Την κορδέλα έναρξης των εργασιών της Attica Green Expo 2025, έκοψαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος και η εκ των διοργανωτών κ. Ευδοκία Νικολούζου.
Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν προτάσεις και λύσεις πάνω σε προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους τους
Τέσσερα τραπέζια συζητήσεων, στα οποία Δήμαρχοι από την Αττική και την Περιφέρεια παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις του, κατέθεσαν προτάσεις και λύσεις, πάνω σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ανέδειξαν ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους τους, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της 4ης Attica Green Expo.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοργάνωσης, για τα OTA PANNELS της 4ης Attica Green Expo, στο πρώτο πάνελ, με θέμα «Ανακύκλωση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία» οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ανακύκλωσης ως βάση της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και το πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το ισοζύγιο παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσής και επαναχρησιμοποίησής τους.
Το δεύτερο πάνελ «Κρουαζιέρα και επιπτώσεις στην Τοπική Οικονομία-Διαχείριση Επισκεπτών» ανέδειξε σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται από την διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών μέσω της κρουαζιέρας στη χώρα μας. Περιοχές και νησιά με μεγάλα λιμάνια καλούνται να βρουν τους τρόπους ανάπτυξης εσόδων από αυτό το είδος τουρισμού για την Τοπική Οικονομία.
Το τρίτο πάνελ με θέμα «Μικρά Νησιά: Μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Δημάρχων από μικρά νησιά, οι οποίοι ανέδειξαν το έργο τους και την προσπάθειά τους να μετατραπούν σε πρότυπες περιοχές Κυκλικής Οικονομίας και μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το τέταρτο πάνελ με θέμα «Διαχείριση Yδάτινων Πόρων και Φυσικών Καταστροφών» έθεσε επί τάπητος το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για το περιβάλλον, της διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δήμαρχοι από περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και από περιοχές που αντιμετωπίζουν φαινόμενα λειψυδρίας συνομίλησαν με τη συμμετοχή και του αρμόδιου γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Πέτρου Βαρελίδη, για τους τρόπους διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της πρόληψης ακραίων καιρικών καταστάσεων, όπως η κακοκαιρία Daniel.
O Δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου, συμμετείχε ως ομιλητής σε δύο κορυφαία πάνελ της έκθεσης Green Expo:
- για τη διαχείριση απορριμμάτων & την ανακύκλωση
- και για την ηλεκτροκίνηση, δύο πεδία στα οποία ο Σαρωνικός ήδη εφαρμόζει λύσεις με μετρήσιμο αποτύπωμα.
Στη συνέχεια μίλησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, μεταφέροντας το μήνυμα μιας αυτοδιοίκησης που σχεδιάζει, τολμά και υλοποιεί. «Ο Δήμος Σαρωνικού έχει φωνή, σχέδιο και παρουσία. Δεν περιμένει τις αλλαγές αλλά τις προκαλεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Παπαχρήστου.
Τέλος, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ευχαρίστησε την ομάδα του που, όπως σημείωσε, «εργάζεται κάθε μέρα με πάθος και πίστη στις αξίες που πρεσβεύουμε. Μαζί, αποδεικνύουμε ότι ο Σαρωνικός μπορεί και θα είναι πρωταγωνιστής στην Ελλάδα του αύριο».
Προστασία του περιβάλλοντος – Μεταφορά του μηνύματος από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον πολίτη
Μια ζωντανή συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μεταφορά του μηνύματος από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ενεργοποίηση του πολίτη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Attica Green Expo 2025. Στο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις, τις πρωτοβουλίες και την ανάγκη συλλογικής δράσης.
Στη συζήτηση με θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος – μεταφορά του μηνύματος από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον πολίτη», την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Φώτης Κόλλιας, αναπτύχθηκαν οι εξής κύριες θέσεις:
Ο Παύλος Μαρινάκης, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε τη σημασία της παρουσίας των νέων στην έκθεση, καθώς οι σημερινές αποφάσεις αφορούν το μέλλον τους. Επισήμανε την καθυστέρηση στην έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την πράσινη ανάπτυξη μέχρι το 2019 και τις σημαντικές προόδους που έχουν γίνει έκτοτε, όπως στην αύξηση των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα όπως η λειψυδρία και η πολιτική προστασία, τονίζοντας την κλιματική κρίση ως άμεση πραγματικότητα. Ανέφερε επίσης την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, όπως drones και προληπτικούς καθαρισμούς. Τέλος, εξήρε τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου με τους πολίτες.
Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, αναγνώρισε ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι ήταν παλαιότερα «πονοκέφαλος» για το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Σήμερα, όμως, τόνισε ότι αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει, με τους δημάρχους να πρωτοστατούν στην αλλαγή. Επισήμανε την ανάγκη οι περιβαλλοντικές πολιτικές να γίνουν καθημερινή συνήθεια για τους πολίτες και τη σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης. Ανέδειξε τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης ως κρίσιμο εργαλείο και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων. Υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης του μηνύματος προς τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, και την αξιοποίηση σύγχρονων επικοινωνιακών εργαλείων.
Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, τόνισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι η υγεία ξεκινά από το περιβάλλον και ο ρόλος του δήμου είναι να μετουσιώνει τις κεντρικές στρατηγικές σε πράξη. Ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και την καθολική συμμετοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι η διαλογή στην πηγή είναι κρίσιμη. Έδωσε παραδείγματα επιτυχίας, όπως η εκτροπή 40 τόνων βιοαποβλήτων εβδομαδιαίως και η συλλογή 150 τόνων ρούχων μέσω των μωβ κάδων. Τέλος, υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός το 2025 ξεκινά με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας».
Ο Ανδρέας Κονδύλης, δήμαρχος Αλίμου, τόνισε ότι η ανακύκλωση έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δημοτικών τελών. Ανέφερε ότι ο Δήμος Αλίμου είναι πρωταθλητής κατά κεφαλήν στον καφέ κάδο στο λεκανοπέδιο. Υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «επικοινωνιακό τσουνάμι» από κράτος και αυτοδιοίκηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και πρότεινε τη θέσπιση προστίμων για τη μη χρήση των κάδων ανακύκλωσης. Τόνισε την ανάγκη η ανακύκλωση να γίνει αυτοματοποιημένη κίνηση, όπως στην Ελβετία. Επισήμανε επίσης την τριτοκοσμική συμπεριφορά των «καδομαχιών» και την ανάγκη οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τους.
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δήμαρχος Κηφισιάς, υποστήριξε ότι ο τρόπος προσέγγισης του πολίτη είναι διττός: παιδεία αλλά και αυστηρό πρόγραμμα αστυνόμευσης με πρόστιμα για παραβάσεις. Ανέφερε ότι ο Δήμος Κηφισιάς ξεκίνησε πρώτος τους καφέ κάδους στην Ελλάδα, το 2011. Έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης του υπολείμματος των απορριμμάτων, τονίζοντας την ανάγκη για μονάδες καύσης για παραγωγή ενέργειας. Ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων από το τέλος ταφής στους δήμους και ενίσχυση για τη διαχείριση του πράσινου υπολείμματος. Παρουσίασε επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής πιστοποίησης επιχειρήσεων στην Κηφισιά.
Ο Ηλίας Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού, τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Ανέδειξε τη σημασία των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και τη συνεργασία με την Πυροσβεστική. Υπογράμμισε την ανάγκη η περιβαλλοντική συνείδηση να καλλιεργείται από τις μικρές ηλικίες, στα σχολεία. Ανέφερε την ανάπτυξη πράσινων σημείων με πολλαπλά ρεύματα ανακύκλωσης και την ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω». Παρουσίασε τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» όπου οι πολίτες λαμβάνουν κουπόνια για σούπερ μάρκετ.
Η συζήτηση ανέδειξε την κοινή πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την κεντρική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν. Κομβικής σημασίας αναδείχθηκαν η αλλαγή νοοτροπίας, η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η παροχή κινήτρων, αλλά και η επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται, καθώς και η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των σύγχρονων επικοινωνιακών εργαλείων. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ευκαιρία για μεταρρύθμιση
Έντονος προβληματισμός αλλά και προσδοκίες διατυπώθηκαν σε συζήτηση σχετικά με τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της Attica Green Expo 2025. Τέσσερις δήμαρχοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ο πρόεδρος των εσωτερικών ελεγκτών δημοσίου τομέα, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το κατά πόσο ο νέος κώδικας θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της λειτουργίας των δήμων.
Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε τον νέο κώδικα, «εργαλείο δουλειάς με πολλές αγκάθια».
Ο ίδιος επεσήμανε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, λόγω της «έλλειψης πόρων και της πολυνομίας, της λογικής των νόμων που ο ένας ακυρώνει τον άλλον».
Τόνισε ακόμη, πως η τελευταία επικαιροποίηση του κώδικα είχε γίνει το 2006, ενώ έκτοτε, έχουν υπάρξει «πάνω από 350 τροποποιήσεις», γεγονός που καθιστά την κωδικοποίηση, αναγκαία.
Ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι ο νέος κώδικας θα πρέπει «να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης», οι οποίες, όπως είπε, «είναι διαχρονικά, σε πολύ άσχημο σημείο».
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες, ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το στελεχιακό δυναμικό του κεντρικού κράτους, το οποίο «αρνείται πεισματικά να αποδεσμεύσει αρμοδιότητες». Τέλος, υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει την «αυτονομία και την εμπιστοσύνη που της αξίζει».
«Μια καλή αρχή», χαρακτήρισε τον νέο κώδικα, ο δήμαρχος Γαλατσίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Γιώργος Μαρκόπουλος, αναφερόμενος ωστόσο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, με βασικότερο την έλλειψη πόρων, καθώς και το θέμα των αρμοδιοτήτων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική αυτοτέλεια. «Δεν μας πειράζει να κάνουμε τον γιατρό, τον δασάρχη, τον νοσοκόμο, τον πυροσβέστη, τον αστυνομικό, αλλά δώστε μας και τους αντίστοιχους πόρους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το όχημα που φέρνει την πολιτική πιο κοντά στον πολίτη», αλλά πρέπει να απολαμβάνει την αυτονομία και την εμπιστοσύνη που της αξίζει.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος κώδικας θα αποτελέσει ένα ιστορικό βήμα και θα συμβάλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων της αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε την ανάγκη για ξεκάθαρες αρμοδιότητες, καθώς και για ένα ενιαίο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για αυτονόμηση των δράσεων των δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα.
Ο Γιώργος Στασινόπουλος, δήμαρχος Ζακύνθου και επικεφαλής της Περιφερειακής Ένωσης Ιονίων Νήσων, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, τονίζοντας την ανάγκη μιας καλής συνεργασίας με το κεντρικό κράτος, προκειμένου να υποστηριχθούν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε σε θέματα χρηματοδότησης, αρμοδιοτήτων, οικονομικών ζητημάτων των δήμων και δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχιση της υγιούς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας.
Ο Ανδρέας Ροδάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελεγκτών Δημόσιου Τομέα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ανεξαρτητοποίηση και αποκεντροποίηση της εποπτείας». Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι δήμοι είναι δύο ταχυτήτων, με τους «μητροπολιτικούς» να κινούνται πιο γρήγορα και τους «αποκεντρωμένους» να υστερούν. Ο κ. Ροδάκος τόνισε την ανάγκη για «καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ώστε να αποφευχθούν αλληλοκαλύψεις και ασάφειες».
Συνεπώς, ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται με αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα, σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δήμων. Όλοι οι δήμαρχοι υπογράμμισαν τη σημασία της συμμετοχής των δήμων στη διαμόρφωση του νέου κώδικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Η κουλτούρα της ανακύκλωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών συζήτησαν τρόπους για να εμφυσήσουν στα παιδιά και τη νέα γενιά την αξία της ανακύκλωσης. Η συζήτηση, που άνοιξε την αυλαία της έκθεσης Attica Green Expo 2025, ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης για την αλλαγή νοοτροπίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πρώτο τραπέζι συζήτησης συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία, δηλαδή από την ηλικία των 3 έως 5 ετών, επισημαίνοντας ότι «όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις συνήθειες». Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε συνήθειες είναι μέσα από το παιδί, που τις μεταφέρει και στην οικογένεια».
