91 δήμοι ίδρυσαν «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων»
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΠΑΥ

91 δήμοι ίδρυσαν «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων»

Το πρώτο δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία είναι πλέον γεγονός.

Μ
ετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος και το οραματίστηκε όταν ανέλαβε τα ηνία του Συνδέσμου, 91 δήμοι της χώρας υπέγραψαν την Τρίτη την ιδρυτική πράξη στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, κατά τη διάρκεια του Forum που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις».

Ανάμεσά τους και οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Μάλιστα, αρχικά είχαν ανακοινωθεί 83 Δήμοι, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Forum εξέφρασαν κι άλλοι την πρόθεση να ενταχθούν στο Δίκτυο κι έγιναν κι αυτοί ιδρυτικά μέλη.

Ο κ. Κωνσταντάτος κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι στο πλευρό των δήμων θα βρίσκονται η επιστημονική ομάδα και οι μελετητές του ΣΠΑΥ, συνδράμοντας τις προσπάθειες καταγραφής των κατά τόπους προβλημάτων και αναγκών στην Πολιτική Προστασία. «Αυτή είναι και η πρώτη απτή μετρήσιμη προσφορά του Δικτύου στα μέλη του. Το Δίκτυο θα εκπονεί τις μελέτες, οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων-μελών και στη συνέχεια αυτές θα κοινοποιούνται στην Πολιτεία όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά για να είναι γνώστες όλοι, από το υπουργείο, την περιφέρεια μέχρι και τους εισαγγελείς, γιατί εφεξής δεν θα είναι κανείς δήμαρχος κατηγορούμενος ότι δεν έπραξε τα δέοντα και τα απαραίτητα για να προστατεύσει τον τόπο του», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και προσέθεσε: «Το Δίκτυο είναι ένα εργαλείο παρέμβασης με συγκεκριμένη πρόταση. Εργαλεία, χρηματοδοτήσεις, υλοποίηση, είναι το τρίπτυχο για να σωθεί η Ελλάδα μας. Όλοι όσοι υπέγραψαν σήμερα, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι δήμοι, όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι απέναντι στις κοινές προκλήσεις. Με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση».

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Ουσιαστικά το Δίκτυο δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας, που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Δίκτυο αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.

Αμέσως μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της NOVAICT Αλέξανδρος Μπρέγιαννης προχώρησε στην παρουσίαση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης «προκειμένου να προλαμβάνεται το κακό εν τη γενέσει του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε αρχικά πως η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλο το Δίκτυο των Δήμων όλο ο 24ωρο. «Γιατί οφείλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά το έργο σας», όπως είπε και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι έχουμε τον τέλειο συνδυασμό, αυτό το φανταστικό που δείξατε με τη Τεχνητή Νοημοσύνη και να το συνδυάσουμε με τη δική μας ταπεινή, φυσική και ανθρώπινη νοημοσύνη, με σκληρή δουλειά, πολλή μελέτη και προσπάθεια, τότε έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Και η ενέργεια έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο πώς θα έχουμε ανθεκτικές, βιώσιμες και αειφόρες πόλεις. Νομίζω ότι είναι από τα πιο προνομιακά πεδία συνεργασίας μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης το κομμάτι της ενέργειας. Και οι δύο πλευρές οραματιζόμαστε μια πόλη, που πρασινίζει, που στρέφεται δηλαδή προς πιο καθαρές και ανανεώσιμες λύσεις για τους ενεργειακούς πόρους που καταναλώνει».

Αμέσως μετά η κ. Σδούκου είπε: «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλοι, στις πόλεις που ζούμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, το νερό που ξοδεύουμε, την ενέργεια, τα φώτα που έχουμε αναμμένα. Και νομίζω ότι όλοι ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, με τους λογαριασμούς του ρεύματος, τι σημαίνει για ρεύμα να φεύγουν τόσα πολλά λεφτά. Αυτό νομίζω ήρθε η ώρα να το τελειώσουμε, γι’ αυτό στο Υπουργείο έχουμε σχεδιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα, που λέγεται ‘’Απόλλων”, το οποίο στοχεύει να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό το κόστος ενέργειας στις ενεργειακές καταναλώσεις, που έχουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και οι φορείς, οι οργανισμοί, οι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και μια σημαντική κατηγορία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αυτό το πρόγραμμα θα το κάνουμε μαζί πράξη με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, πετυχαίνοντας όχι μόνο ενεργειακό όφελος, αλλά κι ένα συνεργατικό παράδειγμα στις σχέσεις Κράτους και Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της βιωσιμότητας.

