Κεντρικός στόχος η επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Κεντρικός στόχος η επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης

Με κεντρικό μήνυμα και στόχο την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς δήμους δίπλα στον πολίτη, ξεκίνησε την Πέμπτη στη Ρόδο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Τ
ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.

«Η ώρα για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης έχει έρθει», διατρανώσαν χθες οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας που παρευρίσκονται στη Ρόδο για τη διεξαγωγή του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (7-9 Νοεμβρίου), η οποία καλείται να αναπροσαρμόσει και να αναβαθμίσει τον ρόλο της μπροστά στο νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται στην αίθουσα «Jupiter», του ξενοδοχείου Rodos Palace, το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Ρόδου, κ. Κύριλλος, υπουργοί, υφυπουργοί, οι βουλευτές της Δωδεκανήσου, κυβερνητικοί παράγοντες, δήμαρχοι και δεκάδες αυτοδιοικητικοί απ’ όλη τη χώρα.

Στην πρώτη ημέρα του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν και μίλησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης.

Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν και μίλησαν η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, η πρόεδρος της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο εκπρόσωπος της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Πέτρος Φιλίππου.

Επίσης μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ροδίων Αλέξανδρος – Βασίλειος Κολιάδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο πρόεδρος Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Νίκος Τράκας και ο πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. Μάρκος Δαρδαμάνης.

Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του «οικοδεσπότη» δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ, Αλέξανδρου Κολιάδη, ο οποίος εστίασε στους νησιωτικούς δήμους και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και κάλεσε όλους να σκεφτούν πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τα νησιά της.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε για χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναφέρθηκε στη στήριξη της Περιφέρειας προς τους δήμους με το έργο της.

Κ. Σακελλαροπούλου: Είναι απαραίτητη μια ισχυρή και σύγχρονη αυτοδιοίκηση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Ρόδο, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο και την αποστολή της ΚΕΔΕ, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δήμων και του κράτους και εκφραστής του θεσμικού ρόλου των μελών της.

Αναφερόμενη στο Συνέδριο, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι αποτελεί κορυφαία αυτοδιοικητική εκδήλωση σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνοντας αιρετούς εκπροσώπους και στελέχη της αυτοδιοικητικής οικογένειας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο οποίο θα συζητηθούν καίρια ζητήματα, από τα οικονομικά των δήμων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ως την κοινωνική πολιτική, την περιβαλλοντική προστασία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «Η αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός κατοχυρωμένος από το Σύνταγμά μας, με τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων». Και πρόσθεσε ότι «Ιστορικά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας στο ελληνικό κράτος. Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης είναι κομβική για την αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με τρόπο δημοκρατικό, διαφανή και φιλικό προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των δημοτών και εγγυάται την αναγκαία συνέργεια μεταξύ των κρατικών οργάνων εν ευρεία έννοια και των πολιτών, δρώντας ως ο απαραίτητος διαμεσολαβητής μεταξύ τους, αποτελώντας έτσι πηγή κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, που ξεκινά από τη βάση και διαχέεται σε όλη τη χώρα».

Η κ. Σακελλαροπούλου παρατήρησε, επίσης, ότι «Ζούμε πια σε εποχές υψηλής διακινδύνευσης, που επιτάσσουν την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, και ιδίως της κλιματικής κρίσης, ενός παγκόσμιου φαινομένου που μας αφορά όλους, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση ανταπόκριση και βαθιά γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων» και συμπλήρωσε ότι «Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των Δήμων καθίσταται περισσότερο κρίσιμος από ποτέ, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της και των καταστροφών που αυτή επιφέρει, με αποτέλεσμα η οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας να περνάει αναπόφευκτα από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ακολούθως, ανέφερε ότι «Μέσω των Δήμων, των πιο μεγάλων αλλά και των πιο μικρών, των ορεινών και των νησιωτικών, εκφράζεται επίσης η ποικιλομορφία του ελληνικού χώρου, ο γεωγραφικός, ιστορικός και πολιτισμικός μας πλούτος σε όλες του τις διαστάσεις, με τις διαφορετικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα στην ενιαία γεωγραφική επικράτεια. Η τοπική αυτοδιοίκηση, με τις δράσεις της και τη συμβολή της στη διατήρηση της μοναδικής ταυτότητας κάθε τόπου, συμβάλλει στη σύνθεση του πολύχρωμου ψηφιδωτού της μακραίωνης εθνικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης».