«Το υπουργείο δεν είναι ένας προνομιακός χώρος για κομματικές συζητήσεις, αλλά είναι σημαντικό να αποδίδουμε πράγματα σε εκείνους που τα ξεκίνησαν και τα έκαναν πράξη», είπε αναφερόμενη στους προκατόχους της, ενώ προανήγγειλε την επαναλειτουργία πολλών ομίλων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία μίας ειδικής καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας της ανακύκλωσης στους νέους. «Θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2026 μία ειδική καμπάνια με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκεί δηλαδή που μπορεί να απευθυνθούμε στα παιδιά ακόμη περισσότερο, με πολύ διαδραστικό και έντονο περιεχόμενο», σημείωσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις «ζώνες δημιουργικών δραστηριοτήτων» και στο «εργαστήριο δεξιοτήτων», όπου έχει ενταχθεί μία ξεχωριστή ενότητα για την περιβαλλοντική συνείδηση, που, όπως είπε, πάρα πολλά σχολεία ήδη το έχουν επιλέξει, τονίζοντας πως έχουν υλοποιηθεί 15 προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και 30 προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος, η κ. Ζαχαράκη μίλησε για τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), τα οποία διοργανώνουν εξειδικευμένα προγράμματα για την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική συνείδηση.
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση και της Συνηγόρου του Παιδιού, Θεώνης Κουφονικολάκου, η οποία έκανε λόγο για τη σημασία της ενημέρωσης και της ενδυνάμωσης των παιδιών σε θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος. «Αντί να μιλάμε για ενημέρωση, καλύτερα θα ήταν να ανοίξουμε χώρο για την ενδυνάμωση των παιδιών σε πρακτικές που θα τους δώσουν την αίσθηση της ενεργού συμμετοχής, που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μία αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους, στον εαυτό τους και στις συνθήκες κλιματικής κρίσης που βιώνουν», επεσήμανε.
Η κ. Κουφονικολάκου αναφέρθηκε στην ανάγκη για «συστηματικές, οριζόντιες, καθολικές βιωματικές δράσεις, όχι αποσπασματικές, που περιλαμβάνουν χωρίς διακρίσεις όλα τα παιδιά και τα βοηθούν να ψηλαφίσουν, να αντιληφθούν, να εξερευνήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, οικοδομώντας έτσι τον σεβασμό, από μέσα προς τα έξω και όχι μέσω του διδακτισμού», υπογράμμισε.
Επιπλέον, η Συνήγορος του Παιδιού σημείωσε τη σημασία της ενδυνάμωσης των γονιών δίπλα στο σχολείο, ώστε να υιοθετήσουν σύγχρονους τρόπους ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Στη συζήτηση συμμετείχε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, ο οποίος τόνισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτήν τη στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνοντας ότι ο Δήμος δίνει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, που ξεκινάει από την παιδική ηλικία.
Αναφερόμενος στις δράσεις του Δήμου, ο κ. Τσίρμπας μίλησε για την υλοποίηση διαδραστικών προγραμμάτων και διαγωνισμών, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, όπως η ανταποδοτική ανακύκλωση και η Green City.
Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για υποστήριξη των δράσεων ανακύκλωσης από το κράτος και την περιφέρεια, καθώς και στην αντιμετώπιση της ασυνειδησίας των πολιτών, που υπονομεύουν τις προσπάθειες ανακύκλωσης.
Ο δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε πως ο δήμος του, τον οποίο χαρακτήρισε έναν ορεινό δήμο, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, λόγω της μεγάλης έκτασης και της διασποράς των οικισμών. «Μιλάμε για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο σε επισκεψιμότητα και τουρισμό στη χώρα μας, μετά την Ακρόπολη, με περίπου 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες και τεράστιο όγκο δουλειάς ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι και μετέπειτα όλοι οι επισκέπτες», δήλωσε.
Ο ίδιος μίλησε για τις δράσεις του Δήμου σχετικά με την προώθηση της ανακύκλωσης στα σχολεία, καθώς και την υλοποίηση ενός κινητού πάρκου για την περιβαλλοντική αγωγή.