Το δεύτερο που οραματιζόμαστε είναι μια πόλη ασφαλή από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, δηλαδή έξυπνοι μετρητές στα σπίτια, όπου έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κι έξυπνο δίκτυο με ψηφιοποίηση του δικτύου. Επίσης, έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα σημαντικό πρόγραμμα υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, αυτά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Antiero III, το οποίο έρχεται συμπληρωματικά με τα 155 εκατομμύρια, που είχαμε για πρόβλεψη πυρκαγιών το προηγούμενο χρονικό διάστημα κι έχουμε άλλα 257 εκατομμύρια για το 2024, νομίζω ότι ενισχύουν ακόμη περισσότερο την έννοια της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Το τρίτο είναι οι πόλεις να είναι ενεργειακά αποδοτικές κι εδώ πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε για το πώς όλα τα κτίρια των Δήμων θα πρέπει να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά, να ανέβουν ενεργειακές κλάσεις. Είναι κρίμα να ξοδεύουμε πόρους και να τινάζονται τα μπάτζετ των Δήμων στον αέρα, πληρώνοντας υψηλό ενεργειακό κόστος για κτίρια που μπάζουν από παντού και θέλουν επιδιόρθωση.

Δώσαμε τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα ‘Ηλέκτρα’ και χρηματοδοτήσαμε με περίπου 120 εκατομμύρια, γύρω στα 200 κτίρια Δήμων και συνεχίζουμε δίνοντας τη δυνατότητα με νέα εργαλεία να βοηθήσουμε την Περιφέρεια και τους Δήμους να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίριά τους. Πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό, που επίσης σχεδιάζουμε και θέλουμε να βγάλουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βιώσιμη αστική κινητικότητα, ηλεκτροκίνηση».

Και η υφυπουργός κατέληξε: «Τελευταίο και σημαντικό νομίζω ότι είναι το να μην προσπαθούμε να βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Ο κάθε Δήμος, η κάθε πόλη έχει τη δική της ιδιαιτερότητα κι έτσι το προσεγγίζουμε κι εμείς ως κυβέρνηση. Δεν είστε όλοι το ίδιο και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ στο Υπουργείο για όλα αυτά τα ζητήματα, να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις και πώς η ενεργειακή μετάβαση θα περάσει στις τοπικές κοινωνίες. Ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να κατανοήσει ποια είναι τα οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση. Εδώ έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, να καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι όλα αυτά τα έργα που υλοποιούνται στην καθαρή πράσινη ενέργεια, έχουν εν τέλει ένα σημαντικό αντίχτυπο στην πόλη που ζούμε, που τη θέλουμε να είναι καθαρή, μηδενική από ρύπους, αλλά και σημαντικό αντίχτυπο στις τσέπες μας, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις».

Στη σημασία της ανθεκτικότητας των πόλεων και των περιοχών όλης της χώρας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας της οποίας η μορφολογία εμπεριέχει πολυμορφία και κατ’ επέκταση υψηλή επικινδυνότητα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, εστίασε ο περιφερειάρχης Στερεάς  Ελλάδας Φάνης Σπανός, μιλώντας στο 3ο φόρουμ του ΣΠΑΥ για την τεχνική νοημοσύνη και τις ανθεκτικές πόλεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Σπανός επισήμανε ότι μας αφορά όλους όχι μόνο με την πολιτική διάσταση αλλά και με τη γεωγραφική «γιατί πραγματικά δεν υπάρχει νομίζω γωνιά της πατρίδας μας που με τον ένα τον άλλο τρόπο να μην βίωσε κάποιες συνέπειες». Παρατήρησε ότι στη Στ. Ελλάδα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα να τα «βιώνουμε όλα αφού η μορφολογία της μας καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους». Πρόσθεσε ότι ως Περιφέρεια «προσπαθήσαμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αναφορικά με την πολύ μεγάλη πρόκληση της ανθεκτικότητας», σχεδιάζοντας μια στρατηγική διαχείριση με την συνεργασία και την τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα ειδικό λογισμικό και μία σειρά από τεχνολογίες για την υποστήριξη της διαχείριση των φαινομένων όχι μόνο στην πρόληψη αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια τους. Στο σημείο αυτό κ. Σπανός ανέπτυξε τις σχετικές δράσεις τις οποίες υιοθέτησε και ανέπτυξε η Περιφέρεια του όπως την καταγραφή και λειτουργία περισσότερων από 300 μηχανήματα έργου ιδιωτών με gps , κέντρο συντονισμού και παρακολούθησης από οθόνες στα drone κ.λ.π.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σπανός έκανε λόγο για τα τεράστια οφέλη της τεχνολογίας και την αισιοδοξία που αυτή προσδίδει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους εθελοντές εξήρε το ρόλο τους αλλά και τη ανάγκη της περαιτέρω υποστήριξης τους με γνώσεις, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό, σημειώνοντας ότι στη Στερεά αυτό επιτεύχθηκε μέσα από το πρόγραμμα leader αλλά «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη καθώς ένας εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος εθελοντής αξίζει όσο 10 ελεύθεροι γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί σειρά πρωτοβουλιών για τη βελτιστοποίηση και του θεσμικού μας συστήματος κ.α.».

Στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση, την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση των φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε χαιρετισμό του στο 3ο forum του ΣΠΑΥ.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του ΣΠΑΥ ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και σε δύο σημαντικά έργα που αυτό περιλαμβάνει, το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης και το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Ο υπουργός επισήμανε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει βγει σε διαγωνιστική διαδικασία όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαγωνισμοί που αφορούν μεταξύ άλλων «καναντέρ, ελικόπτερα μεσαίου τύπου, σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ σε πυροσβεστικά οχήματα, αμφίβια αεροσκάφη, search and rescue ελικόπτερα, drones και ό,τι hardware μπορεί να βοηθήσει». Παράλληλα όπως είπε ο κ. Κικίλιας, εμπεριέχει επίσης:

– συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης,

– ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης φυσικών καταστροφών,

– παρακολούθηση μέσων κοινωνικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων γι’ αυτό το θέμα,

– βελτιστοποίηση κατανομής επιχειρησιακών δυνάμεων διάσωσης,

– εκτίμηση και μετριασμό κινδύνου με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τα κλιματικά πρότυπα ,

– ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με τεχνητή νοημοσύνη,

– σχεδιασμό εκκένωσης και βελτιστοποίηση διαδρομής για ασφαλείς εκκενώσεις,

– προσομοίωση και μοντελοποίηση σεναρίων,

– drones και εφαρμογές ρομποτικής οι οποίες είναι προσδεδεμένες σε τεχνητή νοημοσύνη του war room της Πολιτικής Προστασίας,

– επικοινωνία και υποστήριξη αποφάσεων μέσω της ανάλυσης εισερχόμενων μηνυμάτων και κλήσεων έκτακτης ανάγκης,

– αποκατάσταση και ανασυγκρότηση μετά από καταστροφές,

– ενοποίηση και συγχώνευση δεδομένων,

– μηχανική μάθηση για την εκτίμηση ζημιών,

– ανάλυση συμπεριφοράς και διαχείριση πλήθους .

«Μια μικρή ματιά αυτών που έρχονται θα τα δείτε από την επόμενη αντιπυρική περίοδο και για τα επόμενα 8 χρόνια θα παραλαμβάνουμε. Όλα αυτά θα τα δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον παρά στην πατρίδα μας , στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι μόνο παλεύουν και αντιπαρέρχονται δυσκολίες και θεωρώ ότι όλοι μας από κοινού αυτοδιοικητικοί, συνάδελφοι στο κοινοβούλιο, υπουργοί, εθελοντές, απλοί άνθρωποι που μας ενδιαφέρει η γειτονιά μας και πυροσβέστες, αξιωματικοί του ΠΣ θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα μας, να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, να τους βοηθήσουμε. Οι εποχές της ανάγκης δυστυχώς θα ξανάρθουν. Ο πλανήτης βιώνει επάλληλες κρίσεις που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι κατά το δυνατόν. Και πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης και συνεργασίας έτσι ώστε να υπάρχει μια φυσική συνέχεια όλων αυτών που οικοδομούνται έτσι ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα από τη μία διακυβέρνηση στην άλλη. Αντιθέτως να είναι προίκα πάνω στην οποία θα πατήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις και οι επόμενες γενιές», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στους εθελοντές είπε ότι «υποκλίνεται στην προσπάθειά τους και σε ό,τι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια» καθώς όπως τόνισε ρισκάρουν πολλές φορές και τη ζωή τους. Τέλος, ο υπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν επιλέξει ένα επάγγελμα , που «δεν είναι σίγουρο αν θα γυρίσουν το βράδυ σπίτι τους για να προστατέψουν εμάς, τις περιουσίες μας και το φυσικό κάλλος».

