Εργα εκσυγχρονισμού του Λιμανιού της Ραφήνας
ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εργα εκσυγχρονισμού του Λιμανιού της Ραφήνας

Ένα μεγάλο έργο, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει και να αναπροσαρμόσει τον κομβικό ρόλο του Λιμανιού της Ραφήνας στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται στην ναυσιπλοΐα, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Η
έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου σηματοδοτείται με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας (Ο.Λ.Ρ. ) Σπ. Χρυσοφώτη. Στόχος της υλοποίησης του έργου είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια αλλά και η δυναμική του Λιμένα ιδιαίτερα στο πλαίσιο του αυξημένου ρυθμού που παρουσιάζει ο τουρισμός κρουαζιέρας.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο την «Αναδιάταξη προβλητών και την αποκατάσταση προστασίας ποδός των προβλητών 3 έως 9», για λογαριασμό της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε
Παρόντες κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Θ. Αυγερινός, η Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα και η κ. Β. Λάμπρου συνεργάτης του Ο.Λ.Ρ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, επισήμανε πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αναδείξει περαιτέρω τον κομβικό ρόλο του Λιμανιού της Ραφήνας, στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής αλλά και συνολικά της Αττικής, καθώς όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «το λιμάνι της Ραφήνας είναι μια από τις κύριες πύλες υποδοχής και διακίνησης του τουριστικού κεφαλαίου της ενδοχώρας και των νησιών μας».
«Η Περιφέρεια Αττικής, συνεπής στην υλοποίηση ενός συγκροτημένου σχεδίου για μια δυναμική αναπτυξιακή επανεκκίνηση σε όλη την Αττική μας, συνεχίζει την υλοποίηση εμβληματικών έργων υποδομής. Το Λιμάνι της Ραφήνας εκσυγχρονίζεται, ώστε με ασφάλεια και σύγχρονες υποδομές να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που φέρνει η αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας αλλά και γενικότερα οι κανόνες του ασφαλούς ελλιμενισμού και της ναυσιπλοΐας. Ιδιαίτερα για τον Δήμο Ραφήνας, επιδιώκουμε την ανάδειξή του σε έναν κόμβο ανάπτυξης για την Ανατολική Αττική, με την υλοποίηση έργων σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων, από τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και άλλα έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ασφάλειας του πολίτη, μέχρι την δημιουργία του εμβληματικού Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας- Πικερμίου προϋπολογισμού 36,17 εκ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης.
Παράλληλα, από την πλευρά του ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι: «Στο πλαίσιο σχεδιασμού αναμόρφωσης της Αττικής μας υπό τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Πατούλη, με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης ενισχύουμε την ασφάλεια αλλά και τη δυναμική του λιμένα Ραφήνας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του αυξημένου ρυθμού που παρουσιάζει ο τουρισμός κρουαζιέρας. Παράλληλα όμως, προχωρούμε με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και επισημαίνουμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού της Ραφήνας θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνει παράλληλα με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων και την καθημερινότητά τους, όπως χώροι στάθμευσης, οδικό δίκτυο, σύνδεση με προαστιακό και Αττική Οδό κ.ά.».

Οι εργασίες που θα αναβαθμίσουν το Λιμάνι της Ραφήνας

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών του Λιμένα Ραφήνας ώστε:
α. Να γίνει άμεσα η επισκευή των ύφαλων τμημάτων των κρηπιδοτοίχων και λοιπών κατασκευών στο μέτωπο παραβολής των πλοίων.
β. Να αποκατασταθεί το ωφέλιμο βάθος στον λιμένα (τουλάχιστον 7,50m), ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον, κατά το δυνατόν, νέες υποσκαφές στα κρηπιδώματα ή/και στους τεχνητούς ογκολίθους προστασίας ποδός.
γ. Να γίνει αναδιάταξη των προβλητών/θέσεων παραβολής των πλοίων ώστε να δημιουργηθούν προβλήτες με πλάτος της τάξης των 28-30m, στους οποίους να ελλιμενίζονται/πρυμνοδετούν με ασφάλεια τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πλοία που έχουν ως λιμένα αφετηρίας την Ραφήνα.
Το έργο θα δημοπρατηθεί από τη Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα δημόσια έργα.