«Η αντιμετώπιση της ανακύκλωσης ως πολυτέλεια πρέπει να σταματήσει. Είναι μονόδρομος για ένα βιώσιμο μέλλον. Το μέλλον μας εξαρτάται από την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη αν η ανακύκλωση δεν γίνει βίωμα και τρόπος ζωής», υπογράμμισε, κατά την τοποθέτησή της, η δήμαρχος Ιλίου, Αντριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου. «Αυτό γίνεται μόνο μέσα από την εκπαίδευση, μόνο μέσα από την παιδεία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις προκλήσεις του Δήμου της, η κ. Κουκουβίνου έκανε λόγο για έναν μεγάλο αστικό δήμο, 100.000 κατοίκων, που έχει να διαχειριστεί καθημερινά πάρα πολλά προβλήματα και θεωρεί τη νέα γενιά «μοναδικό δυναμικό πυροκροτητή».
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των σχολείων σε εκθέσεις και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και αυτό αποτελεί κίνητρο και για τη δική μας συμμετοχή στην έκθεση», σημείωσε.
Ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος «Follow Green Green Schools», που στοχεύει στην προώθηση της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα: Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες.
Συμπερασματικά, η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών και πολιτών, για την προώθηση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη για βιωματική μάθηση, δυναμική ενημέρωση των παιδιών και των γονέων, καθώς και για δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων που θα διευκολύνουν, πρακτικά, την ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή.
Η αυξανόμενη τουριστική ζήτηση και οι προκλήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη
Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη του τουρισμού με βιώσιμο τρόπο. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Green Attica Expo με θέμα «Τουρισμός και πράσινη ανάπτυξη: προστασία περιβάλλοντος και αυξανόμενη τουριστική ζήτηση».
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, το υπουργείο ακολουθεί τις αποφάσεις του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού για τα καύσιμα και την πράσινη μετάβαση. «Έχουμε μια σειρά πολιτικών που έχουμε εξαγγείλει και ακολουθούμε, σύμφωνα με τις οποίες στοχεύουμε ως το 2050 να υπάρχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα πλοία μας. Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι για να γίνει παγκοσμίως η μετατροπή των πλοίων σε “ πράσινα” θα χρειαστούν από 8 έως 20 δισ. ευρώ κατ’ έτος από την επόμενη χρονιά μέχρι το 2050 και επίσης για να προσαρμοστεί η βιομηχανία και να βρει αυτό το νέο καύσιμο, το οποίο θα πρέπει είναι φθηνό και να υπάρχει παντού, θα χρειαστούν άλλα περίπου 30 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Ακολουθούμε πολιτικές για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Αυτήν τη στιγμή “ τρέχει” η μελέτη, η οποία θα παραδοθεί το καλοκαίρι και θα εμπεριέχει τρόπους για τη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος».
«Επίσης, ανακοινώσαμε το μεγάλο πρόγραμμα για πράσινα ferries που αφορά στην ενδονησιακή συγκοινωνία και το οποίο θα υλοποιηθεί με σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο υφυπουργός.
Αναφέρθηκε επίσης, στις μελέτες που διεξάγονται για τον εκσυγχρονισμό 23 λιμένων και τη «πράσινη ατζέντα» του υπουργείου. Τόνισε δε, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει καταστρώσει σχέδιο για 300 αναγκαία έργα σε όλα τα νησιά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ τα τελευταία χρόνια διατίθενται σημαντικά κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση, την αναβάθμιση των δικτύων, για συστήματα αφαλάτωσης κτλ.
Σε ό,τι αφορά τις Σπέτσες, το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά που δεν αντιμετώπισε πρόβλημα λειψυδρίας, όπως επεσήμανε η δήμαρχος Ευγενία Φραγγιά, καθώς λειτούργησε η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης. «Το νησί ξανασυστήνεται στον χάρτη της πράσινης μετάβασης», είπε η δήμαρχος, τονίζοντας ότι σε λίγες ημέρες θα αρχίσει και η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. «Πρόκειται για ένα έργο που θωρακίζει περιβαλλοντικά το νησί και ειδικά ενόψει της τουριστικής σεζόν», υπογράμμισε. Η δήμαρχος Σπετσών αναφέρθηκε επίσης και στο σύστημα ανακύκλωσης που υλοποιείται και αφορά στα υφάσματα, ενώ είναι σε εξέλιξη η μελέτη για την εν δυνάμει ένταξη του νησιού στα eco green islands.