Μιλώντας για τη δημογραφική γήρανση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού, ιδίως των πιο απομακρυσμένων Δήμων, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που η ελληνική πολιτεία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των τοπικών υποδομών και η υιοθέτηση ευέλικτων και αποτελεσματικών πολιτικών, που στόχο θα έχουν να ανασχέσουν τη δημογραφική αιμορραγία και να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη, που με τη σειρά της όχι μόνο θα παρακινήσει τους δημότες να παραμείνουν στον τόπο τους, αλλά θα προσελκύσει και νέους κατοίκους».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «Στη σημερινή προσέγγιση της δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο περιβάλλον των αλλεπάλληλων και πολυδιάστατων κρίσεων, είναι απαραίτητη μια ισχυρή και σύγχρονη αυτοδιοίκηση, αρωγός στον κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μία αυτοδιοίκηση που, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων».

Θ. Λιβάνιος: Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν γύρο + 19 ακόμη αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και σε ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων περιλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρουσίασε ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του β’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψήφου, τη δυνατότητα κήρυξης πρόωρων εκλογών και τον ορισμό υποψήφιων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης, κατά τα πρότυπα των ψηφοδελτίων Επικρατείας.

Ο διάλογος για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει, καθώς η αρμόδια Επιτροπή που θα επεξεργαστεί το σύνολο των προτάσεων όλων των φορέων, συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Η Επιτροπή συστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των δικαστικών αρχών, πανεπιστημιακών και στελεχών τόσο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του αρμόδιου υπουργείου. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η Επιτροπή «θα έχει εντατικό έργο μπροστά της» και ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 31 Μαρτίου 2025.

«Παρουσιάσαμε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δίνουν το στίγμα της δυναμικής που η κυβέρνηση επιδιώκει για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές που είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε δεν πρόκειται να είναι μια μεταρρύθμιση που θα μείνει στα χαρτιά, αλλά ένα πραγματικό εργαλείο για τις αυτοδιοικητικές αρχές, ώστε να σταθούν πιο στέρεα στα πόδια τους, να θεραπεύσουν δυσλειτουργίες και προβλήματα και να ωριμάσουν, προς όφελος όλων των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι σημαντικότερες αλλαγές, οι οποίες τίθενται ως βάση διαλόγου για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι εξής:

Α. Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές αρχές

– Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν και μόνο γύρο

Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης. Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την πρώτη φάση, το 50% + 1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση, τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση.

Η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος αφενός επιλύει το πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής των εκλογέων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και, αφετέρου, εξαλείφει το σημαντικό κόστος διενέργειας του δεύτερου γύρου.

– Προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές Δήμων και Περιφερειών

Δίνοντας ένα ακόμη εργαλείο για τη διευκόλυνση των εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024, το υπουργείο Εσωτερικών προανήγγειλε την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές για όποιον εκλογέα το επιθυμεί, διατηρώντας παράλληλα την κλασική ψηφοφορία με φυσική παρουσία.

– Κήρυξη πρόωρων εκλογών, εντός των 3 πρώτων ετών της πενταετούς θητείας, για το υπόλοιπο της θητείας

Η δυνατότητα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον συμφωνούν τα 4/5 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης αντίστοιχα. Με την αλλαγή αυτή μπαίνει τέλος σε φαινόμενα διοικητικής παράλυσης που δημιουργούνται σε περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων.