Το κοινό μέτωπο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βρέθηκαν στο επίκεντρο του χαιρετισμού του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, κατά την τελετή έναρξης του 3ου Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

«Το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε για δύο τεράστια προγράμματα, αφενός το πρόγραμμα “Αιγίς” και το τεράστιο ποσό που δεσμεύθηκε εκεί, αφετέρου για το “Αντώνης Τρίτσης”, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει γνωρίσει ποτέ η Αυτοδιοίκηση, αυτό είναι – για να συνεννοηθούμε όλοι εδώ μέσα – θέμα πολιτικών επιλογών. Κάποιος τις έκανε τις πολιτικές αυτές επιλογές, έχει όνομα, λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, αυτός το έχει κάνει αυτό», τόνισε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας.

Επιπλέον, «το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στο “Αιγίς”, νομίζω μέχρι το Μάιο θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των έργων του συγκεκριμένου προγράμματος – 2,1 δισεκ. αν θυμάμαι καλά – επίσης αυτό συνδέεται με τις επιλογές που έχουν γίνει. Η συναίνεση είναι πάρα πολύ καλό πράγμα […] πλην όμως εγώ θα ήθελα να ακούσω αν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, μόνο που χρειάζεται να λέμε συγκεκριμένα πράγματα», είπε απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, ο Μ. Βορίδης μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, η αξιοποίηση της οποίας για την προστασία του Υμηττού είναι, ούτως ή άλλως στον πυρήνα του Forum. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, «το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων για τεχνητή νοημοσύνη πανευρωπαϊκά – και αυτό, όμως, είναι αποτέλεσμα επιλογών».

Εν προκειμένω, εξειδίκευσε, «αυτό έχει γίνει γιατί κάποιοι αντελήφθησαν γρήγορα, έγκαιρα, τη σημασία της αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών. Σήμερα περισσότεροι από 1 στους 10, το 11% για την ακρίβεια, των ερευνητών που ανήκουν στην ελίτ της Ευρώπης, έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια και ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για μια σειρά από ζητήματα».

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε από τους παριστάμενους δημάρχους να θυμηθούν πώς ήταν «η Πολιτική Προστασία 5 χρόνια πριν, δεν λέω 12 ή 15, ήταν μια Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, την οποίαν δεν θυμόταν κανείς, και όντως, με πολύ συγκεχυμένες και δύσκολες αρμοδιότητες, ειδικά στα ζητήματα του συντονισμού».

Στον αντίποδα, σήμερα «έχουμε ένα Υπουργείο, έχουμε όλα αυτά τα δεσμευμένα ποσά, έχουμε καινούριο στόλο αεροπλάνων σε πολλά σημεία, έχουμε πολύ περισσότερα χερσαία μέσα και, βεβαίως, έχουμε αποτελεσματικότερο συντονισμό και ένταξη των ομάδων εθελοντών», οι οποίοι ουσιαστικώς κατά το παρελθόν αυτενεργούσαν. Σήμερα, «είμαστε σε μία άλλη κατάσταση».

Και, κλείνοντας, «πάντα σε αυτή την πρόκληση θα έχουμε δυσκολίες, πάντα θα δοκιμαζόμαστε, πάντα θα γινόμαστε καλύτεροι. Σας μεταφέρω – από τη θέση την οποία βρίσκομαι τώρα, από την εγγύτητα την οποίαν έχω με τον πρωθυπουργό και με την καθημερινότητα της λήψης αποφάσεων στην Προεδρία της Κυβέρνησης – ότι αυτή τη στιγμή η ευτυχία είναι ότι στη χώρα βρίσκεται ένας πρωθυπουργός που έχει την Πολιτική Προστασία σε απόλυτη προτεραιότητα». Τέλος, ο Μ. Βορίδης απηύθυνε συγχαρητήρια στο ΣΠΑΥ για τη δουλειά που φέρνει σε πέρας, ενώ συνεχάρη και τους εθελοντές.