Στόχος, σύμφωνα με τη δήμαρχο, είναι η ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση, μέσα στο πλαίσιο του οποίου δρομολογείται και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος αναλλοίωτου, καθώς όλη αυτή η δασική έκταση και η φυσική ομορφιά του νησιού είναι και ο λόγος που έλκει τους επισκέπτες και χαρακτηρίζει τον προορισμό. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για τον Δήμο Σκιάθου είναι εκ των ων ουκ άνευ και αποδεικνύεται από σειρά δράσεων και ενεργειών που έχουν υλοποιηθεί, σχεδιάζονται και δρομολογούνται. Μεταξύ των οποίων και η συνεργασία του δήμου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Την ίδια ώρα το νησί αναβαθμίζει και επεκτείνει το δίκτυο ύδρευσης, προωθεί την ανακύκλωση και προχωρά σε διαχείριση απορριμμάτων. «Το νησί μας είναι ευλογημένο σε ό,τι αφορά το νερό, αλλά λειτουργούμε με γνώμονα την πρόληψη, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η αναβάθμιση του δικτύου και η μονάδα αφαλάτωσης», σημείωσε ο κ. Τζούμας.
Για το δημοφιλές νησί της Ζακύνθου μίλησε ο δήμαρχος Γεώργιος Στασινόπουλος, τονίζοντας ότι είναι ο πέμπτος προορισμός με 1,5 εκατ. τουρίστες τον χρόνο. «Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και ευαίσθητο οικοσύστημα, το οποίο θέλουμε να προστατεύσουμε. Ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς πλάνο και για να έχουμε βιώσιμο τουρισμό πρέπει να έχουμε βιώσιμο προορισμό», επεσήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ο δήμος αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές του για να ανταπεξέλθει στην αύξηση του όγκου των τουριστών. Επεσήμανε μάλιστα, ότι εδώ και λίγες μέρες η πόλη της Ζακύνθου απέκτησε πεζόδρομο, το οποίο ήταν ένα αίτημα 25ετίας.
Για το νησί της Καλύμνου που ξεχωρίζει για τη 10μηνη τουριστική του σεζόν, μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος. Τόνισε ότι τα βράχια της Καλύμνου είναι μοναδικά στον κόσμο και αυτό το συγκριτικό της πλεονέκτημα αξιοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, που κατέστησε το νησί γνωστό διεθνώς με 5.000 αναρριχητικές διαδρομές.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση πόρων αποτελεί προτεραιότητα και για την Κάλυμνο. «Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τυχαία, ούτε αποσπασματικά. Χρειάζεται αυστηρή στρατηγική πολιτική γύρω από τον τουρισμό και αλλαγή νοοτροπίας που έχει ως αφετηρία την παιδική ηλικία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αυτοτέλεια των νησιών αλλά και μεταξύ τους συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Η χρηματοδότηση ως βασικός μοχλός για την καινοτομία και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Με τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοικησης ώστε να ανταποκριθεί στις πρόκλησεις που δημιουργούνται τόσο από την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον ευαίσθητο τομέα του περιβάλλοντος ασχολήθηκαν οι ομιλητές στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Αttica Green Expo.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αναπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης, και ο Γιάννης Λαγουδάκος, Δήμαρχος Περάματος.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας και κυρίως της κουλτούρας τους με την αυτοδιοίκηση, τόσο μέσα από στοχευμένες δράσεις, όσο και μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα, ιδιαίτερα μέσα από συμπράξεις με πανεπιστήμια και βιομηχανίες. Προγράμματα και συνέργειες που ωστόσο θα πρέπει τελικά να αφήνουν ένα πράσινο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και για τον λόγο τούτο παρέχονται κίνητρα ώστε να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο για την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους τοπικούς παράγοντες επιχειρηματίες και ερευνητές που θα εγκατασταθούν στην περιφέρεια να περάσουν σε μία νέα εποχή καινοτομίας. Ο υφυπουργός τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξει σε μεγάλο βαθμό κι όσο το δυνατόν γρηγορότερα το κομμάτι του ψηφιακού κράτους με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στον τομέα του περιβάλλοντος για τη χρήση νέων εργαλείων και την νέα τεχνολογία με 11 ερευνητικά κέντρα και τρεις τεχνολογική φορείς που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της γενικής γραμματείας και κατ’ επέκταση και του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο κος Καλαφάτης τόνισε πως εκπονείται ένα σημαντικό ερευνητικό έργο, το οποίο προσδοκάται να έχει εφαρμογή άμεσα. Δηλαδή να αφορά την εφαρμοσμένη έρευνα στοχεύει πλέον ακριβώς στη δημιουργία καινοτομίας χρήση των νέων