– Ορισμός επιπλέον υποψηφίων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης

Κάθε συνδυασμός θα μπορεί να ορίσει επιπλέον υποψηφίους έως:

1 υποψήφιο σε συμβούλια με έως 19 μέλη

2 υποψηφίους σε συμβούλια με 25 έως 39 μέλη

3 υποψηφίους σε συμβούλια με 43 μέλη.

Οι υποψήφιοι αυτοί εκλέγονται μόνο αν ο συνδυασμός τους ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Στόχος της αλλαγής είναι η προσέλκυση ικανών επιστημόνων και υποψηφίων εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

– Δημιουργία ποσόστωσης για τη συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς

Στόχος η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

– Κατάργηση της δυνατότητας απόσπασης αιρετών δημοσίων υπαλλήλων λόγω εκλογής

Η εκλογή αποτελεί στάση προσφοράς στα κοινά και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται ως όχημα αποσπάσεων, αποδυναμώνοντας υπέρμετρα τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών.

– Μείωση του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων σε έως 50% επιπλέον των θέσεων, αντί 150% που ισχύει σήμερα

Με τη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού, ένας συνδυασμός δημοτικών εκλογών σε ένα συμβούλιο 31 μελών, αντί για έως 78 υποψηφίους, που μπορούσε να είχε το 2023, θα έχει 47.

– Εκλογή των δημοτικών συμβούλων ενιαία στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτική ενότητα

Δεκαπέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και τις συνενώσεις των καποδιστριακών δήμων, δεν υφίσταται πλέον λόγος να διατηρείται η διακριτή εκλογική περιφέρεια.

– Ενιαίο παράβολο συνδυασμού

Το ύψος του παραβόλου θα είναι ανάλογο με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας.

– Διεξαγωγή των εκλογών την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου

Η αλλαγή αυτή θα μειώσει το χρονικό διάστημα από τη διεξαγωγή των εκλογών μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες αρχές, μειώνοντας, αντίστοιχα, το ενδεχόμενο κενό εξουσίας.

Β. Αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, την καταστατική θέση αιρετών, την εποπτεία, τις αρμοδιότητες και την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ

– Υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο.

– Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα αρμοδιότητας των δήμων.

– Σύσταση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα σε δήμους άνω των 200.000 κατοίκων.

– Αύξηση της αντιμισθίας δημάρχων και αντιδημάρχων, αναστολή επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχου σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και υποχρεωτική άδεια για το σύνολο της θητείας.

– Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας των Ελεγκτών Νομιμότητας. Κάθε πράξη που θα εισέρχεται για έλεγχο νομιμότητας θα κατανέμεται τυχαία σε Ελεγκτή Νομιμότητας άλλης χωρικής αρμοδιότητας. Συντονισμός των 7 Ελεγκτών Νομιμότητας από τον Γενικό Επόπτη Νομιμότητας ΟΤΑ.

– Επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων για έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών.

– Διατήρηση του Δημοτικού Τέλους για την κάλυψη ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιέρωση Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση σε αυτό του Δημοτικού Φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Το ΤΤΑ θα καθορίζεται ελεύθερα από τους δήμους και θα αξιοποιείται για την κάλυψη πάσης φύσης δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

– Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλματα άνω των 15.000 ευρώ.

– Σύσταση Κέντρου Διαχείρισης Δημοτικών Εσόδων υπό την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο οποίο θα αναρτώνται κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές προς δήμους. Το Κέντρο αυτό θα είναι η διεπαφή της Αυτοδιοίκησης με ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και όλα τα απαραίτητα Μητρώα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών, οι οποίες θα αποδίδονται άμεσα στους Δήμους, χωρίς να καταργηθεί η δυνατότητα πληρωμών απευθείας στους Δήμους.

– Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Κεντρικού Κράτους με 3 κριτήρια:

  1. Τοπικός, περιφερειακός ή εθνικός χαρακτήρας της αρμοδιότητας
  2. Ποιος μπορεί να την ασκήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος των πολιτών
  3. Τεκμήριο αρμοδιότητας κατά δέσμη πολιτικής.

