παράβαση ΚΟΚ, απόσπαση προσοχής οδηγού – συνήθως λόγω κινητού τηλεφώνου, κτλ).
Στόχος είναι, όπως είπε ο Κ. Κυρανάκης, να βοηθηθούν οι Δήμοι, ώστε να εντοπίσουν περιοχές με συσσώρευση ατυχημάτων και να κάνουν βελτιώσεις στις υποδομές με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις.
Ο χάρτης θα είναι open data, δηλαδή προσβάσιμος σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοτών, με στόχο τη συμμετοχή τους στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ρεαλιστικές προσεγγίσεις στα προβλήματα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα όρια ταχύτητας στις πόλεις, καθώς και στην ανάγκη βελτιωμένης επικοινωνίας μεταξύ δημοτών και δημάρχων, για την επίλυση προβλημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε επίσης δύο πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων: Ένα νέο σύστημα για την καλύτερη διαχείριση κλήσεων για τοπικές παραβάσεις μέσω του gov.gr. και την πλατφόρμα για την παρακολούθηση της πορείας αποκατάστασης ζημιών, σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, όπως η πυρκαγιά στην Εύβοια.
Σκοπός είναι να παρακολουθείται η αποκατάσταση, αλλά και η τέλεση παράνομων ενεργειών με στοιχεία προσβάσιμα από τους πολίτες, τους δήμους και το κράτος.
Τέλος, ο Κ. Κυρανάκης, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2025, περισσότερες περιοχές θα ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της περιουσίας των δήμων, οι οποίοι ωστόσο θα μπορούν να διατηρούν αρχεία σε παλαιό αρχείο, αν το επιθυμούν για ιστορικούς λόγους.