τεχνολογιών με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εξέφρασε δε τη χαρά και την ικανοποίηση για το σύγχρονο και ρηξικέλευθο πνεύμα και τον ρεαλισμό που διακρίνει τους δημάρχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε πως δουλειά μας είναι να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις παθογένειες που πιθανώς επισημαίνονται στην πολιτική προστασία και το φυσικό περιβάλλον. Τόνισε δε πως εάν απέναντι στις φυσικές καταστροφές εντάξουμε στις πρακτικές μας τις εφαρμογές της καινοτομίας και των τεχνολογιών όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη τότε θα έχουμε σίγουρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα και θα ξεπεράσουμε τις αδυναμίες που έχουν να κάνουν είτε με τις πλημμύρες και την πλήρη συνειδητοποίηση των προβλημάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος από τις πιθανές αδυναμίες του έμψυχου δυναμικού των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο υφυπουργός τόνισε πως υπάρχουν λύσεις με προγράμματα κατάρτισης ηθικής επιβράβευσης, ενώ εξήρε τη φιλοτιμία πολλών ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το υψηλό επίπεδο μεγάλου τμήματος του προσωπικού της.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης κος Ζαφειρόπουλος τόνισε πως στόχος είναι για όλους μας να βοηθήσουμε τη νέες γενιές και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δημιουργήσουμε μια διαφορετική περιβαλλοντική κουλτούρα και όλοι εμείς οι αρμόδιοι να βοηθήσουμε απ’ τη θέση μας να υποστηρίξουμε αυτή την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο. Ο ίδιος τόνισε πως κάθε πρωτοβουλία των δήμων όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει ένα αποτύπωμα και σε περιβαλλοντικό επίπεδο και στο καθημερινό επίπεδο, στο οποίο οι υπηρεσίες έχουν ένα ρυθμιστικό ρόλο στην κατανομή των κονδυλίων και στην παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίον λειτουργούν οι δήμοι και οι φορείς βέβαια μέσω των διευθύνσεων περιβάλλοντος. Ο ΓΓ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει αυτή η λειτουργία, η οποία εδράζεται σε τρεις άξονες, που εμπειρικά κατανέμονται στον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας, είτε με τη μείωση του αποτυπώματος στην ενεργειακή κατανάλωσης, είτε με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο δεύτερο κομμάτι με τον τρόπο τον οποίον χρηματοδοτούνται οι δήμοι, προκειμένου να εφαρμόσουν καινοτόμες πολιτικές ή για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την μείωση της κατανάλωσης και το τρίτο αφορά ακριβώς τη διαμόρφωση μιας οικολογικής κουλτούρας στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα
Από την πλευρά του ο κος Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την αλματώδη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης και στη σημασία που αυτή έχει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τονίζοντας πως η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συγκριθεί με την ανακάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κος Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε πως στην Ελλάδα θα χρειαστούμε στην πάνω από 300 εργαζόμενους στην επόμενη 5ετία. Πρόσθεσε πως οι αλλαγές που θα καταγραφούν θα είναι ριζικές καθώς σταδιακά θα δούμε στα σούπερ μάρκετ να μην υπάρχουν ταμεία, ή back office υποστήριξη στις επιχειρήσεις, χάρις στη δυνατότητα της ΑΙ να απαντά σε πολύ περισσότερο και πιο σύνθετα ερωτήματα. Μία δυνατότητα που μπορεί να βοηθήσει και τους δήμους.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κος Μανούρης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στον δήμο του για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει υποστήριξη σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, προφανώς εφαρμόζοντας βασικές αρχές για την τήρησή τους και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο. Υπογράμμισε την δυσκολία να τηρηθούν οι στόχοι για την περιβαλλοντική προστασία, σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη, από τα απορρίμματα, ως τον φωτισμό και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ή τη φύτευση δέντρων, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης ή της θεσμικής δυσκολίας να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν οι πολιτικές για τις απαλλοτριώσεις σε σχέση με το “ πράσινο” ταμείο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη χάραξη στρατηγικής. Ο κος Μανούρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλατφόρμα που συνέστησε ο δήμος του, προκειμένου να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον καινοτομίας.
