Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λαμπρή εκδήλωση της Τελετή Απονομής των «Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023» το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Π
λήθος Δημάρχων και Περιφερειαρχών από ολόκληρη την Ελλάδα έδωσαν τον παρών στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, που φέρει την αιγίδα των Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Αττικής, και απευθύνεται αποκλειστικά στους Πρωτοβάθμιους & Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της τετραετίας.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία αφού αναφέρθηκε στο έργο της Κυβέρνησης αναφορικά με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, τόνισε, πως η τελετή των βραβείων τοπικής αυτοδιοίκησης 2019-2023, αποτελεί κίνητρο προς όλους όσοι εμπλέκονται στην Αυτοδιοίκηση, για να προσπαθήσουν περισσότερο και να εργαστούν εντατικότερα, ώστε στο άμεσο μέλλον να είναι οι ίδιοι τα τιμώμενα πρόσωπα σε μια αντίστοιχη εκδήλωση.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε πως είναι πραγματικά χαρούμενος στην τελετή απονομής των βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 και την χαρακτήρισε σαν μια συνάντηση με «παλιούς συμμαθητές». Παράλληλα, σημείωσε πως οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο και να φανούν χρήσιμοι στις τοπικές κοινωνίες. Εν συνεχεία, τόνισε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά τις εκλογές θα παρουσιάσει μια σειρά από εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή της αυτοδιοίκησης πιο εύκολη.

Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Ota Awards, Αναπληρώτρια Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη τιμητική διάκριση να προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής, συνεχάρη όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που δήλωσαν συμμετοχή στα βραβεία, καθώς με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα στην τετραετία κατάφεραν και κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, δημιουργώντας Δήμους και Περιφέρειες πρότυπα, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

66 δήμοι από ολόκληρη την Ελλάδα και πέντε Περιφέρειες διακρίθηκαν για τα έργα που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Με το βραβείο της «Περιφέρειας της Τετραετίας» τιμήθηκε η Περιφέρεια Αττικής στην τελετή απονομής των Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023. Η Περιφέρεια Αττικής ξεχώρισε ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες, και απέσπασε 15 βραβεία στο σύνολο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε πως είναι χαρούμενος που η Αττική τιμάται με το βραβείο της Περιφέρειας της Τετραετίας. Η διάκριση αυτή αποτέλεσε την πιο ισχυρή επιβράβευση των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με απώτερο σκοπό την αλλαγή στην Αττική. Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης η αλλαγή επήλθε καθώς υπήρχε σχέδιο, συνέπεια και αφοσίωση και πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 2.000 έργα που βελτίωσαν την ποιότητα της καθημερινής ζωής του πολίτη της Αττικής. Τέλος ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η σημερινή βράβευση, μας γεμίζει χαρά, γιατί αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια βαδίσαμε στη σωστή κατεύθυνση με μοναδικό οδηγό την αγάπη για τον άνθρωπο.

Εκτός από το Μεγάλο Βραβείο η Περιφέρεια Αττικής απέσπασε βραβεία για τα παρακάτω έργα και δράσεις

– “Εκσυγχρονισμός & Αποπεράτωση Κτιρίου Ωδείου Αθηνών”

– “Πάρκο Τρίτση”

– “Δράσεις Καθαριότητας Περιφέρειας Αττικής”

– “Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων”

– “Βαν Οδικής Ασφάλειας + 1544”

– “Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας” στην ενότητα Υγεία.

– “Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Τουριστική Προβολή & Ανάπτυξη”

– “Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας” στην ενότητα Πολιτισμός

– “Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου – Φάση Α᾽”

– “ΚΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ”

– “Πρότυπες Διαβάσεις”

– “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Περιφέρειας Αττικής”

– «Ανοικτά Δεδομένα»

– “Πινακίδες MATRIX”

– “Δεντροφύτευση νησίδας Λ. Συγγρού & Νησίδες Οδικού Δικτύου”

Το βραβείο ο «Περιφερειάρχης της Τετραετίας» απονεμήθηκε στον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εξαιρετική εκδήλωση και τόνισε πως σήμερα γεννιέται ένας πολύ σημαντικός θεσμός για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, καθώς στηρίζει το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Τέλος ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την αναγνώριση του έργου που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια και τόνισε πως το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους τους συμπολίτες του για την εμπιστοσύνη που του δείχνουν.

Με το βραβείο του «Δημάρχου της Τετραετίας», τιμήθηκε ο κ. Ευάγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένεια του και τους συνεργάτες του και τόνισε πως με σκληρή δουλειά, αλλά και με αγάπη για τον τόπο του κατάφερε με μια σειρά από σπουδαία έργα να καταστήσει τη Χάλκη πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό την ριζική βελτίωση της ζωής των κάτοικων και των επισκεπτών της.