Β. Σπανάκης: Πρόγραμμα για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ΚΑΠΗ της χώρας

Ειδήσεις έβγαλε με τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ΚΑΠΗ και διαμόρφωση αυτών σε Κέντρα Φιλίας.

Όπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε: «Ποιος είναι αυτός ο θεσμός που από το 1984 μέχρι σήμερα είναι πετυχημένος; Ποιος θα συνεχίσει να είναι και μετά την αναβάθμιση; Φυσικά τα ΚΑΠΗ!».

«Είναι ένα πρόγραμμα που θα τρέξει εντός του επόμενου έτους, εντός του 2025, και θα αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ΚΑΠΗ ολόκληρης της χώρας, τα οποία θα διαμορφωθούν σε Κέντρα Φιλίας. Το ελπιδοφόρο αυτό πρόγραμμα, το θέτω σε ανοιχτό διάλογο με την ΚΕΔΕ και εν γένει με την Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο Βασίλης Σπανάκης.

Όσον αφορά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ο υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει υλοποιηθεί το 35% των ανακαινίσεων σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, ήτοι 1.008, και προέτρεψε τις Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν στην υλοποίηση και των υπόλοιπων, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3 εκατ. συναλλαγές της χώρας.

Ο Βασίλης Σπανάκης έφερε ως παράδειγμα την τελευταία χρονικά πρωτοβουλία που γίνεται στο Δήμο Λάρισας και έχει να κάνει με τη μεταστέγαση και τη λειτουργία των δύο ΚΕΠ σε νέο χώρο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel». Το νέο αυτό ΚΕΠ είναι απολύτως προσβάσιμο στα άτομα ΑμΕΑ και θα παρέχει υπηρεσίες και μέσω τηλεδιάσκεψης με την πλατφόρμα «MyKepLive», όπως είπε.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους δημάρχους της χώρας για την καλή συνεργασία και επεσήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και εργάζεται χωρίς κομματική ταμπέλα, δείγμα ότι δέχεται αιτήματα από όλους τους Δήμους της χώρας και όλοι αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης». Τόνισε δε, πως οι Δήμοι διαχωρίζονται μόνο γεωγραφικά και αυτό έτσι ώστε να καλύπτονται στο έπακρο οι ανάγκες τους και να μην μένει κανένας πίσω.

Επίσης, κατατέθηκαν σήμερα (7/11) προτάσεις για τον Νέο Κώδικα Δήμων και Περιφερειών που θα λύσει πολλά προβλήματα, ενώ αναμένεται «χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος» με την ΚΕΔΕ και τις Περιφέρειες μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για την ολοκλήρωση του νέου αυτού κώδικα.

Λ. Κυριζόγλου: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών κι εξίσου μεγάλων δυσκολιών για τους δήμους μας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στην εισήγησή του τόνισε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για τον θεσμό, μια περίοδο μεγάλων αλλαγών κι εξίσου μεγάλων δυσκολιών για τους δήμους, αλλά και μεγάλων αντιφάσεων. Υπογράμμισε ότι το κεντρικό όραμα και ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς δήμους διαρκώς δίπλα στον πολίτη. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους. Το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου οι Δήμοι να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητές τους.

Ο κος Κυρίζογλου σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα η Αυτοδιοίκηση χάρη στην ενότητά της, τη συστηματική δουλειά, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που επέδειξε το αιρετό πολιτικό προσωπικό της και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πέτυχε μεγάλες προόδους, διαχειρίστηκε με επιτυχία δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχει την ικανότητα να τα καταφέρνει.

Τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε πολλούς τομείς, όπως:

– στον τομέα της κυβερνησιμότητας, με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση της απλής αναλογικής, που διεκδίκησε η ΚΕΔΕ

– την εφαρμογή ενός νέου, διαφανούς, δίκαιου και βιώσιμου συστήματος κατανομής των ΚΑΠ, που αποδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της αυτοδιοίκησης προς τους μικρότερους δήμους

– τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες

– την διεκδίκηση τα προηγούμενα χρόνια και απόδοση από την Πολιτεία στους δήμους έκτακτης χρηματοδότησης για την κάλυψη έκτακτων δαπανών .

