ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ

Κάτι ήξεραν αυτοί…

Ο
Φαλέας ο Χαλκηδόνιος, Σοφιστής του 400 π.Χ., στο Έργο του “Περί Πολιτείας,” θεωρεί ότι βασική αιτία των δεινών του ανθρώπου είναι η οικονομική ανισότητα. Σ’ αυτόν και στον Αριστοτέλη κάνει αναφορά και ο Μοντεσκιέ, ο γνωστός Γάλλος διανοητής, μεταρρυθμιστής και πολιτικός φιλόσοφος του Διαφωτισμού. Σ’ αυτούς να προστεθεί και ο αείμνηστος αστροφυσικός, Βραβείο Νόμπελ, φιλόσοφος και ακτιβιστής Στίβεν Χώκινγκ, ο οποίος υποστήριζε ότι η τεχνολογία οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα. Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας.

Όλοι αυτοί και όχι μόνον αυτοί έβλεπαν, μελετούσαν, πρόβλεπαν τα δεινά και του σημερινού ανθρώπου εξ’ αιτίας της ανισοκατανομής του πλούτου, στην οποία έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη και εγώ, προσθέτοντας σήμερα, ότι οι 500 πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι, μοιράστηκαν μόνο το 2023, 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια! Και η ψαλίδα όλο και ανοίγει πιο πολύ, και η φτώχεια επεκτείνεται.

Αυτή είναι η συνέπεια της εφαρμογής των στυγνών κανόνων του νεοφιλελευθερισμού της Σχολής του Σικάγο και του Μίλτον Φρήντμαν, που άρχισε να κυριαρχεί στον κόσμο από την εποχή της Θάτσερ και του Ρήγκαν, (δεκαετία του ’80) που σύντομα βρήκαν πιστούς μιμητές σε όλο τον κόσμο, που έτσι ολισθαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τον όλεθρο.

Κάτι ήξερε ο Φαλέας ο Χαλκηδόνιος και ο Αριστοτέλης, που πρέσβευε τη Μεσότητα…

 

Ο κ. Θανάσης Φροντιστής είναι Δρ. Οικονομολόγος – π. Πανεπιστημιακός – Συγγραφέας

a.frontistis@gmail.com