Στη λαμπρή γιορτή των βραβείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το παρών έδωσαν, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, η οποία απένειμε όλα τα βραβεία στην κατηγορία του Πολιτισμού/Τουρισμού/Αθλητισμού καθώς και το Μεγάλο Βραβείο «Περιφέρεια της Τετραετίας». Η Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σπύρος Κίντζιος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνιος Αυγερινός, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κα Νίκη Δανδόλου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και πολλοί άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του Πολιτικού και Ακαδημαϊκού κόσμου.

Το παρών έδωσαν και οι μεγάλοι χορηγοί της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, κος. Χαράλαμπος Δαμάσκος, ο κος Διονύσης Μαντάς, Head of Smart Cities στη Διεύθυνση ICT, Business IT Solutions του ΟΤΕ Group και ο Managing Director της Sirec Energy κος Διονύσης Αλλυσανδράτος.

Όλοι οι νικητές των Βραβείων έδωσαν ραντεβού για το 2025 με την υπόσχεση για μεγαλύτερα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στους Δήμους και στις Περιφέρειές τους.

Ο Πειραιάς αναδείχθηκε καλύτερος δήμος της Ελλάδας με 12 βραβεία

Το βραβείο του «Δήμου της Ελλάδας» και 11 επιπλέον απέσπασε ο Πειραιάς στην τελετή απονομής των βραβείων τοπικής αυτοδιοίκησης 2019-2023 ΟΤΑ Awards 2023.

Πρόκειται για βραβεία που αφορούν έργα με θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, ο Δήμος Πειραιά απέσπασε τα περισσότερα βραβεία της εκδήλωσης. Όλα τους, αφορούν έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν την τετραετία 2019-2023.

Το βραβείο «Δήμος της Ελλάδας» παρέλαβε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ενώ από τον Δήμο Πειραιά βραβεία παρέλαβαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Ανδριάνα Ζαρακέλη, Αντωνία Καρακατσάνη, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρέππας και η διευθύντρια Πολιτισμού, Λίτσα Μπαφούνη.

Ειδικότερα, η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανδριάνα Ζαρακέλη, παρέλαβε τα παρακάτω βραβεία:

– 7Α.5 Μέριμνα για την ασφάλεια & προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών -Για το έργο: Be Secure Feel Secure

– 8Α.1 Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο, εικαστικές τέχνες κ.α.) -Για το Γαστρονομικό φεστιβάλ 2022

– 8Α.1 Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο, εικαστικές τέχνες κ.α.) -Για τις Ημέρες θάλασσας / PIRAEUS SEA DAYS

– 8Α.4 City Branding – Προγράμματα και δράσεις για την καθιέρωση Πόλης/Περιφέρειας σε τουριστική/πολιτιστική κλπ. -Για το DESTINATION PIRAEUS / Προορισμός Πειραιάς

– 8Α.5 E3D Virtual Tours μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων κ.α. -Για το έργο: Πειραιά Minecraft

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Ανακύκλωσης, Παναγιώτης Ρέππας, παρέλαβε τα παρακάτω βραβεία:

– 5Β.1 Τεχνολογίες αποκομιδής αποβλήτων, διακίνηση και μεταφορά -Για το έργο: e-Kάνθαρος – Σύστημα Διαλογής Ανακυκλώσιμων

– 5Β.2 Ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση, έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης -Για το 1ο “Έξυπνο” Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης μέσω Τεχνολογίας

– 5Β.4 Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιβράβευση δημοτών και επιχειρήσεων -Για το e-Kάνθαρος – Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής και Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς, Αντωνία Καρακατσάνη, παρέλαβε το εξής βραβείο:

– 6Β.4 Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δημοτών και επιχειρήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος -Για το έργο: Climate Piraeus

– Η αρμόδια διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Ευαγγελία Μπαφούνη παρέλαβε το βραβείο:

– 8Α.2 Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων -Για το έργο: Ψηφιακή Πύλη στον Πολιτισμό του Πειραιά

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, παρέλαβε το τελευταίο βραβείο του δήμου που είναι το εξής:

– 4Β.1 Αστικές ψηφιακές πλατφόρμες «έξυπνης πόλης», (καινοτόμες mobile εφαρμογές, οδηγοί τοπικής αγοράς, ψηφιακοί χάρτες, έξυπνες λύσεις, κλπ) -Για το έργο: Ψηφιακή πλατφόρμα πόλης Δήμου Πειραιά