– Σημείωσε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση είχε στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για την εκτέλεση έργων αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Από την άλλη όμως, τόνισε, εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι και να ταλαιπωρούμαστε από μεγάλα δομικά προβλήματα, από την αλληλοεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, αλλά κι από αδικαιολόγητους αιφνιδιασμούς, που φέρνουν καθημερινά τους Δήμους μας, στα όρια των δυνατοτήτων τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αιφνιδιασμούς από αποφάσεις που μας φορτώνουν με νέες, πρόσθετες ευθύνες κι αρμοδιότητες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, πώς θα γίνουν πράξη, από τους Δήμους. Με ποια θεσμικά εργαλεία, ποια μέσα, ποια χρηματοδότηση, ποιο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε τελικά αντί να προκαλείται σύγχυση να παράγονται θετικά αποτελέσματα για το Κράτος, για τις Πόλεις και τις Κοινωνίες μας».

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, τόνισε:

«Είναι γνωστή η συστηματική άρνηση του Κεντρικού Κράτους, να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση το σύνολο των πόρων που άδικα μας αφαιρέθηκαν, την περίοδο των μνημονίων, περίπου 60%.

Δεν μας έχουν αποδοθεί, όσα δαπανήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, για το αυξημένο ενεργειακό και πληθωριστικό κόστος λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών μας και των ΔΕΥΑ.

Δεν πήραμε ποτέ το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνταν για να καλύψουμε το κόστος μιας σειράς νέων αρμοδιοτήτων που μας δόθηκαν. Από την ναυαγοσωστική κάλυψη και τη συντήρηση των σχολείων μας, μέχρι πρόσφατα την ευθύνη για την αποκομιδή και διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων, από τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, σε όλη την επικράτεια, για την πυροπροστασία.

Δεν μας αποδόθηκε το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού μας, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει και καλώς έπραξε από 1.1.24 κατά περίπου 12% τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση.

Παρόλα αυτά, το προηγούμενο διάστημα, με διαρκείς διεκδικήσεις και παραστάσεις σε όλα τα υπουργεία, έχουμε καταφέρει να εισπράξουμε:

– αυξημένους ΚΑΠ το 2022 και το 2023, περίπου 332 εκ. ευρώ,

– επιπλέον επιχορήγηση 238 εκ. ευρώ το 2022 εν μέσω του κορωνοϊού για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και 348 εκ. ευρώ για το έτος 2024, πέραν των τακτικών πόρων από τους ΚΑΠ , μαζί με την 5η δόση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και τις τελεσίδικες σε βάρος δήμων δικαστικές αποφάσεις.

Όμως τα χρήματα αυτά, που μας δόθηκαν επιπλέον εξακολουθούν να μην επαρκούν, λόγω του τέλους ταφής, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του μισθολογικού κόστους και γι’ αυτό διεκδικήσαμε την καταβολή τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ επιπλέον των δόσεων ΚΑΠ, προκειμένου να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς μας για το 2024. Χρειαζόμαστε λοιπόν τουλάχιστον μία ακόμη επιπλέον δόση ΚΑΠ αλλά και μια ακόμη γενναία αύξηση των ΚΑΠ για το 2025, ώστε να ανταποκριθούμε στο τεράστιο λειτουργικό κόστος των δήμων μας, χωρίς να παρακαλάμε και την επόμενη χρονιά, τέτοια εποχή, για νέες ενέσεις ρευστότητας».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις προβλέψεις για τις αποδόσεις στους δήμους για το 2025, τόνισε ότι η απόκλιση μεταξύ του ύψους των πόρων που θα αποδοθούν και αυτών που δικαιούνται, είναι μεγάλη.

«Εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και μνημονιακές διατάξεις, οι συνολικοί ΚΑΠ των Δήμων, με βάση τις προβλεπόμενες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποδόσεις των τριών φόρων, ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να είναι 8,3 δις ευρώ για το 2025, σύμφωνα με το κατατεθέν σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025. Πόσα θα πάρουμε; Λιγότερα από 3,8 δις. Η περίπου το 40% αυτών που δικαιούμαστε. 40% η απόδοση πόρων, 100% η ευθύνη».

Για το άμεσο μέλλον η Αυτοδιοίκηση ζητά:

– Τη γενναία αύξηση των ΚΑΠ για το 2025,

– να καταργηθεί το άρθρο 38, παρ. 1 του Ν. 5143/2024 που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν αποδόσεων στα 3,841 εκ. ευρώ,

– την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 , χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες,

– την υλοποίηση με χρονοδιάγραμμα ενός προγράμματος απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων προς τους Δήμους, όπως έγινε το 2009, με την απόδοση 1,711 εκ. ευρώ.

Ο κος Κυρίζογλου ανέφερε ότι είναι θετική η εξαγγελία του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», που προβλέπει χρηματοδότησή 250 εκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους, πέραν των ιδιωτικών δωρεών και χορηγιών που θα εξασφαλιστούν, για την συντήρηση κι αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών, σε όλη τη χώρα, υπό τρεις όμως προϋποθέσεις: να εξασφαλιστούν οι πόροι που εξαγγέλθηκαν, να υπάρξει άμεση εμπλοκή των δήμων στο σχεδιασμό, να διασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες υλοποίησης.

Σε καμία περίπτωση όμως το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» δεν αναιρεί την ανάγκη να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής νέων σχολικών αιθουσών σε όλη τη χώρα, γιατί το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα μετρά πολλές δεκαετίες ζωής και λειτουργίας.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της Αυτοδιοίκησης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας την ανατροπή δύο άδικων και αντισυνταγματικών νομοθετημάτων που αφορούν στο τέλος ταφής απορριμμάτων και την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Ο κος Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι 164 δήμοι προσέφυγαν στο ΣτΕ διεκδικώντας την ακύρωση τριών αποφάσεων, με τις οποίες παρακρατήθηκαν από τους ΚΑΠ των δήμων, «οφειλόμενα» δήθεν ποσά, από τη μη καταβολή τέλους ταφής απορριμμάτων και κατ’ επέκταση κατά της θέσπισης της επιβολής του τέλους ταφής των απορριμμάτων στους δήμους.

«Θεωρούμε ότι το τέλος ταφής είναι ένα άδικο χαράτσι, για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι δήμοι. Κι αυτή την αδικία ενωμένοι ελπίζουμε ότι θα την ανατρέψουμε, εμπιστευόμενοι την Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι οφείλω στο σημείο αυτό να πω πως το δίκαιο των επιχειρημάτων μας το ενισχύει η συμπεριφορά του ΕΟΑΝ και του Ελληνικού Δημοσίου, που αντί να επιδιώξουν να προχωρήσει γρήγορα η εκδίκαση της υπόθεσης, με τη στάση τους έχουν προκαλέσει αδικαιολόγητες αναβολές και καθυστερήσεις. Όμως όσες καθυστερήσεις κι αν γίνουν, στο τέλος είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθούμε. Θα δικαιωθούμε γιατί δεν φταίμε εμείς για να πληρώνουμε χαράτσια. Δεν είναι οι δήμοι υπεύθυνοι για τη χωροθέτηση, την κατασκευή και τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν ευθύνονται οι δήμοι που η ανακύκλωση δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Δεν ευθύνονται οι δήμοι που έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκοί πόροι, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν ευθυνόμαστε εμείς που ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν προωθήθηκε, δεν εφαρμόστηκε και δεν υιοθετήθηκε η κουλτούρα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Εμείς εξαναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη και να επιβαρύνουμε σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των πόλεων μας, αφενός για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο άδικο χαράτσι που μας επιβλήθηκε, αφετέρου, για να μην χρεοκοπήσουμε. Η ευθύνη για την επιβάρυνσή μας έχει ονοματεπώνυμο. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε την απαράδεκτη κατάσταση, να παραμένουν στα χρηματοκιβώτια του ΕΟΑΝ, δεκάδες εκατομμύρια δικά μας χρήματα, που έχουν εισπραχθεί από την τσέπη των δημοτών μας, αντί τα χρήματα αυτά να έχουν τουλάχιστον δοθεί στους δήμους, για να χρηματοδοτήσουν την αγορά εξοπλισμού και δράσεις για την ανακύκλωση, όπως ρητά ο νόμος ορίζει.

Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα βιώσαμε με τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, όταν τα χρήματα που μαζεύτηκαν από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων, αντί να δοθούν στο σύνολό τους στους Δήμους, για δημιουργία ελεύθερων, πράσινων, κοινόχρηστων χώρων, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, τελικά να δίνονται σε συντριπτικό ποσοστό, για την αποπληρωμή των δανειστών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι με την ίδια αποφασιστικότητα ΚΕΔΕ και δήμοι υπερασπίζονται την φυσιογνωμία των πόλεων, στηρίζοντας την προσφυγή των δήμων στο ΣτΕ «κατά του λεγομένου Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, γιατί δεν θέλουμε να μας επιβληθεί η διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των πόλεων μας. Κανένα συμφέρον δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο από το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, των κατοίκων των πόλεων μας. Δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις, δεν είμαστε απέναντι στην ανάπτυξη, είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Και την ποιότητα ζωής μας θα την υπερασπιστούμε ενωμένοι. Όσες επιθέσεις κι αν δεχθούμε, από εκπροσώπους επαγγελματικών συντεχνιών, όση λάσπη κι αν μας πετάξουν. Εμείς στηρίζουμε τους συναδέλφους δημάρχους που πήραν το προσωπικό κόστος και ρίσκο να ακυρώσουν άδειες που είχαν εκδοθεί με έναν νόμο που κατά την άποψή μας είναι αντισυνταγματικός. Και περιμένουμε με ανυπομονησία και αισιοδοξία την τελική δικαίωση. Την τελική απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα ξεκινήσει με όρους ισοτιμίας και ειλικρίνειας. «Πιστεύουμε πως είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να τολμήσουμε να κάνουμε πράξη όσα δεν τόλμησαν να κάνουν επαρκώς εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η επιτροπή που ήδη συγκροτήθηκε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που δεν μπορεί να είναι μεγάλο, θα φέρει αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και τις προτάσεις που παρουσίασε όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου Κώδικα, επισήμανε ότι «αποτελούν ένα πλαίσιο συζήτησης, ανοιχτό προς διαβούλευση. Πρόκειται για προτάσεις κι όχι για οριστικές διατάξεις, υπάρχει περιθώριο για ουσιαστικό διάλογο και ανατροφοδότηση».

Μ. Συρεγγέλα: Αδιαχώριστοι στόχοι, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη

Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Στον χαιρετισμό της η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι «στον πυρήνα της κυβερνητικής μας πολιτικής ως προς τους δήμους και τις περιφέρειες είναι η “Διπλή Σύγκλιση”, δηλαδή η γεφύρωση των εσωτερικών ανισοτήτων που υπάρχουν στη χώρα. Όλοι οι πολίτες, είτε ζουν σε κάποιον δήμο της Αττικής είτε σε ένα απομακρυσμένο νησί, είτε σε μια αγροτική περιοχή, πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία. Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι για εμάς δύο αδιαχώριστοι στόχοι».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρόδο η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε και σε διευρυμένη συνεδρίαση της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου, όπου της μεταφέρθηκαν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα υποδομών, φορολογίας και ακτοπλοϊκής κάλυψης των νησιών, με την κυρία Συρεγγέλα να αναφέρει ότι η στήριξη της νησιωτικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και τη σπουδαιότητα της συνεργασίας γενικής και κεντρικής κυβέρνησης.

