Αποχωρεί από τον ΣΠΑΠ ο Δήμος Πεντέλης
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ

Αποχωρεί από τον ΣΠΑΠ ο Δήμος Πεντέλης

Αποχωρεί ο Δήμος Πεντέλης από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, μετά από απόφαση της 6ης έκτακτης κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου.

Ε
ιδικότερα, την αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλαση του Πεντελικού, ύστερα από εισήγηση της δημάρχου, Νατάσσας Κοσμοπούλου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

«Δεν οδηγηθήκαμε εύκολα σε αυτήν την απόφαση. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο. Πάνω από το βουνό δεν βάζουμε τίποτα και κανέναν. Η Πεντέλη είναι εξαιρετικά σημαντική για να υποτάσσεται σε πολιτικές, πόσο μάλλον σε προσωπικές ατζέντες. Ως πολίτες του δήμου που φέρει το όνομά της ως άνθρωποι που ζούμε στις παρυφές του βουνού και στις πλαγιές του γνωρίζουμε καλά το ευαίσθητο οικοσύστημα και τον κρίσιμο ρόλο του για την ποιότητα ζωής στους δήμους που το περιβάλλουν», δήλωσε εξαρχής η Δήμαρχος.

Η αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης αποφασίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επανεκλογή του προέδρου του συνδέσμου Βλάσση Σιώμου. «Για πέμπτη (5η) συνεχόμενη θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) επανεξέλεξε Πρόεδρο του, τον Δημοτικό Σύμβουλο Πεντέλης, Αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Βλάσση Σιώμο, την Δευτέρα 11 Μαρτίου στην Ειδική Συνεδρίαση του, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου» αναφέρει η ανακοίνωση του συνδέσμου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα άλλα πρόσωπα που συγκροτούν την διοίκηση του συνδέσμου μετά τις εκλογές: «Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα για τα θέματα οργάνωσης & λειτουργίας παιδικών εξοχών και κατασκηνώσεων Ιωάννης Μπούσουλας, ενώ η νέα Εκτελεστική Επιτροπή θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και Δημοτικό Σύμβουλο Πεντέλης Βλάσση Σιώμο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Λειτουργίας & Αναβάθμισης Κέντρου Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου Δήμου Μαραθώνα Ευάγγελο Κυπαρίσση, τον Δημοτικό Σύμβουλου Δήμου Διονύσου Εμμανουήλ Κόκκαλη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος Ιωάννη Παραχεράκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Κηφισιάς Γεώργο Σκορδίλη ως Τακτικά Μέλη».

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ, η οποία εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφέροντας:

«Με μία κίνηση αντίθετη στο κοινό συμφέρον της πόλης μας, η Δήμαρχος Πεντέλης με την πλειοψηφία που διαθέτει αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), έναν οργανισμό τον οποίο o Δήμος Πεντέλης, ως ιδρυτικό μέλος του, στηρίζει για τη δράση και λειτουργία του επί 32 συνεχή χρόνια.

Χωρίς καμία προηγούμενη εκδήλωση ανησυχίας, διαμαρτυρίας ή διαφωνίας με τη λειτουργία του Συνδέσμου, η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης κατέληξε σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Σημειώνουμε ότι το μισό βουνό βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου. Είναι σαν να αποχωρεί κανείς οικειοθελώς από το σπίτι του.

Παρά τη μεθόδευση για την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποστολή των εισηγήσεων μισή ώρα πριν τη συνεδρίαση και με την εξαιρετικά αδύναμη επιχειρηματολογία, έγινε κατά τη συζήτηση ολοφάνερο ότι το μοναδικό πρόβλημα της Δημάρχου ήταν να μην επανεκλεγεί ο προηγούμενος πρόεδρος, ο οποίος όμως επανεξελέγη, κατά τη διάρκεια της σχεδόν παράλληλης διεξαγωγής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΠ!

Η αναίτια αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης από τον ΣΠΑΠ είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες για την πόλη καθώς θα την αφήσει χωρίς έναν σημαντικό σύμμαχο στην προστασία του Πεντελικού, ενόψει μάλιστα και της αντιπυρικής περιόδου.

Ακόμη και αν πρόθεση της Διοίκησης είναι η επιστροφή της στο σύνδεσμο μετά από ικανό διάστημα υπό “καλύτερες” υποθετικά συνθήκες, ο Δήμος Πεντέλης θα έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του για την ευκολία και την ελαφρότητα (μπες-βγες) με την οποία αντιμετωπίζεται ένας θεσμός που μας αφορά όλους. Σαν να πρόκειται για το προσωπικό παιχνίδι κάποιου. Και παράλληλα θα έχει ήδη χαθεί η δυνατότητα συμμετοχής στη διοίκησή του μέχρι το 2029.

Η αλαζονεία και η τυχοδιωκτική τακτική της Δημοτικής Αρχής, μας προκαλεί βαθύτατη ανησυχία. Την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του Master Plan με τις απαράδεκτες προβλέψεις του, αντί να μεριμνά για την ασφαλέστερη ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών και των κατοίκων, ασχολείται με την επίτευξη μικροπολιτικών στόχων με τρόπο ωμά αντιδημοκρατικό που υποτιμά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ολισθηρός ο δρόμος που επιλέξατε κα Δήμαρχε και τεράστια η ανευθυνότητα των συμβούλων της διοίκησης που τον ακολούθησαν!»