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοργάνωση των ΟΤΑ Awards 2023 για την τιμητική αυτή βράβευση. Πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα έκαναν εξίσου καλή δουλειά με τον Δήμο Πειραιά. Η δουλειά είναι ομαδική και οφείλεται στους αιρετούς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και στους κατοίκους που “αγκάλιασαν” το έργο και τις πρωτοβουλίες μας το οποίο είχε ένα στόχο: την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Όπως είπε: «Είναι μια δικαίωση για την τοπική αυτοδιοίκηση η σημερινή ημέρα, καθώς πίσω από αυτά τα βραβεία κρύβεται πολλή δουλειά και πολλή αγωνία. Είναι μια επιβράβευση καθώς όλοι οι δήμοι και οι αυτοδιοικητικοί κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα. Και επειδή τις τελευταίες ημέρες λόγω των όσων διαδραματίζονται στη χώρα, έχουμε υποστεί κριτική, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η αυτοδιοίκηση κάνει τη δουλειά της με τα εφόδια και με το προσωπικό που διαθέτει καθώς και με τα εργαλεία που της δίνονται, υπερβαίνοντας εαυτόν για όλα όσα σήμερα βραβεύθηκε.

Συγχαρητήρια σε όλους τους αυτοδιοικητικούς α’ και β’ βαθμού. Βεβαίως, οι πολίτες θα κρίνουν όλους μας στις 8 Οκτωβρίου. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση και όρεξη για δουλειά προς όφελος της χώρας και ασφαλώς των Πειραιωτών. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στον Δήμο Πειραιά».

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανδριάνα Ζαρακέλη, επεσήμανε πως «οι βραβεύσεις μας στα OTA Awards αποτελούν ύψιστη τιμή για την πόλη μας, για την ομάδα μας στη διεύθυνση Εξωστρέφειας και για εμένα προσωπικά. Είναι η επιβράβευση στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια, με τον δήμαρχό μας, Γιάννη Μώραλη, να δώσουμε στον Πειραιά τον αέρα εξωστρέφειας, αισιοδοξίας και ανάπτυξης που του αξίζει.

Τα βραβεία που έλαβε η διεύθυνσή μας αποτελούν επιβράβευση της ομαδικής μας προσπάθειας και μας παρακινούν να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο! Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται, έχουν δυναμική και για τα επόμενα χρόνια έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την εξωστρέφεια, την τουριστική ανάπτυξη, την προώθηση και προβολή της πόλης μας και την ανάδειξή της ως πρωτοπόρο πόλη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους στον Δήμο Πειραιά που βρίσκονται πίσω από κάθε δράση μας και στους φορείς της πόλης μας για την υποστήριξή τους».

Τετραπλή βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου

Στα βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023 διακρίθηκε ο Δήμος Αμαρουσίου με την τιμητική απονομή τεσσάρων βραβείων για τις επιδόσεις του στην πρωτοπορία και στην καινοτομία στις ενότητες: «Απασχόληση-Επαγγελματική Κατάρτιση», «Πολιτική Προστασία & Ασφάλεια» και «Περιβάλλον /Κλιματική Αλλαγή».

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019 -2023, εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου παρέστησαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητα Ζωής κ. Ιωάννης Ιωαννίδης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα Μαίρη Γαλαζούλα.

Ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου κατά την παραλαβή των βραβείων εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τις σημαντικές αυτές διακρίσεις που απονεμήθηκαν στο Δήμο Αμαρουσίου, συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στην Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναπληρώτρια Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στη σύνθεση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί και Καθηγητές, καθώς και άνθρωποι από τον Επιχειρηματικό και Πολιτικό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα, με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου αναφέρει: «Τα βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 είναι μία σημαντική διοργάνωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λειτουργούν ως ένα μέσο αναγνώρισης και περαιτέρω ενθάρρυνσης των Δήμων που διακρίνονται, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάληψη ανάλογων πρακτικών και σε άλλους Δήμους.

Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, άλλωστε, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη προσαρμοστικότητας για τις πόλεις μας.

Στο Δήμο Αμαρουσίου είμαστε περήφανοι για την πολιτική που εφαρμόζουμε και θα συνεχίσουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο να παρέχουμε καινοτόμες υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.»

Ειδικότερα, ο Δήμος Αμαρουσίου κατέθεσε προς αξιολόγηση πέντε προτάσεις, εκ των οποίων στις εξής τέσσερεις απονεμήθηκαν βραβεία για τις δράσεις:

«Ίδρυση νέας Δημοτικής Ακαδημίας «Maroussi Digital Academy»

Στην ενότητα «Απασχόληση-Επαγγελματική Κατάρτιση» και στη κατηγορία «Προγράμματα εκπαίδευσης ψηφιακής δεξιότητας (άνεργοι, δημοτικοί υπάλληλοι, τρίτη ηλικία κλπ)»,απονομή 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για την ίδρυση της νέας Δημοτικής Ακαδημίας «Maroussi Digital Academy”, που αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και Νέας Τεχνολογίας, μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος προσέλευσης χορηγικών πόρων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο μέσω τεχνολογίας

Στην ενότητα «Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια», στην κατηγορία «Πρόληψη, παρακολούθηση, και προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης/ φυσικές καταστροφές», απονομή 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για το έργο «Εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο μέσω τεχνολογίας».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα που κάνει μια πρώτη είσοδο στο διαδίκτυο των πραγμάτων.