Την ανάγκη ενίσχυσης των δήμων επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι της χώρας με επιπλέον αρμοδιότητες και πόρους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στον ρόλο τους επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Ρόδο οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική της οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και απαξίωση τους δήμους.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι απαιτούνται πόροι και στελέχωση των δήμων επισημαίνοντας ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί να αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο.

Ο κ. Παππάς εξέφρασε την αντίθεση του στο εκλογικό σύστημα που πρότεινε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών (για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση) καλώντας την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λέγοντας ότι «στην δική μας αντίληψη αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης», αλλά, όπως είπε, δυστυχώς η χώρας μας δεν βαδίζει σε αυτή την πορεία. Αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς και στο οξυμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης που θα πρέπει να τύχουν ειδικής μέριμνας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση για το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε και αποτελεί το ανάχωμα απέναντι στις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.

«Σήμερα όμως παρακολουθούμε μια δραματική κατάσταση όπου υπάρχει σταδιακή αποδυνάμωση και παρακμή του θεσμού» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμικό και οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης.

«Το 45% των δήμων βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας και η κυβέρνηση έχει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον όλων να ενισχύσουν την αυτοδιοίκηση, αφού, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια των δήμων.

«Δεν μπορεί να έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος με αποκεντρωμένες ευθύνες» τόνισε, επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο της αυτοδιοίκησης που οδηγεί σε απαξίωση τους δήμους.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε επίσης ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νάτσιος τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παλεύει «με την βουλιμική μανία ενός υδροκέφαλου κράτους» επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι και να στελεχωθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.

Την ενίσχυση των δήμων ζήτησε και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στους εποχικούς πυροσβέστες, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν και στο συνέδριο.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι απαιτούνται πόροι για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα όπως αυτό της πολιτικής προστασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των Γερμανικών οφειλών, την ενίσχυση του πολιτισμού και της παιδείας κ.ά.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε εκ μέρους της «Νέας Αριστεράς» ο Φιλιππος Φιλίππου, που αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά άμεσα.

Τιμητική εκδήλωση για τον Πάρη Κουκουλόπουλο και τον Νικήτα Κακλαμάνη

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βράβευσε δύο από τους διατελέσαντες προέδρους της, τον Πάρη Κουκουλόπουλο και τον Νικήτα Κακλαμάνη, αποδίδοντας τιμή στο έργο που επιτέλεσαν στη διάρκεια των θητειών τους, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμά όσους προσέφεραν στον αυτοδιοικητικό θεσμό.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος μετά τη βράβευσή του ευχαρίστησε για την εξαιρετική τιμή που του επιφύλαξε η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της, δηλώνοντας ότι «εξακολουθώ να είμαι ένας από εσάς».

Τόνισε ότι αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια με πολλές ανατροπές και κρίσεις ο συγκεντρωτισμός παραμένει ανίκητος. «Είναι ώρα, είπε, να πούμε ότι ο συγκεντρωτισμός είναι η βασική αιτία για την χρεοκοπία της χώρας και ότι πρέπει αυτή η λογική να αλλάξει με τα εξής τρία σημαντικά βήματα: φορολογική αποκέντρωση, επαναθεμελίωση του κράτους πρόνοιας στους δήμους και ενεργειακή δημοκρατία με την Αυτοδιοίκηση να μπει μπροστά διεκδικώντας ηλεκτρικό χώρο».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι ανάδελφος έννοια. Καμία κεντρική εξουσία, κανενός χρώματος, δεν την αγάπησε και δεν τη σεβάστηκε ποτέ στο βαθμό που της αξίζει. Ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις του παρελθόντος είναι απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα», ανέφερε εμφατικά ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη βράβευσή του, και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να επαιτεί, αλλά να απαιτεί, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.