Στη σπουδαιότητα του Υμηττού ως το «πλησιέστερο βουνό της Αθήνας», το δάσος του οποίου «διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον αστικό ιστό της πόλης», εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι αποτελεί «σημείο αναφοράς για όλους και επιτείνει το χρέος να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός χαιρετίζοντας στο 3ο φόρουμ του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη. Ανθεκτικές πόλεις. Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης» επισήμανε την τεράστια αλλαγή που έχει σημειωθεί στο κλίμα. «Έχουμε αλλάξει πίστα πλέον. Εκεί που ήμασταν σε πολύ ήπιες καταστάσεις τώρα βλέπουμε ότι διαμορφώνονται πάρα πολύ δύσκολες, με έντονες φωτιές, ξηρασία πλημμύρες, σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και για αυτό η ανάγκη για αντιμετώπιση είναι πλέον εξίσου μεγάλη αν όχι μεγαλύτερη για πρόληψη», τόνισε ο κ Λιβάνιος.

Αναφερόμενος στην φύση και θέση του Υμηττού ως το πλησιέστερο βουνό στον αστικό ιστό με το δάσος να απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από τα σπίτια πολιτών των δήμων Χολαργού, στην Αγ. Παρασκευής, Καισαριανής… « Είναι κατευθείαν μες στο δάσος και αυτό είναι χαρά και τεράστια ευθύνη για όλους μας που βλέπουμε οικογένειες και τώρα την Καθαρή Δευτέρα θα δούμε δεκάδες χιλιάδες παιδιά να προσπαθούν να πετάξουν το χαρταετό τους στο δάσος». Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας όλων για την διαφύλαξη και ανάδειξη του δάσους. Εξήρε τον ρόλο του ΣΠΑΥ ο οποίος δεν περιορίζεται σε τοποθέτηση κάδων, πάγκων κλπ. Αλλά υλοποιεί έργα ουσίας σημαντικά για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου.

Στο σημείο αυτό ο αναπλ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία αυτή της Αυτοδιοίκησης η οποία με την χρήση της τεχνογνωσίας και το δίκτυο των 83 πόλεων για την ενδυνάμωση τα Πολιτικής Προστασίας που συστήνει, θα δημιουργήσει «μια παρακαταθήκη του ΣΠΑΥ, η οποία δεν θα μείνει στα στενά όρια του Υμηττού αλλά θα διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα, προσαρμόσιμη ανά περίπτωση και περιοχή για το καλύτερο δυνατό επίπεδο πρόληψης», όπως παρατήρησε.

Ο κ. Λιβάνιος έκλεισε κάνοντας αναφορά στο σημαντικό ρόλο και την αυτοθυσία των εθελοντών πυροσβεστών, υπενθυμίζοντας ότι πριν 26 χρόνια στις 22 Ιουλίου 1998 στη μεγάλη καταστροφική φωτιά στον Υμηττό (Καρέα) θυσίασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος 4 άνθρωποι: 3 αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης, για να τονίζει «Για αυτούς για την μνήμη τους κάνουμε όλα αυτά προκειμένου να μην τα ξαναζήσουμε, να προσπαθήσουμε να είμαστε ένα κλικ καλύτεροι».

Οι 91 Δήμοι που εντάχθηκαν στο Δίκτυο είναι:

Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αθηναίων, Ηλιούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Κρωπίας, Δάφνης-Υμηττού, Παλαιού Φαλήρου, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βέροιας, Ανατολικής Σάμου, Χανίων, Σάμης, Αργοστολίου, Ιθάκης, Ληξουρίου, Ασπροπύργου, Μεγαλόπολης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Κω, Ιητών, Ραφήνας-Πικερμίου, Λίμνης-Αγίας ‘Αννας-Μαντουδίου, Λοκρών, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Δωδώνης, Αγίου Ευστρατίου, Βελβεντού, Κασσάνδρας, Μήλου, Σιντικής, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Μετεώρων, Ερυμάνθου, Παλλήνης, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Φυλής, Γαλατσίου, Βιάννου, Αλμωπίας, Επιδαύρου, Ρόδου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ωραιοκάστρου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Πεντέλης, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Σοφάδων, Αγίου Δημητρίου, Σκοπέλου, Δελφών, ‘Ανδρου, Πρέβεζας, Νέας Ιωνίας, Αχαρνών, Πλατανιά, Νισύρου, Σουλίου, Λίμνης Πλαστήρα, Μεγαρέων, Σαρωνικού, Δομοκού, Σιθωνίας, Γορτυνίας, Μεγανησίου, Χίου, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Καμένων Βούρλων, Κορινθίων, Αργιθέας, Βόρειας Κέρκυρας, Αγρινίου, Αγίου Νικολάου, Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, Τεμπών, Λαμιέων, Καλαβρύτων, Μοσχάτου-Ταύρου, Θέρμης, Φούρνων Κορσέων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ξηρομέρου.