ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Ο άνθρωπος το αγριώτερον θηρίον

Ε
ίδαμε τον ύπαρχο να απωθεί το παλικάρι που προσπαθούσε να μπει στο πλοίο. Έκανε δυο τρεις προσπάθειες και κείνος τον έσπρωχνε, ενώ ο καταπέλτης απομακρυνόταν. Ήταν σίγουρο ότι θα έπεφτε στη θάλασσα σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Με το που ξεκίνησε το καράβι σηκώθηκαν τα κύματα και εξαφανίσθηκε ο 36χρονος Αντώνης και μετά από λίγο πνιγμένος στη θάλασσα.

Οι μηχανές του πλοίου με προορισμό την Κρήτη δεν σταμάτησαν για περισσότερο από 40 λεπτά, παρά μόνον με εισαγγελική παραγγελία. Οπότε συνελήφθησαν καπετάνιος, ο ύπαρχος, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο πλοίαρχος για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες επικοινωνίες καθ’ όσον το πλοίον δεν μπορεί να αναχωρήσει με ανοικτό καταπέλτη. Και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να δικασθούν οι αρμόδιοι. Πράγμα το οποίο πολλές φορές στην πράξη δεν τηρείται αυτός ο κανόνας και μάλιστα ενώπιον των λιμενικών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση έλαμψαν με την απουσία τους.

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού η απώθηση του παλικαριού με σηκωμένο καταπέλτη είναι πράξη αψυχολόγητη, επικίνδυνη και ολέθρια. Ενώ βάσει της Διεθνούς Συμβάσεως των Αθηνών, η ευθύνη του μεταφορέα εκτείνεται και στην φάση επιβίβασης – αποβίβασης των επιβατών.

Δεν παραβιάστηκαν μόνον οι διατάξεις περί ασφαλούς μεταφοράς και προστασίας επιβατών αλλά και οι υποχρεώσεις διάσωσης από την στιγμή που βρέθηκε ο άνθρωπος στην θάλασσα.

Η μόνη απόπειρα βοήθειας έγινε από παραδίπλα πλοίο Elyros πριν αναχωρήσει από το λιμάνι. Κατά κοινή παραδοχή ο αξιωματικός που επιβλέπει τη διαδικασία απόπλου και ο κυβερνήτης επικοινωνούν μέσω ασυρμάτου, ενώ στη γέφυρα υπάρχει και καταγραφικό συνομιλιών. Ακόμη δε ο πλοίαρχος στην προκειμένη περίπτωση ηδύνατο να έχει και απευθείας εικόνα μέσω κάμερας.

Η Attica Group μητρική εταιρεία της Blue Horizon, παραδέχεται με σαφήνεια, ότι ήσαν λανθασμένες η εκτίμηση και απόφαση του πλοιάρχου αφού ερχόταν σε απόλυτη αντίθεση με την εκπαίδευσή του και την πάγια ναυτική πρακτική. Η δε βίαιη απώθηση δεν δικαιολογείται σ καμία περίπτωση, οι σκηνές που είδαμε δεν εκφράζουν στο ελάχιστο το ήθος και τον επαγγελματικό των πληρωμάτων της.

Όπως είναι φυσικό οι ειδικοί γνωρίζουν τους κανόνες του απόπλου, γνωρίζουν πότε σταματάει η επιβίβαση και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες της ναυσιπλοΐας.

Ξέρουμε όμως ότι δεν χρειάζεται κανένας κανόνας ποινικού ή πολιτικού δικαίου για να μην πετάξεις ένα άνθρωπο στη θάλασσα. Κοινή λογική χρειάζεται και μια μυρωδιά ανθρωπιάς, αυτή η ξεχασμένη λέξη που έχει προ πολλού παραδώσει το πνεύμα της λόγω βαθέως γήρατος. Όπως είναι γνωστό την ανθρωπιά έψαχνε να βρει με αναμμένο φανάρι το «ντάλα» γιώμα ο Διογένης ενώ ο μακαρίτης Σαράντος Καργάκος υπεστήριξε ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι πρώτα ανθρώπινος.

Είδαμε προ ημερών στον Πειραιά δύο «άνθρωποι» να σπρώχνουν στον θάνατο έναν ανυπεράσπιστο, χωρίς βέβαια να δικαιούνται να μην ήξεραν ότι διέπρατταν ειδεχθέστατο έγκλημα. Το απελευθερωμένο ένστικτο του θανάτου γυμνό και ανελέητο. Η ορατή όψη της κτηνωδίας και αγριότητας. Και όχι μόνον με απάνθρωπη και κυνική αιτιολογίαότι θεώρησε το θύμα μαύρο ή Πακιστανό…!!

Το είδαμε επίσης προ καιρού στην Ν. Φιλαδέλφεια, προ ετών στην Θεσσαλονίκη. Είδαμε τον «ντελιβερίστα» να σκοτώνει 50χρονο επειδή του υπέδειξε να οδηγεί κανονικά και όχι αντίθετα. Διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά για κακοποιημένους νέους από συνομηλίκους τους.

Και σε τι διαφέρουν οι αγριάνθρωποι του προχθεσινού περιστατικού από εκείνους που πέταξαν μολότοφ στην Marfin και μετά εμπόδιζαν την πρόσβαση της Πυροσβεστικής. Μόνον στο ότι οι μεν χάθηκαν στο πλήθος και ακόμη δεν έχουν βρεθεί, οι δε διώκονται ποινικά.

Μήπως οι κτηνώδεις είναι μια ολόκληρη φυλή που ζει ανάμεσά μας. Τους έχουμε συνηθίσει σε συνδυασμό με την κοινωνική υποκρισία και του φόβου ώστε να μην τους βλέπουμε, παρά μόνον όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς;

Κανόνες, πρωτόκολλα ασφαλείας κι άλλα που μας έμαθαν οι κουτόφραγκοι είναι σαν τον ζυγό που του Έλληνα ο τράχηλος δεν υπομένει. Κι όταν έρθει το θανατικό όλοι αναφωνούμε σαν τον αρμόδιο Υπουργό. Τι να κάνουμε τώρα ήταν η κακιά στιγμή!.. Ξεχνώντας τους τρεις που έσπρωχναν τον Αντώνη, αν και είχε εισιτήριο, κατά τρόπο απάνθρωπο να πέσει στη θάλασσα φωνασκώντας συνεχώς «όξω, ρε».

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να θυμίσουμε την αρχαία ρήση ως χαρίεν εστίν ο άνθρωπος όταν άνθρωπος η.

Δηλαδή πόσο χαριτωμένο είναι ο άνθρωπος να είναι πραγματικά άνθρωπος. Καθώς και το ότι ο άνθρωπος είναι το αγριώτερον θηρίον, αφού τα ζώα υποστηρίζεται ότι ομιλούν την γλώσσα του Θεού, αν και δεν παράγουν γλώσσα, τα ίδια είναι λέξεις ενός συμβολικού λεξικού.

 

* Ο κ. Ιωάννης Σκουτέρης είναι Δικηγόρος, τέως αντιδήμαρχος Χολαργού