Ο κος Μάδης στάθηκε επίσης στις προσπάθειες του δήμου του να διαχειρισθεί τους περιβαλλοντικούς πόρους κι ιδίως τους υδάτινους, που πλήττονται από την υδροκλοπή, με βάση τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία . Επίσης στάθηκε στη συμβολή που μπορεί να έχει στον στόχο αυτό η τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό των προβλημάτων στο δίκτυο και για τη βελτίωση της ζωής στην τοπική κοινωνία. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που συναντούν οι δήμοι με τη γραφειοκρατία για να λύσουν κάποια προβλήματα, που από τους δημότες θεωρούνται αυτονόητα, πλην όμως προσκρούουν σε αγκυλώσεις. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο κος Μάδης στο πρόβλημα της εναπόθεσης απορριμμάτων και μπάζων σε δήμους που δεν τα παράγουν, αναφέροντας το ενδεικτικό παράδειγμα της ξενάγησης που έκανε όχι στα βυζαντινά αξιοθέατα, στο μοναδικό επισκέψιμο σπήλαιο στην Αττική, στο Μουσείο Βορρέ και τα λαογραφικά κτήρια που φιλοξενεί ο Δήμος Παιανίας, αλλά στους τρεις περίπου χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που κάποιοι έχουν αποθέσεις στη δική του περιοχή.
Ο δήμαρχος Περάματος κος Λαγουδάκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου του να ανακοπεί το μπάζωμα μίας έκτασης 30 στρεμμάτων, που επί 25 χρόνια είχε αφεθεί έρμαιο στους εργολάβους για τη δημιουργία ενός πάρκου. Επίσης υπογράμμισε και τις προσπάθειες του δήμου για να δημιουργηθεί ένας μικρός λιμένας, στον οποίο –μάλλον–θα φιλοξενούνται οι τελευταίες παραδοσιακές βάρκες που “ διώκονται” από τις μαρίνες της αθηναϊκής Ριβιέρας. Παρά ταύτα, ο κος Λαγουδάκος σημείωσε ότι μολονότι έχει σημειωθεί μία αλματώδης πρόοδος όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ των δήμων και των στελεχών της διοίκησης και της κυβέρνησης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα γηρασμένο και ακατάρτιστο προσωπικό, που υπάρχει ανάγκη να ενημερώνεται και με υπηρεσίες που χρειάζονται να εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, συχνά τα προγράμματα έχοντας μόνο γνώμονά τους την απορροφητικότητα δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη της καινοτομίας ,“ όταν το υπαλληλικό και το αυτοδιοικητικό προσωπικό είναι του χθες για να μη πω του προχθές”. Κατέληξε δε προτείνοντας να δημιουργηθούν χώροι εναπόθεσης μη ανακυκλώσιμων υλικών σε ακατοίκητα νησιά και εξέφρασε την απορία γιατί δεν εφαρμόζονται επακριβώς και στην Ελλάδα οι “ οδηγίες Σεβέζο” της ΕΕ για την απαγόρευση να λειτουργούν δεξαμενές και επιχειρήσεις καυσίμων κοντά σε κατοικημένες περιοχές.