Μέσω του έργου τοποθετήθηκαν υπερσύγχρονοι αισθητήρες σε έξι σημεία από τη WIND ΕΛΛΑΣ, που μετρούν θερμοκρασία, παροχή ύδατος, στάθμη ύδατος, ταχύτητα ροής, όγκου ύδατος και πληρότητα αγωγού. Έτσι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει στη διάθεσή του ένα επικουρικό εργαλείο προγραμματισμού έργων και καταγραφής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που συμβάλλει αποφασιστικά στη μελέτη και αντιμετώπιση έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών γεγονότων.

Δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE GRIN

Στην ενότητα «Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή», στην κατηγορία «Προγράμματα για τη προστασία του κλίματος και ενέργειες μείωσης του άνθρακα του μονοξειδίου και των αερίων του θερμοκηπίου», απονομή 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για το έργο «Δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE GRIN», σε έκταση 15 στρεμμάτων, στο τμήμα του καλυμμένου ρέματος Σαπφούς στην περιοχή του Αγίου Θωμά (οδός Πρωταγόρα).

Στόχος του έργου, η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και η μετατροπή τους σε πολύτιμους πόρους για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και το μετριασμό των επιπτώσεων της.

Πρωτοποριακό έργο έρευνας και καινοτομίας «Η2020 Socio Bee»

Στην ενότητα «Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή» ο Δήμος Αμαρουσίου πήρε 2ο βραβείο και για την κατηγορία «Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δημοτών και επιχειρήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος», με την απονομή του 3ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ για το έργο «Η2020 Socio Bee».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο έρευνας και καινοτομίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή πολιτών σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στη διοργάνωση περισσότεροι από 100 Δήμοι και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη τη χώρα δήλωσαν συμμετοχή παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν την τετραετία 2019-2023, σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, υποδομές, παιδεία, αστικός σχεδιασμός, καθαριότητα, περιβάλλον, πολιτική προστασία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, κ.α.

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων παρέστησαν επίσης μέλη της κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Τριπλή διάκριση για τον Δήμο Π. Φαλήρου

Τρία βραβεία, απέσπασε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, στην τελετή απονομής των «OTA Awards 2019-2023»:

– Βραβείο για τις δράσεις των Δημοτικών Ιατρείων και του ΚΕΠ Υγείας

– Βραβείο για τον Ψηφιακό Βοηθό «Ποσειδώνα»

– Βραβείο για τους Ιστορικούς Περιπάτους

Εκ μέρους του Δήμου Π. Φαλήρου, παρέστησαν στην εκδήλωση, συνοδεύοντας τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παναγιώτης Καρούμπαλης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας Γιάννης Αρκουμάνης, η Πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών/Νηπιακών Σταθμών & Βιβλιοθηκών Μαίρη Τρύφων, η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μαρία Μπούρκουλα, η Προισταμένη του τμήματος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) Ελένη Παπαδοπούλου, η υπηρεσιακή υπάλληλος του ιδίου τμήματος Βιργινία Τσιώλη, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού & Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Ευαγγελία Κανταρτζή και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος, ξεναγός στους Ιστορικούς Περιπάτους του Π. Φαλήρου, Κώστας Στοφόρος.

Δύο βραβεία για τον Δήμο Ιλίου

Δύο ακόμα σημαντικά βραβεία για την καινοτομία και τις ψηφιακές υποδομές του πρόσθεσε στη φαρέτρα των διακρίσεών του ο Δήμος Ιλίου, κατά την τελετή απονομής Βραβείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023. Ένα στην κατηγορία Παιδεία/Δια Βίου Μάθηση Ενηλίκων για το Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ιλίου και ένα στην κατηγορία Ψηφιακές Υποδομές – Τεχνολογία για το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Αιτημάτων Καθημερινότητας και την Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα FixMyCity που το συνοδεύει.

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του, καθώς η βράβευση προέρχεται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά καινοτόμες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν οδηγό για το μέλλον. «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και σας ευχαριστώ για την αναγνώριση μιας μακράς πορείας, που εμπεριέχει πολλή ευθύνη, πολλή δουλειά και πολλή αγάπη για την πόλη» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του ΠΑ.Δ.Α. με τη συνεργασία του οποίου λειτουργεί το Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ιλίου, τους αιρετούς και υπηρεσιακούς συνεργάτες του και ιδιαίτερα τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Φώτη Μαρκόπουλο υπεύθυνο για τη λειτουργία του και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Βασιλική Αθανασιάδη – Ψύλλου αρμόδια για το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Αιτημάτων Καθημερινότητας.