ΛΙΤΣΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ

Οι ανήξεροι

Κ
αλά μπήκε η χρονιά! Ποδαρικό μ’ ένα σκάνδαλο ακόμη.
Ο Θέμης Χειμάρας, βουλευτής Φθιώτιδος από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αφού η αντιπολίτευση τον τσάκωσε με τη γίδα στην πλάτη για δεύτερη φορά, την έκανε με ελαφρά και παρέδωσε την έδρα του στο κόμμα. Βέβαια, αρχικά το πάλεψε να σώσει το άχρηστο τομάρι του ισχυριζόμενος ότι ιδέα δεν είχε για το ασυμβίβαστο του βουλευτή με το κρατικό χρήμα και τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Και τις δυο φορές το είπε, ο γελοίος. Έτσι και ο ιθύνων νους της παρέας, του έριξε την εντολή. Πάρε τον πούλο τώρα, μπας και σωθούμε εμείς.
Άκου, δεν ήξερε λέει ο άνθρωπος! Κι άλλος, κι άλλος, κι άλλος που δε ήξερε! Τόση άγνοια πια σ’ αυτό το κόμμα! Τόσο πλιάτσικο, τόση λαμογιά, κρυμμένα πίσω από ένα «δεν γνώριζα» όσο η χώρα ψυχορραγεί από την ακρίβεια, τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, τις κατασχέσεις, την αυταρχική και παρανοϊκή διακυβέρνηση των κατσαπλιάδων.
Μήπως δεν ήξεραν και για τις παράλληλες εξαγωγές στα φάρμακα; Οι ελλείψεις άρχισαν από τον περασμένο Ιούνιο και κορυφώθηκαν τώρα, αρχές του χρόνου. Και όχι μόνο δεν ήξεραν, αλλά δεν φταίνε κιόλας. Βγήκε ο Πλεύρης και έδειξε την Ελένη την Μαρία τον Θανάση που στοκάρισαν φάρμακα για τα παιδιά τους και τώρα να που δεν έχουμε… Ο λόγος δεν είναι τα υπερκέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες, δεν είναι οι παράλληλες εξαγωγές για να πλουτίζουν οι φαρμακέμποροι, δεν είναι που τα στείλαμε μπερκετλίδικα στον Ζελένσκυ… όχι, ο γονιός που πήρε δύο depon παραπάνω για το παιδί του φταίει.
Και να που ανοίγει ένα παραθυράκι να μπει ο αέρας της αλήθειας. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα το πέταξε, έτσι, στον αέρα. Πρέπει να αυξηθούν τα φάρμακα, είπε. Και μην νομίζεις ότι αυτή η μικρούτσικη αλήθεια είναι για την σωτηρία της πολιτικής ψυχής τους. Όχι, είναι κάτι που μοιάζει με υπνοπαιδεία. Καθώς κοιμάσαι απορροφά εικόνες το υποσυνείδητό σου και τις μεταφέρει στο συνειδητό. Ήρεμα και αναίμακτα. Αρκεί να μην ξυπνήσεις στο ενδιάμεσο και αγριέψεις. Λέμε τώρα…
Αλλά εσύ δεν αγρίεψες για όλα εκείνα τα σκάνδαλα που έφτασαν στ’ αυτιά σου για τα οποία εκείνοι δήλωναν ανήξεροι. Και τα κατάπινες ένα ένα. Να σου θυμίσω.
Μαραβέγιας, Πάτσης, Καππάτος, Νικολάου, Κωνσταντόπουλος, Σμυρλής, Κοντολέων, Δημητριάδης, Σπυράκη, Χειμάρας ο πρόσφατος, αν και τούτη την στιγμή που διαβάζεις ίσως μας έχει προκύψει ακόμη ένας. Αλλά τι πειράζει; Άντε, βρε, συνηθίσαμε, εβδομάδα και σκάνδαλο. Ξεχάσαμε τους παιδοβιαστές, κοντά στο να ξεχάσουμε τις παράνομες παρακολουθήσεις, έχουμε καταπιεί το πλιάτσικο ενός αιώνα μέσα τριάμισι χρόνια, μέσα από συχνές επαναλαμβανόμενες δόσεις αλητείας και λαμογιάς για τα οποία πλέον έχουμε ισχυρά αντισώματα ώστε να μην διαταράσσουν τον ύπνο μας.
Γιατί δεν είναι ένα σκάνδαλο να σε συνταράξει, άντε δύο ή και τρία. Τόσα που να μπορείς να τα αφομοιώσεις και να τα θυμάσαι. Είναι το ένα σκάνδαλο πάνω στο άλλο. Και για όλα κανείς δεν γνώριζε, κανείς δεν φταίει. Περνούν ανάλαφρα από μπροστά σου, τρυπώνουν στις πυκνές φυλλωσιές της αγυρτείας και χάνονται. Κανείς δεν τιμωρείται, γιατί κανείς δεν φταίει. Αφού δεν ήξερε, λες κι εσύ και αλλάζεις πλευρό. Κι ωστόσο καινούρια σκάνδαλα αναδύονται αλλά εσύ πρόσεξε πώς θα ξυπνήσεις, γιατί αν ξυπνήσεις μονομιάς…
Εδώ, για να μην σου τα πολυλογώ, να σου θυμίσω το τραγούδι του αλησμόνητου Νίκου Ξυλούρη.
Άιντε θύμα άντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
Το ξέρεις, ε; Μην κάνεις κι εσύ τον ανήξερο.

 

karalitsa2@gmail.com